CreatorDen 2016 yılında kurulmuş ve TRPE Ventures tarafından fonlanmış bir influencer marketing platformu. Markaların gelip kampanyalar açarak influencerlardan teklif alabildiği ve tüm influencer sürecini takip edebildiği bir yapı. Bu platform sektörün ilklerinden olup biz başladığımızda da sektörün lideriydi. CreatorDen’i yakından tanımak isteyenler için;
Nasıl bir yöntem izledik?
Genellikle yazılım projelerinde kullanılan kanban modelini pazarlama süreçleri için kullandık. Haftalık sprintlerle iş listeleri oluşturup yapılanlar/yapılacak olanlar belirlendi, test süreçleri başlatıldı. Ölçümler sonucu çalışan hipotezleri yayınlayıp diğerlerini kapayarak dönüşüm optimizasyonu sürecini sürekli hale getirdik.
Süreç içerisinde benim eğitmenlik hayatıma tekrar olumlu gözlerle bakmamı sağlayan, eğitimden mezun olduğu zamanın üzerine çarpı 10 falan katmış Aylin Kavaklı ile birlikte yürüttük süreci.
İlk Adım
CreatorDen’i growth hacking metodolojisi üzerinden değerlendirip detaylı bir rapor hazırlayarak başladık işe. Analytics’ten edindiğimiz veriler ve ziyaretçilerle gerçekleştirdiğimiz mini anketler sonucu bir kaç ana problem farkettik. İlk olarak influencer marketing sektörüne bilen bilmeyen herkesin bir şekilde dahil olmaya çalıştığı bir zamanda gerçekten ciddi başarılar elde edilip edilemediğine dair şüpheler vardı. Bu şüpheleri gidermek adına siteyi güven öğeleri ile yeniden tasarladık. Avantajımız çok büyük markalarla çok büyük projeler gerçekleştirmiş ve başarıyı yakalamış olmamızdı. Bu projelerden rastgele bir kaçını ana sayfaya, marka ve influencer sayfalarımıza koyduk.
O zamana dek yapılandırılmış olan Adwords kampanyalarını analiz ettik. 150 yeni kelime ile ve yeni eklentilerle yeni bir kurgu oluşturduk. Facebook ve Instagram reklamlarında da tamamen yeni marka kaydına yönelik olarak yeni bir kurgu oluşturduk. Konumlandırma stratejimize göre markamız influencer’ları temsilen biraz daha cool ve profesyonel görünmeliydi.
A/B testlerine soktuğumuz 923 farklı Facebook ve Instagram reklamından şampiyon olarak çıkan ve 2TL gibi komik rakamlara kadar düşen bu reklam oldu.
Yeni kampanyalar ve yeni tasarımı yayına aldığımız ilk ay %459 oranında bir dönüşüm oranı artışı yakaladık. Facebook ve Instagram kampanyalarında 7 ayda 4.5milyon görüntülenme aldık, tıklama gerçekleştirenlerin %4’ü dönüşüm sağladı. Bu muhteşem ötesi bir oran! Ancak ziyaretçiyle temasa geçtiğimiz canlı chat üzerinden gelen mesajları analiz ettiğimizde bir sorunla karşılaştık. Ana sayfadaki cool kızlar mesajımızı tam veremiyordu.
Biz de yaptığımız işi KISS prensibini de göz önüne alarak daha da basitleştirdik ve metinler olmasa bile ne yaptığımız anlaşılacak bir hale getirdik.
Bu değişim dönüşüm oranlarını %4’ten %5’e çıkardı. Ancak dönüşümler sadece görünen sayfalardan gelmiyordu tabii ki. Yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimeleri hedeflediğimiz 15 farklı landing page hazırladık. Yine bu süreç içerisinde 60 yeni blog yazısı yayınladık. Yeri gelmişken güzel kalemi için de Dilek Erdensoy‘a teşekkürler. Peki organikte gerçekleştirdiğimiz bu atağın sonucu ne oldu?
Organik trafik 5.5 kat arttı. Organik trafiğin artışı demek aslında dönüşümlerin de artışı demekti. Zira yeni marka kaydının %20’si organik trafik sayesinde geliyor. Elbette gerçekleştirdiğimiz SEO çalışmaları sonucu da influencer marketing, influencer marketing nedir, instagram sponsorlu reklam gibi kelimelerde 1.sıraya oturmuş olmamız da dönüşüm oranlarının artmasında etkili oldu.
Domain otoritesinin artışında EV SSL’in ve site hızı optimizasyonunun çok büyük faydasını gördük. Ana sayfada 12MB’lık bir yük yerine 2MB’lık daha minimal bir çalışma gerçekleştirdik. Diğer yandan server side ve browser side caching sistemini kurmak da büyük katkı sağladı. Özellikle yüzümüzü bir an bile kara çıkarmayan Siteground‘un muhteşemliği de bu noktada önemli bir faktör oldu.
Diğer yandan hedeflerimizden birisi de sistemdeki nitelikli influencer sayısını artırmaktı. Ancak influencerları çekmek için ciddi bütçeler harcamak istemedik. Özellikle reklamlarla gelmelerindense kendi yaptığımız iş üzerinden yani WOM etkisi üzerinden gelsinler istedik. Çok basit ama çok etkili olan bir yöntem çok işimize yaradı. Markalar genellikle sosyal medya kampanyalarını takipçi sayısını artırmak için yaparlar. Biz farklı bir gözle bakalım dedik.
Gerçekleşen duvar kampanyası sayesinde takipçilerimiz takip ettikleri influencerları bizden haberdar etmiş oldular. Ufak bir iki taktik daha uygulamamızın sonucunda sistemde kayıtlı influencer sayımız iki katına çıktı, sistemde kayıtlı influencerlarımızın toplam takipçi sayısı ise 76 milyondan 148 milyona çıktı!
Sosyal medyadaki erişim rakamlarımızın artmasının bir sebebi de sistemimizdeki tüm influencerlara teker teker değmemiz oldu. Hepsiyle teker teker görüşüyor, ofisimizde çok yakında yayınlanmaya başlayacak olan videolarımızı çekiyoruz.
Influencerlarımızla tanışmanın dışında onları birer iş ortağı olarak görüp, birlikte etkinlikler düzenliyoruz. Özellikle bu etkinliklerden Influencer Talks serisi influencerlar arasında bir hayli popüler oldu. Son olarak 9.’sunu düzenlediğimiz Influencer Talks’larda bugüne kadar yaklaşık 4000 katılımcı ve 100’den fazla influencer ağırlandı. Influencerların CreatorDen’e ilgi göstermesi ve mobil uygulamayı elinden düşürmemesinin bir sebebi de bu kurulan duygusal bağ oldu. Günde binlerce influencerın kullandığı ve retention oranının %50’lerin üstünde olduğu bir mobil uygulama sunmak gerçekten kolay değil.
Tüm bu sürecin ardından cironun tam 10 kat artmış olması büyük bir gurur kaynağı olmakla birlikte beraberinde yeni bir sorun daha getirdi. Pazar liderlerinin genellikle yaşadığı en büyük challengelardan birisi bu. Türkiye’deki büyüme ivmemizi koruyabilmemiz pazarın hacmi dolayısıyla oldukça zor. Biz de biraz da okyanus havası almak için EU platformumuzu devreye aldık. P&G gibi markalarla globalde yaşadığımız deneyimler oldukça keyifli, EU’da henüz yolun başındayız ancak bu case studynin devamı da gelecek gibi görünüyor 🙂
Ozan Bey’in videosunda 1 milyon lira ödedik diyor. Onun üzerine 10 kat koyunca 10 milyon lira mı oluyor?
İnfuliencer ‘ın net bi tanımı ile başlamak daha uygun olurdu bence (bende bilmiyordum araştırdım öğrendim) bilmeyenler için sosyal mecrada bilinen tanınan insanlar üzerinde etkisi olan kişiler
Sevgilerle 👋
Selamlar,
Verilen rakamların güvenirliğini test etmek için influencer talks’a bugüne kimler katılmış diye baktım. 9 kere yapıldığı ve 100’den fazla influencer’ın katıldığı söyleniyor. İnternette 7. si hakkında hiç bir bilgi yok. 1,2,3,4,5,6,8 ve 9. influencer talks’a toplamda 31 influencer katılmış gözüküyor. Listesini aşağıya bırakıyorum. Bu yüzden ben verdiğiniz rakamların ve geri dönüşümlerin şişirme olduğunu düşünüyorum. İyi günler dilerim.
Biz Evde Yokuz – Duygu & Bilgehan
Mert Vidinli
Bulut Özdemiroğlu
İdil Tatari
Ali Biçim
Billur Saatçi
Rüya Büyüktetik
Ahmet Erdem
Ruhi Çenet
Burak Oyunda
Halil Söyletmez
Cihan Albayrak
Hande Can
Aşkım İrem Aktulga
Kemal Gürel ve Jaki Baruh
Elif Tanverdi
Uras Benlioğlu
Pınar Sabancı
Duygu Özaslan
Anıl Tiryaki
Esen Blake
Denizshares
ollaluna
Barkın Özdemir
Gurukafa
Vizesizgeziyorum
Şule Karaok
Gurmediyet
Reynmen
Allah da sizi güldürsün 🙂 Gerçekten oturup hepsinin listesini mi hazırladınız 🙂 “Ağırladık” fiili sahnede çıkıp konuştular anlamına gelmiyor, her Influencer Talks’ta before/after partylerde influencer gruplarıyla partiler düzenledik, ağırlamaktan kasıt o, yeterince açıklamamışım demek. Saygılar.
Haydar Bey, çok güzel bir çalışma olmuş. Tüm ekibi ve sizleri tebrik ederim. Reklamlar konusunda kazanan reklam setini bulmak için 923 farklı reklam denendiğinden bahsetmiştiniz. Burada nasıl bir yol izlediniz? Stratejiniz nasıl oluştu? Detaylandırmanız mümkün müdür?