Twitter Arkaplanı
Twitter’da herkesin kendine özel bir arkaplanı olmalı. İster sevdiğiniz bir fotoğrafınız ister güzel bir manzara ama sizin eklediğiniz birşeyler mutlaka olmalı.
Döşeme şeklinde hazırlanan Twitter Arkaplanlarında genelde pek problem çıkmamakta. Twitter kendisini ne kadar değiştirsede döşeme tipi resimler birbirine uygun olduğundan sayfayada uyumlu oluyor. Ancak dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var arkaplan seçiminde;
- Gözü yoracak yoğunlukta nesneler olmamalı basit ve sade olmalı
- Resim genişliği ekran genişliğinize uyumlu olmalı
- Çok uçuk renklerden kaçınılmalı
- Eğer yapabiliyorsanız size özel bir twitter arkaplanı tasarlamalısınız
Arkaplanı tasarlayabilmek için az da olsa Photoshop bilgisine ihtiyaç duyacaksınızdır. Eğer ben photoshoptan anlamam diyorsanız size önerebileceğim iki uygulama var.
Tamamen ücretsiz olan bu uygulama ile arkaplan resmi seçebilir, diğer sosyal medya sitelerindeki hesaplarınızın linklerini verebilir, arkaplanınıza dilediğinizi yazabilirsiniz. Hatta çeşitli şekillerde ekleyebilirsiniz.
Daha çok kurumsal firmaların kullandığı özel temalar seçebildiğiniz bir çok sosyal medya sitesi ve özel link ekleyebildiğiniz bir sistem. Temaların bazıları da ücretsiz.
Coğrafi Konumlara Göre TT
Twitterda TT (Top Trends) Twitter’ın en ilgi çekici özelliklerinden biri. Ancak eksiklikleri de bir hayli fazla. Örneğin ülkeler listesi bir hayli az. “Dünyanın neresinde ne konuşuluyor”u tam anlamak için Twitter sayfasındaki Top Trends bölümü kesinlikle yetersiz ve oldukça basit. Küreselleşen dünyada.. diye başlayan cümleleri hepimiz defalarca duyduk. Bu küreselleşmeyi en fazla burada hissediyoruz. Örneğin Gana’da ne konuşulduğunu merak ediyorsunuz. Twitter’dan bulabilmeniz çok zor. Tabii burada yardımımıza ek uygulamalar koşuyor.
Trendsmap
Dünya haritası üzerinde Gana’nın üstüne geldiğimizde Gana’da neler konuşuluyor tek tek görebiliyoruz. Hashtaglara tıkladığımızda ise tweetleri okuyabiliyoruz. Bu yazıyı yazarken Güney Afrika’da Turkey kelimesi dikkatimi çekti. İnceledim biraz. Cold Turkey adlı John Lennon şarkısını tartışıyorlarmış. Hemen ardından Ahmet Davutoğlu’nun İran ve Suriye ile ilgili açıklamaları yayınlandı ve topic Türkiye’nin dış işlerine döndü. Düşünsenize Güney Afrika’da Türkiye’yi tartışıyorlar. Küreselleşme denen şey sanırım bu.
“Dünyanın neresinde ne konuşuluyor?” Sorusuna Trendsmap cevap olarak verilebilir.
Peki Küreselleşmenin dışında bir de yakın çevremizde neler olup bittiğini de öğrenmek istemezmiyiz? Örneğin mahallemizdeki insanlar Twitter üzerinden neler konuşuyor?
Burada da yardımımıza başka bir uygulama koşuyor. Ayarladığınız mesafeye göre bulunduğunuz konum çevresinde yazılan tüm tweetler ekranınızda görünüyor. Merak etmeyin halen kapı komşunuz hakkında kötü şeyleri Twitter’a yazabilirsiniz sizi bulabilmesi olasılığı halen çok zor ama çevrenizdeki kişileri takip edebilmeniz için harika bir uygulama. Örneğin şuanda Atatürk Havalimanında konuşulmakta olanları görüyorsunuz. Akıllıca kullanıldığında bu uygulama oldukça işinize yarayabilir.
Ben İngilizce bilmiyorum bu sitelerle uğraşamam ama Twitter’da yakınımdaki kişileri bulmak istiyorum diyorsanız yardımınıza koşan yerli bir uygulama da var.
Tweetzu
Yine aynı mantıkla çalışan Tweetzu ile de yakınınızdaki kişileri bulabilirsiniz. Halen beta sürümü devam eden uygulama da arada sırada aksaklıklar olsa da kullanılması gereken uygulamalardan biri.
İlgi Alanı Grafikleri
Twitter’da her gün milyonlarca insan milyonlarca tweet atıyor. Milyonlarca insan birbirini takip ediyor. Haliyle farklı türde işe yarayan tonlarca grafik çıkartılabiliyor insanın karşısına. Şimdi size en çok kullanılan ve en çok işe yarayan 3 ayrı siteyi tanıtacağım.
Dünya’da bir konu hakkında neler konuşulduğunu merak ediyorsunuz. Ancak Twitter Search ile bu merakınızı bir yere kadar giderebilirsiniz. Ben örnek olsun diye Suriye İran ve Türkiye hakkında neler konuşuluyor diye arattım. Siz süt, çikolata ve şekeri de aratabilirsiniz isterseniz. İster 2 ister 3 kelimelik aramalar yaparak tweetler arasında arama yapıyorsunuz bu servisle.
Kırmızılar içinde Suriye geçen kelimeler. Kırmızı bölgeye tıkladığınızda karışık olarak alt bölümde içinde Suriye geçen tweetler görünmekte. Mor bölüme tıklarsanız içinde hem İran hem Suriye geçen tweetler görünmekte. Tek problem ü-ö-ğ gibi harfleri tanımıyor olması.
Aşağıda gördüğünüz bu karışık rengarenk grafik benim ne işime yarayacak dediğinizi duyar gibiyim. Bu grafik benim twitter kullanıcıları ile son bir haftadaki mentionlarımın grafiği. Yoğun bölgelerde muhabbet bir hayli uzamış. Kiminle ne kadar ve neyi konuştuğunuzu öğrenmek için bu siteyi kullanabilirsiniz. Sadece kendinizin hesabını da değil her hesabı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bu grafik üzerinden tweetleri de görebilmektesiniz.
Mentionların dışında tek bir kelimeyi de aratabilirsiniz. Twitter genelinde o kelime kaç kez nerelerde kullanılmış kimler kullanmış. Ya da herhangi bir Trendin grafiklerini de elde edebilirsiniz.
“Kim kimi takip ediyor?” diye tanımlamak mümkün aslında. 3 kutucuğa 3 Twitter hesabının ismini giriyorsunuz ve uygulama sizin için ortak arkadaşlarını (karşılıklı takipleşen) ortak takip edenleri aynı kelimeleri kullananları vb. sayısız grafik ve veri verebiliyor size.
Ben örnek olsun diye sosyalsosyalin 3 yazarının ortak takipçilerini inceledim. Her kesişme için ayrı ayrı uzunca bir liste çıkıyor karşınıza. Bu listeden ortak olanları takip edebiliyor profillerine gidebiliyor, profil bilgilerini görebiliyorsunuz. Hatta bu kişilerden Twitter Listeleri oluşturabiliyorsunuz. Çıkan isimleri farklı bir kaynakta kaydetmek isterseniz de dışa aktar seçeneği de mevcut.
Aynı zamanda harita üzerinde de gösterim yapabiliyorsunuz. Kişilerden kişilere giden bir sürü ok karşınıza çıkıyor. Çok kalabalık olunca anlamak zor olsa da bu da güzel bir yöntem olmuş.
Bu uygulamaları çalıştırabilmek için sisteminizde Java yüklü olmak zorundadır.
Kontrol Panelleri / Dashboards
Malumunuz Sosyal Medya denen şey artık büyük bir aile. Bunca siteyi tek yerden kontrol etmek, hepsini birden güncellemek için bir çok uygulama var. Bunlardan Twitter’a özel özen gösteren bir kaç uygulama tanıtacağım.
Sosyal Medya Ailesi ne kadar büyük diyorsanız sadece küçük bir kesimini tanıttığımız bu yazıyı inceleyebilirsiniz.
iPhone, Android, Windows Phone, Web ve Masaüstü uygulamaları ile kullanılabilen bu yazılım ile Twitter, Facebook, Linkedin, Chatter ve Ping.fm hesaplarınızı güncelleyebiliyor ve kontrol edebiliyorsunuz.
Aynı pencereden hem Facebook yayın akışınızı hem Twitter akışınızı görebiliyorsunuz. Hepsine aynı anda müdahale edebiliyorsunuz. Hatta Facebook Sayfalarınızı dahi buradan güncelleyebilir, akışınızı görüntüleyebilirsiniz.
Ping.fm sayesinde ise yaklaşık 60 farklı sosyal medya sitesinde durum güncellemesi yapabilmektesiniz. Hepsini aynı platformdan yapabilmek harika bir şey.
Radian6
Salesforce’a ait olan ücretli bir yazılım. Kurumsal firmalar tarafından kullanılmasını şiddetle tavsiye ettiğimiz oldukça profesyonel bir uygulama. Aylık ücretleri 600$ ile 10.000$ arasında değişen bu yazılım ile sosyal medyada şirketiniz hakkında neler konuşulduğunu, kimlerin konuştuğunu özel raporlarla görüntüleyebilmektesiniz.
Kurumsal uygulamalarıyla tanıdığımız salesforce şirketinin en prestijli uygulaması kendisi.
Ücretsiz olarak 5 farklı sosyal medya sitesini aynı anda kontrol edebilmenizi sağlayan bir web uygulaması. Blackberry, Android ve iPhone için özel uygulamaları da mevcut. Hootsuite ile onlarca farklı sosyal medya sitesinden dilediğiniz 5 siteyi seçip hepsini tek noktadan kontrol edebilirsiniz.
Eğer ayda 6$ ücret öderseniz Hootsuite size ayrıntılı grafikler ve istatistikler sağlıyor. 5 farklı site sınırı da kalkıyor. Yine de bireysel kullanıcılara tavsiye etmiyorum. Ancak ufakta olsa bir şirketiniz var ise sosyal medyayı da etkili kullanmak istiyorsanız Hootsuite’i mutlaka kullanmalısınız.
Dünyanın en çok kullanılan panel uygulaması TweetDeck. Tamamen ücretsiz ve oldukça hoş bir arayüze sahip. Dilediğiniz sayıda farklı Twitter ve Facebook güncellemesini aynı panelden kontrol edebiliyorsunuz.
Tweetdeck o kadar rağbet gördü ki en sonunda Twitter tarafından 40 milyon dolara satın alındı. Ancak bir kaç gün önce TweetDeck uygulamasını biraz değiştiren Twitter, TweetDeck’in bir çok özelliğini sonlandırmış ve birazcık batırmış diyebiliriz. Ancak yine de her twitter kullanıcısının kullanmasını önerdiğim bir uygulamadır.
TweetDeck hakkında Twitter Resmi Sayfasından da bilgi edinebilirsiniz.
Bu yazı da daha çok twitter üzerine odaklanan uygulamaları inceledik. Twitter üzerine odaklanmamış başka dashboard uygulamaları da mevcut. Bu uygulamaları beğenmeyenler için ise alternatifler şunlar;
- Cotweet
- PeopleBrowsr
- Threadsy
- Brizzly
- MediaFunnel
- Speedfast
Etkinlik Düzenleyiciler
Facebook Etkinlikler uygulamasının yeri yadsınamaz. Her etkinlik düzenleyenin aklına ilk olarak orası gelir. Ancak sesini Twitterda da duyurmak isteyenler için çeşitli uygulamalar mevcut.
Sade ve basit bir tasarımı olan Twtvite ile gerçekleştireceğiniz etkinliklerinizi duyurabilir, etkinlikler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda mail adreslerinizden de etkinlik aktarımı yapabilmektesiniz.
Twitter üzerinden düzenleyeceğiniz etkinlikleri gösteren ve etkinliğinizi duyurmanıza yardımcı olan bir uygulama Tweetvite. Twitter üzerinden yayınlanan etkinlikleri de tweetvite üzerinden arayıp bulabilirsiniz.
CovertLive
Bir etkinlik düzenliyorsunuz tamam ama bu etkinliğinizle daha çok kişiye ulaşmak istemez misiniz? Etkinliğinizin an be an gelişmelerini Live Blog özelliğiyle sitenizde yayınlayabilirsiniz CovertLive ile. Amerikan Parlamentosu’nun Jüri seçimlerini dahi CovertLive üzerinden yayınlıyorlar. Kurumsal firmaların Twitter ve Facebook ile etkinliklerini daha kolay paylaşabilmeleri için harika bir uygulama. Aynı zamanda canlı yayınınızda videoları da kolaylıkla paylaşabilirsiniz.
Kullanıcıların mesajlarını da aynı yerden cevaplayabilirsiniz.
Twebevent
Aynı hashtagı kullanarak etkinliğinizle ilgili güncellemeleri Twitter üzerinden paylaşabilir, sitenizde o hashtag ile atılan tweetleri görüntüleyebilirsiniz. Düzenlediğiniz etkinlik hakkında atacağınız tweetleri etkinliğe katılacaklar bu panel üzerinden de takip edebilirler.
Yayın Akışı / Live Streaming
Twitter malumunuz 140 karakterle kendinizi, düşüncelerinizi, yaptıklarınızı anlattığınız bir platform. Fakat herkes yazmakta iyi değildir. 140 karakterde kendinizi ifade edemediğinizi konuşarak kendinizi daha iyi ifade edeceğinizi düşünüyorsanız bu uygulamaları denemelisiniz.
Twitcam
Twitter’da yaz yaz sıkıldım diyorsanız açın web caminizi girin Twitcam’a Twitter hesabınızla giriş yapıp konuşun kameranıza. 140 karakterde anlatacağım diye uğraşmayın. Anında videonuz Twitter hesabınızda yayınlansın. Böylelikle ufak bir basın açıklaması da yapmış oluyorsunuz aslında.
mIRC’ı hatırlayanımız çoktur. Orada konuşup Msn’e, iCQ’ya davetler gönderilir konuşmalar sürerdi. Şimdi ise görüntülü chat odaları var. Öyle mIRC gibi uygunsuz konuşmalar ya da +18 içerikler pek yok. Bu yolla yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz.
Ancak bizim asıl tanıtma amacımız bu sitenin size özel bir oda vermesi. Bu oda da Facebook’tan dilediğiniz kadar arkadaşınızla görüşme yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda linki Twitter’da da paylaşarak chat odasına Twitter’dan da katılım sağlatabilirsiniz. Organizasyonlar mini toplantılarını da buradan gerçekleştirebilirler.
İnternetin gelişmesi ile birlikte her kullanıcı artık televizyon yayını yapabiliyor. Bir etkinlik düzenlediğinizi düşünün. Bu etkinliği Ustream sitesinden baştan sona canlı yayınlayabilirsiniz. Üstelik yayınınız daha sonra da izlenebilmekte. Tek yapmanız gereken giriş yapıp size verilen linki Twitter ya da Facebook’ta paylaşmak.
Üstelik yayınınızı iPhone üzerinden de yapabilmektesiniz. Öyle basit bir site olarakta düşünmeyin. NASA, Mubasher gibi büyük oluşumlar da burada yayın yapmakta. Örneğin Suriye’deki bir çok eylem buradan canlı olarak yayınlanmakta.
Qik
Twitter haber alma ve haber yayma konusunda en etkili sitelerden biri haline geldi. Sokağınızda bir kavga olduğunu düşünün. Polise haber verdiniz tamam ama Twitter’da ayrıntılarını yazmak istiyorsunuz. Kavgayı mı izleyeceksiniz yoksa tık tık yazacak mısınız? Siz en iyisi mi açın telefonunuzu girin Qik’e çekin videonuzu aynı anda Twitter’da sizi takip edenler izlesin.
Aynı zamanda Qik size özel bir yayın da sağlıyor sadece dilediğiniz kişilerin izleyebileceği özel bir yayın. Üstelik bu yayınlar çekim sonrasında da izlenebiliyorlar.
Yer Bildirim Servisleri
Sosyal medya büyüdükçe farklı ihtiyaçlarda ortaya çıkıyor, bunlardan biri de yer bildirimleri. Facebook ve Twitter’ın kendi yer bildirim servislerini açmasıyla diğer sitelere karşı ilgi zaman içerisinde azalmaya başladı fakat bu siteler de farklı özellikler ekleyerek yarışta geri kalmıyorlar.
Sosyal Medyaya ilk yer bildirimi özelliğini getiren sitedir BrightKite. Twitter ve Facebook ile entegre olarak çalışmasının yanında Flickr’daki fotoğraflarınıza da yer imi ekleyebilmektesiniz BrightKite sayesinde. iPhone, Android ve Symbian tarafından da desteklenmektedir.
Şu sıralar BrightKite servisi kapalı ancak kısa süre içerisinde çeşitli yeniliklerle dönecekler.
Gowalla
En çok kullanılan 3.yer bildirim servisi Gowalla. Gowalla’nın diğer yer bildirim sitelerinden farkı ise dünyayı keşfetmenize olanak sağlaması. Gittiğiniz bir cafede check-in yaptınız tamam ama bunun kime ne faydası oldu diye düşünüyorsanız Gowalla ile tanışmanız gerekmekte. Gittiğiniz her ülkeyi, cafeyi, tarihi mekanı ister check-inleyin isterseniz onu anlatan bir blog yazın.
Seyahate çıkmadan önce de mutlaka bu siteye bir göz atın. Gideceğiniz yerde neler varmış, nereler mutlaka görülmeliymiş sizin için tek tek anlatan binlerce insan var.
En çok kullanılan yer bildirimi sitesi olan Foursquare’i bilmeyeniniz yoktur sanırım. Facebook ve Twitter ile de entegre olmuş bu sitenin en ilgi çekici özelliği muhakkak rozetlerdir. Gezdikçe ve check-in yaptıkça size çeşitli rozetler kazandıran bir sitedir.
Daha çok ABD’de kullanılan Yelp size en yakın hastane, cafe, eczane ya da artık ne arıyorsanız onu gösteriyor. Tek üzücü nokta ise henüz Türkiye’i kapsamıyor olması. Bu nedenle çok fazla ayrıntısına girmeyeceğim ama Kuzey Amerika ya da Batı-Orta Avrupa’ya yolunuz düşerse mutlaka bu siteye uğrayın işinize yarayacaktır.
Sık sık uçakla seyahat eden ve havalimanlarında yalnız kalmak istemeyenler için üretilmiş bir yazılım. Tamamen mobil bir uygulama. Üyelik vs. de gerektirmiyor. Sadece Twitter’da #boarding IST şeklinde tweet atıyorsunuz. IST yerine hangi havaalanındaysanız onun kodunu da yazabilirsiniz. Hemen size bir mention geliyor ve ana sayfada görüntüleniyorsunuz. Aynı havalimanında başka bekleyen biri varsa böylelikle bulabiliyorsunuz.
Loopt
Groupon ile entegre şekilde çalışan Loopt ile gittiğiniz yerlerde check-in yapıyorsunuz. Kısa yazılarda paylaşabiliyorsunuz gittiğiniz mekan ile ilgili. Android ve iPhone uygulamaları bulunan Loopt, Foursquare’i sevmeyenler için güzel bir alternatif.
Eğer bu siteler içinde aradığınız özellikleri bulamadıysanız şunlara da göz atabilirsiniz;
- Fireeagle
- Gbanga
- Geomium
- Google Latitude
- SocialLight
- Scvngr
- Koprol
- Hotlist
- Scoville
- Lowffer
- Yobongo
- Situationist
- Glympse
- Geoloqi
- Taskave
- Chalkboard
Takip/Takipçi Yönetim Sistemleri
Twitter’da yüzlerce kişiyi takip ediyor ve yüzlerce kişi tarafından takip ediliyorsanız bu listelerinizi takip etmek bir hayli zorlaşır. Acaba takip ettiklerinizin hepsi halen Twitter’ı kullanıyor mu yoksa boşu boşuna mı Following sayınız kabarık duruyor ya da takip ettiğiniz kişiler sizden başka kimleri takip ediyor vb. sorular soruyorsanız aşağıdakş uygulamalara göz atmanızı tavsiye ediyorum.
Birçoğumuz Twitter’dan gelen mail bildirimlerini kullanıyoruz. Her mail geldiğinde Twitter’a girmeli mention/DM cevap vermelisiniz. Ancak Tweetymail sayesinde mention, dm ve tweet atma özelliklerine mail adresinizin içinden de erişebilmektesiniz. Twitter’ı tekrar tekrar açıp kapatmak yerine gelen kutunuzun içinden tüm işlemlerinizi halledebilirsiniz.
Bu uygulama özellikle Twitter’a girilmesi yasak olan işyerleri için birebir.
Twerp Scan
Twitter’da yüzlerce kişiyi takip ediyor ve yüzlerce kişi tarafından takip ediliyorsanız takipçi listelerinizi düzenleme ihtiyacı hissedeceksiniz. Sizi kimler takip ediyor, siz kimleri takip ediyorsunuz uzun uzun Twitter üzerinden incelemeniz oldukça zor. Bunun için Twerp Scan size takipçilerinizi ve takip ettiklerinizi listeliyor.
Listelerinde following/followers o kullanıcının kaç takipçisinin olduğu, kaç kişiyi takip ettiği, follower/following oranını, son tweet attığı tarihi, toplam tweet sayısını vb. bilgileri tek pencereden görebiliyorsunuz. Hem de tek sayfada 100 farklı kullanıcıyı. Bu pencere üzerinden kişileri takip edebiliyor, takipten çıkarabiliyorsunuz.
Aynı zamanda sizin ya da seçtiğiniz bir başka kullanıcının RT, Mention, Tweet istatistiklerini de sunuyor.
Bu uygulamanın arayüzünü beğenmezseniz alternatif bir uygulama daha var o da Tweepi.
Facebook’ta ortak arkadaşlar özelliği hepinizin malumu oldukça basit ve kullanışlı ancak Twitter’da benzer bir şey yok. TweepDiff ile Twitter’da seçtiğiniz 2’den fazla kullanıcının ortak takip ettikleri ve takipçilerinin listelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Kimi takip etmeli? Bu Twitter’ın aslında en can alıcı sorusu. Çünkü takip edecek güzel kişileri bulamazsanız Twitter’ın bir anlamı kalmaz. Twellow bu konuda size yardımcı oluyor. Sisteme giriş yapan her kullanıcı kendini kategorize ediyor ardından çeşitli kategorilere göre takip edebileceğiniz kişileri seçiyorsunuz. Twitter’ın da benzeri bir sistemi mevcut ancak o daha çok ünlüleri ön sıralara çıkarmakta. Normal sizin bizim gibi kullanıcılar için Twellow’u mutlaka denemelisiniz.
FollowCost
Twitter hesabınızın değerini hesaplamaya yarayan uygulamalardan en ünlüsü followcost. Twitter hesabınızın ya da seçtiğiniz başka bir kullanıcının milliscoble değerini hesaplıyor. Gördüğünüz kullanıcı takibe değer mi diye düşünüyorsanız bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
Şahsen kendi hesabım “Nuclear Follow Cost” olarak tanımlandı başka bu şekilde tanımlanan olursa aşağıya bir yorum yazın da takip edelim sizi de 🙂
Kimleri takip ettiğinizi, sizi kimlerin takip ettiğini, Sizin takip edip sizi takip etmeyenleri, sizin takip etmeyip sizi takip edenleri liste halinde gösteren bir uygulama Twitual. Listeler alfabetik ve bir isme tıkladığınızda direk o kişinin twitter sayfasına gidebiliyorsunuz. Listenizi kontrol altında tutabilmek için oldukça kullanışlı bir uygulama.
En çok kullanılan Twitter Takip Yönetim Sistemi. Kimi takip ediyorsunuz sizi kimler takip ediyor…
Doesfollow
Oldukça basit bir uygulama olan doesfollow ile bir kişinin bir kişiyi takip edip etmediğini öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey nicklerini yazmak o kadar.
Twitter’dan Para Kazanın / Kurumsal Hesaplarınızı Yönetin
Tweet atarak para kazanmak şu anda mümkün. Eminim bu işi gören bazı zekiler insanları dolandırmak için farklı uygulamalar hazırlayacaktır ancak henüz o tür uygulamalar pek yok.
Aynı zamanda Twitter’da yüzlerce kurumsal hesap var. Twitter’ı etkili kullanarak rakip firmaların önüne geçmek mümkün. Twitter’da etkili kampanyalar oluşturmak için bir kaç ufak şey aktaracağım.
Twitter hesabınıza gerçek parayla değer biçen bir uygulama. Twitter üzerinden para kazanma sitelerinden bir tanesi. Twittad‘a üye olup orada para kazanmanız için sizi yönlendirmeye çalışmakta. Hesabınız için verdiği ücret oldukça az bunalıma girebilirsiniz bakınca.
Sponsored Tweets
Twitter üzerinden para kazanmanın en çok kullanılan yollarından biri. Siteye kaydolup her tweetiniz başına bir ücret belirliyorsunuz. Reklamverenler sizi uygun görürse size mail atıyorlar ve maildeki metni #sponsored ya da #spon hashtagıyla tweetliyorsunuz. Paranızda hesabınıza yatıyor. Reklamverenler bu işe ne kadar önem veriyor gerçekten tutuyor mu diye bende düşündüm. Twitter’ın arama bölümüne #sponsored yazdığınızda saatte yaklaşık 20 tweet görünüyor.
Bu servisi kullanan ünlülerin listesine şuradan ulaşabilirsiniz.
Facebook ile entegre olarak çalışan en ünlü pazarlama araçlarından biri involver. Kurumsal Facebook Sayfanız ile Kurumsal Twitter, Flickr, Youtube, RSS, Scribd ve benzeri hesaplarınızı birleştirebileceğiniz uygulamalar sunmakta. Facebook Pages kullanan, yöneten herkesin incelemesi gereken bir uygulama involver.
TwitHawk
Küçük ve lokal bir bölgeyi hedef kitlesi olarak almış bir işletme iseniz TwitHawk’ı mutlaka kullanmalısınız. TwitHawk seçtiğiniz bölgedeki atılan tweetler arasından seçtiğiniz kelimelerde tweet atanları bulup size gönderiyor. Siz çay içmek istiyorum diye tweet attığınızda iki sokak ilerideki cafeden öyleyse bize buyrun çay içmeye diye bir tweet aldığınızı düşünsenize.
Twitter’da sizi daha çok kişi takip etsin istiyorsanız kampanyalar düzenleyip hediyeler dağıtmanız yararınıza olacaktır. Ancak bu kampanyaları nasıl yöneteceksiniz? Kura usulü yapacak olursanız ne yapacaksınız?
OneKontest ile 3 farklı kampanya düzenleyebilirsiniz. Bir soru sorup doğru cevabı bilenler arasında kura ile seçim yaptırabiliyorsunuz. Sizi takip eden ve seçtiğiniz hashtag ile tweet atanlar arasından biri kura ile seçilebiliyor. Son olarakta sadece seçtiğiniz hashtagı kullanan herhangi bir kullanıcı kura ile ödülü kazanabiliyor.
Kazananı siz belirleyemediğiniz için hem güvenilirlik kazanıyorsunuz hem de adil bir yarışma oluyor.
Zengin İçerik Paylaşım Yönetimi
Gün geçtikçe daha çok fotoğraf ve video paylaşır olduk. Peki elimizdeki bu fotoğrafları, videoları, makaleleri en uygun ne şekilde paylaşmalıyız? Burada “zengin içerik paylaşım yönetimi” diyebileceğimiz sistemler devreye giriyor.
Twitvid
3G’nin hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal medya da değişimler başladı. Çektiğiniz videoyu Twitter’da paylaşmak için youtube’a girip uzun process’ler, içerik uygunluğu vs. denetimlerden geçmekle uğraşmak istemiyorsanız Twitvid sizin için uygun bir tercih olabilir. iPhone, Blackberry ve Android desteği de olan Twitvid ile videolarınızı Twitter ve Facebook’ta hızlı bir şekilde paylaşabilir, Twitter ve Facebook’taki arkadaşlarınızın paylaştığı videoları inceleyebilirsiniz.
Şahsen ben hep gazeteci olmaya özenmişimdir. Ancak bu işi bizim için oldukça kolaylaştıran bir servis mevcut. Paper.li. Twitter’da takip ettiğiniz tweetleri derleyip onları günlük bir gazete haline getiriyor. Fotoğraflar, videolar da gösteren bir gazete. Gazeteniz için özel konu başlıkları seçebileceğiniz gibi sadece belirli bir twitter listesindeki insanlardan gelen tweetleri de gazetenizde yayınlayabilirsiniz. Günlük ya da haftalık yayın yapmakta mümkün.
Twitter için özel olarak hazırlanmış çok sayıda fotoğraf yükleme sistemi de mevcut. Twitter artık photobucket aracılığıyla fotoğraf yüklenmesine izin vermekte ancak Android, Blackberry, iPhone olmayan telefonlarda bu özellik kullanılamıyor. Bu sitelerden öne çıkanları birlikte tanıtacağım.
Twitgoo
Pratik ve tek amacı fotoğraf yüklemek olanlar için kullanışlı bir site. Çok farklı özellikler sunmasa da basit bir uygulama.
Yfrog ve Twitpic
Yfrog ve Twitpic temel olarak tamamen aynı. Fotoğraflarınızı veya videolarınızı paylaşıyor, geçmişte paylaştıklarınızı inceleyebiliyorsunuz. Yfrog’ta Twitter’daki timeline’nınızı görebiliyorken TwitPic’te tüm yüklenen fotoğrafları görebildiğiniz bir Feed mevcut.
İletişim Yönetimi
Twitter arayüz olarak ve kullanım olarak oldukça basit görünebilir. Ancak o kadar da basit değil. Binlerce mention, DM ve gelip giden bir sistem Twitter. Twitter’ı daha verimli kullanabilmek için ek sistemler kullanmak gerekiyor.
Facebook’ta gruplar özelliği ile derneğinizin, organizasyonunuzun iç iletişimini ve etkinliklerinizi yönetebilmektesiniz. Peki ya Twitter’da benzeri bir şey yapmak isterseniz? Grouptweet’e hesabınızla giriş yapıp grubunuzu tanıtıyorsunuz. Ardından ister mention ister DM ile mesaj alışverişinizi gerçekleştiriyorsunuz. Grouptweet kullanmaya başlarken sitedeki açıklamaları dikkatlice okumanızı da tavsiye etmekteyim.
SplitTweet
Bildiğiniz gibi tek bir tarayıcıyı kullanarak birden fazla Twitter hesabı kullanılamamakta. Ancak artık neredeyse herkesin birden fazla Twitter hesabı var. Kurumsal hesabınızı, kişisel hesabınızı ve fake hesaplarınızı farklı tarayıcılar kullanmadan tek sayfada görüntüleyebilirsiniz SplitTweet sayesinde. Bu amaçla Tweetdeck gibi uygulamalarda olsa kişisel bilgisayarınızın dışında da birden fazla hesabınızı buradan yönetebilirsiniz.
TweetBeep ve Twilert
Google arama motorunun Alerts adlı bir servisi var. Google aracılığıyla önceden tanımladığınız herhangi bir aramayı herhangi biri gerçekleştirirse size mail gelmekte. Örneğin uygun ayarlamayı yaparsak sosyalsosyal diye Google’da arama yaptığınızda bize mail gelebilir.
Twilert ve TweetBeep’te Google Alerts’in Twitter’a uyarlanmış hali. Belirli bir hashtag hakkında uzun vadeli araştırmalar yapıyorsanız ya da isminizin geçtiği tweetler neler diye merak ediyorsanız bu iki servis sizin için sürekli çalışmaya devam edecek.
Twitter’da günde milyonlarca tweet yazılıyor. Sadece takip ettiğiniz kişilerin attığı tweetler değil takip etmediğiniz kişilerin attığı tweetlerde sizin için önemli olabiliyor. Ben bu hafta vizyona giren filmler hakkında bilgi edinmek istedim ve Monitter’i açtım. 3 ayrı filmi de arattırdım. Sonuç aşağıda. Sürekli olarak yenilenen yüzlerce farklı yorumdan oluşan bir bilgi akışına sahip oldum. Tabi bu kadar çok yorum görünce üç filmi de izlemeye karar verdim ama yine de farklı olayları aynı anda takip edebilmeniz için oldukça yararlı bir uygulama Monitter.
Twitter Kullanıcı İstatistikleri
Bir çok kişi zamanının çoğunu Twitter’da geçiriyor. Bu geçirdiği zaman zarfında neler yaptığını ve yaptığı işlemlerin ayrıntılı grafiklerini merak etmesi oldukça doğal. Bunun için çeşitli uygulamalar bulunmakta. Özellikle kurumsal Twitter hesapları için bu uygulamalar birer vazgeçilmez.
Tweet.me.it
Hem URL’lerinizi kısaltan hem de Twitter üzerinden tıkladığınız URL’lerin istatistiğini size sunan bir sistem Tweet.me.it. Aynı zamanda kullandığınız sosyal medya sitelerini de listeleyebilmektesiniz.
TweetStats üyelik gerektirmeyen ve ayrıntılı grafiklerle Twitter verilerinizin istatistiki dökümünü veren bir sistemdir. Tweetlerinizi attığınız aylara, saatlere ve günlere göre, tweet atarken kullandığınız programlara göre, size en çok mention atanlara ve RT edenlere göre ayrı ayrı grafiklerle gösterir. En çok kullandığınız hashtagları cloud şeklinde gösterir ve follower artış grafiğinizi verir. Aynı zamanda genel trendleri de size sunar.
TwitterCounter
Ücretsiz olarak tweet, following, followers sayılarınızın grafiklerini veren, kaç followera ne zaman ulaşacağınızı söyleyen (tahmini) bir sistemdir. Bu tahmin insanın biraz olsun moralini de bozmakta. Örneğin ben 10.000 followera 2000 gün sonra ulaşacakmışım. Tüm Twitter kullanıcıları arasındaki sıranızı da göstermekte. Ayrıca ayda 75$ ödeyerek followerda satın alabilmektesiniz bu siteden.
Profile Checker özelliği ile Twitter hesabınızdaki eksiklikleri size göstermekte. Milestones özelliği ile de 10.000.Tweet ya da 25.000 follower gibi özel sayılarda sizin için otomatik uyarı tweetleri atabilmekte sistem. Username Alert özelliği ile de kullanıcı adları için özel alarmlar kurabilirsiniz. Örneğin @sosyalsosyal ismini istiyorsunuz. Sisteme kaydınızı yaptırdıktan sonra biz adımızı değiştirecek olursak size mail gidiyor. Son olarak TwitterCounter’dan ücretsiz olarak sitenize ekleyebileceğiniz follow butonları da hazırlayabilirsiniz.
Aşağıda üç yazarımızın follower istatistiklerini görmektesiniz;
Twitalyzer
Ücretsiz olarak Twitalyzer’a özel bir algoritma ile hesaplanan ölçümler sunmakta bu sistem. Klout gibi büyük sosyal medya ölçümü yapan sistemlerden de veri almakta olan Twitalyzer çok değişik türden sonuçlar sunmakta. Ancak yine de birçok özelliğini ücretli olarak sunuyor olması insanları diğer sistemlere yöneltmekte.
Akış Yöneticileri
Twitter ana sayfası size yeterli gelmiyor mu? Listelerinizi, mentionlarınızı, özel mesajlarınızı gözünüzün önünde mi istiyorsunuz? Onlarca farklı sosyal medya sitesindeki hesabınızı tek yerden yönetmek mi istiyorsunuz? Öyleyse yazının devamını okumanızı tavsiye ediyorum.
Tweetvisor
Timeline, mentions ve özel mesajlarınızı tek pencereden görebileceğiniz, sayfadan sayfaya dolaşmadan aynı pencere içerisinde, kendi profilinizi, favori tweetlerinizi, takip ettiğiniz ve sizi takip eden listeleri, takipçilerinizi, tweetlerinizi RT edenleri, Zamanlanmış tweetlerinizi, Feedlerinizi aynı pencereden görüntüleyebilirsiniz. Üstelik birden fazla Twitter hesabıyla da kullanabilmektesiniz. Ayrıca iki twitter kullanıcısını kıyaslama, Foursquare güncellemeleri, güncel etkinlikler gibi özellikler de mevcut. Tech Crunch’a göre Tweetvisor web tabanlı çözümlerin en iyisi.
Sizinde onlarca sosyal medya sitesinde üyeliğiniz bulunmaktaysa sadece bir kaç tanesini sürekli olarak güncelleyebilirsiniz. Ancak hepsiyle ilgilenmek istiyorsanız Ping.fm yardımınıza koşuyor. Birden fazla Twitter hesabını, Facebook hesabınızı ve sayfa güncellemelerinizi, My Space, Gtalk durumu, AIM durumu, Linkedin, Tumblr, Identi.ca, Friendfeed, Plurk, Blogger, WordPress, Flickr, Photobucket, Yahoo,Ning ,Brightkite -,Jaiku ,Plaxo Pulse ,Bebo ,Delicious ,YouAre, Multiply,Yammer, StatusNet, TypePad , StreetMavens, myYearbook, Tagged gibi onlarca sitedeki hesabınızı güncelleyebilirsiniz.
Twitter sürekli arayüzünü değiştiriyor olsa da halen bir sürü eksiği var. Tüm Twitter öğelerine tek bir yerden erişmek istiyorsanız itweet kullanmalısınız. Yeni tweet geldiğinde otomatik sayfa yenileme özelliği birçoğumuz için işe yarayacaktır. özellikle ✔ gibi sembolleri de hemen ekleyebilmeniz için ayrı bir bölümü mevcut.
Hellotxt
Online hayatınızı organize edin sloganıyla çalışan yapay zekaya sahip bir site. Ping.fm’e göre çok daha fazla ve farklı siteyi aynı anda güncelleyebilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Üstelik onlarca farklı sosyal medya sitesindeki paylaşılanları hellotxt üzerinden de görüntüleyebilirsiniz. Yapay zekası sayesinde beğendiğiniz içerikleri işaretledikten sonra ona göre daha çok ilginizi çekecek türden paylaşımları ön plana getiren bir site.
Twhirl tıpkı TweetDeck gibi bir masaüstü programı. Micro-blogging sitelerinde yani Twitter, Identi.ca, Seesmic, Laconi.ca ve Friendfeed güncellemeler yapabilir gelen mention, dmlere cevap verebilirsiniz. Yeni bir mention geldiğinde ise sağ altta çıkan güzel bir bildirim ile haberdar olabilirsiniz.
Mobil Uygulamalar
Twitter diğer sosyal medya siteleri gibi “yarın da yazsam olur” mantığıyla kullanılabilecek bir site değildir. Twitter’ı diğerlerinden farklı kılan anlık gelişmeleri aktarabilmenizdir. Bunun için en çok ihtiyacınız olan şey tabii ki Twitter’ın Mobil Uygulamalarıdır.
Uygun Cihazlar: Blackberry-Android-iPhone-Kindle Fire
- Timeline’nızda yayınlanan videoları, fotoğrafları ve linklerin önizlemelerini uygulamadan ayrılmadan izleyebilir, görüntüleyebilirsiniz.
- Trendleri, retweetlerinizi, profilinizi, mentionlarınızı vs. UberBar özelliği ile ön plana çıkarabilir ya da arkaplana atabilirsiniz.
- UberChannels özelliği ile ünlüleri ve kurumsal sayfaları ayrı kategoriler altında takip edebilirsiniz.
- UberSocial’e onlarca farklı tema yükleyebilirsiniz.
- iPad, Mac ve Windows için ise UberSocial’e benzeyen Echofon uygulaması mevcut.
Twitbit
Uygun Cihazlar: iPhone
- Mention ve DM’ler için bildirim alabilirsiniz
- Birden fazla Twitter hesabını yönetebilirsiniz
- Temalar yükleyebilir değiştirebilirsiniz
- Yer bildirimi yaparak tweet atabilirsiniz
- Twitter listelerini, RT ettiklerinizi, sizi RT edenleri görüntüleyebilirsiniz
- Trendleri ve Trendlerle ilgili açıklamaları görüntüleyebilirsiniz
- Otomatik link kısaltma ve mention atarken otomatik isim doldurma özelliklerini kullanabilirsiniz
- Q klavye ile tweet atabilirsiniz
- Instapaper, Twitpic, Twitvid, Flickr, Yfrog, bit.ly gibi servisleri Twitbit içinde kullanabilirsiniz
- Ayrıca Twitbit’in Chirpy adlı kolay DM’leşme servisini de buradan indirebilirsiniz.
Uygun Cihazlar: Palm Pre-Pixi webOS
- Twitter ve identi.ca ile tam çalışmakta
- Birden fazla hesap eklenebilmekte
- DM ve Mentionlarda bildirimler alabilirsiniz
Uygun Cihazlar: iPhone
- Mention ve DMlere kolay erişir bildirim alabilirsiniz
- Arama yapabilir ve Trendleri görebilirsiniz
- Instapaper ve Bookmarking özellikleri ile daha sonra oku özelliklerini kullanabilirsiniz
- Tweetlere filtreler ekleyebilirsiniz
- Temaları değiştirebilirsiniz
- Tek tuşla tweeti kendi dilinize tercüme edebilirsiniz
- Boxcar gibi 3.parti uygulamaları bu uygulamaya entegre edebilirsiniz
Twittelator
Uygun Cihazlar: iPhone
- Otomatik sayfa yenileme
- Birden fazla Twitter hesabı yükleme
- Özelleştirilmiş kullanıcı paneli
- Posterous, WordPress, bit.ly, FollowCost, TweetBlocker, Tweeteorites, favstar, FollowCost gibi uygulamalarla birlikte çalışma
- Konuşarak tweet gönderme
- Read It Later & Instapaper özellikleri
Trendler
Twitter’da Trendleri takip etmek bazen bir çoğumuza kapitalist gelse de binlerce insanın konuştuğu ortak bir konu hakkında konuşabilmek ilgi çekicidir. Ancak Trendleri daha etkili takip edebilmek için Twitter’ın bize sunmadığı bazı verilere de ihtiyaç duyabiliriz.
NedenTToldu?
Çoğu zaman Twitter’da yeni bir TT gördüğümüzde ne oldu bu neden TT oldu diye sorarız. Buna cevap olarak NedenTToldu servisi yapılmış.
FollowTheHashtag
FollowTheHashtag adından da belli olduğu gibi bir hashtag hakkında ayrıntılı bilgi edinmenizi sağlamakta. Bilgi derken ne zaman bu hashtagın tweetlenmeye başlandığı ve kimlerin tweetlediği, en çok kimlerin tweetlediği hakkında güzel bir grafik veriyor. Buradan sizinle aynı şeyleri düşünen insanları bulup takibe de başlayabilirsiniz. Aynı grafik üzerinden atılan tweetleri de görebilmektesiniz.
WhatTheTrend
HootSuite şirketinin Trendleri gözlemlemek amacıyla kurduğu bir sistemdir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Türkiye’ye özel Trend sayfalarının dışında bu Trendlerin neden TT olduklarını, TTleri kimlerin yönlendirdiklerini (Türkiye’de 378 kişi yönlendirmekteymiş) gösteriyor. WWT’lerin ilk çıkış tarihlerine de WhatTheTrend’den ulaşabilmektesiniz.
TopTwitterTrends
Twitter’ı Twitter yapan şey aslında Trendlerdir. Twitter’ın şu anki sürümünde sadece şuanki Trendleri görebilmekteyiz. Biz Twitter’da değilken ne olmuş ne bitmiş bilgi alamıyoruz. TopTwitterTrends bize şehir şehir ya da ülke ülke hem şu andaki Trendleri hem de geçmişteki Trendleri gösteriyor. Kayıtlarında şu anda birbirinden farklı 44593 farklı TT bulunmakta. Çok çok eski olmayan TTler dışında bu 44593 TT hakkında neler yazılmış görebiliyorsunuzda.
Social CRM
İster küçük ister büyük bir işletme sahibiyseniz Twitter ya da Facebook’ta olmanız artık şart gibi bir şey oldu. Ancak Facebook hesabı açmakla iş bitmiyor. Bu hesapların sürekli izlenmesi de gerek. Her dakika başı yeni bir güncelleme yapmakta günde bir güncelleme yapmakta birer strateji. Peki bu stratejileri elinizde herhangi bir veri olmadan nasıl gerçekleştireceksiniz? Bu verileri elde etmek ve profesyonel manada sosyal medya hesaplarınızla ilgilenmek için onlarca yardımcı servis var. Bunların arasından sizler için seçtik;
Şirketlerin Sosyal Medya’daki etkinliğini takip eden, ayrıntılı özet raporlar sunan ve çeşitli öneriler getiren bu alandaki en büyük oluşumdur Salesforce. Facebook applicationları yazdırma aracı olan heroku‘dan, kurumsal iç iletişimi sağlayan chatter’a, sosyal medya takip sistemi Radian6’ya ve CloudForce gibi büyük sistemleri bünyesinde barındırır. Sistem güzel olduğu kadar ücretleri de yüksektir.
Grem.ln
Hootsuite, Tweetdeck gibi birden fazla sosyal medya hesabınızı bağlayabileceğiniz ve hepsini bir yerden yönetebileceğiniz bir platform olmasının dışında size bu bağladığınız hesaplarla ilgili ayrıntılı istatistikler de sunup stratejinizi belirlemenizde size yardımcı olur. Ücretsiz olan sürümünü her Twitter kullanıcısının kullanmasını öneririm.
Socialping
Kurumsal hesaplar için yine farklı bir çözüm olan SocialPing ile follower/following artış grafiklerini, tweet atış saat ve sayılarınızla ilgili grafikleri görebilirsiniz. Ayrıca bu monitoring sistemini cep telefonunuzdan da kullanabilirsiniz.
Otomatik tweet atma, gerçek zamanlı Twitter İstatistikleri, Facebook, Linkedin, Twitter gibi hesapları tek bir yerden yönetebilme, zaman ayarlı güncelleme, link kısaltma gibi onlarca servisi hizmetinize sunuyor. Üstelik ücretsiz.
Twitter’da Ne Kadar Etkilisiniz?
Hepimizin Sosyal Medya’da hesapları var artık. Maillerimizden bile önce Facebook’a Twitter’a bakıyoruz. Hatta ABD’de yapılan bir araştırmaya göre sabah ilk uyandığında Facebook’unu kontrol eden insanların oranı %54 (Facebook kullanıcıları arasında). Tamam ama sosyal medya da ne kadar etkiniz? Arkadaş sayımız, takipçi sayımız bunu belirleyen ana etken mi? Değil. Sosyal medyadaki etkinliğimizi ölçmek için farklı onlarca veri bulunmakta ve bu verileri çeşitli algoritmalarla hesaplayan onlarca farklı site var. Ben size sadece en ön plana çıkmış daha doğru bilgi verdiğine inandıklarımı anlatacağım.
Twitter’a girdiğiniz günü size söylemekle kalmayıp sizinle aynı gün Twitter’a kaydolanları da göstermekte. Örneğin ben Hugo Chavez ile aynı gün kaydolmuşum. Tabii ki ana amacı Twitter’daki etkinliğinizi ölçmek. Takipçi sayınız, takipçilerinizin takipçi sayısı, tweet sayınız, tweet atma sıklığınız, takip/takipçi oranınız, retweet etme ve edilme sayınız gibi verileri toplayarak sizi yüzdelik bir dilime sokuyor. Örneğin ben Twitter’daki kullanıcıların %97’sinden daha etkinmişim. Tabii %5lik bölümün zaten önemli olan bölüm olduğunu söylememe gerek yok. İhtiyaçlarımıza çok cevap veremese de değerlendirmeniz gereken bir uygulama Twitter Grader.
Xefer
Twitter’daki etkinliğinizi hesaplayan ve size bir haftalık tweet grafiğinizi veren bir uygulama Xefer. Son bir haftadaki aktifliğinize göre size bir puan da vermekte. Örneğin benimki 21971. Ayrıca son bir haftadaki mentionlarınızın da bir dökümünü vermekte sistem. Bu arada sosyalsosyal’in de 895 imiş.
Klout
Sosyal medyadaki aktifliğinizi şu ana dek geliştirilmiş en iyi ölçme aracı Klouttur. Klout arkadaş sayınıza bakmaz o arkadaşlardan tepki alıp alamadığınıza bakar. Sadece Twitter’da değil Facebook’ta, Google Plus’ta, Linkedin’de, Foursquare’de, Youtube’da, Instagram’da, Tumblr’da, Blogger’da, WordPress’te, Lastfm’de ve Flickr’daki aktifliğinizi de ölçer. Ayrıca yakın zamanda Quara, Yelp, Posterous, Livefyre, Disqus, Bitly ve Branchout sitelerinden de veri alacak. Klout size 100 ile 10 arasında bir puan vermekte. Hatta siz sisteme kayıt olmasanız bile Twitter’daki verilerinizi sürekli almakta. Yani hepinizin bir Klout skoru zaten mevcut. Klout skoru öyle basite indirgenebilecek bir şey de değil. Sosyal medya alanında işverenler Klout skoruna da bakmakta artık. Örneğin 60 puanı aşamamış birinin Silikon Vadisinde iş bulamayacağına yönelik dedikodular dolaşmakta. Aynı zamanda Klout’a Facebook Page olarakta giriş yapabiliyorsunuz. Yani Kurumsal firmanızın sosyal medyadaki etkinliğini de hesaplayabilirsiniz.
Klout yalnızca kişisel tatmin amaçlı bir site değil. Sizin sosyal medyadaki aktifliğinizi iş fırsatlarına ya da çeşitli promosyonlara da çevirebilmenizi sağlıyor. Günlük gelen ve elde edilen başarı puanlarından topladığınız K+ puanlarınızı arkadaşlarınızın çeşitli başlıklarına vererek o başlıklarda ön plana çıkmasını ve bu başlık altındaki şirketlerin o kişilere ilgi göstermesini sağlayabiliyorsunuz. Örneğin kitaplara merakınız var ve Book başlığını açtınız. Arkadaşlarınız Book başlığı altında size bolca K+ verdi. Bir yazar ya da yayınevi size kitabının tanıtımı için bir iş teklifi de sunabilir, size özel bir indirimde yapabilir. Yani kısacası sürprizlerle dolu ve dinamik bir site Klout.
Twitter Aramaları
Twitter yalnızca boş zamanınızı geçirmenizi sağlayan bir web sitesi değildir. Hayal gücünüzü iyi kullandığınız da size tahmin ettiğinizden daha çoğunu verebilecek bir platformdur Twitter. “Arama” bölümünün inceliklerinden bahsedeceğim biraz.
TwitJobSearch
Sizin için mesleğiniz ile ilgili ilanları Twitter’da arayan, işverenlere Linkedin ve online CV’lerinizi sunan ücretsiz bir sistem. Yeni iş ilanları verebileceğiniz, Google Alerts’e benzer tweet alarmları kurabileceğiniz çok yönlü bir site. İş arıyorsanız denemelisiniz.
Topsy
Topsy Twitter ve Google Plus içinde Türkçe ve İngilizce’nin dışında 8 ayrı dilde daha arama yapmanıza olanak sağlayan sosyal medya arama motorudur. Aramanızın içeriğini RSS olarak alabileceğiniz gibi Google Alerts benzeri bir alarm kurarakta yeni içeriklerde mail alabilirsiniz. Aradığınız konu ile ilgili yalnızca linkler, fotoğraflar, videolar, tweetler ve uzmanları da arayabilmektesiniz.
Twazzup
Gerçek zamanlı sosyal medya arama motoru olan Twazzup ile Twitter Search’e göre daha derli toplu ve daha geniş bir arama yapabilirsiniz. Bir kişiyi aramaktaysanız o kişiden en çok etkilenenler, en çok RT edilen tweetleri, internette hakkında çıkmış haberler, son aldığı mentionlar, son kullandığı hashtaglar ve en çok kullandığı kelimeler gibi çeşitli istatistiklere ulaşabilirsiniz. Arama kayıtlarınızı da tutabilen Twazzup spesifik aramalarınız için birebir.
Bir de tabii ki Twitter’ın kendi arama motoru var. Birçoğumuz sağ üstteki arama bölümünden arama yapıyoruz ancak Twitter’ın ayrıntılı bir arama kısmı da bulunmakta. Google’ın gelişmiş arama özelliğine benzeyen bu modülde bölgelere göre, tweetini atan kullanıcıya göre, içerdiği kelimeler ve içermediği kelimelere göre, dillere göre ve kullanılan hashtaglara göre arama yapmanın dışında olumlu ya da olumsuz, soru içeren tweetleri de aratmanız mümkün.
Dünyayı Değiştir!
Günümüzde binlerce Sivil Toplum Kuruluşu Twitter’da aktif olarak yer alıyor. Ancak bunların neredeyse hiç biri sosyal medyanın nimetlerinden tam olarak yararlanmıyor.
Act.ly
Sosyal Medya üzerinden imza kampanyaları düzenleyebileceğiniz, sesinizi geniş kitlelere duyurmanızı sağlayabilecek bir servis Actly. Web sitenize de Act.ly ‘de oluşturduğunuz imza dilekçesini ekleyebilmektesiniz. Üstelik imza kampanyasına katılanların siteye üye olma zorunluluğu da bulunmamakta. Dilekçelerinize videolarda ekleyebiliyor olmanız cabası. Bu kampanyalar Twitter hesabı olan kurum ya da kişilerden istediklerinizi almak konusunda oldukça etkili olabilir. Örneğin http://act.ly/3f5 adresinde Barack Obama’dan Marihuana’yı serbest bırakmasını isteyen 8545 kişi bulunmakta şuanda. Türkiye’de çokta bilinmeyen bu servisle neler yapılabileceğinin hayalini sizlere bırakıyorum. Şu anda sistemde 5000’den fazla dilekçe bulunmakta ve bunların 600’e yakını cevaplanmış durumda. Bu dilekçelerle ilgili ise 240.000 tweet atılmış.
Gelip geçici TT’ler oluşturmak yerine Act.ly ile oluşturduğunuz dilekçe daha çok dikkate alınacaktır.
İşte dilekçe alan bazı Twitter kullanıcıları;
Facebook ve Twitter takipçilerinizin size tam destek vermesini istiyorsanız onların profil fotoğrafının tamamını değiştirtmek yerine sağ alt kısmına logonuzun ya da yürürlükte olan kampanyanızın ufak bir logosunu ekletebilirsiniz. Onların tek tek sizin logonuzu profil fotoğrafı olarak hazırlayıp yüklemesi yerine bunu otomatik olarak yaptıran bir servis Twibbon.
Örnek vermek gerekirse, Kuveytli kullanıcılar Suriye Devrimine desteklerini göstermek için şöyle bir şey hazırlamışlar;
Prestij ve kampanya bilinirliği açısından mutlaka her Sivil Toplum Hareketi’nin ve her Siyasi Parti’nin incelemesi gereken bir sistem.
Twestival
STK’ların etkinliklerini duyurmak için Facebook’a mahkum kaldığı bir dönemdeyiz. Facebook ile etkinlikler sadece arkadaşlardan arkadaşlara gidebildiği için etkinliği duyurabilmek bazen sıkıntılı olabiliyor. Twestival’da ise etkinliğinizin açıklamasını, hedeflerini vb. bilgilerini verip etkinlik duyurunuzu yapabileceğiniz özel bir sistem. Özellikle bağış toplamak amaçlı düzenlenen etkinliklerde ön ödemeyi bu site üzerinden yaptırtabilmek tüm STK’lar için bulunmaz nimet niteliğinde.
BroadCause
Her STK’nın kendine özel bir sayfa açabildiği, tanıtımını yapabildiği ve etkinliklerini yayınlayabildiği bir sosyal medya sistemidir. PayPal ile sistem üzerinden bağışta toplanabilen BroadCause ile kampanyalar başlatabilir, Facebook Login sistemiyle destekçi toplayabilir sesinizi duyurabilirsiniz. Kampanyanızla ilgili fotoğraflar da ekleyebildiğiniz bu site de destekçilerinizin yorumları da yayınlanmakta.
Örneğin bir hayvansever topluluğu zevk için öldürülen öküzler hakkında bir kampanya başlatmış ve 3500’den fazla destekçi şu anda destek vermiş durumda. (Destek için)
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?
Bide insanlar Twitter kullanmayı biliyorum diyor.
Bir reklamcılık bölümü öğrencisi olarak haydar beye teşekkür ederim
Akıcı anlatım. Özet bilgi