Sosyal Medya Yönetimi Nedir ve Neleri Kapsar?
Sosyal medya, büyük markaların müşterilerle daha rahat ve karşılıklı bir şekilde etkileşim kurması için güçlü bir araçtır. Kurumsal sosyal medya yönetimi ile yönetilen hesaplara sahip olan büyük markalar, sosyal medyada kazanabilir ve düşünceli, dinamik ve gerçek zamanlı kampanyalar yoluyla hedef kitleleri ile daha yakın hale gelebilir.
Kurumsal müşterilerle pazarlama, odaklanma, organizasyon ve yaratıcılık gerektirir. Doğru kurumsal sosyal medya yönetimi ile bu stratejiler etkili sonuçlar elde edilebilir ve mevcut müşterilerden marka sadakati oluştururken yeni müşteriler çekilebilir. Bu konu ile ilgili profesyonel bir destek almak sizin için daha doğru olacaksa sosyal medya danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Sosyal medya yönetimi, eksiksiz bir sosyal medya stratejisini yönetme sürecidir. Ancak sosyal medya yönetimi biraz daha stratejiktir yani tweetlere ve yorumlara yanıt vermekten daha fazlasını içerir. Sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama stratejinizin diğer önemli yönleriyle bağlantılıdır. Dijital pazarlama stratejileri, güçlü gerçek bilgiler üzerine kuruludur. Ne de olsa başarılı bir iş yaratmak için pazarınız ve çözümünüzün belirli bir sorunu çözmeye nasıl yardımcı olacağıyla ilgili ayrıntıları bilmeniz gerekir. Bu nedenle dijital pazarlama stratejiniz, markanızın daha fazla iş üretmek için kendisini çevrimiçi olarak nasıl konumlandıracağını ele alır.
Sosyal medya stratejisi, marka bilinirliği ve farkındalık oluşturmak, olası satışları artırmak için sosyal medya platformlarını kullanmakla ilgilidir. Sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama ve sosyal medya stratejilerinizi destekler. Etkili bir sosyal medya stratejisi yürütmenin önemli bir parçasıdır çünkü markanızın sonuç üretmek için sosyal medya platformlarında nasıl yer alacağını (içerik yayınlamayı, müşterilerle etkileşim kurallarını vb. düşünün) açıklar.
Sosyal medya yönetimi; bir markanın içeriğini oluşturarak, yayınlayarak, gözden geçirerek ve geliştirerek Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlarda sosyal medya varlığını yönetme sürecidir. Ayrıca her sosyal ağdaki hayranlar ve takipçilerle etkileşim kurmayı ve etkileşimde bulunmayı içerir. Kurumsal sosyal medya yönetimi bu süreci bir adım öteye taşır. Mevcut bir marka imajını korumayı ve tüketicilerin marka ile etkileşime girmesine, daha geniş bir kitleye ulaşmasına, küresel olarak genişlemesine ve farklı bölgelere yayılmış birden fazla ekibi yönetmesine izin vermeyi içerir.
Tipik olarak bir sosyal medya yöneticisi, bir kuruluşta bir ürünün, markanın, şirketin ve hatta bireyin sosyal medya varlığını izleme, yürütme, filtreleme ve ölçme konusunda güvenilen kişidir. Sosyal medya yöneticileri, şirketleri için çeşitli sosyal medya ağlarında marka promosyonları, şirket bilgileri ve pazarlama kampanyaları oluşturur ve sürdürür.
Ayrıca ücretsiz veya ücretli araçlara odaklanmak ve bunları kullanmak ve soru ve yorumları şirketin sesine ve yönergelerine göre yanıtlamak için en iyi sosyal medya ölçümlerini de bilirler. Sosyal medya yöneticileri, yeni içerik üretmek için günlük olarak çalışır, sürekli olarak yeni fikirler ve biçimler oluşturmak için yenilik yapar ve bu fikirlerin ne kadar iyi performans gösterdiğini ölçer.
Sosyal medya yöneticileri, satış ekibinin gelire dönüştürebileceği olası satış yaratma kampanyalarını yönlendirmek için satış departmanının yanı sıra pazarlama ve halkla ilişkiler gibi diğer yaratıcı gruplarla birlikte çalışırlar. Bir sosyal medya yöneticisinin şirket ve sektör haberleriyle birlikte yeni trendleri takip etmesi beklenir.
Kurumsal sosyal medya yönetimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar:
Kurumsal sosyal medya yönetimi birden fazla avantaj sunduğu için pazarlama stratejinize bunu katmanız önemlidir.
Kurumsal sosyal medya yönetimi için en yaygın platformlardan bazıları şunlardır:
Günlük yaklaşık iki milyar kullanıcısı olan Facebook, devasa bir sosyal medya ağıdır. Bu nedenle kurumsal sosyal medya yönetimi, Facebook için çok önemlidir. Facebook’un özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
Sektörünüz veya hedefleriniz ne olursa olsun sosyal medya stratejinizde Facebook’u kullanmalısınız.
Aylık 330 milyon kullanıcısıyla Twitter, Facebook ile aynı erişimi sunmaz. Bununla birlikte işletmenize, günlük olarak markalarla etkileşime giren bir grup kullanıcıya erişim imkanı sağlar. Hedef kitlenize bağlı olarak bu bir avantajdır. Twitter’ın özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
Twitter her şirket için ideal değildir ancak belirli sektörlerdekilere değer sunar.
Aylık yaklaşık bir milyar kullanıcısıyla Instagram, sosyal medya yönetim hizmetleri için yeni bir standart haline gelmiştir. Videoların yanı sıra görüntülere de odaklanması, şirketleri kitlelerini yakalamak ve onlarla etkileşime geçmek için yaratıcı yollar bulmaya teşvik eder. Instagram’ın özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
Belirli pazarlar için Instagram, sosyal medya stratejinizde olmazsa olmaz bir platformdur.
Dünyanın en büyük profesyonel sosyal ağı olan LinkedIn, 774 milyondan fazla kullanıcıya erişim sunar. Bu nedenle adayları işe almak ve kendilerini bir endüstri lideri olarak kurmak isteyen işletmeler için ideal bir platformdur. LinkedIn’in özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
Hedeflerinize, pazarınıza ve operasyonlarınıza bağlı olarak LinkedIn çeşitli avantajlar sunabilir.
İki milyardan fazla kullanıcısı olan YouTube, yetişkinlerin %80’inden fazlasına erişim sağlar. Buna karşılık işletmeler YouTube hesaplarıyla nasıl yapılır videoları oluşturmaktan kamera arkası materyallerini sergilemeye kadar daha fazlasını yapar. YouTube’un özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
Diğer sosyal medya kuruluşlarından daha fazla zaman alan YouTube, yatırıma değer bir platformdur.
Aylık 450 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olan Pinterest, giyim mağazaları ve çiçekçiler gibi güçlü bir görsel odak noktası olan şirketlere hedef kitlelerindeki insanlarla bağlantı kurma şansı sunar. Pinterest’in özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
Hedef kitlenize bağlı olarak Pinterest, kurumsal sosyal medya yönetimi hizmetleriniz için bir varlıktır.
Seçeceğiniz sosyal medya yönetim sistemi iş akışlarınızı ve önceliklerinizi belirler. Piyasada size eksiksiz bir paket sunan birçok kurumsal sosyal medya yönetimi araçları vardır ve birkaçı da sürecin yalnızca belirli bir yönüne hitap eder. Bu durumda ‘olması gereken’ özellikleri ve ekibinizin ne tür bir deneyime sahip olmasını istediğinizi belirlemek önemlidir. Kısaca bu araçlar aşağıdaki gibidir:
Buffer (Bufferapp olarak da bilinir), çok amaçlı bir sosyal medya pazarlama yazılımı aracıdır. Buffer’ın temel özelliği, gönderileri Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ve Pinterest dahil olmak üzere birden fazla sosyal ağda paylaşmak üzere taslak hazırlama ve planlama yeteneğidir. Buffer ayrıca sosyal medya raporlama ve izleme işlevi sunar.
Buffer.com aslında üç ayrı özellik grubuna ayrılmıştır. Birçok yönden, bunların her biri farklı ürünlerdir. Bununla birlikte 3’üne de kaydolursanız bunları birbirine bağlayabilir ve gezinme çubuğunda her birine tıklayabilirsiniz.
Hootsuite, bir sosyal medya yöneticisinin rolünün neredeyse her yönünü kapsayan bir sosyal medya yönetim platformudur. Tek bir platformla kullanıcılar, harika içeriklerin küratörlüğünü yapmak ve gönderileri planlamak ve ekip üyelerini yönetmek ve yatırım getirisini ölçmek gibi basit şeyleri yapabilir. Tek bir kullanıcı planından çok daha büyük kuruluşlar için uygun olan özelleştirilmiş bir kurumsal hesaba kadar seçim yapabileceğiniz birkaç farklı plan vardır.
Markanız için Hootsuite’i kullanmanın belki de en zorlayıcı nedeni birden fazla sosyal medya ağını tek bir yerden yönetmenize izin vermesidir. Bu sayede şifreleri hatırlamak veya her bir web sitesine ayrı ayrı gitmek zorunda kalmazsınız.
Hootsuite ile aşağıdakiler dahil otuz beşten fazla popüler sosyal ağda güncellemeler yayınlayabilir, yanıtları gözden geçirebilir ve müşteri tabanınızla bağlantı kurabilirsiniz:
CoSchedule, içerik pazarlamasıyla ilgili her şeyi planlamak, organize etmek ve yürütmek için hepsi bir arada bir platformdur. Sürükle ve bırak takvim arayüzünün kullanımı kolaydır, birlikte çalışmayı ve tüm projelerinizi tek bir yerde planlamayı kolaylaştırır. Bu kurumsal sosyal medya yönetimi aracı ile aşağıdakileri yapabilirsiniz:
Sosyal medya yönetiminin geniş tanımı nedeniyle sosyal medya yönetiminin neler içerdiğini merak etmek doğaldır. Genel olarak sosyal medya yönetimi aşağıdakilere odaklanır:
Sosyal medya yönetiminin tanımını ve işletmeler için sosyal medya yönetiminin tipik olarak neye odaklandığını bildiğinize göre kurumsal sosyal medya yönetimine nasıl başlanacağını öğrenebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki 10 adımı takip etmeniz yeterlidir:
İşletmenizi zaten sosyal medyada pazarlıyor ve reklamını yapıyorsanız mevcut stratejinizi denetlemek için biraz zaman ayırmanız gerekir. Bir sosyal medya denetimiyle, sosyal medya kampanyalarınızda neyin işe yarayıp neyin yaramadığına bakarsınız. Bir sosyal medya denetimi aşağıdakileri içerir:
Denetiminiz, sosyal medya stratejiniz hakkında anında bilgi sağlar. Ayrıca daha fazla takipçiden daha iyi müşteri memnuniyetine kadar görmek istediği sonuçları elde edebilmenizi sağlar. Bu açıdan kampanyalarınızı geliştirmek için bir temel sunar.
Hedef kitlenizi araştırmak, kurumsal sosyal medya yönetimi için önemlidir. Ajansınız veya şirketiniz hedef kitlenizin kim olduğunu bilmiyorsa bir sosyal medya stratejisi geliştirmeyi zorlaştırır. Ancak hedef kitlenizi tercih ettikleri platformda hedeflerseniz daha büyük bir yatırım getirisi kazanabilirsiniz.
Üçüncü adımda hangi sosyal medya platformlarını kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. İşletmeler için kurumsal sosyal medya yönetimi söz konusu olduğunda zaman platformlar önemlidir. Bu aşamada sosyal medya platformlarını hedef kitlenizin onları ne kadar kullandığına göre önceliklendirmelisiniz. Demografik verileri inceleyerek en önemli platformları seçebilirsiniz.
Sosyal medya yöneticinizin sosyal medya kampanyanızı başlatmadan önce stratejinizi geliştirmesi gerekir. Çoğu durumda sosyal medya platformlarının farklı rolleri ve kullanımları nedeniyle her platform için bir strateji oluştururlar. Kitlenizi dikkate almanın yanı sıra aşağıdaki faktörler ile de ilgilenirler:
Marka standartlarınız ve hedefleriniz gibi bu sorulardan bazıları, kurumsal sosyal medya yönetimi sürecinde büyük bir öneme sahiptir.
Sosyal medya profillerinizi oluştururken markanıza uygun olduklarından emin olmak gerekir. Bu nedenle kurumsal sosyal medya yönetimi hizmetleri sosyal medya tasarımını da kapsayabilir. Bu hizmet, kullanıcılar üzerinde harika bir ilk izlenim bırakan ve marka kimliğini ifade eden profesyonel görünüm oluşturmaya odaklanır.
Çoğu kurumsal sosyal medya yönetimi hizmetinde bulunan bu hizmet, sosyal medya hesaplarınızın her biri için bir içerik takvimi oluşturmaktır. Bu takvim işletmeniz için referans noktası görevi görür. Bu takvim ile sosyal medya hesaplarınız için planlanmış gönderileri görüntüleyebilirsiniz. Bu gönderileri yayınlamadan önce tüm içeriği inceler ve onaylarsınız. Bu sizin için biraz çaba gerektirse de yayınlanan tek içeriğin istediğiniz içerik olduğunu garanti eder.
Bir sosyal medya uzmanı, şirketiniz için bir içerik takvimi oluşturmaktan daha fazlasını yapar. Bu açıdan içeriği de oluşturur. Bazı durumlarda, konuyu geliştirmekten kopyayı yazmaya ve medyayı seçmeye kadar içerik oluşturmanın her yönünü denetleyebilirler.
Bununla birlikte en iyi içeriği oluşturmak için sosyal medya uzmanları, grafik tasarımcılar ve içerik yazarlarıyla birlikte çalışır. Bu sayede kullanıcılarda yankı uyandıran ve şirketinizin hedeflerini gerçekleştiren bir içerik ortaya çıkarılır.
Takviminiz üçüncü bir tarafa ait içerik içeriyorsa sosyal medya yöneticiniz, sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak için uygun bağlantıya ve alt yazıya sahip olduklarından emin olur.
Birçok kurumsal sosyal medya yönetimi hizmetinin içerdiği günlük sorumluluk, takipçileriniz ve yorum yapanlarla etkileşime geçmektir. Etkileşim kurmak, marka bilinirliği ve marka sadakati üzerinde etkilidir. Bu hizmetin bir parçası olarak sosyal medya yöneticileri, takipçilerinizle etkileşim kurarken markanıza bağlı kalır.
Takipçilere yanıt verme, takipçilerinizi önemsediğinizi gösterir. Birçok sektörde, bu işinizi rakiplerinizden ayıracaktır. Özellikle insanların %65’inden fazlası müşteri hizmetleri için sosyal medyayı kullandığından tüketiciler için bir satış noktası bile olabilir.
Sosyal medya yöneticiniz, kurumsal sosyal medya yönetimi hizmetlerinizin bir parçası olarak sektörünüzdeki influencerlara ve güvenilir kuruluşlara ulaşabilir. Sonuç, markanız için daha fazla görünürlük kazanma şansıdır. Örneğin; bir influencer, ürününüzü kullanarak bunu sosyal medyada paylaşabilir. Bu sayede sosyal medya hesaplarındaki deneyimi vurgulayan ve daha sonra kendi hesabınızla paylaşabileceğiniz bir gönderi oluşturabilirsiniz. Bu, sizin ve başka bir organizasyonun kapsama alma şansıdır.
Kurumsal sosyal medya yönetimi sürecinin kritik bir parçası, çabalarınızın performansını izlemektir. Bu nedenle sosyal medya uzmanlarından oluşan ekibiniz, yaratıcı içeriklerin performansını da takip eder. Kurumsal sosyal medya yönetimi hizmetlerine veya herhangi bir dijital pazarlama hizmetine yatırım yaptığınızda yalnızca sosyal medya hesaplarınızın performansını izlemekle kalmayıp aynı zamanda bu performans düştüğünde bunu iyileştirebilirsiniz. Düşük performansı iyileştirmek için ise sosyal medya eğitimi alabilirsiniz.