Sosyal Medyada ister kurumsal ister kişisel bir hesap yönetiyor olun herkesin aklına ilk gelenlerden biri takipçi / beğeni sayısıdır. Sizinle ilgilenen insanların sayısını arttırmak için onlarca farklı ücretli ya da ücretsiz uygulama bulunmakta. Ancak bu uygulamalarla elde edilen takipçiler genellikle sizin hedef kitlenizin dışında kaldığından istenilen etkiye ulaşamamakta.
Sosyal Medya’da aktif olan şirketler deyince genellikle insanların aklına büyük şirketler geliyor. Halbuki içeriğin %95’ini oluşturan kesim küçük işletmeler ve kişisel hesaplar. Bir çok küçük işletme yalnızca belirli bir çevreye ürün / hizmet satmakta. İstanbul’un Avcılar ilçesinde iş yapan bir cafenin Erzurum’da yaşayan biri tarafından Twitter’da takip edilmesinin cafeye yararı oldukça cüzi olacaktır. Üstüne üstlük o takipçiyi alabilmek için çeşitli uygulamalara para veriyorsa bir nevi parasını çöpe atmış olacaktır. Bu nedenle organik takipçi kazanmak her işletme için önemli.
İşletmelerin dışında kişisel hesaplarda (Twitter ve Google+ üzerinde) daha çok takipçi elde etmenin peşinde. Daha çok takip edilmek demek daha çok sesinizin duyulmasını sağlayacaktır ve bu nedenle herkes daha çok takipçisi olmasını ister. Peki direk olarak sizin düşüncelerinize ilgi gösteren, işletmenizi gerçekten önemsediği, sevdiği için takip edecek kullanıcıları nasıl elde edeceğiz? Bunun için bazı temel kurallar bulunmakta. Öncelikle içeriğinizi zengin tutmalısınız. Bir çok kullanıcı ve işletme sosyal medyada içerik sıkıntısı çekmekte.
Takipçilerinizle neler paylaşabilirsiniz;
- Sorulara cevap verin. Sosyal Medya’daki içeriğin %50’si aslında soru ve cevaplardan oluşur. İnsanlar sürekli olarak kişisel düşünceleriniz ya da işletmeniz hakkında sorular soracaklardır. Hiçbirini yanıtsız bırakmamalısınız.
- Mutsuz birini gördüğünüzde müdahale edin. İnsanlar umursanmayı severler, akışınızda olumsuz bir tweet mi gördünüz? İşte size fırsat. O insanla takipleşmenizin hiçbir önemi yok, onun moralini düzeltecek, kendini iyi hissetmesini sağlayacak şeyler söyleyin. Böylelikle sadık bir takipçi kazanmış olursunuz. Beyaz Saray @whitehouse hesabından, mali politikalar konusunda dert yanan birine Youtube’dan bir şarkı göndermesi olay olmuştu. Bu tweet hala Beyaz Saray’ın 5500’ü aşan Rtsiyle en çok etkileşim alan tweeti. Onlarca haber sitesinde haber olmuş olması ise cabası.
- İlginç olun. İnsanlar Sosyal Medya’da vurucu ve ilgi çekici anlatımları severler. Güzellik = Kitle imha silahı şeklinde bir tweet attığınızda insanların ilgisini üzerinizde toplayacaksınızdır.
- Şok edin. En çok haber kanallarında gördüğümüz bu yöntem yıllardır başarısını defalarca kanıtlamıştır. Tabii ki olayı abartıp bal reklamlarıyla aynı sonucu paylaşmamaya dikkatte etmelisiniz.
- Komik olun. Esprili paylaşımlar her zaman daha çok ilgi çekerler. Paylaşan hesabın hem daha samimi hem de daha zeki olduğu izlenimini bırakırlar. Bu nedenle kurumsal hesabınızla dahi okuyucuları güldürecek şeyler yazmaya bakın.
- Bir gerçek paylaşın. Örneğin, “Eyfel Kulesi sıcakta metalin esnemesinden dolayı yazın 15 santimetre daha uzundur.” gibi içerikleri insanlar çok seviyorlar. Kullanın.
- Kısa tanıtım yazıları yazın. İlginizi çekmiş olan ya da kendi hazırladığınız bir blog yazısını “İşte ölmeden önce yapmanız gereken 7 şey” diye sunarsanız insanlarda oluşturacağı merak duygusu artacaktır.
- Öneriler paylaşın. Sosyal Medya geribildirim cennetidir. Vizyondaki bir filmi izlediyseniz insanlar film hakkındaki düşüncelerinizi merak edeceklerdir.
- Öneriler isteyin. Her kullanıcının her ürün için farklı bir deneyimi vardır. Bu deneyimlerden yararlanın. Yeni alacağınız bir telefonu önce muhakkak takipçilerinize sorun.
- Müşteri hizmetlerinden yararlanın. İster kurumsal ister kişisel hesap olsun herkesin çalıştığı firmalar vardır. Bu firmalarla Sosyal Medya üzerinden iletişime geçmekten çekinmeyin. Sorununuzu, önerinizi, beğeninizi açık açık yazın ve gönderin.
- Müşterilerinizin sorunlarıyla ilgilenin. Müşteri hizmetlerinden yararlanan taraf olduğunuz gibi bir kurumsal hesabı yönetirken de müşterilerinizin sorunlarıyla ilgilenmeniz gerekecektir. Onlara kopyala-yapıştır tarzı mesajlar yerine hepsine özenerek yazılmış cevaplar vermeniz imajınıza artı bir değer katacaktır. Sorunların çözümlerini de yine siz sunmalısınız, başka bir departmana başka bir kanalla elinizden geldiğince yönlendirmeyin.
- Şikayet edin. Aldığınız bir hizmetten mutlu değilseniz bunu açıklamaktan çekinmeyin. Kurumsal hesabınızdan dahi aldığınız hizmetten şikayet edebilirsiniz. (çok abartmamak kaydıyla) Bu kurumunuzu daha samimi gösterecektir.
- Girişimleriniz için ortaklar arayın. Girişiminizin ayrıntılarını vermeden Sosyal Medya’daki hesaplarınız üzerinden ilanlar verebilirsiniz. Bu hem sizi ekstra maliyetlerden kurtaracaktır hem de ulaşılabilir olduğunuzu gösterecektir. Aynı zamanda size gelen ortak girişim davetlerine de olumlu ya da olumsuz mutlaka cevap verin.
- Başkalarının gönderilerini paylaşın. Sosyal Medya hesabınız sadece sizin gönderilerinizle dolu olmasın. Kurumsal hesabınızdan rakiplerinizin gönderilerini dahi paylaşabilirsiniz. Bu kurumunuzun özgüven sahibi olduğunu ve Sosyal Medya’nın yapısını bildiğinizi gösterir. Emin olun hala bir çok kurum Sosyal Medya’nın jargonunu anlayabilmiş değil.
- Geribildirimleri paylaşın. Ürününüz ya da hizmetiniz hakkında yazılmış olan gönderileri takipçilerinizle yeniden paylaşın. Bu hem ürününüzü kullanan diğer kullanıcıları harekete geçirecektir hem de geribildirimde bulunmuş müşterinizin sadakatini arttıracaktır.
- Birşeyler öğretin. Sadece kendinizden ya da kurumunuzdan bahsetmeyin. İnsanlara hayatlarında işe yarayacak bilgiler sunun.
- Blog yazıları paylaşın. Bir Sosyal Medyacı iseniz bir blogunuz mutlaka vardır, yazdığınız blogları anında paylaşın ve blogosferde ilginizi çeken diğer blogları da paylaşmaktan çekinmeyin. Unutmayın eğer siz paylaşırsanız onlarda paylaşırlar.
- Başkalarının Web Sitelerini Paylaşın. 200 milyonu aşkın web sitesinden elbet birileri dikkatinizi çekmiştir. Sizin dikkatinizi çekmişse takipçilerinizin de dikkatini çekecektir.
- Web sitenizdeki yeniliklerden haberdar edin. Müşterileriniz sizi takip ediyorsa onlar için bir önem arz ediyorsunuzdur. Onlara daha iyi hizmet sunmak için geliştirdiğiniz yeniliklerden onları da haberdar edin.
- Bültenler yayınlayın. Müşterilerinize periyodik olarak yeni ürünlerinizi, kilometre taşlarınızı, basındaki haberlerinizi vb. hem e-mail yoluyla hem de blogunuz üzerinden duyurun. Hazırladığınız bültenler Sosyal Medya’da da dikkat çekeceklerdir.
- Takipçi isteyin. Bu oldukça doğal bir şey. Sosyal Medya’da herkes daha çok takip edilmek ister. Bunu dile getirmenizden doğal bir şey olamaz. Ancak işin ucuna çeşitli ödüller koyarsanız isteğinizin dikkat çekiciliği de artacaktır. “Her yeni takipçi için bir fidan dikiyoruz.” gibi hem sosyal sorumluluğa hem de firmanıza dikkat çekecek türden hediyeler insanlar tarafından sevilecektir. Tabii ki kendi ürünlerinizi de hediye edebilirsiniz ancak “Sıradaki 150. takipçiye ödülümüz var” derseniz o sayı bir türlü 150ye yaklaşmaz, herkes eli tetikte 149u bekler. Daha farklı şeyler düşünün.
- Basın açıklamaları yapın. Artık bir gazeteciyle görüşüp basına bir konu hakkındaki görüşlerinizi bildirmek zorunda değilsiniz. Sosyal Medya üzerinden açıklayıp ilgili gazeteciye basın açıklamamızı burada yaptık diye bir mail gönderirseniz çıkacağınız gazetelerde hem açıklamanız hem de Sosyal Medya hesaplarınız yer alır.
- Tebrik edin. Arkadaşlarınızdan birinin çocuğu mu oldu ya da çalışanınız mı evlendi? Sosyal Medya aracılığıyla da tebriklerinizi iletin. Binlerce çalışanı olan bir firmanın kurumsal hesabından bir çalışanının doğum gününü kutlaması hem çalışan için hem de orada çalışmak isteyenlerin şevkini arttıracaktır.
- Kart atın. Eskiden önemli günlerde atılan kartlar artık yerini elektronik kartlara bıraktı. Sizin için önemli olan kişilere önemli günlerde özgün bir tasarımla yaptığınız kartları Sosyal Medya aracılığıyla gönderin. Bir müşteriye ya da dosta önemsendiğini hatırlatmak için güzel bir yol olmaz mı?
- Teşekkür edin. Bir çok kurum sanki onlardan hizmet almak zorundaymışız gibi davranmakta. Müşterilerinize her fırsatta teşekkür edin. Burada tek dikkat etmeniz gereken şey insanlara teşekkürünüzün kendisine özel olduğunu hissettirmeniz. Kopyala-yapıştırdan kaçının.
- Dua isteyin. Sizin ya da bir çalışanınızın başına kötü bir şey geldiğinde takipçilerinizden dua isteyin. Müşterilerinizle ve dostlarınızla ikili etkileşiminizi hiç beklemediğiniz bir biçimde arttıracaktır. Fakat samimi olmaya özen gösterin yoksa geri tepebilir.
- Raporlarınızı paylaşın. Firmanız için çokta özel olmayan raporlarınızı takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Bırakın sizi daha yakından tanısınlar.
- İlgi çeken paylaşımlarınızı tekrar paylaşın. Duyurularınızı ya da üzerinden zaman geçmiş ve beğenilmiş gönderilerinizi tekrar tekrar paylaşabilirsiniz.
- Dokümanlar ve infografikler paylaşın. Size ya da kurumunuza ait olmak zorunda değil. Özellikle infografikler son zamanlarda daha çok ilgi görmeye başladı. En azından Pinterest’te her gün bir infografik paylaşmaya çalışın. Visually sizin için iyi bir kaynak olabilir.
- Videolar paylaşın. Hep yazı hep yazı olmaz. Uzunluğu iki dakikayı geçmeyen videolar her zaman daha çok ilgi çekerler. Ürünleriniz için hazırladığınız kısa tanıtım videolarını ve internette bulduğunuz ilginizi çeken videoları paylaşın.
- Sevdiğiniz şarkıları paylaşın. Fizy, Grooveshark gibi müzik paylaşım siteleri üzerinde barınan şarkıların linklerini paylaşabilirsiniz. İlla kurumunuzun intro müziği vs. olmak zorunda değil. Biraz rahat olun, Sosyal Medya’da kurumlar insanlara yakın oldukları kadar takip edilirler.
- Yeni kullanıcılara yardım edin. Sosyal Medya ile yeni tanışan kullanıcıların sorunlarını çözmelerinde yardımcı olun. Hem kişisel hem kurumsal hesaplarda bu tavrınız takipçi sadakatini arttıracaktır.
- Profiller hakkında yorum yapın. Sosyal Medya’da gördüğünüz herhangi bir kullanıcının profil fotoğrafına, kapak fotoğrafına ya da arkaplan resmine yorumlar yapın. Bu onları yakından incelediğiniz anlamına gelecektir. Takipçiler ilgilenilmeyi severler.
- Tahminlerde bulunun. Seçimler ya da futbol konularına girmeden geleceğe yönelik tahminlerde kurumsal hesaplarınız üzerinden bulunabilirsiniz. Kişisel hesabınızda ise herhangi bir sınırlama yok. Tahmininiz tutarsa hatırlatırsınız, tutmazsa kimse hatırlamaz.
- Hediyeler verin. Yeni takipçiler kazanmak için kullanılan en kolay yöntemlerden biridir. Ancak sadece hediyeler konusunda paylaşımlar yapmaya başlarsanız insanlar sadece hediyeler için gelmeye başlayacaklardır. Unutmayın Sosyal Medya etkileşim yeridir. Başka şeylerden de bahsedin ki kampanyanız bittiğinde insanlar da gitmesin.
- Hayır kurumlarına bağış isteyin. İster kişisel ister kurumsal hesap olsun insani yardım talebini yaymak daima samimiyetinizi arttırır. “2868’e boş bir mesaj göndererek Kızılay’a 5 liralık bir yardımda bulunabilirsiniz.”
- Kendinizi anlatın. Bırakın takipçileriniz sizi tanısın. Kurumunuzu tanısın. Ancak anlatırken kendiniz olun. Resmi dil kullanmaktan kaçının. Geçirdiğiniz zorlu süreçler hakkında ufak bilgiler verin, takipçilerinizle samimiyetinizi arttırmış olursunuz.
- Felsefi paylaşımlar yapın. İnsanlar felsefeye düşündüğünüzden daha düşkünler. Çok spesifik konulara girmeden düşündürücü paylaşımlar yapabilirsiniz.
- Fotoğraflar paylaşın. Ofisinize bir bebek mi geldi hemen bir fotoğrafını çekip paylaşın ya da bir çalışanınızın doğum günü partisi mi var? Bu fırsatı kaçırmayın. Sadece yeni ürünlerinizin değil kurumunuzdaki herşeyin fotoğrafını paylaşabilirsiniz.
- Etkinliklerinize takipçilerinizi de davet edin. Düzenlediğiniz etkinliklerde müşterileriniz de bulunmalı. Etkinliğinizde bir şey satmayacak olsanız dahi müşteri sadakati için onları da çağırın.
- Katıldığınız etkinlikleri canlı olarak paylaşın. Ev sahibi olmadığınız etkinliklerde olan biteni takipçilerinizle de paylaşın. Müşteriniz sektörünüzdeki güncel gelişmeleri takip etmek isteyebilir, sizin sektörünüzde aktif olmanız size olan sadakatini arttırabilir. Katıldığınız seminerlerde konuyu aktardıktan sonra takipçilerinizden sorular isteyebilirsiniz. Orada olmamalarına rağmen seminerdeki konuklara sorularının iletilmiş olması takipçilerinizin hoşuna gidecektir.
- Projelerinizden bahsedin. Çalışanlarınızla gerçekleştirdiğiniz beyin fırtınasının ardından açıklanabilir fikirlerinizi paylaşın. Müşterilerinizden geribildirim alın. Böylelikle onları da beyin fırtınanızın içine dahil etmiş olursunuz.
- Bazen provakatif olun. Trollük kötüdür ama daima değil. Güzel planlayıp ufak provokelerde bulunabilirsiniz. Sınırı aşmamaya dikkat edin.
- Tüm sorulara cevap verin. Sizinle dalga geçen bir gönderi alsanız dahi üslubunuzu bozmadan cevap verin. Cevapsız hiçbir soru bırakmayın.
- Hatırlatmalarda bulunun. Kişisel hesaplarda “Yarın erken kalkacaksın artık uyu” gibi gönderiler, kurumsal hesaplarda ise “saatlerinizi bir saat geri almayı unutmayın ki yarın şaşırmayın” gibi paylaşımlar yapılabilir.
- İncelemelerinizi aktarın. Bir kitap, hizmet ya da ürün hakkında düşüncelerinizi paylaşın. Ancak bunu kurumsal hesabınızdan yaparken reklam almış hissi uyandırmamaya dikkat edin.
- Sevdiğiniz restoranları paylaşın. Yemek yediğiniz yerleri bir gurme edasıyla değerlendirebilirsiniz. Reklam korkusuna kapılmanıza gerek yok zira herkes yemek yiyor ve deneyimlerinizi paylaşmak ve takipçilerinizden deneyimlerini paylaşmalarını istemek etkileşimi arttıracaktır. Şehir dışında bir konferansa gitmeden önce o şehirdeki en iyi restoranı öğrenmeye çalışın.
- Takipçilerinizle gerçek hayatta buluşun. Onlarla buluşmalar organize edin. En kaliteli geribildirimleri yüzyüzeyken alırsınız. Birebir görüştüğünüz insanların takip sadakati çok daha fazladır.
- Seyahatlerinizde check-in yapın. Check-in’lerinize yapılacak dönüşler sayesinde müşterilerinizle tanışabilirsiniz. Müşterinizle tanıştıktan sonra onunla birlikte paylaşacağınız bir fotoğraf kurumsal olarak imajınızı olumlu yönde etkileyecektir.
- Başarıları yayınlayın. Aldığınız bir sertifika, ödül vb. başarılarınızı yayınlayın. Ayın elemanı gibi motivasyon araçları kullanıyorsanız bunları da Sosyal Medya’ya taşımanızda fayda var.
- Konuk bloggerlar alın. Blogunuzda sadece siz yazmayın. Her hafta başka bir bloggerı davet etmeye çalışın. Sektörünüzle ilgili konularda yazsın. Konuk yazarın çevresinin dikkatini çekmiş olursunuz.
- Takipçi sayınızdan haber verin. Sayfanız 10.000 beğeniye mi ulaştı? Paylaşın ve takipçileriniz de haberdar olsun. Siz büyüyüp etkin oldukça sadakatleri artacaktır.
- Günün sözü ve alıntılar paylaşın. Günün sözü, günün fotoğrafı gibi içerikleri bulmak artık çok zor değil. Onlardan yararlanın. Alıntılar paylaşırken ise sözü ilk söyleyenin kim olduğu konusunda uzun tartışmalara sebebiyet vermemek adına iyice araştırın. Unutmayın Sosyal Medya’da dolaşan alıntıların hepsi Mevlana’ya ait değil.
- Küçük tüyolar verin. Tabii ki iddia tüyoları değil. “Bacaklarınız kısa veya çarpıksa etek değil pantolon giyin.” gibi herkesin ilgi gösterebileceği tüyolar etkileşimi arttıracaktır.
- İş arayın, ilan verin. Direk olarak Sosyal Medya üzerinden iş ilanı vermek maalesef ülkemizde yasak. Ancak kariyer sitelerinde verdiğiniz ilanları Sosyal Medya hesaplarınız üzerinden mutlaka paylaşın. Veritabanınız ne kadar geniş olursa o kadar daha kaliteli çalışma arkadaşları bulabilirsiniz. Kişisel hesaplarınızda ise işverenlerle iletişim kurarak iş alabilirsiniz.
- Haberleri paylaşın. Her takipçinizi ilgilendirebilecek türden haberleri kurumsal hesabınızdan paylaşmanızda herhangi bir sakınca yok. Ancak bunun sayısını kısıtlı tutun. Sektörünüzle ilgili haberleri ise ilk önce siz paylaşmaya çalışın. Müşterileriniz ve takipçileriniz sizin sektörü en yakından takip eden firma olduğunuza inanmalı. Ancak paylaştığınız haberlerin güvenilir kaynaklardan elde edildiğine emin olmadan paylaşmayın.
- Anketler düzenleyin. Takipçileriniz, müşterilerinizden ve müşteri adaylarınızdan oluşuyor. Onların neye daha çok önem verdiğini, neyi istediğini öğrenmek için kısa anketler mutlaka kullanılmalı.
- Hashtaglere katılım gösterin. Twitter ve Google Plus’ta oluşturulan global ve bölgesel etiketleri kullanın. Böylelikle görünürlüğünüz artacaktır. Follow Friday #FF, #RTTuesday gibi hashtaglara katılımınızda takipçilerinizin hoşuna gidecektir.
- Özel günler uydurun. Sosyal Medya’da bunun onlarca örneği bulunmakta. Zombi günü, Pedamundo günü, Korsan İngilizcesi kullanma günü vb. Sizde size uygun bir günü Sosyal Medya’da kutlatabilirsiniz.
- Meme’ler oluşturun. 9gag, 4chan gibi sitelerde yayınlanan meme’lere benzer kendi sektörünüzden bahseden memeler hazırlayıp paylaşın.
- Haberler hakkında yorum yapın. Sektörünüzle ilgili haberler hakkında yorumlar yapın. Hem sektördeki rakip firmalar hem de müşterileriniz tarafından ilgiyle takip edilecektir. Onları da yorum yapmaya itin.
- Gaflarınızdan bahsedin. Bir toplantıda bir gaf mı yaptınız? Bunu takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Bu tür paylaşımlar hem özgüven sahibi olduğunuzu gösterecek hem de sizi takipçilerinizle yakınlaştıracaktır.
Unutmayın, Sosyal Medya’daki en iyi takipçi sizinle etkileşime geçen takipçidir. Soğuk bir kurumsallık hissettirmektense onlarla ilginç şeyler paylaşmaya çalışmalısınız. Takipçilerinize ve müşterilerinize değer verdiğinizi hissettirin.
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?