Sosyal medya pazarlaması söz konusu olduğunda pazarlamacıların en büyük hedefleri ürün/hizmetlerinin reklamını yapmak ve marka bilinirliklerini artırmaktır. Ancak birçok marka ilgi çekici içerik oluşturmakta ve hedef kitlesine ulaşmakta zorlanmaktadır. Dönüşüm hunisinin başında bu kadar önemli bir rol oynayan sosyal medya ile sosyal medya pazarlamasının ne olduğuna, faydalarına ve işletmeniz için işe yarayacak bir sosyal medya pazarlama stratejisinin nasıl oluşturulacağına dair her şeyi bu makalede bulabilirsiniz. Ayrıca bu konuda yardım almak için sosyal medya danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.
Sosyal Medya Pazarlaması Nedir?
Sosyal medya pazarlaması, ürünlerinizi ve/veya hizmetlerinizi tanıtmak, hedef kitlenizle topluluk oluşturmak ve işletmenize trafik çekmek için sosyal medya platformları için içerik oluşturma sürecidir. Her gün ortaya çıkan yeni özellikler ve platformlar ile sosyal medya pazarlaması sürekli gelişir.
Sosyal medya pazarlaması bir bütün olarak inanılmaz derecede değerlidir. Dolayısıyla işinizin büyümesi için faydalıdır. Ancak stratejiniz, kitlenizin zamanını hangi sosyal ağlarda geçirdiğine bağlı olarak değişir. Elbette bu platformların ne olduğuna bakmadan önce sosyal medya pazarlaması işletmenize ne gibi faydalar sunar, bunu inceleyelim.
Sosyal Medya Pazarlamasının Faydaları
Sosyal medyada aktif olan milyonlarca insan içerisinde spesifik bir kitleniz yoksa binlerce, hatta milyonlarca kişiye ulaşma şansını kaçırırsınız. Çünkü sosyal medyanın katılımı artırarak marka bilinirliğini artırdığı kanıtlanmıştır. Sosyal etkileşim; yorumlar, beğeniler, paylaşımlar, respostlar ve kaydetme gibi etkinlikleri içerir. Tüm bunlar ise trafiği doğrudan sitenize yönlendirerek marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olur.
Ürünlerinizi sosyal medyada tanıtmak ve paylaşmak, hesabınızı takip ederek sizinle etkileşime geçmeyi seçen kişilere reklam verdiğiniz için olası satış yaratmayı iyileştirmenin, dönüşümleri artırmanın ve satışları artırmanın basit bir yoludur. Bunun yanı sıra sosyal medyada takipçilerinizle bağlantı kurarak ve etkileşim sağlayarak, onlarla işiniz arasında kalıcı ilişkiler kurabilirsiniz. Söz konusu etkileşim içerisinde sorulara ve yorumlara yanıt vererek kitlenizin ihtiyaç duyabileceği her türlü yardımı sağlamanın da oldukça etkili olduğunu da belirtmek gerekir. Ayrıca takipçilerinize ürünleriniz hakkında sorular sorabilir veya güven oluşturmanıza ve onların katkılarına ve desteğine ne kadar değer verdiğinizi göstermenize yardımcı olacak hediyeler oluşturabilirsiniz.
Kısacası sosyal medya, rekabetiniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını görmenize olanak tanır ve dolayısıyla şirketinizin yaklaşımı açısından neyin değişip neyin değişmemesi gerektiğine karar vermenize yardımcı olur.
Son olarak rakiplerinizin sosyal hesaplarını incelemek, pazarlamanızın öne çıktığından ve markanıza özgü olduğundan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Sosyal Medya Pazarlama İstatistikleri
Sosyal medyanın gücü yadsınamaz bir haldedir. Bunu kanıtlayan bazı sosyal medya pazarlama istatistikleri aşağıda verilmiştir:
- Ortalama bir yetişkin her gün sosyal medyada 2.25 saat harcar.
- Sosyal medyada bir işletmeyle ilgili olumlu deneyime sahip kişilerin %70’inden fazlası, o işletmeyi yakın çevresine önerir.
- Facebook kullanıcıları her ay ortalama 12 Facebook reklamına tıklar.
- İnsanların %81’i ürün ve hizmetleri araştırmak için Instagram’ı kullanır.
- Twitter kullanıcılarının yaklaşık %80’i tweetlerine yanıt aldıklarında bir işletme hakkında daha olumlu düşünür.
- LinkedIn’deki her 5 kişiden 4’ü iş kararları verir.
- TikTok kullanıcılarının %46’sı her gün düzenli olarak uygulamaya girer.
Başarılı Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Temelleri
Başarılı bir sosyal medya pazarlama stratejisi her işletme için farklıdır. Ancak hepsinin ortak noktaları şunlardır:
- Kitlenizi tanıyın: Hangi platformları kullandıkları, ne zaman ve neden kullandıkları, hangi içeriği sevdikleri, başka kimleri takip ettikleri ve daha fazlasını öğrenmelisiniz.
- Marka kimliği yaratın: Hedef kitlenize iletmek istediğiniz mesaj nedir? İçeriğinizi görüntülerken nasıl hissetmelerini istiyorsunuz?
- İçerik stratejisi oluşturun: Sosyal medyada bir düzeyde kendiliğinden gelişen durumlar söz konusu olsa da tutarlı bir içeriğe sahip olmak ve düzenli olarak kaliteli içerik üretebilmek için yapılandırılmış bir içerik stratejisine ihtiyacınız vardır.
- Analiz edin: Kime ulaştığınız, paylaşılacak doğru içerik, yayınlamak için en iyi zamanlar ve daha fazlası dahil olmak üzere ölçülebilir içgörüler stratejinizi güçlendirir.
- Düzenli paylaşım yapın: Sosyal medya gerçek zamanlı bir platformdur. Bunu işinizi büyütmek için kullanmak istiyorsanız düzenli olarak gönderi paylaşmanız, işletmenizle olan etkileşimlerin zirvesinde kalmanız, tekrar etkileşim kurmanız, trendlere ayak uydurmanız ve doğru profilleri korumanız gerekir.
Sosyal Medya Pazarlama Planının Oluşturulması
Sosyal medya pazarlama planınız, stratejinizi gerçekleştirmenin yol haritasıdır. Başarınızı ölçebilmeniz ve kaynaklarınızı akıllıca harcadığınızdan emin olabilmeniz için çabalarınızı bir yapı haline getirir. Sosyal medya pazarlama planınızı nasıl oluşturacağınız ise aşağıda açıklanmıştır:
- Platformlarınızı seçin: Hedef kitlenize, sektörünüz için popüler platformlara göre seçim yapın. Yalnızca aktif olarak takip edebileceğiniz sayıda platforma katılın. Her zaman bir tane ile başlayabilir ve daha sonra yeni platformlar ekleyebilirsiniz.
- Hedefler belirleyin: Hedefleriniz, bir ay boyunca günde bir kez gönderi yayınlamak, profilinizi marka kimliğinize uygun hale getirmek veya rekabet analizi yapmak gibi basit başlangıçlar şeklinde olabilir. Bir ritmi yakalayıp içgörü topladığınızda takipçi sayınızı %X artırmak veya ayda X içerik yayınlamak gibi daha spesifik ve stratejik hedefleriniz gündeme gelebilir.
- Düzenli olarak raporlayın: Hangi gönderilerin en fazla etkileşimi sağladığını, daha fazla takipçi alıp almadığınızı belirlemek ve hedef kitlenizin demografisini görmek için her platformun analizini kullanın. Neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını bularak buna göre yol haritası çizin.
Sosyal Medya Pazarlama İpuçları
Sosyal medya sürekli gelişiyor olsa da başarılı olmak için ihtiyaç duyduğunuz temel adımların çoğu aynı kalır. Esasen bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve belirli bir kanala daraltmak için atacağınız adımların aynısını izlersiniz. Bu adımlar ve stratejiler ise daha ayrıntılı olarak aşağıda ele alınmıştır:
-
Farklı Türde İçerikler Oluşturun
Online pazarlamanın diğer alanlarıyla tutarlı olarak sosyal medya pazarlaması söz konusu olduğunda içerik üstün gelir. Düzenli olarak gönderi paylaştığınızdan ve ideal müşterilerinizin yararlı ve ilginç bulacağı gerçekten değerli bilgiler sunduğunuzdan emin olmalısınız. Farklı türde içerik oluşturmak için ise aşağıdaki örneklerden yararlanabilirsiniz:
- Nasıl yapılır, hızlı ipuçları
- Yerel ve endüstri haberleri
- Veriler
- Anketler, sorular, yarışmalar
- Güncellemeler ve duyurular
-
Tutarlı Olun
Sosyal medya pazarlaması için sosyal medyayı kullanmak işletmenizin marka imajınızı çeşitli farklı sosyal medya platformlarında yansıtmasını sağlar. Her platformun kendine özgü ortamı ve sesi olsa da ister arkadaş canlısı ister eğlenceli veya güvenilir olsun işletmenizin temel kimliği, daima tutarlı kalmalıdır.
-
Gönderi Paylaşmakla Kalmayın – Aktif Olun
Sosyal medya kanalları topluluklardan oluşur. İçeriğinizle kimlerin etkileşimde bulunduğuna ve tekrar etkileşime geçtiğine dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden sadece gönderi paylaşmakla kalmamalı aynı zamanda aktif de olmalısınız. Bu aşamada yorumlara yanıt verin, gönderilerini beğenin, paylaşın ve yorum yapın, canlı yayınlar yapın, anketler ve gerçek zamanlı sorular yayınlayın ve marka iletişiminize uygunluk çerçevesinde başkalarının içeriğini paylaşın.
-
İçerik Oluşturma Araçları Kullanın
Bir kişinin feed’inde öne çıkmak istiyorsanız gönderilerinize çekici görsellerle (fotoğraflar, illüstrasyonlar) eşlik etmeniz gerekir. Canva gibi içerik oluşturma araçları, profesyonel görünen, üzerlerinde logonuz bulunan ve markanızla tutarlı görselleri hızlı bir şekilde oluşturmanıza olanak tanıyan şablonlara ve özelliklere sahiptir.
-
Yeniden Paylaşmaktan Çekinmeyin
Sosyal medya fazlaca kişinin yer aldığı platformlardır. Dolayısıyla hedef kitlenizin ilgisini çekmek istiyorsanız düzenli olarak iyi ve özgün içerikler yayınlamanız gerekir. Bunu da yeniden paylaşım ile yapmak oldukça başarılı sonuçlar getirir. Bunları ise aşağıdaki şekillerde yapabilirsiniz:
- Bir müşteri incelemesinden bir Facebook gönderisi oluşturun veya bir blog gönderisini bir dizi Tweet’e ekleyin.
- Instagram’da paylaşılan postları yeniden yayınlayın ya da ve etkileyici bir içeriği retweetleyin.
- TikTok videolarınızı ve Instagram Reel’lerinizi YouTube’a gönderin; yeni takipçilerin önüne geçmek için en iyi performans gösteren blog gönderilerinizi her ay yeniden paylaşın; Facebook Canlı kayıtlarınızı YouTube kanalınıza ekleyin.
-
Kendi Özet Akışınızı Oluşturun
Kendi özet akışınızı oluşturmak için rakiplerinizi takip edin, kendi stratejinize uyarlayabileceğiniz fikirler edinin ve doldurabileceğiniz boşlukları belirleyin. Trendleri takip etmek ve kendinizi eğitmek için influencerları takip edin. Değerlerinizi paylaşan veya ilham almak ve sıra dışı fikirler için harika içerik stratejilerine sahip markaları takip edin.
-
Google Analytics ile Başarınızı Ölçün
Verileri takip etmeden stratejilerinizin başarısını belirlemek mümkün değildir. Başarınızı ölçmek içi ise Google Analytics’i kullanabilirsiniz. Bu araç, en başarılı sosyal medya pazarlama tekniklerinizi ölçmenize yardımcı olur. Ayrıca hangi stratejilere son vermenizin daha iyi olacağını belirlemenizi sağlar. Sosyal medya pazarlama kampanyalarınıza izleme etiketleri ekleyin. Böylece onları düzgün bir şekilde takip edebilirsiniz. Ayrıca hangi sosyal içeriğinizin hedef kitlenizde en iyi performansı gösterdiğine dair daha fazla bilgi için her sosyal platformdaki analizleri kullandığınızdan emin olun.
-
Reklam Verin
Sosyal medyada reklam vermenin birçok nedeni arasında erişiminizi genişletmenin oldukça uygun maliyetli bir yolu olması yer alır. Kartlarınızı doğru oynarsanız içeriklerinizi ve tekliflerinizi çok düşük bir maliyetle çok büyük bir kitlenin önüne getirebilirsiniz. Çoğu sosyal medya platformu, bütçenizi tam olarak işinizle ilgilenme olasılığı en yüksek olan kitleye odaklamanıza olanak tanıyan, inanılmaz derecede ayrıntılı hedefleme yetenekleri sunar. Aşağıda ücretli sosyal medya pazarlamacılığına başlamak için bazı kaynaklar bulunmaktadır:
- Facebook reklamları
- Instagram reklamları
En İyi Sosyal Medya Pazarlaması Platformları
İşletmeler için en iyi sosyal medya pazarlama platformları arasında Facebook, YouTube, Instagram, LinkedIn, Twitter, TikTok ve Snapchat bulunur. Farklı sosyal medya pazarlaması platformları farklı yaklaşımlar gerektirir, bu yüzden her biri hakkında kısa bir genel bakışı aşağıda bulabilirsiniz.
-
Facebook
Facebook en büyük ve en köklü sosyal medya platformudur. 2004’teki lansmanından bu yana organik fırsatların yanı sıra gelişmiş reklam araçları sunan B2C işletmeler için paha biçilmez bir araç haline gelmiştir. Bu sosyal medya pazarlaması platformunun özellikleri kısaca aşağıdaki gibidir:
- Kullanıcılar: Dünya çapında 1,9 milyar günlük aktif kullanıcı
- İzleyici: X Kuşağı ve Y kuşağının eşit dağılımı
- Sektör etkisi: B2C
- İdeal olduğu alan: Marka bilinirliği, reklam
-
Youtube
YouTube, dünyanın en çok ziyaret edilen ikinci web sitesidir. Ayrıca pazarlamacılar, topluluk oluşturmak için en iyi platform olarak adlandırır. Son derece popüler bir platform olmasının yanı sıra kullanıcıları çoğunlukla uzun biçimli içeriğe sahip olduğu için daha uzun süre kalma eğilimindedir. Bu da onu eğitim içeriği paylaşmak için ideal bir platform haline getirir.
- Kullanıcılar: Dünya çapında 315 milyondan fazla günlük aktif kullanıcı
- Kitle: Öncelikle Millennials, ancak cinsiyet ve yaş demografisinde güçlü bir kitleye sahip
- Sektör etkisi: B2C ve B2B
- İdeal olduğu alan: Marka bilinirliği, uzun süreli eğlence ve nasıl yapılır videoları
-
Instagram
Instagram sadece 12 yıl önce yayına girmesine rağmen dünyayı kasıp kavurmuştur. Görsel olarak ilgi çekici içerik paylaşma söz konusu olduğunda markaların başvurduğu platform, Instagram’dır. Platformu diğerlerinden ayıran bir diğer şey de gelişmiş e-ticaret araçlarıdır.
Günümüzde kullanıcılar; markaları keşfedebilir, ürünlerine ve/veya hizmetlerine göz atabilir ve uygulamadan hiç çıkmadan satın alma işlemini tamamlayabilir. Bu da Instagram’ı yenilmesi zor bir platform haline getirir.
- Kullanıcılar: 1 milyar aylık aktif kullanıcı
- İzleyici: Millennials
- Sektör etkisi: B2C
- İdeal olduğu alan: Yüksek kaliteli görüntüler ve videolar, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, reklam
-
Linkedin
LinkedIn, Facebook’un daha profesyonel halidir. Belki de hedef kitlesinin açıkça tanımlandığı tek platformdur: Ağ kurmak ve yeni fırsatlar aramak isteyen çalışan profesyoneller.
Bu, onu kilit karar vericileri belirlemek ve sektöre özel bir topluluk oluşturmak isteyen B2B şirketleri için ideal bir platform haline getirir.
- Kullanıcılar: Dünya çapında 774 milyon aktif kullanıcı
- Seyirci: Baby boomers, Generation X ve Millennials
- Sektör etkisi: B2B
- İdeal olduğu alan: B2B ilişkileri, iş geliştirme ve sosyal satış
-
Twitter
Instagram görsellere odaklanırken; Twitter kelimelere odaklanır. 140 karakterlik Tweetlerin ilk günlerinden bu yana platform şimdi Twitter Spaces adlı bir ses aracını, Twitter Toplulukları adlı bir topluluk oluşturma aracını ve takipçilerinizle ilginç içerikleri paylaşmak için Twitter Moments’ı içerecek şekilde genişlemiştir.
- Kullanıcılar: Dünya çapında 211 milyon günlük aktif kullanıcı
- İzleyici: Millennials
- Sektör etkisi: B2B ve B2C
- İdeal olduğu alan: PR, topluluk oluşturma
-
Snapchat
Snapchat 2011’de çıktığında kısa ömürlü içerik konusunda liderdi. Arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz ve 24 saat sonra süresi dolacak içeriği tanıttı. Platform 2015’te zirveye ulaştı ve o zamandan beri güçlü kaldı. Pek çok kişi Instagram’ın aynı özelliği farklı bir adla sunan Stories’i tanıttığında markanın ortadan kalkacağını düşündü. Ancak Snapchat genç yetişkinler arasında popüler olmaya devam etmektedir.
- Kullanıcılar: Dünya çapında 306 milyon günlük aktif kullanıcı
- İzleyici: Z Kuşağı
- Sektör etkisi: B2C
- İdeal olduğu alan: Marka bilinirliği, reklam
-
Tiktok
Kısa video içerikler için muhtemelen TikTok’u düşünürsünüz. Platform, 2020’de popülaritesini artırdı ve yavaşlama belirtisi göstermiyor. Topluluk oluşturmak için en iyi platformlardan biridir ve pazarlamacılar onu YouTube’un ardından ikinci sıraya yerleştirir.
- Kullanıcılar: 1 milyar aktif aylık global kullanıcı
- İzleyici: Öncelikli olarak Z kuşağı ve ardından Millennials
- Sektör etkisi: B2B ve B2C
- İdeal olduğu alan: Kısa biçimli, yaratıcı video içeriği, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, marka bilinirliği
Sosyal Medya Pazarlaması Stratejinize Odaklanın
Sosyal medyayı pazarlamada kullanmak, site trafiğini iyileştirmekten ve erişiminizi artırmaktan daha fazlasını içerir. İşletmenizi, hedef kitlenizin daha derin bir düzeyde iletişim kurabileceği ve bağlantı kurabileceği bir kişiliğe dönüştürür.
Hangi platformları veya bu platformları nasıl kullanırsanız kullanın, sosyal medyanın işletmenizi tanıtabileceğiniz bir platform olmadığı unutulmamalıdır. Kişiliğinizi ifade etmeniz, değerlerinizi göstermeniz, faydalı bilgiler paylaşmanız ve çevrenizdekileri geliştirmeniz için bir topluluktur. İnsanlar sizi doğal olarak takip edip içeriğinizi tanıtırken satış konuşması yapmanıza gerek kalmaz. Ayrıca bu yaklaşımla yalnızca iş hedeflerinize değil memnuniyet ve tatmin anlamına gelen diğer tüm maddi olmayan varlıklara da dolayısıyla da başarılı bir itibara ulaşırsınız.
Sosyal medya pazarlaması stratejinizi en doğru şekilde geliştirmek ve ulaşılabilir hedefler üzerinden bir marka kurgusu planlamak için ise sosyal medya eğitimi almayı değerlendirebilirsiniz.