Influencer kavramı bir hayli karıştırılıyor. Influencer’ın tam Türkçe karşılığı olarak “Etkili Kişi” diyebiliriz. Ancak dijital pazarlama lügatında tam olarak, bir dikeyde uzmanlaşmış, sözü dinlenen, kararlarını insanların takip ettiği kişiler olarak tanımlayabiliriz.
Influencerlar çoğunlukla fenomenler ve celebritylerle karıştırılıyor. Celebrityler yani ünlüler, dijital dünyanın dışında da, sokaktaki adama sorduğunuzda da tanınan kişilere diyoruz. Yani bir Tarkan ya da Cem Yılmaz influencer değil. Diğer yandan fenomenleri tanımlamak gerekirse; Twitter, Instagram, Facebook ya da Youtube’da yüksek bir takipçi kitlesine ulaşmış, (sadece bu kadar değil) insanların gerçekten onun söylediği şeyleri yaptığı ya da sıcak baktığı kişilere deniyor. Yani kısacası demek istediğim, Twitter’da 1 milyon kişiyi takip eden kişilere fenomen demiyoruz. Zira insanlar takipten çıkarırsam o da beni takipten çıkarır diyerek takip etmeye devam ediyorlar onları. Bu çakma fenomenlerin topluluklarına herhangi bir etkisi de olmuyor.
Gerçek Fenomen Kitlesini Harekete Geçirendir
Önemli olan şey kitleyi harekete geçirebilecek gücünün olup olmaması. Bunu anlayabilmek her geçen gün zorlaşıyor. Örneğin bir fenomenin etki gücünün olup olmadığını anlamanın yolu onun etkileşim değerlerine bakmaktan geçiyor. 1 milyon takipçisi olan bir fenomenin attığı bir tweetin 10 like alması çok zor bir ihtimaldir. Yüzlerin, binlerin havada uçuşması gerekirken etkileşim oranları bu kadar düşükse akla ilk olarak takipçilerinin satın alındığı, ikinci olarak ise kişilerin sadece “takipten çıkarırsam o da beni çıkarır” motivasyonuyla takip ettiği ancak tweetlerini beğenmediği geliyor.
Sahte Etkileşimli Çakma Fenomenlerden Uzak Durun
Çakma fenomenler buna da bir yol bularak sahte etkileşim üretmeye başladılar. Bunun yöntemi ise şu şekilde; muhakkak size de “Twitter hesabınıza Bitlis konumundan giriş yapıldı, hesabınızı doğrulamak için şu linke tıklayın” minvalinde bir mesaj gelmiştir. Bu ve benzeri mesajlara tıklayıp şifresini veren kullanıcıların hesapları birer zombi hesaba dönüşüyor. Bu hesaplar üzerinden hem istedikleri gibi tweetler atarak TT yapıyorlar hem de kendi hesaplarına etkileşim basıyorlar. Bu nedenle hangi fenomenin gerçekten etkileşim aldığını, hangisinin almadığını tespit etmek çok zor.
Bazı fenomenler ise işi iyice abartarak, “benim medyaya da etkim var” diyebilmek için saçma sapan konularda basına demeçler veriyorlar. Basın da belki tık gelir bu fenomenden diyerek içerikleri yayınlıyor. Fenomeni inceleyen marka ise onlarca haberi görünce, “aaaa bu adam etkili bir fenomenmiş” diyerek tavlanıyor. Gerçekten insanlar üzerinde bir etki bırakabilen fenomen sayısı 15’i geçmez.
Celebritylere Yedireceğiniz Para Gerçekten Karşılığını Verecek mi?
İşin celebrity boyutunda ise çok yüksek meblağlar devreye giriyor. Bir tweet ya da bir Instagram postu için 10K ücretlerin istendiği durumlarda markanın durup bir iki dakika düşünmesi gerekiyor. Ben bu kitleye Facebook reklamları ile de ulaşamaz mıyım diye. Aslına bakarsanız insanlar artık gün içerisinde maruz kaldıkları binlerce reklam yüzünden, reklamlardan çok başka insanların neleri önerdiğine daha çok bakıyorlar. Bu sebepten ötürü, direk reklam metinleri ile insanlara ulaşmak yerine, onların sevdiği biri aracılığıyla onlara ulaşmak daima daha güzel sonuçlar getirir. Fakat ünlü kullanımının yüksek fiyatları sebebiyle iyi bir analiz yapmak gerekiyor. Ünlüye vereceğiniz 10K ile gerçekten ulaşabileceğiniz 30bin kişi yerine aynı meblağı harcayarak Facebook reklamları ile ulaşacağınız 500bin kişi arasında büyük bir fark olabilir. Bu tamamen markanıza, yaptığınız işe göre değişkenlik gösterse de ünlü kullanımından önce durup biraz düşünmenizde fayda var.
Devir Youtube ve Instagram’ın Devri
Twitter’ın aslında suyu çıktı. Twitter’da ünlü/fenomen kullanım devri büyük ölçüde bitti. Artık eskisi kadar bilinirliğe ya da satışlara direk etkisi olmuyor. Fakat Instagram ve Youtube için altın devir yeni başladı. Instagram fenomenlerini tespit etmek de her geçen gün zorlaşıyor. Takipçi satın alanları, düşük etkileşimlerinden ötürü hemen anlayabiliyorsunuz ancak etkileşimleri de sahte olduğunda uzun bir incelemeye tabi tutmanız gerekiyor. Instagram’da genellikle her gönderi ortalama olarak benzer sayıda beğeni alır. Eğer bazı gönderiler inanılmaz düşük beğeniler almışsa büyük ihtimalle o hesabın etkileşimleri sahtedir. Botlarla yapılmıştır. Instagram’ın yeni yeni hayatımıza girmeye başlayan Story kısmı da influencerlar ve fenomenler için harika bir alan. Artık web sitelerine de yönlendirmeler geldiğinden ötürü markaların tanıtımlarını çok daha rahat yapabiliyorlar.
Vloggerları Seçmek Çok Daha Kolay
Instagram’da doğru fenomeni bulmak, Twitter’a göre daha kolay olsa da en kolay yer Youtube. Youtube’da sahtekarlık yapmak çok zor. Sahte abone ya da sahte izlenme satın aldığınız anda Youtube tepenize biniyor. Özellikle sahte izlenmelere karşı çok hassas Youtube. Bir vlogger seçecekseniz izlenme rakamlarına bakarak rahatlıkla seçebilirsiniz.
Influencerlar En Sıkı Dostunuz Olmalı
Artık gelelim asıl konumuz olan Influencerlara. Influencerlar daha az kişi tarafından takip edilen, bir konunun uzmanı olan kişiler. Bu kişileri doğru projelerde kullanmak büyük önem arz ediyor. Beni bir makyaj ürününü tanıtırken görseniz büyük ihtimalle dalga geçersiniz. Bu bütün influencerlar için böyle. Markanızın sektörüyle ilgili influencerların güncel bir listesini daima tutmalısınız. Bu influencerlarla iletişiminizi kuvvetlendirmeli ve sürekli dirsek temasında kalmalısınız.
Her Krizde Yanınızda Olacaklar
Özellikle kriz dönemlerinde dirsek temasında bulunduğunuz influencerlar çok işinize yarayacaklardır. Bloggerlar, vloggerlar, instagrammerlar ve dahası, sizin kriz iletişiminizde halka kendinizi anlatmanıza yol sağlayacak birer iş ortakları olacaklardır. Çünkü kriz durumlarında sizden çıkacak olan her mesaj sizi daha da dibe çekebilir fakat saygınlığı olan bir influencerın yüzünü gören insanlar sakinleşir ve empati yapmaya başlarlar.
Influencerların yüz binlerce takipçisi olmaz. Ancak daha kemikleşmiş bir takipçi kitlesi vardır. Takipçilerinin çoğunu tanır ve birebir konuşurlar. Bu influencerlarla yapacağınız çalışmalar influencerın uzmanlık alanında olmalı. Diğer yandan reklam kokmamalıdırlar. Youtube’da yayınlayacağınız içeriğin tamamını kendi markanıza ayıramazsınız. 5 dakikalık bir videonun yalnızca 20 saniyesinde sizin olmanız yeter de artar bile. İnsanlar reklamları izlemeyi sevselerdi Adblock eklentileri bu kadar popüler olmazdı.
Influencerlara Karşı Dikkatli Yaklaşmalısınız
Influencer Marketing‘de sadece influencerlara para verip bir şeyler yayınlatmıyorsunuz. Onları bir lansmana, yemeğe, etkinliğe vb. davet ederek, onları onure ederek onlardan bir şeyler de isteyebilirsiniz. Bu özellikle bloggerlar için çok yapılmakta. Fakat temel hatalardan bir kaçı şöyle;
- Sektör ayrımı yapmadan her alandan influencerların çağırılması, konuyla ilgili olan influencerların “demek tek baktıkları şey takipçiymiş, yemek bloggerı ile teknoloji bloggerı onlar için aynı kefede” demelerine sebep oluyor ve influencerı kaybediyorsunuz.
- Sektördeki influencerların kendi içlerindeki dengeleri bilmeden herkesi çağırmak da büyük bir hata. Genellikle sektör bazında influencerlar grup gruptur. Gruplar birbirlerini pek sevmezler. Sektördeki herkesin dışladığı bazı influencerlar vardır. Bunları en ince ayrıntısına kadar bilmeli ve organizasyonlarınızı ona göre yapmalısınız.
- Influencerlara verilecek olan hediyeler de oldukça önemli. Türkiye’de hiç bir influencer yok ki bir flash bellekle kandırasınız. Daha orjinal hediyelere ihtiyaç var. İlla pahalı olacaklar diye bir şey yok, TEMA Vakfı’ndan adına bir fidan diktirseniz bile oldukça şık bir hediye olacaktır.
Influencerlarla aranızı iyi tutmak yalnızca hediye vermekten ibaret bir yaklaşım olmamalı. Hediye mutlu eder fakat bağlayıcı bir bağlılık sunmaz size. Bir araya gelip muhabbet etmeniz gerekiyor. Ne kadar ahbap olursanız influencerlarla işleriniz o kadar kolaylaşır. Tabii ki ara ara reklamlar verecek, hediyeler göndereceksiniz ancak ilk önceliğiniz dostluk kurmak olmalı. Örneğin SEMrush çalışanları ne zaman Türkiye’ye gelse muhakkak benimle görüşürler, ara ara hediyeler gönderir mutlu ederler. Ben de bilirim ki bu marka benim dostum. Ne zaman dara düşse ona yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Influencerlar da birer insan. Onlar da dostluğu her şeyden çok önemsiyorlar. Influencerlarla dost olduğunuz kadar sektörde etkililiğiniz artacaktır.
Markanızın İçerik Pazarlaması Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?