Özellikle son 3 yıldır sık sık “xx dijital ajans” “xx sosyal medya ajansı” gibi yeni şirket isimleri duyuyoruz. Peki bu ajanslar geleneksel reklam ajanslarından farklı olarak ne yapıyorlar? Onları farklı kılan nedir?
Dijital Strateji Nasıl Geliştirilir?
Her şirketin belirli bir hedefi vardır. Pazarın en büyüğü olmak ya da ilk 10’a girebilmek gibi. Bu hedefler doğrultusunda çeşitli stratejiler geliştirirler ve bu stratejilerin sona ermesi için belirlenmiş süreler vardır. Örneğin önümüzdeki bir yıl boyunca ürünümüzü rakiplere göre %50 daha ucuz satalım demek bir satış stratejisidir.
Dijital dünyada da hedefler, başarı kriterleri ve stratejiler bulunmakta. Ancak satışların artması için nasıl bir pazarlama uzmanı istihdam ediliyorsa dijital dünyada da başarılı olabilmek için bir sosyal medya uzmanı ya da sosyal medya ajansı ile çalışılmalıdır. Dijital strateji geliştirmek “yalnızca Facebook’ta şunlar paylaşılacak“ demekten öte ilgili markanın dijital dünyadaki bütün varlığını belirli bir düzene sokmaktır.
Markanın Dili
Her markanın bir dili vardır. Potansiyel müşteri kitlesine uygun, onlara markayı sevdirecek, kendinden biri gibi gördürecek markaya özel bir dil oluşturulur. Dijital dünyada ise bu dilin dinamikleri geleneksel dile göre daha farklıdır. Gazeteler için hazırlanmış olan basın bültenleri sosyal medyada genellikle ilgi görmez, okunmazlar. Bunun asıl sebebi bu metinlerin çok uzun ve didaktik olmasıdır. Sosyal medyada ise kısa, net ve vurucu cümleler daha çok ilgi çekerler. Bu sebeple markalar için dijital bir dil olmazsa olmazdır. Bu sebeple haber siteleri ile gazetelerinin bile dilleri birbirlerinden farklıdır. Bir gazetenin manşetinde “Öyle bir söz söyledi ki!” diye manşet göremezsiniz.
Stratejiniz sizin yol haritanızı içerir. Önümüzdeki dönemlerde bulunmanız gereken mecralar, yatırım yapmanız gereken dijital alanlar bu yol haritasının içindedir. Örnek vermek gerekirse sosyal medyayı yakından takip eden bir ajans müşterisine Friendfeed hesabı açmasını önermeyecektir. Çünkü Facebook Friendfeed’i satın alıp yıllar öncesinde gelişimini durdurmuştur. Bu ajans müşterisine trendlere göre yükselmekte olan Instagram’ı ya da Vine’ı önerecektir. İhtiyaç duyulan mecra bir mikro blog sitesi ise Twitter’ı önerecektir. Sosyal medya trendleri yalnızca üzerinde durulması gereken metriklerden biri. Yüzlerce olasılık arasından markanızı en iyi şekilde temsil edeceğiniz mecraları seçmek ve sizi başarıya ulaştırmak için bir yol haritası hazırlamak profesyonel bir sosyal medya ajansının ya da sosyal medya uzmanının yapabileceği bir iştir.
Müşteriler ile sosyal medya ajanslarının yaşadığı en büyük sorun ise müşterilerin kendilerine çizilen dijital vizyona uymayıp işler kötüye gittiğinde ajansları suçlamalarıdır. Ajans tarafında ise müşteriyi, beklentilerini ve sektörünü iyi tanıyamamak, dersine iyi çalışmayıp o sektöre uygun bir dijital strateji geliştirememektir.
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?
Faydalı bir yazı olmuş