Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz bu serinin onüçüncü bölümünde Dijital PR Yönetimini inceleyeceğiz.
Dijital PR Nedir?
Online İtibar Yönetimi olarak da adlandırılan Dijital PR bir markanın internetteki imajını dizayn etme işlemidir. Yalnızca bir projenin internet geneline yayılması ya da markanın bütün iletişiminin yönetilmesi Dijital PR kapsamına girmektedir. Oluşturulan toplulukların yönetimi, arama motorlarında çıkan sonuçlar, marka arandığında çıkan haberler, videolar, fotoğraflar vb. Dijital PR hizmetinin kapsamındadır.
Her marka hakkında internete olumsuz içerikler girilebilir. Bu olumsuz içeriklerin görünmemesi için uygulanabilecek iki yöntem bulunmakta. Bunlardan birincisi olumsuz içerikleri bir şekilde silmek ya da sildirmektir. Bu oldukça uzun ve bazen maliyetli bir işlemdir. Hukuki problemlerle de karşılaşılabilmekte bu süreç esnasında. İkinci yöntem ise marka hakkında olumlu içerikler girmek. Markalar isimleri arandığında olumsuzdan çok olumlu içeriklerin görünmesi için periyodik olarak haber sitelerini, forumları, sözlükleri beslerler. Bu besleme işlemi aslında Dijital PR hizmeti veren ajanslar tarafından yapılmaktadır.
Dijital PR’ın yapıldığı müşteri tarafından algılandığı anda bitecektir. Hiç kimse bir mal almadan önce okuduğu yorumları aslında markanın kendisinin yaptığını bilirse satın almaz. Bu nedenle gazetelere ve dijital haber sitelerine gönderilen basın bültenlerinde sanki marka kendilerine ait değilmiş gibi bir dil kullanırlar. Böylelikle haberi okuyan müşterilerde bülteni aslında markanın ya da ajansının yazdığını anlamazlar.
Dijital PR Olmazsa Krizler Yönetilemez
Türkiye’de halen şirketler tarafından pek bilinmese de Dijital PR eksikliği bugüne dek bir çok şirketi iflas ettirdi. Bazen rakip firmaların da özellikle yaptırdığı bu karalama kampanyaları iyi bir şekilde yönetilmediğinde tüm toplumun marka algısını değiştirebilmekte. BP’nin Meksika Körfezi’nde işlettiği bir petrol kuyusunda patlama olması ve ardından aylarca kirliliğin önüne geçilememesi krizini hatırlarsınız. BP patlamanın ardından sadece bir ayda 3.59 milyon dolarlık Google reklamı satın alarak bütün arama sonuçlarına olumlu içerikler yönlendirdi. Sosyal ağlarda aralıksız çalışmaların ve haber sitelerine binlerce olumlu haber girilmesinin kriz bitirildi. Oysa United Airlines’ın kırık gitar krizi sonucunda şirket yalnızca bu video sebebiyle %10 değer kaybetti.
Dijital PR yönetimi önemli kılan şeylerden birisi ise artık müşterilerin internetin önemini kavramış olmasıdır. Eskiden bir müşteri markasıyla kötü bir deneyim yaşadığında 7 kişiye anlatır diye anlatılırdı. Şimdi ise binlerce Twitter takipçisine, onbinlerce blog okuyucusuna saniyeler içinde ulaşabiliyor. Bu nedenle markalar olası krizlere karşı senaryolar hazırlayıp acil durum planları hazırlamalı. Tabii ki bundan önce çeşitli krizler görmüş ve çözmüş, dijitalde daha deneyimli ajanslarla çalışmak gerekmekte. Fakat bu alanı hiç bilmeyen markalar Dijital PR deneyimi dahi olmayan ama ağzı iyi laf yapan ajanslar tarafından da kandırılabilmekte. Bunun için markaların acil durum eylem planlarını istemesi ve olası krizler çıkmadan önce çalıştığı ajansın ne tür aksiyonlar alacağını bilmesi gerekmekte.
Kurumunuzda SEO Eğitimi ile satışlarınızı nasıl artıracağınızı öğrenmek ister misiniz?
Merhaba Haydar bey, dijital pr tanımı ve içeriğinizi çok beğendik oldukça açıklayıcı ve hap bir bilgi olmuş, gerçekten mükemmel. Ajansımız adına, piyasaya kattığınız bilgi için teşekkür ediyoruz.