Facebook halka arzının ardından para kazanabileceği alanları geliştirmeye başlamıştı. Bu gelişmelerden en önemlisi de bundan yaklaşık 6 ay önce çıkan Facebook EdgeRank algoritmasıydı.
EdgeRank nedir, Neden bu kadar önemlidir?
Sosyal Medya kullanımı arttıkça networkümüzü de genişletir olduk. 2010’larda ortalama bir Facebook kullanıcısının arkadaş sayısı 150-200ler de iken şimdilerde 450-500 arkadaşa sahip bir çok kullanıcı.
Beğenilen sayfaların sayıları da her geçen gün artmakta. Hal böyle olunca kullanıcılarla paylaşılan içeriklerin sayısı da normal bir kullanıcının okuyabileceğinden hızlı bir akış sağlar oldu. Facebook’ta bu sorunu EdgeRank ile çözdü.
EdgeRank algoritması sayesinde Facebook Akış’ınızda Başlıca Haberler ve En Yeniler diye iki ayrı bölüm oluşturuldu ve Başlıca Haberler başlığı altında yer alan paylaşımlar sadece sizin aktif olarak etkileşime geçtiğiniz sayfa ve arkadaşlardan oluşur oldu.
Böylelikle daha (sizin için) nitelikli paylaşımları görür oldunuz. Ancak Facebook bununla kalmadı, bu işten para da kazanmak için Başlıca Haberler kısmını varsayılan olarak ayarladı. Yani Facebook’u açtığımızda istesekte istemesekte ilk olarak Başlıca Haberler sekmesini görmek zorundayız. Anlık paylaşımlar ise sağ üstteki haber bandına aktarılmıştı.
Peki bu algoritma nasıl çalışıyor? Sayfa Yöneticileri ve normal kullanıcılar daha fazla beğeni/yorum/paylaşım alabilmek için neler yapmalı?
Facebook EdgeRank algoritmasının üç temel unsuru bulunmakta;
Affinity Score (Yakınlık Skoru): Paylaşımı yapan kullanıcı ya da sayfayla olan yakınlığınız yani bundan önce onun gönderilerini beğendiniz mi? Gönderilerine yorum yaptınız mı? Ya da o kullanıcıyla şuanda aynı yerde mi çalışıyor/okuyorsunuz? Her bir etkileşiminize göre sizin ve paylaşımı yapan kullanıcının arasında ayrı bir skor oluşturuluyor ve paylaşımı yapan kişinin gönderisini görme olasılığınız skorunuza göre değişiyor. Yani herkesin herkesle ayrı ayrı oluşturulmuş bir yakınlık skoru bulunmakta.
Weight (Önem): Gönderiniz ne kadar çok etkileşim alırsa o kadar fazla başkalarına gösterilme şansı artmakta. Yani dikkat çekici olmak artık çok daha önemli.
Time Decay (Zaman aşımı): Gönderilerinizin görüntülenmesini etkileyen son faktör ise gönderinizin güncelliği. Gönderiniz ne kadar yeniyse Başlıca Haberler sekmesinde o kadar daha çok görüntülenme şansını yakalayacaktır.
Peki EdgeRank skorumuzu yüksek tutmak için neler yapmalıyız?
Gönderilerimizin daha çok görüntülenebilmesini sağlamak için yapılması gereken asıl şey etkileşimi arttırmak. Bunun içinde sayfaların uyguladığı çeşitli yöntemler bulunmakta.
- Katılıyorsanız “beğen”in, katılmıyorsanız “yorum yapın”.
- “Sosyal Medya’da _____ her şeyden önemlidir” türünde boşluk doldurmalar oldukça ilgi çekmekte.
- Evet/Hayır gibi kısaca cevap verilebilecek sorular sormanız takipçilerinizin ilgisini çekecektir.
- 1’den 10’a kadar not isteyin. Herhangi bir konuda soru sormanızın ardından takipçilerinizden oy vermelerini isteyebilirsiniz.
Daima güncel olun. Sosyal Medya’da güncel olmak işin anahtarıdır. Son gönderiniz 1 hafta öncesine dayanıyorsa EdgeRank’inizi düşünmenizin de bir anlamı kalmamıştır.
İçerik daima kraldır. Paylaştığınız içerik eğer özgün ve ilgi çekici bir dille oluşturulmuşsa muhakkak daha fazla etkileşim alacaktır. Her zaman ilgi çekici olmak için uğraşmalısınız.
Facebook’un sağladığı gönderileri öne çıkarma reklamını elinizden geldiğince kullanın. Öne çıkarılmış gönderi sayesinde etkileşime geçtiğiniz kullanıcılar, reklamsız paylaştığınız gönderileri de görebilecekleri için reklamlar bizim için çok önemli bir hale gelmiş oluyor.
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?
Facebook EdgeRank Algoritması ile Sahte Hesaplara Dur Dedi
Facebook’un EdgeRank algoritmasını her geçen gün daha da geliştirmesi sektördeki alışkanlıkları da kökten değiştirecek konuma gelmiş durumda. Yıllardır Facebook Pazarlaması’ndan söz edilirken KPI’ların başında gelen fan sayısının artık hiç bir önemi kalmıyor. Hatta gidişat gösteriyor ki fan sayınız ne kadar az olursa o kadar Facebook’ta daha çok kişiye ulaşma şansınız artıyor.
EdgeRank üzerine gerçekleştirilen araştırmalar gösteriyor ki Facebook sayfanızdan paylaştığınız bir gönderi reklamsız olarak ne kadar çok etkileşim doğurursa doğursun maksimum %5’lik bir kitleye ulaşabiliyor. Bu oran sayfanızı beğenen kişi sayısına göre de değişebilmekle birlikte ortalama olarak %5 kadar az bir oran. Yani 100.000 kişi sayfamızı beğendi diyorsanız reklamsız olarak paylaşacağınız bir gönderiyi maksimum 5000 kişi görebiliyor.
Hal böyle olunca gönderinizin ulaşabileceği kitlede kimlerin olduğu daha çok önem kazanıyor. Eğer bir hata yapıp inorganik yollarla sayfanıza beğeni yüklemişseniz bu durum tamamen aleyhinize dönmüş oluyor. Çünkü sayfanızın gönderisini görebilecek olan %5’lik kitlenin içerisinde bolca sahte hesap eklenmiş oluyor. Yalnızca sayfalara yüklenmek için açılmış olan bu sahte hesaplar sadece sayfanızın alabileceği etkileşimi düşürmeye yarıyor. Bu nedenle sayfasına sahte hesaplarla yükleme yapmış olan sayfalar için temizlik vakti geldi. Yine yükleme yapmamış olmasına rağmen fake hesapların beğendiği sayfalarda aynı şekilde bir temizlik operasyonu başlatmak durumunda. Özellikle 1 milyon beğenimiz var diyen sayfaların çoğunu fake hesaplar hesabı ilk açtığı gibi beğendiğinden uzun sürecek bir temizlik işlemi onlar içinde gerekli bir duruma gelmiş durumda.
Peki bunca sahte hesap nasıl temizlenebilir? Bunun için hazırlanmış bir tool maalesef yok. Öncelikle Facebook’u İngilizce(US) diline ayarlayıp Graph Search kullanmak gerekiyor. Öncelikle Facebook’ta Fans of Marka İsmi şeklinde bir arama gerçekleştirmek gerekiyor. Bu arama sonucunda sayfanızı beğenen herkesi görüntüleyebileceksiniz. Bir diğer sekmede de sayfanızın ayar kısmında yer alan engellenen kullanıcılar bölümünü açıp o bölümden sayfanızı tüm beğenen kullanıcılar listesini açmalısınız. Graph Search alanında belirlemiş olduğunuz tüm fake hesapları, ayarlar kısmındaki sayfanızı beğenenler listesinden tek tek silmelisiniz.
Sahte hesapları belirlemek için Graph Search bize bazı kolaylıklar sağlıyor. Beğenenleri yaşadıkları şehre göre filtreleyebiliyorsunuz. Örneğin sayfanızı Bangladeş’ten beğenenleri seçerseniz çıkan sonuçların çoğunluğu sahte hesaplardan oluşacaktır. Böylelikle %100 olmasa da sahte hesapları belirlemeniz daha kolay olacaktır.
Facebook ve diğer sosyal medya platformlarda mevcut algoritmalar için bilgi edinmek ve bu algoritmaları nasıl yararınıza kullanacağınızı öğrenmek için Sosyal Medya Eğitimi almayı değerlendirebilirsiniz.