Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz bu serinin yedinci bölümünde Sosyal Medya Optimizasyonunu inceleyeceğiz.
Sosyal Medya Optimizasyonu
Optimize etmek kelime anlamı ile herhangi bir şeyi mümkün olabilecek en iyi hale getirmek demek. Dijital dünya sürekli gelişip değiştiğinden ötürü Sosyal Medya Optimizasyonu yalnızca bir hesabın başlangıç ayarlarını, görünümünü düzenleme ile sınırlı kalmakta. Dijital ajanslarda her yeni gelişmede ise yeniden optimizasyon sürecine gidilmekte.
İki tip SMO var
SMO yani Sosyal Medya Optimizasyonu diyince dijital pazarlama sektöründe iki tip optimizasyon anlaşılmakta. Biri arama motorlarının sonuçlarına yani SEO’ya etki edecek SMO diğeri de sosyal medya hesaplarının konfigüre edilmesi olarak anlaşılmakta. Eğer bir ajans ile SMO konusunda anlaşacaksanız öncelikle işin tanımını tam olarak istemelisiniz. Yoksa beklemediğiniz çalışmalarla karşılaşabilirsiniz.
Ajanslar bile yanılabiliyor
Hesaplarınızın en optimize hale getirilmesi işlemi çoğunlukla müşterilere oldukça basit bir işlemmiş gibi gelmekte. Ancak deneyim dijital dünyada her şeyden daha önemli. Örnek vermek gerekirse Facebook Graph Search ile birlikte şirketiniz kategorisine göre bulunabilmekte. Ancak siz kategorinizi yanlış ayarladıysanız gelebilecek olan potansiyel müşterileri de kaçırmışsınız demektir. Kategori ayarlamakta ne var ki çok basit iş demeyin. Şuanda bir çok dijital ajans dahi kategorisini yanlış ayarlamış durumda ve bu durumun farkında bile değiller.
Hesapların optimize edilmesi, Facebook kapak görselinden, Twitter arkaplanına, Pinterest board görsellerinden, hakkında kısmındaki yazılara kadar tüm içeriklerin sosyal SEO’ya uygun şekilde girilmesi demek. İşin bu kısmında mümkün olduğunca bir profesyonel ile çalışmanızı tavsiye etmekteyim.
Sitenizi sosyal hale getirmek basit değil
İkinci ve daha sık bir şekilde anlaşılan adıyla SMO ise web sitenizin sosyal medyaya uygun hale getirilmesi işlemidir. Web sitenize Facebook Like Box ya da Comments modülü eklenmesi bu işlemin içine girmektedir. Bir yazılımcıya/kodcuya veririm o yapar kurtulurum demeniz büyük ihtimalle web sitenizi mahvedecektir. Çünkü bir web sitesine eklenebilecek olan ve birbirinden farklı işler yapan sosyal modüllerin sayısı şuanda 50’nin üzerinde. Peki sosyal medyadan, kullanıcı deneyimlerinden anlamayan bir kodcu hangi modülü ekleyeceğini nereden bilecek? Büyük ihtimalle ya gördüğü 2-3 modülü ya da hepsini eklemeye kalkacak. Her iki şekilde de sitenizde memnuniyetsiz kullanıcı sayısı artacak.
Hesapların optimizasyonu sırasında genellikle vizyonsuz ajanslar sebebiyle sıkıntılar çıkabiliyor. Ortaya kreatif bir şeyler koyamayan ajanslar genellikle müşterilerini memnun edememekte. Diğer yandan web sitesinin optimizasyonunda ise müşteriler sunulan modüllerin sitelerine katacaklarını iyi tahayyül edemediklerinden ötürü ajans çalışanlarına uykusuz geceler geçirtebiliyorlar.
Sosyal medya ajanslarının sunduğu hizmetleri incelediğimiz serimizin gelecek bölümünde Sosyal CRM’i inceleyeceğiz.
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?