Dijital pazarlama dünyasında en sık kullanılan araçlardan birisi olan Semrush, içerdiği onlarca iç fonksiyonla birlikte dijital pazarlamacıların işlerini kolaylaştırmakta. İçeriğinde çok farklı çeşitte özellik bulunduğundan ilk karşılaşanlar için de karışık bir sistem gibi görünmekte. Bu nedenle Semrush’ın sunduğu ana özellikleri sizler için bu Semrush rehberinde bir araya getirdik.
Semrush Nedir?
Semrush, SEO, Google Ads ve Sosyal Medya Pazarlaması için kullanılabilen, çok işlevli bir dijital pazarlama aracıdır. Ücretsiz ve ücretli paket seçenekleri sunan Semrush dünya genelinde en çok kullanılan dijital pazarlama araçlarından birisi haline gelmiştir. 2020 yılından itibaren Semrush Türkiye ile özel olarak ilgilenmeye başlamış olup, doğrudan Türkiye’de de pazarlanmaya başlamıştır.
Semrush Nasıl Kullanılır?
Semrush ile Rakip Analizi
Rakip analizi özellikle arama motorlarından gelecek olan trafiği artırmak için ilk yapılması gerekenlerin başında geliyor. Rakiplerinizin hangi kelimelerde güçlü olduğunu, nerelerden backlink aldığını, nasıl reklamlar yayınladığını, stratejisini öğrenebileceğiniz ve bu stratejiye karşı bir yol belirleyebileceğiniz araç Semrush. Peki Semrush nasıl kullanılır?
Domain Analytics menüsünden rakibimin ana domain adresini girdikten sonra SEMrush bana oldukça ayrıntılı bir analiz sunuyor. Özellikle organik aranmayı ve trafiği büyük oranda doğru tahmin ediyor. Bu tabloya baktığımda aslında rakibimin atağa geçmiş olduğunu görebiliyorum. Organik trafiğinin 2018 başından itibaren artış oranını görebiliyor musunuz?
32 farklı kelimede Adwords reklamları yayınlayan rakibim, 272 farklı reklamla hedef kitlesinin karşısına çıkıyor. Tamam ama bu kadarı bana sadece bir özet sunmuş oldu. Detayları elde etmeden stratejimi derinleştiremem.
Organic Search’e tıklayarak detaylarını inceliyorum. Özellikle 2018 başından itibaren kelime sayılarında ve kelimelerin sıralamalarında ciddi oranda yükselişler olmuş. İlk 3 sırada olduğu 86 kelime bulunmakta. Grafiğin hemen altında çıkan anahtar kelime listesinden de benim için belki de en önemli olan bilgiyi ediniyorum. Rakibimin organik trafiğinin %37’si kendi isminin aranması sayesinde gerçekleşiyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Yani rakibimin marka algısı oldukça yüksek ve offline mecralarda da gerçekleştirdiği iletişim oldukça güçlü.
Liste üzerinden pozisyonlara göre, TBM’ye göre, SERP özelliklerine göre, aranma sonucuna göre gibi bir sürü filtreyle filtreleme işlemi gerçekleştirebiliyorum. Bu da aslında anlamsız kelimelerden sıyrılmamı kolaylaştırıyor.
Yine aynı şekilde Paid Search kısmını incelediğimde de rakibimin 2018 yılından itibaren Adwords reklamlarına bütçe ayırmaya başladığını görüyorum. 32 farklı kelime için oldukça ufak bir çalışma gerçekleştirmiş olduklarını ve ayda 1000TL civarında para harcadıklarını fark ediyorum. Bu bizim için oldukça büyük bir fırsat demek. Rakibim Paid Search’te oldukça geri durumda. Hatta inceleme esnasında rakibimin gereksiz bazı kelimelere de para harcadığını görüp mutlu oluyorum. Ofis kiralama kelimesinde kiralama’yı geniş eşleme yapmış, oldukça iyi bir bütçeyi araç kiralamaya harcamış gibi görünüyor 😊
Semrush ile Backlink Analizi
Bir diğer önemli konu backlinkler. Özellikle 2018’in başından itibaren organik trafiğin uçuşunu siz de gördünüz. Bunun sebeplerinden birisi backlinkler de olabilir. SEMrush rakibimin bugüne dek aldığı 17.684 backlinki önüme seriyor. Bu backlinklerin yalnızca 305 farklı domainden alındığını görünce şüpheleniyorum. Reffering domains sekmesinden hangi domainlerden böyle toplu backlinkler alındığını merak ediyorum. Ve sonuç:
Ciddi oranda bir kalitesiz backlink alımı yapılmış, belli. Ancak asıl organik trafiğin yukarıya yükseldiği tarih ile kalitesiz backlinklerin alındığı tarih birbirini tutmuyor. Hemen backlinklerin alındığı tarihleri inceliyorum.
Backlink çalışmalarının en yoğun olarak yaşandığı tarihler Ocak 2018 civarı, çünkü en çok backlink kaybı da o tarihlerde gerçekleşmiş. Bu arada grafikte gördüğünüz Google logoları da o tarihlerde gerçekleşen algoritma güncellemelerini gösteriyor. Yani rakibim 2018 başlarında bir sefere mahsus ciddi bir backlink çalışması yapmış ve organik trafiği artmış.
Rakibimin güncel trafik kaynaklarını incelediğimde aslında zayıf noktalarının nereler olduğunu da rahatlıkla tespit edebiliyorum.
Rakibimin trafiğinin büyük bir bölümü Direct’ten ve organikten geliyor. Ancak sosyal ağlarda çok zayıf. Kaldı ki benim trafiğimin %24’ü sosyal ağlardan geliyor. Paid kanallarda halihazırda bütçe ayırmıyor oluşları da büyük bir fırsat. Trafik kaynaklarında en optimum seviye mümkün olan en dengeli dağılımdır. Artık rakibimin dijital kanallarda çok başarısız ve neredeyse tek kaynağının offline mecralar olduğunu söyleyebilirim.
Organic research sekmesinde benim için fırsatları ve daha fazla ağırlık vermemi gerektirecek bir analiz aracı bulunuyor. Position Changes sekmesi üzerinden rakibimin yeni girdiği kelimeleri ve artık sıralama kaybettiği kelimeleri tek tek görebiliyorum. Örneğin rakibimin ciddi oranda sıralama kaybetmiş olduğu bir kelime olan “search engine optimization nedir” kelimesi ona 70 aranma hacmine mal olmuş. 6.28TL’lik TBM ile pek de paid search üzerinden hedeflemek istemeyeceğim bu kelime benim üzerine ağırlık vermem gereken ilk kelimelerden birisi olabilir. Kelimeye tıkladıktan sonra çıkan sonuç sayfasında bana related keywords başlığı altında benzer onlarca kelimeyi de gösteriyor. Exact match olarak yüklenmem gereken ve içeriklerde değinmem gereken kelimelerin bir listesi elime geçmiş oldu. Rakibin ilgili landing sayfasının çıktığı tüm kelimelerde paid sonuçlarda çıkmaya kalksam bana yaklaşık 2600TL’ye mal olacaktı aylık. Yani gerçekten kaliteli bir içerik ve kelime optimizasyonuyla ciddi oranda Adwords maliyetinden tasarruf edebilirim.
Organic Research sekmesinin altında çok sevdiğim bir bölüm var. Rakibimin rakiplerini gösteriyor. Evet, bizim anladığımız manada rakipler değil ancak birbirinin trafiğini alanların bir listesi. Rakibinizin trafiğini en çok nereye kaptırdığını görebiliyorsunuz.
Rakibimin trafiğinden en çok çalanları incelediğimde birebir rakiplerinin ve Youtube, Wikipedia gibi büyük sitelerin olduğunu görüyorum. Aslında onunla rekabet edemediğim kelimelerde Youtube içerikleri ya da Wikipedia yönlendirmeleriyle oradaki trafiği kendime çekebilirim. Örneğin ortak kelimemiz olan “dijital medya” kelimesi rakibimde 8, Youtube’da 13 kez kullanılmış. (Top 100 sonuçlar içerisinde) 590 aranma hacmi olan bu kelimede eğer rakibimi zorlamak istiyorsam Youtube’da bu kelimeyle ilgili kaliteli içerikler üretmem ve ziyaretçiyi Youtube üzerinden kendime çekmem daha kolay bir yöntem olacaktır. Common Keywords özelliği ile farklı domainlerdeki ortak anahtar kelimeleri listeleyebiliyorum.
Sanıyorum makalenin burasına kadar anlamışsınızdır ki rakibim ile birebir aynı işi yapmıyoruz. Farklı olarak hedeflediğimiz bir çok kelime var. Ancak rekabet ettiğimiz URL’ler bazında da inceleme gerçekleştirebiliriz. Organic Research altında Pages sekmesinde rakibimin tek tek hangi linkinin ne kadar trafik aldığını ve hangi kelimelerden trafik çektiğini görebiliyorum. Aslında bizim rekabet ettiğimiz sayfa için aldığı trafik toplam trafiğinin yalnızca %3’ünü oluşturuyor. Yani ayda 900 hit alan bir sayfa. İlgili sayfanın info kısmından o URL’ye 5 farklı backlink geldiğini görüyorum. Backlinkleri de inceleyince o sayfa özelinde herhangi bir çalışma yapılmamış olduğu ortaya çıkıyor.
Google sonuçlarında tıklama oranlarını artırmak için en önemli metriklerden birisi de SERP özelliklerinde çıkış oranları. Rakibim yalnızca 2 farklı arama sonucunda çıkarken aynı anahtar kelimelerde diğer firmaların yüzlerce kez çıkabildiğini görüyorum. Aslında bu da rakibin bir diğer zayıf noktasını bana göstermiş oluyor.
Keyword Gap kısmında da rakibimle ortak anahtar kelimelerimi belirliyorum. Biraz daha ortalığı karıştırmak için 3 siteyi birbiriyle karşılaştırdım.
Kelime yoğunluğu tabii ki sıralamanın en büyük etkeni değil ancak rakiplerin oynadığı ortak kelimelerden hangilerine ağırlık verilmesi gerektiğine dair oldukça etkili bir sonuç vermiş oluyor SEMrush. Özellikle SEO Danışmanlığı gibi rekabetçi kelimelerde bu aracın önemi artıyor.
Backlink gap sekmesinde ise belirlediğiniz rakiplerle ortak aldığınız backlink domainlerini size listeliyor. Bu aslında hem rakiplerinizin alıp sizin almadığınız yerleri göstermiş oluyor hem de eğer rakibin aldığı yerlerde bir kaç tanıdık varsa sildirebileceğiniz anlamına geliyor 😊
Sonuç olarak rakibimin dijital pazarlamada çok fazla varlık gösteremediğini, yanlış backlink tree stratejileri uygulamış olduğunu, Adwords’e yeterli bütçe ayırmadığını, satışlarının büyük bir kısmını offline pazarlama araçları sayesinde yaptığını söyleyebiliyorum. Gerçekleşen rakip analizi sonucunda hangi kelimelere yönelik içerikler hazırlamam gerektiğini, hangilerine reklam çıkmam gerektiğini, hangi kelimelerde kullanıcıların içerik oluşturabildiği siteleri desteklemem gerektiğini, SERP özelliklerine yönelik entegrasyonları yapmam gerektiğini net bir şekilde öğrenmiş oldum.
Semrush Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Kullanılır?
Hem organik trafiği artırmayı hedeflerken, hem de Adwords çalışmalarını gerçekleştirirken belki de her şeyden önemli olan, anahtar kelimedir. Hangi anahtar kelimeyi hedefleyeceksiniz? Bu aşamada yapacağınız tek bir hata bütün uğraşlarınızın, harcadığınız bütçenin çöpe gitmesine sebep olabilir.
İşin temelinden başlamak gerekiyor. Hedefinizin ne olduğuna göre belirleyeceğiniz anahtar kelimeler değişiklik gösterecektir. SEO Danışmanlığı verdiğim bir çok müşteri ile yaşadığımız en temel sorunlardan birisi SEO’yu organik trafiği artırıcı bir yöntem olarak görmeleri. Doğru ama eksik bir tanımlama bu. Önemli olan şey trafiği artırmak değil, doğru trafiği doğru sayfaya getirmektir. Sitenize milyonlarca kişinin girip hiç bir şey satın almadan çıkması mı yoksa 5 bin kişinin girip %20’sinin satın alması mı?
Hedefimiz satış olabilir, okunma olabilir, sitede kalma süresi olabilir… Her hedef için farklı türde anahtar kelimelere eğilmek gerekiyor. Özellikle satış odaklı anahtar kelimelerden bir kelimeden daha uzun kelime öbeklerinin daha çok dönüşüm getirdiği ispatlanmış bir durum. Peki anahtar kelime araştırması sadece o anahtar kelimenin aranma hacmine bakmak ve TBM’sine bakmak mıdır? Gelin derin bir analiz yapalım.
SEMrush’ın Keyword Research sekmesinden Keyword Overview kısmında araştırdığım anahtar kelime ile ilgili temel bilgileri görüntülüyorum. Aranma hacminin 880 gibi görece düşük olması sizi aldatmasın. Hedef satış olduğunda böyle bir kelimeyi arayanların çoğunluğu alıcılardır. Yani doğrudan müşteriyi hedefleyen bir kelime. Hal böyle olunca da kelimenin TBM’si 25TL’ye fırlamış durumda. Böyle bir rekabetin olduğu kelimede Adwords reklamında ilk sırada çıkmak bir çok firmanın harcı değil. O nedenle ne yapıp edip organik sonuçlarda yükselmek gerekiyor.
Elbette ilk akla gelen benzer kelimelerdeki durumu incelemek olmalı. Hemen Related Keywords sekmesinden durumu inceliyorum.
Hedefleyebileceğim görece daha ucuz kelimeler karşıma çıktı. Benim sunduğum hizmete en yakın kelime ise “dijital pazarlama sertifika programları” 6.67TL’lik bir TBM’si var. Oldukça az bir aranmaya göre oldukça yüksek bir maliyet.
Peki bu anahtar kelimelerde kimler reklam veriyor? Google’da arayarak belki görebilirim ancak çok sayıda reklamveren olduğundan sadece bazı reklamverenleri görebileceğim, diğer yandan belki de bazılarının bütçeleri bitti ya da bu haftalığına durdurdular reklamları. Hatta reklamların varyantlarını nasıl göreceğim? Bu noktada Ads History sekmesine giriyorum.
Bana tüm reklamverenlerin tek tek hangi tarihlerde kaç farklı reklam verdiğini, bu reklam metinlerinde neler yazdığını listeliyor. TBM’nin yüksek olma sebebi de haliyle belli oluyor. Google’da Google ile rekabet edemezsiniz 😊
Semrush Rakip Analizi
Tek tek rakipleri inceleyerek hangilerinin gerçekten doğru bir şekilde hedefleme yaptığına bakıyorum. Listede bir iki tane dernek bütçesinden harcama yapan dernek var. Derneklere Google, Adwords harcamaları için belli bir bütçe tanımlayabiliyor. Genellikle onlar da çok ince optimizasyonlar yapmıyorlar. Listedeki diğer 3 firma ise dijital pazarlama kelimesini geniş eşlemeye almış, aslında eğitim satmıyorlar. O nedenle boşuna bütçe harcadıklarını kabul ediyor ve listeyi daraltıyorum. Dernek de eğitim kelimesini geniş eşlemeye almış olduğundan tıklamalar rakibe gitse bile kullanıcıların tekrar arama sonuçlarına dönüp bana ya da diğer rakiplere tıklayacağı belli. Aslında geriye bir online eğitim, bir yüksek lisans programı bir de Google’ın yeni başlayanlar için başlattığı eğitimi kalıyor. Aslında buradan ortaya çıkıyor ki reklamlarda 2.sırayı hedeflersem aranmaların büyük bir oranını dönüşüme dönüştürebilirim.
Diğer yandan rakiplerin reklamlarında verdiği değer önerilerini ve süreç içerisinde nasıl değiştirdiklerini inceliyorum. Örneğin Dome sertifikalı eğitmenler kısmını ön plana çıkarmış ve Google sertifikalarının eğitimini verdiğini belirtmiş. Google’ın kendisi ise kendi ücretsiz online eğitimini resmi eğitim olarak ön plana çıkarmış. Aslında fark ediyorum ki komik bir şekilde son bir yıldır hiç bir rakibim reklam metinlerinde değişikliğe gitmemiş. Bu da onların aslında optimizasyon odaklı çalışmadıklarını ve eğer kelimenin üzerine eğilirsem onları rahatlıkla geçebileceğimi gösteriyor.
Bu noktada size komik bir hikaye anlatmama izin verin. Bir gün yeni bir müşteri almak için bir ön analiz çalışması yapıp toplantıya gittim. Rakiplerinin ve kendilerinin son bir yılda Google’da verdiği reklamların metinlerini ve görsellerini Excel üzerinde gören müşterimin ağzı açık kalmıştı. “Sen bizim markamızı son bir yıldır almak için bu reklamları mı arşivliyordun?” dediğinde de benim ağzım açık kalmıştı 😊
Keyword Magic Tool üzerinden konuyla ilgili benzer kelimelerden işimize yarayacak olanları Keyword Analyzer üzerinde oluşturduğum listelerden birine attım. Metrikleri güncelledikten sonra oluşan görüntü şu şekilde;
Burada Top Competitors kısmından her kelimede sıralamaları tek tek görebiliyorum. Ana anahtar kelimemin bütün varyasyonlarına dair kimin ilk sıralarda olduğunu, rekabet zorluklarını vs. Tek sayfada görebiliyorum.
Eğer kelime analizi gerçekleştirmeseydim ve keyword planner ile sadece kelimeyi inceleyip geçseydim büyük ihtimalle bu kelimeye ne Adwords çalışması ne de SEO çalışması yapmazdım. Ancak kelimeyi derin analize tabi tutunca Adwords’te rekabetin aslında düşük olduğu ve organik sonuçlarda da çok büyük bir rekabet olmadığı ortaya çıktı.
Semrush ile İç SEO Analizi ve Teknik SEO
SEO çalışmaları dışarıdan bakıldığında bazen kolay gibi görünebilir ancak işin aslına baktığınızda takip etmeniz çok sayıda metrik var. Yüzlerce metriğe sadece bir kez bakmanız değil, sürekli takip etmeniz ve güncellemeler gerçekleştirip tekrar bakmanız gerekiyor.
SEMrush’un bu konuda sunduğu oldukça yararlı, bence SEMrush’u satın almanın ana sebebi olabilecek bir özelliği var; Projects.
SEO çalışmalarının belki de %80’i iç optimizasyonlardan oluşuyor. Bu optimizasyonları gerçekleştirirken özellikle de büyük sitelerde her biri farklı amaçlarla tasarlanmış onlarca farklı sayfa tipini, yüzlerce farklı sayfayı ve içeriğini bir kişinin el yordamıyla takip edebilmesi mümkün değil. Site Audit özelliği ile sitenizdeki hataları detaylarıyla ve çözümleriyle size sunuyor.
Üstelik bu gördüğünüz ekran görüntüsü ücretsiz versiyondan. Tek tek hataları incelemeye başladığımda bana 13 farklı hata bulduğunu gösteriyor. Özellikle hatalar ciddi oranda SEO skorunuzu etkileyen faktörler. Örneğin ilk gösterdiği hata yavaş açılan sayfalarım. Çok sevdiğim özelliklerden birisi olan Send to Trello butonu gerçekten hayat kurtarıyor. Kanban modelinde çalışabildiğiniz bu iş takip aracına sorunları iletiyor, ekibinizin sorunları çözdükten sonra çözüldü olarak işaretlemesini sağlayabiliyorsunuz. Bu ekranı görünce anlıyorum ki açtığım Çince sayfalar iyi, güzel olmuş da Çin’den bağlanıldığında sunucum Türkiye’de olduğundan oldukça yavaş açılıyormuş. Error olarak nitelendirdiği tam 36 farklı metrikte sitenizi tarayan SEMrush size bütün hataları tek tek sunuyor. Tam 33 farklı metrik (Warning) ile de ikinci dereceden önemli uyarıları size veriyor.
Görünen o ki acilen Javascript ve CSS dosyalarını sıkıştıran ve minify eden eklentilerimi bir gözden geçirmem gerekiyor. Özellikle cache eklentim beni yarı yolda bırakmış. Bir ara logoya h1 eklemek modaydı. Ben de öyle bir hata yapmışım, tüm içeriklerimde 2 farklı h1 etiketi çıkıyormuş. Bu aslında oldukça kritik bir hata. Yıllar önce yaptığınız ve tamamen unuttuğunuz bir hatayı tak diye karşınıza çıkarıyor 😊 16 farklı metrik üzerinden de bildirimleri görüyorsunuz. Bu metrikler sizi haberdar etmek için eklenmiş. Bazen farkında olmadan teknik ekip ya da erişimi olan bir başkası bir şey yapmış olabilir, incelemekte fayda var.
Notices kısmında benim için oldukça faydalı olan bir metrik de take more than 1 second metriği. Özellikle uzun makalelerimin olduğu sayfalarda ziyaretçilerin oldukça yüksek sayfa açılma süresinin olduğunu ve görsellerin çok olduğu sayfalarda daha çok optimizasyona ihtiyaç duyulduğunu net bir şekilde gösteriyor.
Özellikle istatistikler kısmı sitenizin kuşbakışı bir analizini göstermesi açısından çok önemli. SEMrush taramalarında site haritalarını vs. de tarıyor doğal olarak o nedenle bazı göstergelerin %100 olmaması doğal. Open Graph ya da Twitter Cards’da olduğu gibi. Örneğin Crawl Depth’de görülen ana sayfaya 3 tıktan fazla uzak olmamak site yapısının sağlıklı bir şekilde kurulduğunu gösteriyor. AMP teknolojisinden nefret ettiğimi de yüzüme yüzüme vuruyor istatistikler. Belki de en önemli istatistik benim için Schema.org kodlarının sadece %11’inde bulunması.
Peki iç optimizasyon skorunuz ne yönde değişiyor? SEO danışmanınızı kovmalı mısınız?
2016’dan bu yana takip ettiğim Site Audit metriklerine göre benim çoktan kovulmam gerekiyormuş 😊 Tabi işin şakası bir yana, bunların çoğu bildirim. Özellikle Site Audit’i müşteriye raporlaması oldukça eğlenceli. Gösterdiğim ekran görüntüleri sayfa içinden rastgele seçilmiş 100 sayfanın analizi ancak PRO paket üzerinden tüm sayfaları analiz edip Pdf export aldığınızda (kendi logonuzu da ekleyebiliyorsunuz) özellikle müşterinin oldukça hoşuna gidiyor.
Semrush Kullanımı – Semrush Raporları
58 sayfalık PDF raporundan bir ekran görüntüsü ekledim yukarıya. PDF dışında .xlsx ve .csv olarak da tüm sorunları dışarı aktarabiliyorsunuz.
Site Audit size alt konu başlıklarına göre de raporlar sunuyor. Örneğin International SEO başlığı altında sitenizdeki hreflang hatalarını derli toplu bir şekilde görebiliyorsunuz. Performans başlığı altında da sayfalarınızın kaçar saniyede açıldıklarına dair oldukça güzel bir grafik var. Bir çok SEO toolunda sadece ana sayfanın açılış hızına bakabiliyorsunuz. Burada tüm sayfalarınız için detaylı istatistikler mevcut. Tüm sayfalarımın ortalama açılış hızı 0.74sn iken 0.5sn’den hızlı açılabilen sadece 4 sayfam varmış. Burada yine Javascript ve CSS’lerdeki hataları gösteriyor.
Internal Linking kısmında ise site içi linkleme yapısındaki hataları ve geliştirebileceğiniz alanları gösteriyor. İç linklerde nofollow niye vermiş olabilirim diye düşünüyorum bu sayfayı gördüğümden beri 😊
LinkRank kısmında ise aslında landing pagelerinizde dışarıya linklerin mümkün olduğunca az olması gerektiği hatırlatılıyor. Ben bu kurala uymamış olduğumu farkediyorum.
İç linklemelerde özenli çalışmadığım ortaya çıkıyor. Aslında benim için çok değerli bazı içeriklere neredeyse hiç internal link eklemediğimi ve hangilerine bir an önce eklemem gerektiğini görüyorum. Yine bu içerikleri listeleyip hangisinin daha çok trafik aldığına göre filtreleyip bir önceliklendirmeye gidebilirim. Özellikle büyük bir siteniz varsa mutlaka bu tür detayları atlamış olabilirsiniz. SEMrush’ın Site Audit özelliği sitenizde insanların kolaylıkla gözden kaçırabileceği onlarca metrikteki hataları size oldukça kolay bir arayüzde sunuyor.
Semrush ile ON Page SEO
On Page SEO çalışmaları gerçekleştirirken bir çok SEO uzmanı elinde uzun bir check list ile işlemlerini yapıyor. Hatta bir kısmı da oldukça yetersiz araçlar üzerinden sadece ana sayfalarını kontrol ederek sitelerini optimize ettiklerini sanıyorlar. On Page SEO çalışmalarında yapacağınız şeyleri belirlerken size yardımcı olabilecek bir araçtan bahsedeceğim. SEMrush’ın On Page SEO Checker aracı ile sitenizdeki çalışmalar hakkında yüzlerce fikir edinebiliyorsunuz. Öncelikle araca hedeflemek istediğiniz kelimeleri giriyorsunuz. Ben ilk denememde 10 farklı anahtar kelime girdim. Ardından araç sitenizi analiz edip size özel fikirler sunuyor.
İlettiğim 10 anahtar kelime ve 10 farklı landing için 49 farklı fikir sundu bana. Bu fikirleri gerçekleştirirsem de organik trafiğimin aylık 3.2K olacağını tahmin ediyor. Hemen optimizasyon fikirlerini incelemeye başlıyorum. İlk olarak semantik aramayı geliştirme üzerine fikirlere bakıyorum. Çünkü bu bölümde arkada çok gelişmiş bir algoritma çalışıyor.
Anahtar kelimem SEO Danışmanlığı, bu kelimedeki landing sayfamda tik işaretli olan kelimeler benim ve rakiplerimin kullandığı, diğerleri ise sadece rakiplerimin kullandığı kelimeler. Bu örnekten yola çıkarsak aslında bana “seo çalışmaları” kelimesinde rakiplere göre çok daha az kullanım olduğunu ve artırmam gerektiğini söylüyor. Sağ kolonda TF-IDF dediği kısım terim frekansını gösteriyor. Kullanmadığım kelime öbeklerini metnin içine yedirmem ve kullandığım kelimelerde de rakiplerle orantılı bir düzeye gelmem gerekebilir.
Anahtar kelime kullanım sıklıklarında ise Top 10’da yer alan rakiplere göre anahtar kelimeyi biraz daha sık kullanmışım. Hatta belki biraz stuffinge doğru kaymış bile olabilirim. İçerik uzunluğu sekmesinde ise rakiplerimin ve benim içerik uzunluklarımı karşılaştırıyor.
Aslında bu tabloya bakarak rahatlıkla içerik uzunluğunun 1000’in üstüne çıkması gerektiğini söyleyebiliriz. Bir diğer sekme de video kullanımı. Bu aslında o kadar da önemli bir metrik değil zira listede bir tek bende var ama ben 38.sıradayım 😊 Farklı bir kelime ve landing sayfasına daha bakalım.
Bu sefer hedeflenen kelime web site tasarımı. Diğerine göre çok daha fazla rakibin olduğu bir kelime. Burada önemli bir uyarı veriyor, sayfadaki hemen çıkma oranı %71.4, bu oranın %30 civarında olması gerekiyor. Tabi burada bir noktaya dikkat çekmek gerekecek, verilen uyarılar sizin o sayfayı hangi amaçla kullandığınızı tahmin edemeden geldiği için bu tür uyarılar da olabiliyor. Aslında landing sayfam aynı zamanda siteyi terkediş sayfası da olduğundan oraya gelen kullanıcı genellikle ya dönüşüm olur ya da terkeder. O nedenle hemen çıkma oranı kuralını diğer içerik sayfaları için dikkate almakta fayda var.
Top 10 Benchmarkları incelediğimde ise ilk 10’nun hangi alanlarda daha önde olduğunu görebiliyorum. Benim için fırsatlar da sunuyor bu tablo. Örneğin kelimelerin hiçbirinde video kullanmamış rakipler. Bu ilk yapılması gereken olabilir. Markuplarda ise durumum kötü görünüyor. Article ya da BlogPosting markuplarını eklemek gerekiyor. Genel olarak rakiplere nazaran daha uzun metinler yayınlamışım. Web site tasarımı kelimesinde H1 ve Meta’da anahtar kelimeyi geçirmiyorum ki bu herhalde yapılabilecek en basit hata.
Geçelim artık ikinci kısıma. Tüm teknik iyileştirmeleri yapsanız bile hepsinden önemlisi iyi bir içerik konusu bulmak. Hem sosyal medyada paylaşıldığında dikkat çekmeli hem de anahtar kelimelerinin aranma hacmi olmalı. Bu noktada Topic Research devreye giriyor. Örneğin sosyal medya eğitimi kelimesi ile ilgili konu önerileri istedim.
Konuyla ilgili hem exact match hem de related keywordslerde ilgili tüm kaliteli içerikleri önüme koydu. Bu sonuç sayfasına bakarak rakiplerin gerçekleştirdiği içerik çalışmalarından esinlenerek yeni içerikler hazırlanabilir. Örneğin sosyal medya uzmanı maaşlarıyla ilgili bu kadar çok arama ve içerik olabileceğini tahmin etmemiştim. Yüksek trafik sağlayacak bir içerik konusu olabilir.
Daha detaylı bilgi için, Semrush Academy ile Semrush hakkında tüm detaylı bilgileri alabilir, aynı zamanda Semrush sertifika programlarına da katılarak Semrush’taki bilgi düzeyinizi kanıtlayabilirsiniz.
Semrush Guru ve Semrush Fiyatları
Semrush 3 farklı paketle sunulan bir servis. Maalesef geçtiğimiz dönemlerde ekledikleri yeni onlarca özellikle birlikte fiyatlarını da artırdılar. Semrush Pro aylık 119$, Semrush Guru aylık 229$ ve Semrush Business aylık 449$ olarak ücretlendiriliyor. Özellikle SEO alanında uzmanlaşanlar için Semrush Pro paketi bir süre sonra yeterli gelmeyecektir. Semrush guru paketini 14 günlüğüne ücretsiz olarak deneyimleyebilirsiniz. Fakat geçmiş veri ile kıyaslama yaptıkça verim alabileceğinizi de düşünürsek mutlaka bir Semrush paketi satın almanız gerekecek.
Son olarak SEMrush’ı ücretsiz olarak denemek isterseniz aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
Semrush vs Ahrefs
Diğer SEO araçları ile Semrush’ı kıyaslayacak olursak Ahrefs özellikle backlink veritabanı ve web sitelerinin geçmiş trafikleri, backlinkleri aldıkları tarihler gibi özelliklerle öne çıkıyor. Semrush backlink analizlerini geliştirmiş olsa da Ahrefs halen hem backlinkleri daha önce yakalayabilmekte hem de geçmiş verilere erişim konusunda daha stabil çalışmakta. Eğer daha çok backlink odaklı bir SEO stratejiniz varsa Ahrefs’i tercih etmek isteyebilirsiniz.
Semrush vs MOZ
Semrush’ın en ciddi negatif yönlerinden birisi fiyatı. Semrush’ın bir paketini satın aldığınızda her özelliğe erişemiyorsunuz. Semrush Agency için ayrıca ödeme, Semrush trend analizleri için ayrıca ödeme, Semrush’ı her kullanıcınıza kullandırtabilmek için ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor. Semrush rakiplerine göre çok daha fazla özellik sunuyor olsa da bütçe sizin için önemli bir kriter ise, MOZ kullanmak ciddi bir tasarruf sağlayabilir.