Sosyal medyanın markalar için önemini biliyor musunuz? Markaların sosyal medya yönetimi ve sosyal medya üzerinde satış ve ulaştırma işlemlerinin nasıl olması gerektiğini öğrenmek ister misiniz? Bu makalede, sosyal medya kılavuzu (stil rehberi) oluştururken dahil etmeniz gereken yedi kritik öğeden bahsedeceğiz. Ama yine de her ne olursa olsun sosyal medyanın dinamiklerini doğru anlayabilmek ve sosyal medya stratejinizi doğru kurabilmek adına mutlaka sosyal medya danışmanlığı almanızı öneririm.
# 1: Marka Kimliğinizi Tanımlayın
Sosyal medya kılavuzu oluşturmanın detaylarına girmeden önce temel esasları yerine getirmek lazım. Marka kimliğinizi ve sosyal medya hedeflerinizi tanımlamalısınız. Umarız zaten marka kimliğinizi oluşturmuşsunuzdur. Bir görev ve konumlandırma bildirimi için genel pazarlama planınıza bakın, eğer henüz yoksa bu temel açıklamadaki boşlukları doldurun.
Formül aldatıcı bir şekilde basittir. Daha önce marka kimliğinizi düşünmediyseniz, yukarıdaki cümleyi tamamlamak için ciddi bir zaman ayırmaya hazır olun.
# 2: Sosyal Medya Pazarlama Hedeflerinizi Belirleyin
Önce kim olduğunuzu bildirin, başarmak istediğiniz şeyi düşünmekle başlayın. Sosyal medya planlaması söz konusu olunca size uygun üç temel hedef bulunmakta: Yeni kitlelere ulaşmak, müşteri dönüştürmek ve müşterilerini korumak.
Bu yolun markaların sosyal medya yönetimi üzerinde yararlı olduğunu düşünüyorum. Bazı markalar sadece bir hedefe odaklanırken diğer markalar, listenin tamamına ihtiyacı duyuyor. Siz bunları farklı durumlar için de uyarlayabilirsiniz. Mesela Twitter’da 1. ve 2. hedefler için çalışırken, Facebook’ta 3. hedefe çabalarsınız. Hedeflerinizin zamanla değişebileceğini de unutmayın. Farklı hedeflere, stratejilere ve -farklı pazarlar için- sosyal kanallara sahip olacaksınız. Yeni şeyler deneyecek ve zamanla öğreneceksiniz. Bu nedenle, ne zaman bir sosyal medya kılavuzu oluşturursanız oluşturun aşağıdaki resimdeki gibi, içindekiler tablosunun üzerine güzel ve büyük bir tarih eklemenizde fayda var.
# 3: Sosyal Ağlarınızı Seçin
Markaların sosyal medya yönetimi adına bir sonraki adım, işletmenizin güncel kullanımındaki tüm sosyal ağlarının bir listesini yapmak olmalı. Son zamanlarda ihmal ettiğiniz ağları da ekleyin. Yani eğer bir hesabınız varsa, listeye ekleyin. Ve listenizi kritize ederek inceleyin. Unuttuğunuz bir şey var mı? Her ağ, sosyal medya hedeflerinize uyuyor mu? Yukarıda tartışıldığı gibi birden fazla hedefiniz varsa, sosyal ağ listenizi ulaşma, dönüştürme ve koruma gibi farklı kovalara ayırmayı deneyin.
Ancak bu konuda da gerçekçi olmanız gerek. Ekibinizin büyüklüğünü ve beceri durumunu düşünün, kaç tane sosyal ağın makul şekilde desteklenebileceğini sorgulayın. Çoğu içerik yeniden kullanılabilir. Yani Facebook, Instagram ve Pinterest’te kullanılmış görüntüler yeniden boyutlandırılıp kullanılabilir. Ama tüm bunlar zaman alır. Kaynaklarınız sınırlıysa, öncelik vermek için yalnızca birkaç ağ seçin. Sosyal medya kılavuzunuzda, sosyal ağlarda ne sıklıkta yayın yapacağınız ve hangi içeriği kullanacağınız konusunda net beklentiler belirleyin.
# 4: Marka Sesini Belirleyin
İnsanlar globalde sosyal medyanın markalar için öneminin farkındalar. Hatta Instagram’dan Twitter’a her sosyal ağın kendine has bir tarzı olmasına binaen bazıları sosyal ağları farklı Disney prensesleri veya süper kahramanlar olarak tasvir etmeye bile çalıştılar. Markaların sosyal medya yönetiminde her ağın kendi tarzının olduğunun unutulmaması gerekir, her birinin farklı stili var.
Ama bu farklı stilleri zihninizde tutarken kendi marka sesinizi bulmak da oldukça önemli. Bu ses, markanızın değeri ile tutarlı olup hedef kitlenizde yankı uyandırmalı. Sesinizi bulmak, bir ekip çalışmasının getirisidir genelde. Yapışkan notlarla (sanal veya analog) dolu bir pano oluşturmayı ve ekibinizdeki herkesi birkaç anahtar kelimeyi paylaşmaya teşvik etmeyi deneyin. Gruptan güçlü reaksiyon aldığınız ya da tekrarlanan kelimeye dikkat edin. Ancak herkes tamamen farklı kelimeler seçiyor ve uzlaşılmıyorsa tutarlı bir marka imajını yansıtmak için üzerine daha çok çalışmalısınız.
Marka sesiniz özel ya da genel yahut ne tarz olursa olsun, tutarlı olmalı. Hepimizin bildiği gibi tutarlılık, markaların sosyal medya yönetiminde ve güven sağlamada hayati bir unsurdur. Bu, tarzınızı değiştirmeye karar verirseniz, değişiklikleri doğru şekilde tanıtmanız gerektiği anlamına gelir. Önünüzde iki seçenek var: Adım adım yeni sesinizi tanıtabilir veya radikal biçimde yeniden başlangıç yapabilirsiniz. Bunun en ünlü örneklerinden biri de geçen yıl Instagram’daki tüm gönderilerini silen Coca-Cola idi, sosyal medyanın markalar için öneminin farkında olan Coca-Cola, bu sayede sosyal medyaya yeniden taze bir başlangıç yaptı.
Ayrıca markanızın sesiyle ilgili pratik ayrıntıları da belirtmeniz gerekir. Emoji veya GIF kullanıyor musunuz? Markanız güncel mizah ile ilgileniyor mu, yoksa uzak mı duruyor? (Bence markaların sosyal medya yönetiminin elini rahatlatacak en önemli koz, mizahtır.) Peki ya rakiplerinizle sosyal medyada nasıl etkileşime giriyorsunuz? Bunlar küçük görünebilir ama ne kadar insan için önemli olduğuna inanamazsınız, insanlar bu ayrıntılara çok önem veriyor. Bu sebeple ayrıntıları hemen planlamak daha iyi, böylece ekibiniz her gönderiyi mikro yönetmektense, belirlediğiniz sınırlar içinde özgürce oluşturabilir.
# 5: Sosyal Medyada Katılım Kurallarının Ana Hatlarını Belirleyin
Amaçlarınız hakkında konuştuk, sesiniz hakkında da konuştuk. Bunların bir araya geldiği yerdeyiz şimdi. Sosyal medyanın markalar için önemi büyük, bu sebeple sosyal medya hedefleriniz ulaşım, dönüştürme ve korumayı içermeli; tonunuz ve içeriğiniz bu hedefleri yerine getirmeli. Markaların sosyal medya yönetimi bu saydıklarımız etrafında bir şema çizmelidir.
Standart gelen pazarlama hunisinin ötesine geçiyoruz burada, çünkü sosyal medya sadece müşterileri elde etmeyi sağlayan değil, aynı zamanda müşterilerle ilişkileri korumayı sağlayan bir yoldur. Öncelikle müşteriyi çekmeli ve bilgilendirmelisiniz. Yani markanıza doğru daha çok kişinin ilgisini çekecek reklamları ve oluşturduğunuz gönderileri kastediyorum. Bilgi aşaması ise satın almayı düşünen kişilerin soruların bire bir cevaplarını içermelidir. Bunların üzerine son hedefimiz hizmet: Hem müşteri hizmetlerini hem de sosyal dinlemeyi içerir. İnsanlar sosyal medyayı giderek daha fazla müşteri hizmetleri kanalı olarak kullanıyor. Doğrudan müşteri sorgularına ve şikayetlerine ek olarak, daha çok, sosyal dinlemeyi potansiyel müşterileri bulmak için kullanmalısınız.
Diğer planlanmış içerik biçimlerinden farklı olarak, bu duyarlı ve hizmet odaklı sosyal medya tipi çok daha hızlıdır. Sosyal dinleme otomasyon araçlarını kullanmadığınız vakit ise çok zamanınızı alabilir. Sosyal medya kılavuzunda, müşteri sorgularını ve şikayetlerini ele almak için prosedürünüzü hazırlayın. Ayrıca ekibinizin takibi için temel sosyal dinleme terimlerinin bir listesini yapın.
İçerik Oluşturma ve İyileştirme
İçeriği sosyal medya kılavuzunu yazdıktan sonra gerçekleşen bir şey olarak düşünebilirsiniz. Bir ağ, bir hedef seçiyorsunuz, sesinizi tanımlıyorsunuz ve sonra içerik bir şekilde oluyor, öyle değil mi? Ne yazık ki, hayır. Sosyal medya kılavuzunuzda, aşağıdaki sorulara cevap vermelisiniz:
- Yalnızca şirket içi içeriği mi yoksa başka kaynaklardan gelen içeriği mi paylaşıyoruz?
- Hem şirket içi içeriği hem de harici içeriği paylaşırsak, iki içerik türü arasındaki oran nedir?
- Harici içeriği nasıl temin eder ve onaylarız?
- Ne kadar gönderiyi planlı, ne kadarını kendiliğinden yolluyoruz?
- Hangi zamanlama araçlarını tercih ediyoruz? (Mesela TweetDeck veya Creator Studio)
- Hangi sosyal ağa hangi içerik formatını kullanıyoruz?
- Gönderdiklerimizi kaydediyor muyuz? Nerede ve nasıl?
Yayınladığınız içerik için beklentileri belirlemek ve iş akışlarını tasarlamak istersiniz, çünkü böylece ekibiniz mümkün olduğunca verimli çalışabilir. Markaların sosyal medya yönetimi adına bazı ekipler, sosyal medya yayınlarını onaylatmak için bir sisteme sahip olurlar. Ancak, ben buna karşıyım. Eğer iyi bir ekip kiraladıysanız ve iyi bir sosyal medya kılavuzu yazdıysanız, ekibinize güvenmelisiniz. Onay sistemleri sosyal medyanızı yavaşlatır ve güvensizliğin, markaların sosyal medya yönetimi adına bir yararı olmaz.
Kriz Yönetimi
Sosyal medyanın markalar için önemini bilen hiç kimse bir sosyal medya kriziyle uğraşmak istemez, ancak sosyal medya kılavuzunuz afet senaryosu olmadan tamamlanamaz. Markaların sosyal medya yönetimi için kriz yönetimi çok ama çok önemlidir. Sosyal ağlar çok hızlı olduğu için, beklemediğiniz anda bir sorun yahut skandalla karşılaşabilirsiniz. Her ihtimale karşı bir kriz yönetimi planına ihtiyacınız var.
Bir krizde kimin sorumlu olacağı konusunda net olmalısınız. Ekininizden birden fazla kişi çelişkili mesajlar göndermemeli. Programlı gönderileri duraklatma veya iptal etme gibi “anında yanıt” eylemlerinin bir listesini yazın. Diyelim uluslararası bir trajedi yaşandı, en son indirimlerinizle ilgili durum güncellemeleri yayınlamak istemezsiniz. Bu markanızın tepki çekmesine neden olur.
Hem bireysel şikayetler hem de genel krizler söz konusu olduğunda, doğal olarak işleri mümkün olan en kısa sürede çözmek istersiniz. O zaman ekibinizi hoşnutsuz takipçilerle doğrudan mesaj yoluyla iletişim kurmaya teşvik etmelisiniz. Kriz anında saygısız veya küçümseyici olmadan normal marka sesinizi korumak zorundalar.
Son olarak: asla ve asla hakaret veya küfürlere yanıt vermeyin. Atılan mesajda mantıklı bir şikâyet varsa, ekibiniz buna tek başına yanıt vermeli ve asla öfkelerini kaybetmemeleri gerekiyor.
# 6: Ölçümünüzü ve İlişkilendirmenizi Ayrıntılandırın
Pazarlamacıların çoğu artık sosyal medyanın markalar için önemi ve değeri konusunda ikna olmuş durumda. Tek zorluk bunu kanıtlamak. İlişkilendirmenin devreye girdiği yer burasıdır: tıklamalarınızın nereden geldiğini gösterebilmek. Ve tıpkı marka söyleminiz gibi, bir ilişkilendirme stratejisi de yalnızca tutarlı bir şekilde kullanırsanız işe yarar. Bu nedenle, ayrıntıları sosyal medya kılavuzunuzda belirtmeye değer.
UTM’lerin kısa bir açıklamasını eklemenizi tavsiye ederim çünkü bu kadar az insanın onları gerçekten anlaması şaşırtıcı. Google Analytics tarafından sunulan ücretsiz Kampanya URL Oluşturucu gibi tercih ettiğiniz araçları da listeleyebilirsiniz.
Bu aynı zamanda, bağlantı kısaltıcılar, bağlantı hizmetleri ve Facebook Hata Ayıklayıcı gibi hızlı düzeltme araçları gibi bağlantıyla ilgili diğer araçları da kapsamak için iyidir. Bağlantıları paylaşmak için belirli stratejileriniz varsa (Instagram veya LinkedIn gibi), bunları ayrıntılı olarak açıklayın.
# 7: Personel Rolleri Atayın
Sosyal medyanın markalar için önemi, en temel şekliyle insanlarla ilgili olmasında yatar, bu nedenle ekibinizdeki insanlar en büyük varlığınızdır. Ve sadece sosyal medya uzmanlarınızı kastetmiyorum. Sizin için çalışan herkesin çevrimiçi olarak katkıda bulunacağı bir şey vardır. Bu, perde arkasında olabilir: Paylaşılması için içerik önermek, Influencer’ları seçmek veya takip edilecek hesaplar önermek. Yahut daha halka açık: Ekibinizin profillerini paylaşmak, sosyal medyayı devralmaları için farklı departmanlara sahip olmak veya şirket içi uzmanlarınızla video eğitimlerini filme almak. Bu işin ne kadarını yaptığınız, sizin ve ekibinizin yaptığı şeyde kendini rahat hissetmesine bağlıdır.
Sosyal medyanın markalar için önemi üzerine son olarak, ekibinizi kendi hesaplarıyla sosyal medyada aktif olmaya teşvik edebilirsiniz. Örneğin, sektör itibarınızı ve düşünce liderliğinizi oluşturmak için LinkedIn profillerini veya markanızın etrafında arzu uyandıran bir imaj oluşturmak için Instagram profillerini kullanabilirsiniz. Ancak, bu rotadan aşağı inerseniz, insanların kendileri olmasına izin vermelisiniz. Çalışanlar işleri hakkında tweet atmayı planlıyorlarsa, uymaları için belirli kurallar koyun. Çalışanların işleri hakkında herkese açık bir şekilde paylaşımda bulunmasını istemiyorsanız, bunu da netleştirin. İnsanların bağımsız hareket etmelerine güvenebilmeniz için net beklentiler belirlemelisiniz.
Bu makalede, sosyal medyanın markalar için önemi için markaların sosyal medya yönetimi nasıl olması gerektiğini dair bilgiler paylaştık. Sosyal medya kılavuzu nasıl oluşturulacağına dair sorunları çözmeye çalıştık. Artık markaların sosyal medya yönetimi yaparken neler yapması gerektiği konusu hakkında bilgi sahibisiniz ama yine de profesyonel bir şekilde ilerlemek adına sosyal medya eğitimi almanız sizin için daha faydalı olacaktır. Bol şanslar.
Ellerinize sağlık güzel yazı olmuş