Kampanyanız için Linkedin sponsorlu reklam vermek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Hangi Linkedin reklam tipiyle başlamalısınız, Linkedin reklam verme işlemi nasıl gerçekleştirilir? İşte bu makalede tam olarak bunları anlattık.
Linkedin, Facebook, Google ya da Twitter’a kıyasla üyelerinin daha homojen olduğu bir platform. Yani, eğer şirketiniz için bir reklam verecekseniz Linkedin reklam verme özelliği, aradığınız kitleyi bulmak için size daha efektif bir kolaylık sağlıyor.
Eskisine kıyasla insanlar Linkedin sponsorlu reklam özelliğine daha fazla rağbet etmeye başladı. Bu sebeple okuyacağınız makalede Linkedin reklamı, neden ilk kampanyanız için daha iyi bir tercihtir, onu göstereceğiz. Kitlenizi bulma, bir teklif tutarı seçme, orijinal reklamlar düzenleme ve benzeri durumlara dair çok değerli ipuçları sunacağız. Linkedin reklam verme işlemi sizin için oldukça kolaylaşacak, yazıya başlamadan önce son olarak bir şey söyleyelim; eğer bu konularda profesyonel bir şekilde ilerlemek istiyorsanız mutlaka sosyal medya danışmanlığı almanız gerekmektedir.
Neden LinkedIn Sponsorlu Reklamları Kullanmalısınız?
Muhtemelen Linkedin reklam verme işleminin oldukça pahalı olduğu kulağınıza gelmiştir, bu bir nebze doğru olabilir de. Fakat bunun sebebi geçerli kombinasyonların ve doğru Linkedin reklam şablonlarının kullanılmamasından kaynaklanıyor, ayrıca doğru reklam ücretlendirme işlemlerinin üzerinde gerektiğince durulmamasından…
Sponsorlu reklamlar düşük riske ve yüksek ulaşılabilirliğe sahip olduğundan dolayı benim en sevdiğim reklam tipi olduğunu söylemeliyim. Bu reklamlar insanlara kolay ulaşıyor çünkü haber akışında beliriyor. Linkedin’e girdiğinizde önünüze çıkan ilk sayfadan bahsediyorum.
Aslında Linkedin sponsorlu reklam işleminin sağladığı faydalar ele alındığında diğer reklam tiplerine göre daha makul. Yani sanılanın aksine fiyat performansa bakıldığında gözden çıkarılabilir ücretlere sahip. Aşağı yukarı en çok tıklanmayı sponsorlu reklamların aldığını hatırlatmalıyım.
# 1: Yeni bir Linkedln Kampanyası Oluşturun
Önce Campaign Manager https://www.linkedin.com/campaignmanager sekmesini açarak başlayın. Nasıl Linkedin reklam ilanı oluşturulur anlatmadan önce bu sekmeyi tanıtmak istiyorum. Bu sekmede daha önceden oluşturduğunuz Linkedin sponsorlu reklam ilanlarının tıklama sayıları, hangi lokasyon, iş ya da yaş grubundan ilgi gördüğü vb. bilimum parametreyi size sunuyor. Aynı zamanda yeni reklam oluşturmak için de bu sekmeyi kullanmalısınız.
Evet, şimdi bu sekmeden kullanmak istediğiniz kampanya grubunu bulun ve Create Campaign (Kampanya yaratma) butonuna tıklayın. Bu aşamaları geçtikten sonra da kampanyanız için istediğiniz uygun bir konuyu seçin.
# 2: Kitle Hedeflemenizi Tanımlayın
Konu seçimi yapıldıktan sonraki adım kitle hedefinizi belirlemek olmalı. Mesela sosyal medya pazarlaması hakkında bir Linkedin sponsorlu reklam ilanı oluşturduğunuzu ve birincil olarak sosyal medya pazarlamacılarından oluşan bir kitleyi hedeflediğinizi düşünelim. Bunun için hedef kitlenizin özellikleri nasıl olmalı? Mesela şirket, iş deneyimi, ilgi ve özellikleri vd. nasıl olmalı? gibi sorulara değinelim.
Linkedin’de kitle sekmesinde “Hedef kitlen kim?” kısmına gelip, soldaki “Hedef kitle özellikleri” üzerine tıklayın. Önünüze farklı parametreler çıkacak: yaş, cinsiyet, konum, beceriler gibi. Örnek olması açısından şöyle bir yol deneyelim: “İş deneyimi” sekmesindeki “Aday becerileri” maddesini seçin. Bunları yaptığınızda, Linkedin sponsorlu reklam için hedeflediğiniz üye becerilerini bulabileceğiniz arama butonunu göreceksiniz.
Şirketiniz için, mesela sosyal medya pazarlamacılarına ulaşmak istiyorsunuz. Arama butonuna “sosyal medya” yazın. Linkedin size yazdığınız şeyle ilgili becerileri gösterecek. Örneğin sosyal medya pazarlamacılığı, sosyal medya reklamcılığı, sosyal medya optimizasyonu vs. Linkedin arama motorunun “Sosyal Medya” ile ilişkili gördüğü birbirinden farklı, varsayalım, 4 farklı beceriyi seçecekseniz, hedef kitleyi yüksek tutmalısınız. Çünkü arama motoru, bu becerilere sahip çok fazla kişi bulacak. Ben genellikle müşterilerime -başlangıçta- skalalarını geniş tutmalarını öneriyorum. Bunun yanında ileri derece yetenekli insanlara ulaşmak içinse “Daha dar kitle” (Narrow Audince Further) üzerine tıklayın.
Linkedin sponsorlu reklam için hedef kitlenizi kendi şirket büyüklüğünüze uygun bir ağ üzerinde arama yapmak isterseniz. Bunun için “Kitle özellikleri” kısmının altında Şirket > Şirket Büyüklüğü doğrultusunda hareket edin. Kitlenizi aradığınız adayın kıdemine göre daraltmak da isteyebilirsiniz. Bunun için tekrar “Daha dar kitle” sekmesine tıklayın. Ve bu sefer kitle özelliklerinizi İş Deneyimi > İş kıdemi olarak aratın.
Aradığınız özellikler yeterli gelmeyebilir ve reklamınızın sadece belirli bir kıdem grubuna ulaşmasını istiyor olabilirsiniz. Sadece yöneticilere odaklanmak isteyebilirsiniz örneğin. Bunun için ise “İş kıdemi” sekmesinden “Yönetici” (Manager) kısmına tıklayın. Belki de sadece kadınları arıyorsunuz, o zaman cinsiyet kısmında kadınları seçin. Konumu da ayarlayıp sadece şehrinizdeki ilgilileri arayabilirsiniz. Linkedin sponsorlu reklam ilanınız, çeşitli filtreler sayesinde ihtiyaç duyduğunuz insanlara daha çabuk ulaşabilir.
Böylelikle kitlenizi seçmiş oldunuz. Kitlenizi tanımlamadaki son adım olarak “Kitle Genişletmeyi Etkinleştir” butonunu kaldırdığınızdan emin olun. Bu işlemle tamamen tercihlerinize yönelik bir sonuç çıkmış olacak. Önemli olan hedef kitlenizin ne olduğundan emin olmak ve neler yapabileceğinizi deneyimlemek.
# 3: Sponsorlu Reklam Türünü Seçin
Kitlenizi bulduktan sonra yapmanız gereken şey Linkedin sponsorlu reklam türünü seçmek olmalı. Metin reklamı, tek bir resim, carousel ya da video yapabilirsiniz. Ben oluşturacağınız ilk reklamın, üzerinde çalıştığınız bir resim olmasını tavsiye ediyorum. Diyelim ki reklam için video kullanacaksınız, videonun içeriğinde özgün olmalısınız. Linkedin reklam verme şartlarında video reklamlar epey pahalı oluyor, verdiğiniz paraya değecek bir özgünlüğe sahip olmalı reklamınız. Bu ilk reklamda çoğu zaman mümkün olmuyor. Ayrıca insanlar genellikle bir video reklamın vakitlerini almasından hoşlanmaz.
Carousel kullandığınızda ise her seferinde çoklu reklam oluşturmak zorundasınız ve ayrıca performans konusunda belirgin bir avantaj sağladığından emin değilim. (Eğer Carousel ne bilmiyorsanız, Google’a “carousel ads” yazıp çıkan görsellere bakabilirsiniz.) Metin reklamı yaptığınızda ise reklamın vurgulu olmasını sağlayamazsınız. Unutmayın, Linkedin reklam verme işleminde yapmanız gereken şey, reklam yaptığınız kişiyi kampanyanıza çekmek. Bunun için göze çarpıcı bir reklam çeşidi kullanmalısınız. Fakat yine de siz kampanyanız için en uygun olana karar vermelisiniz.
En son, Placement altında “Linkedin kitle ağını etkinleştir.” ayarlamasını göreceksiniz. Mümkün olduğunca sık öne çıkmaya çalıştığınız küçük bir hedef kitleniz varsa bu ayarı seçmek amacınız için çok yardımcı olabilir.
# 4: Bütçenizi ve Planınızı Belirleyin
Reklamınızın bütçesini anlatacağımız bu bölümde “Bütçe ve Planlama” kısmına gelin ve sizin için makul bir günlük bütçe oluşturun. Linkedin verme işlemi sırasında karşınıza iki tür ödeme şekli çıkacak:
- Tıklama başına maliyet (TBM)
- Bin görüntülenme başına maliyet (BGBM)
İki türünde avantaj ve dezavantajları mevcut. Eğer TBM yapacaksanız, reklamınız her tıklandığında bir ödeme yapmak durumundasınız. Eğer BGBM yapacaksanız, adı üstünde ödeme yapmanız için bin tık almanız gerekiyor. Sizin için kampanyanıza yeni potansiyeller sağlamak adına tıklama sayısı önemliyse TBM, ancak doğrudan çok fazla insanın görmesini istiyorsanız BGBM’yi seçin derim.
Teklif türü için TBM ile başlamanızı öneriyorum. En az riskli yöntem bu. Ayrıca başlamak için “Teklifimi daha fazla sonuç için optimize et.” butonuna basıp basmadığınızdan emin olun. Bu butona bastığınızda Linkedin, oluşturacağınız reklamı hedef kitlenizden kimlerin görmesi gerektiğine karar vermek için kendi veri kümesini kullanıyor. Linkedin reklam verme işlemlerinizin karşılık bulduğu insanları öğrenmek istiyorsanız ilk önce bir optimizasyon yapmayın derim.
Teklif miktarı için Linkedin size yüksek miktarlar önerecek, siz kendiniz için tutarı minimuma getirdiğinizde Linkedin kendi önerdiği minimum tutarı gösterecek. Yapmanız gereken bu deneme ile Linkedin’in belirlediği minimum reklam tutarını “Teklif miktarı” alanına yazmak.
Bunları gerçekleştirdiğiniz sayfadan çıkmadan önce sayfanın üst bölümündeki kalem simgesine tıklayın. Kampanyanız için açıklayıcı bir isim girin. Size bir ipucu vereyim: Kampanyalarınızı reklam formatına, konusuna ya da hedef kitlenize göre adlandırın. Böylelikle daha hatırlanırsınız. Bu zaten istediğimiz bir şey. Kampanyanızı isimlendirme işiniz bitince “Sonraki” tuşuna tıklayın.
# 5: LinkedIn Sponsorlu Reklamınızı Oluşturun
Tamam, şimdi sıra reklamınızı oluşturmakta. Sonraki tuşuna bastıktan sonra çıkan yeni ekranda “Yeni reklam oluştur” tuşuna tıklayın. Linkedin sponsorlu reklama ait en önemli parça olan tanıtım metninizi yazarak Linkedin reklam oluşturmaya başlayın. Reklamınızı iletmek için iki anahtar nokta mevcut. İlki, insanların neden sizin reklamınıza dikkat etmesi gerektiğini belirtin. İkinci olarak, “Şimdi kaydolun!” vb. şekilde insanları eyleme geçirecek bir ifade ekleyin.
Hedef URL (Destination URL) kısmına sahip olduğunuz URL’nin tamamını, eğer reklamı takip etmek istiyorsanız UTM parametreleriyle birlikte yazın.
Ayrıca ilk yüklediğiniz resmi beğenmiyor ve başka bir resim olmasını istiyorsanız, mevcut resmi kaldırmak için “X” (çarpı) işaretine tıklamanız gerek. Ardından 1200×627 piksel bir resmi “yükle” butonuna basıp seçin. Böylece başka bir resim eklemiş olursunuz.
Resim yükleme işleminden sonra yukarıda belirttiğimiz gibi reklamın ne hakkında olduğunu anlatıcı bir başlık yazmak yerine özgün bir isim vermek de mümkün. Fakat bununla beraber aklınızdaki, çok yaratıcı bir isim değilse ilkini uygulayın daha iyi.
Linkedin reklam verme işleminin sonunda yukarıda da belirttiğim gibi harekete geçirici bir mesaj seçin. Linkedin reklamınıza olan ilgiyi artırmak için “Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın” ya da “Siz de katılın” vb. ifadeler kullanmayı deneyin.
Tüm ayarlamalar bitince “Oluştur” (Create) butonuna tıklayın. Linkedin reklam verme işleminiz neredeyse hazır.
# 6: LinkedIn Kampanyanızı Başlatın
Linkedin sponsorlu reklamınızı oluşturup kampanyanıza eklediğinize göre reklamınızın durumunu görebilirsiniz. Bunun için “Campaign in Draft” tuşuna tıklayın ve Linkedin reklam verme işleminizin doğrusunu yanlışını etüt edin.
Bunun ardından hemen “Sonraki” tuşuna tıklayın. Bu sekmede, bu kampanyayı ve reklamı yükleme seçeneğine sahip olacaksınız. Linkedin reklam ilanınızın sonucunu gözden geçirmeniz için size son bir fırsat tanıyıp seçmiş olduğunuz tüm opsiyonları önünüze çıkaracak. Linkedin sponsorlu reklam için dediklerimi yaptıysanız son dakika aklınıza bir şey gelmediği müddetçe her şey doğru görünüyordur. “Kampanyayı yükle” tuşuna tıklayın.
Gördüğünüz gibi Linkedin reklam verme işlemi oldukça basit. Artık bir kampanyanız ve onun için bir reklamınız var. Sizlere bol şanslar dilerim. Bu süreci bir profesyonel eşliğinde tüm detayları ile öğrenmeyi tercih ediyorsanız da Dijital Pazarlama Eğitimi almanızın faydalı olacağını belirtmek isterim.