Google sesli arama SEO oyununu değiştirme potansiyeline sahip bir özelliktir. Google, bu özelliği kullanıma sunduğunda, algoritmik bir arama motoru için çabaladıklarını açıkça belirtmişti. Bu, içeriğin Google’ın dizinindeki sıralamasından ziyade sorguyla alaka düzeyine göre sıralanacağı anlamına geliyor.
Yapmanız gereken ilk şey, web sitenizin sesli arama ile uyumlu olduğundan emin olmaktır. Ayrıca sesli aramalar için optimize edilmiş içerik oluşturmaya da başlamalısınız. Örneğin, videolarınızın ve podcast’lerinizin dökümlerini oluşturabilir ve dökümleri makalelerinizde veya blog gönderilerinizde snippet’ler olarak kullanabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız mutlaka SEO Danışmanı ile beraber çalışmanızı öneririz.
Sesli Arama Nedir?
Sesli arama, kullanıcıların seslerini kullanarak bilgi aramasına olanak tanıyan bir arama motoru teknolojisidir. Sesli arama, son yıllarda popülerlik kazanan yeni ve gelişmekte olan bir teknolojidir. İnternette veya akıllı telefonlar ve tabletler gibi diğer elektronik cihazlarda yapılabilen geleneksel metin tabanlı aramalara bir alternatiftir. Sesli arama sadece aradığınız kelimeyi anlamaz. Aynı zamanda aradığınız kelimeyi takip edebilecek soruları da anlamaya çalışır. Bu özellik, aynı anda birden fazla işlemi gerçekleştirme imkanının yanı sıra daha hızlı ve daha rahat arama yapma imkanı sunar. Metin aramaya göre kullanımı giderek artan sesli arama, Türkçe’nin yanı sıra birçok dilde de mevcuttur. Google’ın sesli araması, arama yapmanıza, hatırlatıcı oluşturmanıza, sesle yol tarifi almanıza ve çok daha fazlasına olanak tanır. Ayrıca hava durumu gibi birçok temayı kullanıcılara bildirir.
Google Sesli Arama Ne işe Yarar?
Sesli arama fonksiyonu, hayatınıza kolaylık ve pratiklik getirir. İhtiyaç duyduğunuz bilgilere zahmetsizce hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Bu özellik bir uygulama üzerinden kullanıcıya sunulur ve temelde yapay zeka ile çalışır. Bu uygulamalar konuştuğunuz terimleri tanır ve arama sonuçlarınızı optik veya akustik olarak gönderir. Bu özellik, Android, Windows, iOS ve Linux gibi çeşitli işletim sistemlerinde iyi çalışır. Sesli arama sistemi ile tercih ettiğiniz dil ve ülke ayarlarına göre ihtiyacınız olan sonuçlara hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Genel arama alışkanlıklarını kökten değiştiren bu sistem, kullanıcılara hoş bir arama deneyimi sunar. Sistem ayrıca, sürüş sırasında sesli arama yapmanıza ve trafik bilgisi almanıza yardımcı olmak için araçlara da kurulur. Android ve Apple, uygulama mağazasında üretilen cihazlar için çeşitli sesli arama araçları sunar. Bu kullanıcı odaklı uygulamaların kullanımı oldukça kolaydır. Sesli komutlar sayesinde hızlı ve güvenli bir şekilde işlem yapmanızı sağlayan bu sistem en çok akıllı telefonlardan kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cep telefonunuzdaki bir düğmeye basarak kullanılabilmektedir.
Google Asistan Nedir?
Google Asistan, Google’ın yeni nesil bir arama yöntemidir. Google Asistan, Google tarafından geliştirilen sanal bir asistandır. Kullanıcı için soruları yanıtlayabilen, telefon görüşmeleri yapabilen ve diğer görevleri gerçekleştirebilen ses kontrollü bir yapay zeka sistemidir. Hemen hemen her şeyin sorulabildiği Google Asistan, belirli bir bağlamda sözlerinizi anlar ve ilgili sonuçları yüksek sesle sunar. Google Assistant APK, benzer başka bir uygulama olan Siri gibi, alarm ayarlama ve müzik çalma gibi çeşitli görevleri gerçekleştirmek için Android akıllı telefonunuzla etkileşim kurabilmektedir. Sık karşılaşılan konular hakkında sorular sormak için Talk to Google Assistant özelliğini kullanabilirsiniz. Google tarafından oluşturulan yanıt, Siri’den daha geniş bir çerçeveye sahiptir. Bunun nedeni, Google Asistan’ın yanıtlarınızı daha kapsamlı hale getirmek için tüm aramalar için Google’ın web genelindeki arama sonuçlarını kullanmasıdır.
Sesli Aramalar ve SEO Geleceği
Sesli aramalar, arama yapmak için daha doğal bir yol sağladıkları için SEO’nun geleceğidir. Bu özellikle mobil cihazlar için geçerlidir. Ses tabanlı etkileşimler, mobil kullanıcılar arasında zaten popülerdir ve kullanıcılara da ciddi anlamda kolaylık sağlamaktadır.
E-ticaret sitelerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde web sitesi içeriklerini sesli komutlara uyarlaması gerekecektir. Geleneksel SEO araştırması şu anda ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamayabilir. Bu nedenle sesli aramada bazı değişiklikler yapmak mantıklıdır. Öncelikle konum, telefon numarası, fiyat, çalışma saatleri ve diğer iletişim bilgileri gibi mikro verilerin kullanılmasında fayda vardır. Bu verileri arama motoruna doğru yerleştirirseniz, kullanıcılar sesli arama sorguları yürütebilir. Bu içeriği içeren sayfaları arama motorları için doğru şekilde indexleyerek, arama motorları bu sayfaların ne olduğunu daha iyi anlayabilir. Bunu yapmak için, sayfanızın doğru şekilde dizine eklendiğinden emin olmalı vebu içeriği içeren sayfayı site haritanızda görüntülemeniz gerekmektedir. Ayrıca Google, birkaç yıldır anlamsal kalıpların ve anahtar kelimelerin kullanımına daha fazla önem vermektedir. Bunun bir nedeni, kullanıcının diline yakın arama sorgularının değerlendirilmesidir. Bu yüzden sitenizin içeriğini bu doğrultuda değiştirmeli, doğal dilde metin yazmalı ve anahtar kelimeleri sesli aramada öne çıkacak şekilde sesli aramanıza göre düzenlemelisiniz. Bunu yaparak, anahtar kelimeleri metninizde daha iyi konumlandırabilir ve bu sorulara cevap verebilecek yüksek kaliteli içerik oluşturabilirsiniz. Bu soruları bulmak için şirketinize biraz dışarıdan bakmanız gerekir. Bu tür soruları yanıtlamak, işletmenize müşterilerinizin gözünden bakarak anahtar kelimelerinizi ve içeriğinizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede sesli aramalar için SEO stratejisi geliştirmiş olursunuz. Bu işlemleri profesyonel olarak gerçekleştirmek istiyorsanız SEO Danışmanlığı hizmeti alarak bu stratejileri daha doğru ve hızlı şekilde uygulayabilirsiniz.
Sesli Aramalar İçin SEO Stratejisi
Arama motorlarında sesli arama teknolojisinin kullanım sıralaması da farklıdır. Sesli arama sonuçları, öne çıkan bir snippet’tir. Google, sesli sorguları yanıtlamak için büyük ölçüde bilgi grafiğine ve zengin snippet’lere güvenir. Arama yapanlar, sonuçları hızlı bir şekilde isterler. Google’da bunun farkındadır ve daha fazla analize ihtiyaç duyar. Google’ın sesli arama teknolojisiyle öne çıkardığı sayfalar için aşağıdaki kriterlere dikkat etmeniz gerekir:
- Uzunluk
- Yazım
- İfade şekli
- Şema işaretleme
- Güvenlik
- Mobil uyumluluk
- Özgünlük
- Dil
Yukarıda sıralanan kriterlere ek olarak sesli aramalar için yapabileceğiniz bazı SEO stratejileri de vardır. Bu açıdan soru kalıbınızda web sitenizle uyumlu, trafik sağlayan ve hedef kitlenize hitap eden anahtar kelimeler belirlemeli ve kullanmalısınız. Trafik işlemleri anahtar kelimelerinizi bir soru ifadesine dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Soru tarzı anahtar kelimeler kullanıyorsanız, uzun anahtar kelimelerin kullanımını artırmanız önerilir. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin arama sonuçlarının %70’ini oluşturduğu bilinmektedir.