Google Analytics nedir? Google Analytics ne işe yarar? gibi sorular, dijital pazarlama stratejinize nasıl fayda sağlayacağınızı araştırma yolculuğunuzda en kritik sorulardan ve öğrenilmesi gereken en önemli konular olarak karşınıza çıkmış olmalıdır.
Dijital pazarlama yolculuğunuzda hedef kitle araştırması yaptıktan ve kaliteli bir içerik oluşturduktan sonra kampanyanızı başlatmaya hazırsınız demektir. Ancak bu noktada bilmeniz gereken şey, pazarlama çabalarınızın başından itibaren sağlam bir analitik sistemine sahip olmanız gerektiğidir. Aksi takdirde tüm çabalarınız boşa gidecektir. Kazanç potansiyelinizi zirveye taşımak ve oyunun bir adım ötesine geçmek için analitik araçlarının özellikle de Google Analytics’in gücünden nasıl yararlanabileceğinizi öğrenmelisiniz. Bu sebeple sizlere Google Analytics nedir? Google Analytics ne işe yarar? gibi önemli soruların cevaplarını vereceğimiz bu içeriğimizi hazırladık. Ancak başlamadan önce Dijital Pazarlama Danışmanlığı alarak dijital pazarlama stratejileriniz için işinize yarayacak tüm araçlar hakkında detaylı bilgi edinebileceğinizi de eklemek doğru olacaktır.
Web Analizi
Web analizi, web sitesi verilerinin toplanması, ölçülmesi ve analizinin yapılmasını içerir. Web analizi araçları, web sitesi trafiğinin kaynağı, web sitesi kullanıcılarının bir web sitesinde nasıl gezindiği ve etkileşim kurduğu, en çok hangi içerik ve web sayfalarıyla ilgilendikleri ve siteden nasıl ayrıldıkları hakkında birçok yararlı bilgi sağlayabilir.
Google Analytics Ne İşe Yarar?
Google Analytics’i kullanmanın dijital pazarlama açısından birçok önemli sebebi vardır. Ancak en önemli sebepleri 3 başlıkta toparlamak yararlı olacaktır.
-
Veri Destekli Kararlar Almanıza Yardımcı Olur
Pazarlamacılar, veriye dayalı kararlar alarak kanallarının ve web sitelerinin performansını optimize etmek için analitik araçları tarafından ortaya çıkarılan verileri kullanabilir. Bunlar, kaydettiğimiz verilere ilişkin anlayışınıza ve pazarlama stratejinize dayalı olarak gerçekleştireceğiniz ya da gerçekleştirdiğiniz eylemlerdir. Dolayısıyla verilecek karara verilerin öncülük ettiğini söylemek isabetli olacaktır. Bu, performans artırılması için rasyonel düşünceyi kullanmanın etkili bir yoludur. Veriye dayalı kararları takip etmek için Google Analytics size birçok fonksiyonel açıdan yardımcı olacaktır.
-
Raporlama Yapmayı Kolaylaştırır
Google Analytics, karar aşamalarında yardımcı olmanın yanı sıra pazarlamacıların dijital pazarlama çabalarınızla bağlantılı olarak kampanyaların ve web sitelerinin nasıl performans gösterdiği konusunda partnerlere etkili bir rapor vermelerini sağlayan iyi bir kaynaktır. Nihayetinde pazarlamacılar, çalıştıkları kuruluşları ya da müşterileri için ticari sonuçlara yol açan yeniden yaratmaya çalışıyorlar. Bunu web analitiği yazılımını kullanarak gözlemlediğiniz veri eğilimlerini ölçerek ve bunlara göre hareket ederek yapabilirsiniz.
-
Verilerin Anlattığı “Hikayeleri” Anlamanızı Sağlar
Web veri analizinin gerçek değerlerinden biri, değerli iç görüler elde etmek ve iş performansını artırmak için verilerin arkasındaki “hikayeyi” anlamanıza izin vermesidir. Ancak bu tam olarak nasıl ticari getirilere yol açar? Web analizi, müşterilerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. Size kim olduklarını, web sitenize nereden geldiklerini ve ilgi alanlarının neler olduğunu söyler. Size onların demografisi ve konumu hakkında bilgi verir. Ayrıca web sitenizde olabilecek tüm dönüşüm zorluklarını tespit etmenize yardımcı olur. Tüketicilerin neyi sevip sevmediğini ve web sitenizde nasıl etkileşim kurduklarını anlamanıza yardımcı olur. Tüm bu bilgileri, sitenizdeki kullanıcı deneyimini geliştirmek ve tüketicilerin web sitenizi ziyaret etmek için kullandıkları kanalları optimize etmek için kullanabilirsiniz.
Google Analytics Nedir?
Google Analytics nedir? Google Analytics ne işe yarar? bu sorularınızın yanıtlarını içselleştirerek anladığınız zaman pazarlama stratejinizde etkili bir şekilde kullanabilir hale geleceksiniz. Ancak sadece okuyup anlamakla tamamen profesyonel bir şekilde kullanamayabilirsiniz. Bu noktada Google Analytics’i kullandıkça size neler sunduğunu keşfedecek ve pratikle profesyonelliğinizi artırabileceksiniz. Elbette ki SEO Danışmanlığı alabilir ve tüm dijital pazarlama stratejinizi bütüncül bir şekilde, doğru raporlama ve raporlamaya uygun aksiyon planları ile ilerletebilirsiniz.
Google Analytics en öz haliyle; web sitenize ve/veya mobil aplikasyonunuza giren kullanıcıların sitenizle olan her türlü etkileşimi için raporlar sunan, ücretsiz bir web analiz aracıdır. Google Analytics 4 temel unsur üzerine kurulmuştur.
- Veri Toplama: Google Analytics’te veriler, javascript kod parçacıkları aracılığıyla toplanmaktadır. Söz konusu kod satırları, kullanıcılarınızın hangi URL’i ziyaret ettiğini hangi tarayıcıdan ya da cihazdan giriş yaptığını analytics hesabınıza aktarmaktadır.
- Veri İşleme: Google’ın sunucularına gönderilen veriler, kategorize edilir ve anlamlı hale getirilir.
- Konfigürasyon: İşlenen veriler, veritabanına kaydedilir. Veritabanındaki veriler üzerinden bir daha değişiklik yapılamaz. Örneğin; filtrelenmiş bir hesapta filtre kaldırma işlemi yapsanız da eski verilere yeniden ulaşmanız mümkün değildir.
- Raporlama: Toplanan veriler ve tüm argüman bir rapor halinde Google Analytics kullanıcılarına sunulur.
Analiz araçlarında en sık kullanılan ve pazar lideri olan Google Analytics ücretsiz kullanılan bir sürüm olup buna ek olarak Google 360 adı altında ücretli bir sürümü de mevcuttur. Google 360, rapor geçerliliği ve örnek boyutları açısından bazı ek işlevlere sahiptir. Ancak esas olarak 10 milyondan fazla görüntüleme alan web sitelerinde kullanılması doğru ve mantıklıdır. Web sitelerinin çok büyük bir çoğunluğu için Google Analytics ücretsiz sürüm oldukça yeterlidir. İşlevselliği ve pazarda yaygın olarak benimsenmesi sebebiyle Google Analytics, birçok pazarlamacı tarafından web sitesi trafiği, etkileşim ve dönüşüm verileri için tek gerçek ve güvenilir kaynak olarak değerlendirilmektedir.
Google Analytics; kullanılan kanallar, konumlar ve cihazlar hakkında zengin veriler sağlayarak kullanıcı yolculuğunu detaylı bir şekilde takip edebilir. Bu yolculuklar daha sonra eyleme, ulaşılan hedeflere ve çıkış noktasına ve sadakat gösterip geri dönen ziyaretçilere kadar izlenebilmektedir. Google Analytics nedir? temelinde dair soru işaretleriniz giderildiğine göre biraz daha detaylara girebiliriz.
Google Analytics Kullanmanın Yararları
“Google Analytics ne işe yarar?”ın cevabını; çoğu pazarlamacı için harika bir seçim olduğunu söyleyerek versek bile etkili olacaktır. İşte; Google Analytics ne işe yarar? Google Analytics’in yararları;
- Ücretsiz sürümü ile pazarlama stratejisi ihtiyaçlarını tamamen karşılar.
- Kurulum ve uygulama oldukça kolaydır.
- Kullanıcı dostu olarak nitelendirilen bir arayüzü vardır.
- Raporların özelleştirilmesi, detaylı veri toplama ve gösterge tabloları gibi etkili imkanlar sunar.
- Temel ve gelişmiş seçenekleri barındırır.
- Google’ın diğer ürünleri ile sorunsuz bir entegrasyon sağlar.
- Google dışındaki tüm trafik kaynakları ile de tıklama sonrası entegrasyon sağlar.
- Çevrimiçi davranışlara ilişkin kapsamlı ve değerli bilgiler sunar.
Google Analytcs’in Sınırlı Kaldığı Durumlar
Elbette ki Google Analytics’inde bazı sınırlamaları vardır. Ancak var olan sınırlamalarına rağmen pazarlamacıların kayda değer bir kısmı için en etkili araç olma durumunu koruduğu da belirtilmelidir. Google Analytics’in bu sınırlamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- İndirilebilir geçmiş raporlarda gerçek zamanlı veri sağlamaz.
- Ücretsiz sürüm ayda 10 milyon trafikle sınırlıdır.
- Özelleştirme sınırlıdır.
- Varsayılan olarak son tıklama ilişkisi mevcuttur.
- Daima %100 doğruluk sunmaz.
- Sınırlı sayıda kullanıcı ziyareti ve bu kampanyalardan elde edilen dönüşüm verilerinin olduğu görüntüleme ve Facebook gibi satış hunisinin üstünde yer alan kampanya etkinliklerinin performansını ölçmede o kadar kapsamlı değildir.
Google Analytcs Kullanırken Karşılacağınız Basit Terimlerin Anlamları
Analitik raporlamanın temelini oluşturan iki temel kavram; boyutlar ve metriklerdir. Boyutlar; ülke, kanal, konum, yaş, cinsiyet ve kullanılan cihaz gibi verileri tanımlar. Metrikler ise ziyaretçi sayıları gelir bilgisi, hedef tamamlamaları vb. verileri ölçer. Eksiksiz bir tablo elde etmek için boyutları (örneğin; cihaz türüne göre ziyaretler) kullanarak metrikleri bölümlere ayırıyoruz. Böylece cihaz kategorisi boyutuna yani masaüstü, tablet veya mobil kullanıcılara göre segmentlere ayrılmış bir web sitesi için toplam ziyaretçi metriklerini görebiliriz. Bu durumda da bir web sitesinde ziyaretleri ve dönüşümleri artırmada her cihazın etkinliğini ve ölçeğini daha iyi anlayabiliriz.
Google Analytics’te Yaygın Olarak Kullanılan Boyutlar;
- Kanal ismi
- Ay
- Ülke
- Cihaz
Google Analytics’te Yaygın Olarak Kullanılan Metrikler;
- Oturumlar
- Kullanıcılar
- Yüzde Yeni Oturumlar
- Sayfa Görünümleri
- Oturum Başına Sayfa Sayısı
- Ortalama Oturum Süresi
Kullanabileceğiniz metrikleri keşfettikten sonra web sitenizin trafiğini ve müşterilerinizi daha iyi anlamak için boyutları kullanarak nasıl bölümlere ayrılabileceklerini görebilirsiniz.
Dönüşüm Metrikleri Nedir?
Dönüşüm metrikleri, standart ziyaretçi metriklerinin bir uzantısıdır. Kullanıcıların web sitenizde gerçekleştirebilecekleri önemli eylemlerin arkasındaki hikayeyi anlatmaya odaklanırlar. Bunlar genellikle gelir toplamları, dönüşüm oranları vb. gibi ticari performansı etkileyen eylemlerdir.
Google Analytics’te bir dizi yaygın dönüşüm metriği vardır. Hepsi Trafik raporlarında görüntülenebilir. Bu sayede de farklı kanalların her birinin kampanya sürecinize ne kadar değer kattığını görebilirsiniz. Yaygın dönüşüm metrikleri şunlardır;
- Hedefler: Olası satışlar, mevcut satışlar ve indirmeler de dahil olmak üzere web sitesinde gerçekleştirilen önemli eylemlerin sayısını içerir.
- Dönüşüm Oranı: Belirli bir hedefi tamamlayan ziyaretçilerin oranını içerir.
- Gelir: E-ticaret satışlarının parasal değerini içerir.
Her kanaldan hedef ve işlem sayısına, dönüşüm oranlarına ve dönüşüm başına maliyete bakarak farklı dijital pazarlama kanallarınızdan kampanyaların değerini belirleyebilirsinniz. Burada açıkladığımız üç veri ilr bir kanalın zaman ve maliyet yatırımına göre karlı olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Google Analytics’i Kullanma
Web analizi araçlarının arka planını ve bunların pazarlamacılar ve web sitesi analizi uzmanları için neden yararlı olduklarını ele aldığımıza ve Google Analytics nedir? ve Google Analytics ne işe yarar? sorularının cevabını net bir şekilde detayları ile verdiğimize göre artık Google Analytics’i kullanmaya hazırsınız.
Google Analytcs Hesabı Kurma
Google Analytics’e şu linklerden ulaşabilirsiniz;
- www.google.com/analytics/
- analytics.google.com
Google Analytics hesabına kaydolmak için izlenecek adımlar:
- Google Analytics’e erişmek için bir Google hesabına eklenmiş bir e-postaya veya Google Ads giriş bilgilerine ihtiyacınız olacağından gmail hesabı oluşturmalısınız.
- Google Analytics hesabınızı kurmak için hesap bilgilerinizi ekleyin.
- Google Hizmet Şartları’nı okuyun ve tamamen anladığınızdan emin olun.
- Diğer Google ürünlerini (Google Ads, Search Console vb.) Google Analytics’e bağlamak için “veri paylaşım ayarları”nı etkinleştirin.
Takip Kodlarını Kurma
Google’ın kullanıcıları web sitenizden nasıl izlediği genelde merak edilen bir konudur. Bunun gerçekleşmesi için, verileri Google Analytics’e geri göndermek için web sitenize yerleştirilmesi gereken bir kod parçasına ihtiyacınız vardır. Bu koda UA kodu adı verilir. UA kodu kurulum sırasında sağlanır. Ancak gerekirse daha sonra da erişilebilir. Bu kod, web geliştiricinize doğrudan web sitenizin her sayfasına sabit kod sağlanması için verilmelidir. Ancak, ileri düzey bir kullanıcıysanız ve hali hazırda Google Etiket Yöneticisi kullanıyorsanız, Google Analytics UA kodunu Google Etiket Yöneticisi’ne ekleyebilir ve bu kodu web sitesinin tüm sayfalarında tetikleyebilir hale getirebilirsiniz. Test süreçleri sadece analitikte değil, dijital pazarlamanın tüm yönlerinde gereklidir. Dolayısıyla kodunuzun doğru yüklendiğinden ve web sitesinde olması gerektiği gibi etkinleştiğinden emin olmak için test etmeniz son derece önemlidir.
Anahtar Ayarları Kontrol Etme
Google Analytics hesabınızın kurulumunu tamamladıktan sonra verilerinizin doğruluğunda emin olmak için tüm ayarları kontrol etmelisiniz. Google Analytics’te ayarlar içerisinde üç düzey vardır; hesap, mülk ve görünüm. Bu düzeylerde yer alan her öğe kontrol edilmelidir. Bu ayarlara erişmek için “Yönetici” bölümünü ya da ekranınızın sol alt kısmında yer alan ayarlar (dişli çark) bölümünü tıklayabilirsiniz. Hesap, ayarlar içindeki en üst düzeydir ve analitik için erişim noktasıdır. Bu bölüm içerisinde izlemek istediğiniz özellikler bulunur. Bir hesapta birçok mülk olabilir. Genellikle, bir web sitesi veya uygulamanın kendi mülkü olur. Dolayısıyla birden fazla web sitesine sahip bir işletmenin, her web sitesi için bir mülk içeren tek bir hesabı olabilir. Bu işlem sonrasında mülk içinde yer alan verileri görünümlere ayırabilirsiniz. Bir mülkün birden fazla görünümü olabilmektedir. Genellikle filtrelenmemiş veriler içeren ham bir görünümün yanı sıra ana raporlar için de filtrelenmiş bir görünüm olmalıdır.
Takımınız İle İşbirliği Yapma
Ekip üyeleriyle olduğu kadar diğer ajanslar ve müşterilerle de etkili bir şekilde işbirliği yapmak için herkes aynı veri kaynağından çalışıyor olmalıdır. Bunu yapmak için Google Analytics hesabınızdaki diğer kullanıcılara erişim verebilir, farklı izin ayarları uygulayabilirsiniz. Bunu da “Kullanıcı Yönetimi” bölümünde hesap, mülk veya görünüm düzeylerinde yapabilirsiniz.
Diğer Araçları Bağlama
Google Analytics’in gerçekten yararlı yönlerinden biri, diğer Google ürünlerine ve araçlarına sorunsuz bir şekilde bağlanabilmesidir. Bu sayede raporlarınızı ek bilgilerle tamamlayabilirsiniz. Bağlantı kurulabilecek başlıca araçlar, daha önce Google tarafından DoubleClick olarak bilinen Google Ads, Google Search Console ve Search Ads 360’tır.
Bu ek araçları bağlamak için “Özellik” ayarlarındaki “Ürün Bağlama” bölümüne erişmeniz gerekir. Bağlama için mevcut araçların her biri burada listelendiği için araçları bağlamak için talimatları izlemeniz yeterlidir. Artık Google Analytics’i kullanmaya başlamak için ihtiyacınız olan temel bilgilere sahipsiniz. Ancak, Google Analytics verilerinden geri dönüş elde etmenin devam eden bir izleme, analiz ve iyileştirme süreci olduğunu unutmayın. Yani bu süreci daima sürdürülebilir kılmalıi periyodik olarak kontrollerinizi yapmalı ve hangi stratejinizi ne şekilde yönlendireceğinize güncel kararlar vermelisiniz.
Bu içeriğimizde Google Analytics nedir? ve Google Analytics ne işe yarar? sorularınızı detaylıca aydınlatmayı ve pazarlama stratejinizde başarı elde etmeniz size bir takım ipuçları vermeyi hedefledik. Artık Google Analytics hesabınızı kurabilir ve uygulama aşamasına geçebilirsiniz. Ancak sürecinizi alanının uzmanları ile geliştirmek ve dijital pazarlama stratejinizi bütüncül bir şekilde ilerletmek için profesyonel bir Google Adwords Danışmanı ile çalışabilirsiniz.