Pazarlama kanalları sürekli gelişen ve dönüşen bir alan. Bu dünyada ayakta kalmak isteyen markaların da süregelen bu evrime ayak uydurabilmesi gerekiyor. Özellikle yeni yeni daha sık kullanılmaya başlanan ve kimselerin üzerinde ciddi çalışmalar gerçekleştirmediği pazarlama kanalları bizler için birer fırsat. Sizin için bakir ya da hızlı bir şekilde yükselen potansiyel pazarlama kanallarını derledim. Bu anlamda en doğru bilgiyi edinip kendi stratejinizi oluşturma noktasında bir profesyonel olmak istiyorsanız dijital pazarlama eğitimi hem pazarlama kanalları hem de pazarlama kanallarına uygun stratejik yaklaşımlar bakımından son derece faydalı olacaktır.
Podcast Pazarlaması
Podcast’ler on yıllardır hayatımızda. Fakat kullanım kolaylığı olmadığından yıllardır göz ardı ettiğimiz bir mecraydı. Fakat artık podcastler Spotify ve iTunes ile hiç olmadığı kadar hayatımızda. Her geçen gün dinlenme sayıları artıyor ve yükleme yapmak gittikçe kolaylaşıyor. Şuan ücretsiz bir şekilde podcast oluşturup insanların dinlemesine sunabiliyorsunuz. Özellikle en popüler olduğu yer olan ABD’de (Podcast dinleyenlerin yarısı ABD’de – Infinite Dial 2020) bu sektör oldukça büyümüş durumda. Hali hazırda 30 milyondan fazla podcastin dinlenebilir durumda webde olduğu tahmin ediliyor. Podcast üzerinden hikaye dizileri şuan oldukça popüler. Podcastler üzerinden hikaye dinlemek hayatımıza kalıcı bir şekilde girecek gibi görünüyor.
Markalar tıpkı bir blog için ya da vlog için içerik üretir gibi podcast için de içerik üretebilir. Diğer yandan Türkçe podcast sayısı da inanılmaz derecede hızlı bir şekilde artıyor. Markalar için Türkçe podcast’lere sponsor olma şansı da oldukça yüksek çünkü birçoğu oldukça düşük bütçeler ile sponsorluğu kabul edecek durumda.
Sesli Arama Optimizasyonu
Sesli aramada rakamlar korkunç seviyelere ulaşmış durumda. Makalenin konusu kaçırmamanız gereken fırsatlar olsa da bu madde belki de “yapsak iyi olur” seviyesini aşmış durumda. Dünyadaki tüm Google aramalarının %20’si sesli arama şeklinde gerçekleşiyor. ABD’de ise bu oran %43. Bu oranları çıplak bir şekilde ifade ettiğimde genelde insanlar anlamıyor. “Ne olmuş yani, markamız için değişen ne?” diye soruyorlar. Olan şu; insanlar sesli aramalar gerçekleştirdiğinde yazıya göre farklı cümle kalıpları kullanıyor. Özellikle sesli aramalarda soru kalıpları öne çıkıyor. Bu da markaların web sitelerini sorulara yanıt verecek şekilde içerik güncellemesine tabi tutmaları gerektiği anlamına geliyor.
Google özellikle son iki yıldır “Kullanıcılar bunları da sordu” kalıbındaki arama sonuç eklentisini geliştiriyor. Artık tüm arama sonuçlarının altında sorulara karşın yanıtlar görülebilir hale geldi. Bu özellikleri kullanan web sitelerinin tıklanma oranları ciddi biçimde artıyor. Markaların web sitelerinde yapılandırılmış veri özelliklerini ciddiye alma vakti çoktan geldi. SEO Danışmanlığı çalışmalarıyla bu alanda hızlıca ilerleyebileceğinizi de belirtmeliyim.
Chatbot Pazarlaması
Chatbot’lar yapay zeka uygulamalarının artmasıyla birlikte her geçen gün daha da hayatımıza giriyor. Facebook’un da öncülük etmesiyle birlikte özellikle Messenger botları hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Chatbotlar sanılanın aksine markalar için soru-cevap platformundan öte ayrı bir pazarlama kanalı olarak konumlandırılabilir. Size bir kez soru soran kişi aslında kendisiyle iletişime geçmenize izin vermiş oluyor. Mail kampanyalarındaki gibi spam kullanımlara karşın katı kurallar getirilmekte fakat güzel kurgulanmış bir chatbot potansiyel müşterilere sürekli otomatik mesajlar göndermenin yanı sıra bültenlerinizi/duyurularınızı da isteyerek alabilecek durumda.
Telegram Pazarlaması
Telegram’ı Whatsapp’a bir alternatif olarak düşünmektense tamamen ayrı bir mecra gibi yaklaşmakta fayda var. Telegram özellikle gizlilik konusunda oldukça iddialı bir mecra ve İran’da penetrasyon oranı %60’lara yaklaşmış durumda. Dünya genelinde de 200 milyondan fazla kullanıcısı var. Türkiye’de de her geçen gün daha çok kullanılmaya başlandı. Fakat Telegram’ın sunduğu kanal özelliği ve chatbot kurulumları geniş API desteği gibi ek avantajları sayesinde potansiyel müşteri kitlenize yönelik ek fırsatlar sunuyor.
Kanala üye olan abonelere tek taraflı olarak duyurular göndermek, segmente özel kupon kodları tanımlamak, tutundurma için özel müşterilere yönelik ayrı kanallar oluşturabilmek ve en önemlisi ödeme almak mümkün. Kayda değer tüm chatbotların listelendiği Botlist adresinden insanların neler yaptığını şaşırarak inceleyebilirsiniz.
Artırılmış Gerçeklik
Bu yıla dek artırılmış gerçeklik üzerine uygulamalar yalnızca ödüllük işler için kullanılabilmekteydi. Ancak Instagram ve Facebook’un Storyler için kullanılabilecek AR filtrelerini herkese açmasıyla işler değişti. Çok basit uygulamaları kendiniz bile kolaylıkla yapabiliyorsunuz artık. İnsanlar storyler üzerinde markaların ürünlerini artırılmış gerçeklik ile birlikte kullanmaya/sergilemeye başladı bile.
Instagram Story’lerinin efekt galerisi her geçen gün büyüyor. Spark AR programı ile oluşturulan bu efektler muhteşem değiller ama şuan kullanımları popüler. Kafanızın üzerinde kahve fincanlarının döndüğü bir Kahve Dünyası efekti var mesela ya da kafanıza Darth Vader kostümü geçirebildiğiniz bir efekt. Markalar ideal bir kreatif çalışma çıkarma alanı.
Twitch Pazarlaması
Genç deyince 15-24 yaş arasını algılıyoruz. O nedenle Twitch’in kullanıcı kitlesini tanımlarken genç demeyeceğim. 15-34 yaş arası ciddi büyüklükte bir kitle oyun oynuyor. Ülkelere göre oyun oynama sıklıkları değişse de Türkiye’de önde gelen ülkeler arasında. Japonya ya da Güney Kore kadar değiliz ama Türkiye’de de büyük kitleler oyun oynuyor ve bu oyunları izliyor. Henüz kendi ekonomik bağımsızlığını kazanmamış olan yaşça küçük olan kitle, döviz fiyatlarının yükselmesi ile birlikte oyun bilgisayarları alamaz durumda. Bu nedenle oyunları oynamak yerine izlemeyi tercih ediyorlar. Yaşı belli bir yaşın üzerindeki insanlara anlatmakta zorlanıyorum bunu ama en az oyunu oynayan kişi kadar zevk alıyorlar.
Kullanıcılarının %80’den fazlası erkek ve her ay 3 milyondan fazla yeni yayın gerçekleşiyor. Twitch e-spor faaliyetlerinin kalbi haline gelmiş durumda. Gerek reklam gerekse de sponsorluk çalışmaları için muhakkak çalışma yapılmasında fayda olacaktır.
E-Spor Takımları ve Ligleri
Twitch üzerine konuşup e-spor takımları ve liglerinden bahsetmemek olmaz. E-spor tarafında da tıpkı futbolda olduğu gibi liglere ve takımlara sponsor olabiliyor markalar. BMW, Honda, Red & Bull, Nissan, Puma, Louis Vuitton gibi markalar 2019’da büyük sponsorluklar gerçekleştirdiler. Arada ilginç bir bilgi sıkıştırayım, Louis Vuitton League of Legends için sponsor oldu. Bunu Türkiye’de hiç bir marka yöneticisine yaptıramazdık, eminim.
Türkiye’de de LOL, Zula, Formula, FIFA vb. oyunlar için çok fazla sayıda ligler kuruldu, turnuvalar yapılıyor. Küçük de olsa büyümekte olan bir sektör Türkiyede, markaları bakir bir şekilde bekliyor.
Google My Business Optimizasyonu
Google My Business yani Google Haritalar’daki konumlarımız hakkında bilgi verdiğimiz alan. Google bu alanı çok ciddi bir şekilde geliştirmeye başladı. Özellikle Google+’ın fişini çektikten sonra asıl odak noktalarından birisi burası olmuş gibi görünüyor. Yerel işletmeler ve şube ağına sahip firmalar için özellikle odaklanıp geliştirmeye başlanması gereken bir yer burası. Arama sonuçlarında markanızın çıkmasını ve binlerce yeni arama sonucunda insanları işletmenize çekmeyi başarabildiğiniz bir alan şuanda.
Yenilenen sistemde artık teklifler oluşturabiliyor hatta gönderiler paylaşabiliyorsunuz. Gönderi paylaşımını ayrı bir sosyal ağ gibi düşünmemek lazım fakat gönderi paylaşımları sonucunda yönettiğim lokasyonlardaki görünürlük oranlarının 2 kattan fazla artış yakaladığını söylemeliyim. SEO Danışmanlığı çalışmalarıyla bu alanda hızlıca ilerleyebileceğinizi de belirtmeliyim.
E-Dergi / Turkcell Dergilik
Dergilerin çok az okunduğu uzun zamandır bilinen bir gerçek. Çoğu marka temsilcisi için de dergiler bir prestij kaynağı. Fakat Turkcell Dergilik oyunun kurallarını değiştirmeye başladı. Turkcell’in açıklamasına göre günde 150bin dergi, 35bin gazete indirilmekte. Bu sayılar matbuu dergilerin satış hatta baskı sayılarından çok daha fazlasına tekabül ediyor. En popüler gazetelerin bile gerçek satış sayılarının 3-4binlere dek düşmüş olduğu, matbuu dergilerin de tamamen dijitale doğru kaymaya başladığı bir dönemde e-dergilere reklam vermek markalar için güçlü bir fırsat haline geldi.
LinkedIn Lead Gen Forms
LinkedIn yıllardır içinde olduğum ve sıklıkla kullandığım bir mecra. Ancak ilk kez B2B pazarlama alanında gerçek fırsatlar sunmaya başladı. Bugüne dek hep B2B mecralar için önermekteydik fakat markalar için oluşturulan sayfalar özelliğini hareketlendirmeleri ve son dönemde algoritmasını güncelledikleri Lead Gen Forms özellikleri ile sağlıklı sonuçlar almaya başladığımız bir mecra haline geldi. Facebook’un ya da Google’ın lead generation formlarına nazaran çok daha sağlıklı lead elde edebildiğimiz bir mecra olarak öne çıkmaya başladı. Döviz kuru sebebiyle ilk bakışta korkutucu bir kanal olarak görünsede eğer bütçeniz varsa muadillerine göre sağlıklı dönüşler alabileceğiniz bir reklam tipi.
Tiktok Pazarlaması
Bütün bu listenin en önemli, en yüksek fırsat sunan maddesine geldik işte. Tiktok uçarak geliyor! Tiktok içerik başına en yüksek etkileşim alabildiğiniz platform. Instagram ya da Facebook’taki saçma içerik algoritmalarından sıyrılmış durumda ve muadillerine göre şuan için daha hızlı bir şekilde popüler olabileceğiniz bir mecra. Örneğin Charli D’amelio 55 milyon takipçiye sahip, dünyada birinci, cznburak (Burak Özdemir) 20 milyon kullanıcı ile Türkiyede en yüksek takipçiye sahip. Son bir yıldır dünya genelinde Instagram’dan daha popüler hale geldi. Karantina döneminde Türkiyedeki en çok indirilen 3 uygulamadan biri oldu.
Tiktok hem reklam verebildiğiniz bir platform hem de influencer marketing yapabileceğiniz bir platform. Şuan Türkiyedeki reklamlar çok yüksek oranda merdiven altı şirketler tarafından kullanılıyor. Üzülüyorum açıkçası çünkü bizim markalarımız Tiktok’u ve kullanıcılarını küçümsediğinden ötürü bu platforma girmeye direniyor. Guess, Mercedes-Benz, Danette gibi markalar globalde sisteme girmiş, reklamlarıyla başarı hikayeleri çıkarıyorken biz sadece görmezden geliyoruz. Influencer marketing tarafında da kabul etmeliyim ki ilgisizlik ajanslardan başlıyor. Tiktok üzerine 10 tane influencer ile anlaşabilmiş ajans bile yok henüz.
11 farklı fırsat listelemiş olduk. Karantina döneminin bitmesini beklemeden fırsatlar kaçmadan size uygun olan pazarlama kanallarında ön çalışma yapmaya başlamanız dileğiyle. Bu makale ilk kez Corona Tech dergisinde Haydar Özkömürcü adına yayınlanmıştır.
Sizlerde edindiğiniz bu bilgi üzerine pazarlama kanallarında kendinize uzman bir hareket alanı yaratmak istiyor ve en doğru strateji ile varlığınızı kanıtlamayı hedefliyorsanız alacağınız bir Dijital Pazarlama Danışmanlığı ile başarıya ulaşabileceğinizi söylemekte fayda var!
Harika tesekkurler