Google ile İletişim Kurmak
Google bünyesinde 100’den fazla farklı servis bulunmakta. Sadece geçtiğimiz yıl 18 kadar servis kapandı (Ya ad değiştirdi ya da başka bir servise entegre edildi) ondan fazla da yeni servis açıldı. Dolayısıyla Google’ın bile elinde bunun tam bir listesinin olduğundan şüphelenmeye başladım. Ben Google’cı Olmak dizisinde elimden geldiğince size hepsini tanıtmaya çalışacağım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki “Ben bir Bilgisayar kullanıcısıyım” diyen herkesin bir Google Hesabı mutlaka bulunmalıdır. Google hesabı edinmenin en çok tercih edilen yolu ise Gmail hesabı almaktır.
Google ürünlerin kullanımı konusunda temel bilgileri edindikten sonra daha fazlasına ihtiyaç duyar ve daha profesyonel bir dijital pazarlama stratejisi için bakış uzman bir kişiden birebir bilgi edinmek için Dijital Pazarlama Danışmanlığı almayı değerlendirebilirsiniz.
Öncelikle bir Gmail hesabı açmış olmanız pekte bir şey ifade etmiyor. Önemli olan onu sürekli kullanıyor olmanız. Ne yazık ki ülkemizde hala hotmail yoğun bir şekilde sadece “alışkanlıklar” sebebiyle kullanılmakta. Oysa Gmail’in üstün özelliklerinden birçoğumuz habersiz.
Hesabınızı açtığınız gibi uğramanız gereken ilk bölüm “Ayarlar” kısmı. İmza, varsayılan gövde metni, profil resmi gibi temel özellikleri ayarladıktan sonra “Temalar” bölümüne uğramalısınız. Her girdiğinizde sizi mutlu edecek, içinizi ferahlatacak bir tema mutlaka bulacaksınızdır. Ardından diğer her Google servisinde olduğu gibi Gmail’de de var olan klavye kısayollarını incelemenizi öneririm.
“Labs” bölümüne uğramayı sakın ihmal etmeyin. 40’tan fazla özelliği bu bölümde aktifleştirebilirsiniz. Tek tek anlatmayacağım zira Gmail zaten Türkçe dilinde olarak anlatmış. Önizlemeli mail kutusundan SMS göndermeye kadar bir sürü özellik mevcut.
Ancak Gmaili özel kılan en önemli şey (Hayır 10 GB’ı geçmiş olan kotası değil) etiketler ve filtreleme özelliği. Öncelikle Hesaplar ve İçe Aktarma bölümünden mail gönderirken “gönderen” bölümünde yazmasını isteyebileceğiniz mail adreslerinizi eklemelisiniz. Bu [email protected] gibi kurumsal hesabınız olabileceği gibi hotmail uzantılı mail adresiniz de olabilir. Ardından diğer hesaplarınızdaki postalarınızı da Gmail hesabınıza aktarmayı ayarlamalısınız. Bunun bir kaç farklı yolu var. POP3 ya da postaları içe aktarma (daha çok Yahoo hesapları için) işlemiyle tüm maillerinizi tek bir yerde toplayabilirsiniz. Özellikle benim gibi 200’den fazla mail hesabı bulunanlar için bulunmaz nimet.
Tamam tüm mailleriniz Gmail hesabınıza geliyor ancak hangi mail nereden geliyor ben bunları da görmek onları ayrı ayrı tasniflemek istiyorum diyorsanız imdadınıza Filtreler yetişiyor. Google gruplarından gelenleri bir filtreye, Hotmail’inizden gelenleri bir filtreye, Yahoo’dan gelenleri bir filtreye eklemek mail kutusu görünümünüzü oldukça rahatlatacaktır. Önemsiz maillerinizi aldığınız adreslerinize gelen maillerinizi “Gelen Kutusu’nu Atla” seçeneğiyle sadece sol menüden erişilebilir hale de getirebilirsiniz. Her bir filtreye de ayrı bir etiket koyduktan sonra mail kutunuz oldukça düzenli bir hale gelecektir. Özellikle çok fazla etiket oluşturduktan sonra oluşan karışıklığı engellemek için etiketleri de gruplandırma özelliği geçtiğimiz ay aktifleştirildi.
Gmail üzerinden Gtalk ve Görevler bölümlerini de kullanabiliyor olmanız cabası.
Gtalk’unuzu illa Gmail üzerinden kullanmak zorunda da değilsiniz. Gtalk’un PC’ler için bir de masaüstü programı mevcut. Ancak görüntülü konuşmayı masaüstü programından yapamamaktasınız.
Türkçe onbinlerce Google Grubu ve yüzbinlerce Google Grup kullanıcısı bulunmakta. İlgi alanlarınıza göre dilediğiniz sayıda gruba üye olabilmekte ve bu gruplarda mail alış-verişinde bulunabilmektesiniz.
Ayarlar bölümünden gruplarınızdan günlük alacağınız mail sayısını da belirleyebilmektesiniz.
Google ile Veri Depolamak
Dünya’da internetin gelişmesiyle birlikte eskiden çok önemli olan Hard Disklerin önemi giderek azalmakta. Zira verilerimizi artık online ortama aktarıp dilediğimiz zaman ulaşabilme özgürlüğümüze kavuşmaktayız. (Her ne kadar Türkiye’de internet o seviyeye gelememiş olsa da…)
Dropbox ve Box.net‘in dünya genelinde kullanılmaya başlamasının ardından Google’da bu alana girdi. Aslında bu alanı ilk açanlardan biri de oydu. Gmail ilk çıktığında 2 GB’lık dosya yükleyebilmekteydiniz ancak o dönemin kapasiteleri yeterli olmadığından tek dosya için 25MB sınırı getirdiler ve insanlar alternatiflere yöneldi. Google bunun zararını farketmiş olacak ki Google Drive hizmetini aktifleştirdi.
Peki Google Drive nedir?
Google Documents’in 2. versiyonu gibi düşünebiliriz Google Drive’ı. Docs’ta Excel, Word gibi basit metin araçlarını kullanabiliyorken Drive bize çok daha geniş bir perspektif sunuyor.
- Microsoft Word (.DOC and .DOCX)
- Microsoft Excel (.XLS and .XLSX)
- Microsoft PowerPoint (.PPT and .PPTX)
- Adobe Portable Document Format (.PDF)
- Apple Pages (.PAGES)
- Adobe Illustrator (.AI)
- Adobe Photoshop (.PSD)
- Tagged Image File Format (.TIFF)
- Autodesk AutoCad (.DXF)
- Scalable Vector Graphics (.SVG)
- PostScript (.EPS, .PS)
- TrueType (.TTF)
- XML Paper Specification (.XPS)
- Archive file types (.ZIP and .RAR)
- Text files (.TXT)
- Markup/Code (.CSS, .HTML, .PHP, .C, .CPP, .H, .HPP, .JS)
Diğer servisleri kullanırken önce dosyayı arşivlemeniz gerekirken üstteki tüm uzantıları birden Drive’ın desteklemesi harika bir özellik.
Bu eklenti sayesinde Drive’daki videolarınızı Windows Movie Maker benzeri bir araç olan WeVideo ile online olarak dilediğiniz yerden düzenleyebilir ve Google Drive’dan istediğinizde indirir ya da paylaşabilirsiniz.
Aviary for Google Drive
Aviary eklentisi sayesinde Drive’daki fotoğraflarınızı düzenleyebilir üzerlerinde küçük oynamalar yapabilirsiniz. Aviary fotoğraflarınıza uygulayabileceğiniz onlarca efekti de barındırmakta.
Gmail Attachments to Drive
Bu eklenti sayesinde size gelen ekli maillerdeki ekleri Google Drive’a aktarabilir oradan dilediğiniz zaman görüntüleyebilir ya da indirebilirsiniz.
Spanning Stats for Google Drive
Çok fazla sayıda Google Drive öğeniz varsa bunların istatistiki bilgilerini de merak edebilirsiniz. İşte bu eklenti ile hangi dosya türünden kaç dosyanız var, hangi dosyalar sizinle kimler aracılığıyla paylaşılmış gibi veriler elde edebiliyorsunuz.
Google’ın diğer tüm hizmetlerine olduğu gibi Drive’da da klavye kısayolları mevcut.
Google’ın Az Bilinen Servisleri
Google Baraza
Google Baraza Afrikalıları hedef kitlesine almış bir soru-cevap sitesi. Fransızca ve İngilizce dil desteği olan Baraza daha çok Afrika’nın Bilişim sektöründe ilerlemesi ve birbirleri ile bilgi paylaşımını sağlamaları amacıyla hizmete sunulmuş. Baraza kelime anlamı olarak “görev gücü” “konsey” anlamlarına gelmekte Shavili dilinde (Orta Afrika ortak dili-Tanzanya, Somali, Kenya, Uganda, Ruanda, Kongo vs.). Baraza aracılığıyla ödüllü sorular sormak mümkün olduğu gibi sms yoluyla da soru-cevap gönderilebiliyor.
Google’ın yüzden fazla servisi bulunmakta. Bu servislerle ilgili son gelişmeleri takip etmek bilişim sektöründeki birçok insan için zorunludur. Google, Press ile tüm servislerinin sosyal medya hesaplarını tek bir yerde toplamış. Youtube, Facebook, Twitter, Blogger hesapları, Google logoları ve Google’dan kareler şeklinde seçenekler mevcut. Google’ın arşivlerine de buradan ulaşmak mümkün. Hatta arşivdeki en eski dosya olan 19 Mayıs 2005 tarihli videoya buradan erişebilirsiniz.
Google Browser Size
Kapatılan Google Labs’ın son ürünlerinden olan Google Browser Size (Yakında Google Analytics’e entegre edilecek) tasarımcılar tarafından sık kullanılan bir servis. Ziyaretçilerinizin websitenize geldikleri ilk anda kaydırma çubuklarını kullanmadan, web sayfalarının hangi bölgelerini görebildiklerini oransal olarak gösterir. Bu araç; web sayfalarınızda öne çıkmasını istediğiniz tasarımları ve çeşitli butonları (indirme, yardım toplama, üyelik formları vb.) öne çıkarmanıza yardımcı olmakta.
Online alışveriş artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Peki online alışveriş sırasında her seferinde tek tek bilgilerinizi girmekten sıkılmadınız mı? Google Wallet sizin için alışveriş hesabı açıyor ve desteklenen online mağazalarda tek tıkla alışveriş yapmanızı sağlıyor. butonunu gördüğünüz noktalardan rahatlıkla ve “güvenle” alışveriş yapabilirsiniz.
Google Wallet henüz Türkiye’deki online alışveriş siteleri tarafından desteklenmiyor. Sadece Google Play, Youtube, Chrome Web Mağazası ve Google+ için kullanabilirsiniz.
Google Demo Slam
Google Demo Slam arayüzüyle kendisine hayran bırakıyor. Sitede kullanılan grafikler harika. Demo Slam aslında bizim yaptığımızı amaçlamış bir proje. Google servislerini tanıtmak. Ancak öyle sıkıcı ders tadında değil oldukça eğlenceli ve ilgi çekici videolarla anlatılmaktalar.
Hatta anlatılanları daha eğlenceli getirmek için bu işi bir yarışma haline getirmişler. Daha çok beğendiğiniz videoyu seçmenizin ardından oyu yüksek olan video diğerini biraz hırpalıyor 🙂 Google servisleriyle nasıl sınırları zorlayabileceğinizi merak ediyorsanız göz atmalısınız.
Google Postini
Mail serverınıza ulaşmadan e-maillerinizi güvenlik altına alır. Spam mailleri önler, maillerinizi Cloud servisiyle yedekler ve malware gibi kötü yazılımlara karşı korur. Ancak Postini ücretli bir servis. Yıllık olarak 12$ ile 45$ arası değişen fiyatlara sahip. Postini’yi Google Gruplarınızla birlikte de kullanabilmektesiniz. Özellikle işletmeler için oldukça gerekli bir servis.
Kısaltılmış URLler özellikle Twitter’ın dünyamıza girişiyle birlikte bir hayli önem kazandı. Google’da kısa URL servisi açtı. Goo.gl ile URL’lerinizi kısaltabilir ve geçmişte kısalttığınız URLlerin ayrıntılarını inceleyebilirsiniz.
22 Mayıs 2010 günü Google Doodle’ın Pacman’in 30.yılı anısına yaptığı Google Pacman oyunu çok sevildi. Çok sevildiği ve halen oynandığı için Google oyunu kapatmadı. Pacman oynamak istiyorsanız halen Google Pacman’e ulaşabilmektesiniz.
Dünya’nın her yerindeki seçim sonuçlarını, seçim çalışmalarını takip etmeniz için açılmış bir servis. Örneğin buradan Türkiye’deki 2011 genel seçim sonuçları hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Aynı zamanda sistem oy kullanacağınız sandığıda size gösterebiliyor. Aktif olarak seçim dönemine girmiş ülkelerdeki kampanyalar hakkında kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz. Seçilen ülkenin dili ve İngilizce dilinde makalelere erişebilirsiniz.
Google Answers geçtiğimiz yıllarda kapandı. Ancak yerini farklı dillerde farklı servislere bıraktı. Sorular sorabildiğiniz ve cevaplar verebildiğiniz bu servisler,
İbranice Google Guru
Arapça Google Ejabat
Çince Google Wenda
Rusça Google Otvety
Google Answers’in yerine Google Knol ileri sürülmüştü ancak geçtiğimiz Mayıs ayında Google o servisini de kapattı. Ücretsiz olan Yahoo! Answers Google’ı alt etmiş gibi görünüyor.
Google SMS Channels
Türkiye’de pek kullanılmayan ve Google Labs tarafından geliştirilen SMS Channels Türkiye’de bir çok operatörün yaptığı haberleri SMS ile gönderme işini yapmakta. Hem de ücretsiz. Üstelik gelmesini istediğini haberleri RSS beslemelerini kendiniz de seçebilmektesiniz.
Chrome Servisleri
Google Chrome’un şov yaptığı, son teknolojik gelişmelerini ve testlerini sunduğu site Chrome Experiments. Experiments’in için değinmeden edemeyeceğimiz bir kaç uygulama bulunmakta. Ayrıca yalnızca Mobil Chrome’da çalışan harika uygulamalar da var. İşte “Not your mother’s JavaScript.” sloganıyla çalışan Experiments’ten seçtiğimiz bir kaç uygulama;
Google Aramaları yukarıdan aşağıya listelenir diye bir kural yok. Dilediğiniz yönde listeleyebilirsiniz 🙂
Google Chrome’un Render hızı ve kalitesini test etmek istiyorsanız uğramalısınız.
The WebGL Globe
Yıllara göre dünyanın nüfusunu çizgi grafikler halinde dünya üzerinde 3D olarak gösteren bir uygulama. Aynı görünümde dünyada konuşulan diller, dünyadaki gelir dağılımı vb. gibi onlarca uygulama mevcut.
Havuzdaki bir topla -neredeyse gerçek gibi- oynuyorsunuz. Ancak grafikler gerçekten muhteşem.
Google Chrome’u güzel kılan HTML5, üstün JavaScript özelliklerinin dışında Chrome uygulama ve uzantıları da var.
Google Chrome için hazırlanmış binlerce uygulama ve uzantının bulunduğu dev bir mağaza Chrome WebStore. Hatta bizim de bir Chrome uygulamamız mevcut. Buradan edinebilirsiniz. Chrome uzantılarına ve Chrome uygulamaları oluşturmaya serinin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Google Insights
“İnternet araştırma yapmak için kullanılmaz” diyenler bir daha düşünsün. Think With Google içinde binlerce sunum, video ve infografiğin olduğu bir platform.
Dilediğiniz zaman online olarak okuyabileceğiniz ve .pdf formatında indirebileceğiniz binlerce makale ve sunum konu başlıklarına göre ayrılmış. İşte konu başlıkları;
Makale ve sunumların dışında konularla ilgili infografikler ve videolar da sunulmuş
[scribd id=99971588 key=key-2nd85sikb7lkhb7s3wsb mode=list]
Sadece verileri incelemekle kalmıyor, infografiklerde oluşturabiliyorsunuz.
Mobile Planet Tool
Mobile Planet Tool ile Dünya’da seçtiğiniz herhangi bir ülkenin cep telefonu kullanım alışkanlıkları ile ilgili veriler elde edebiliyorsunuz. Sistemde oldukça ayrıntılı grafikler mevcut.
Real-Time Insights Finder
Bugün dünyada ya da ülkenizde kaç yeni video izlendi, kaç blog yayınlandı gibi anlık verilerin elde edilebileceği bir Google servisi. Örneğin “sosyal medya” konusunu araştırmak istiyorsunuz. Google’da hangi ülkelerden “sosyal medya” kelimeleri aranmış, hangi kelime öbeklerinin içinde aranmış, “sosyal medya” ile ilgili hangi videolar ne zaman izlenmiş gibi sayısız veriye grafiklerle ulaşabiliyorsunuz.
Brand Impressions – Visualize a Brand
Markanızın internetteki görünürlüğü ne kadar? İnsanlar markanız hakkında neler görüyor ve düşünüyor? Dünyanın dört bir yanından insanların markanızla ilgili düşünceleri, markanızın izlenimleri tek bir panelde sizin için toplanmış. Markanızı analiz etmek için harika bir araç.
GoMoMeter
Google’ın mobilden internete erişim için açtığı servis. Gomometer ile web sitenizin mobil uyumluluğunu test edebiliyor ve mobile uygun hazırlamak için size özel verilmiş raporlardan faydalanabiliyorsunuz. Üstelik bir yıl boyunca ücretsiz olarak mobil desteği de veriyorlar. Çok kolay bir arayüze sahip olan gomometer ile mobil web sitesi hazırlayabiliyorsunuz. Birinci yılın ardından ise 108$. Üstelik Türkçe dil desteği de mevcut.
Google Olimpiyatlar
Olimpiyat oyunları, günümüzdeki anlamında 1896 yılından beri 4 yılda bir gerçekleştirilen dünyanın en büyük spor organizasyonudur. Google’da bu oyunların başlamasıyla birlikte olimpiyatlara özel servisini kullanıma açtı. Olimpiyatlarla ilgili her türlü veriye tek bir sayfadan ulaşabilmekteyiz.
Google Olympics
Takımlar sayfasında her ülkeye özel, o ülkenin kazandığı madalyaları, atlet sayısını gösteren bir bölüm var.
Servis Google+ ile de entegre bir şekilde çalışıyor. Desteklediğiniz takımı seçmenizin ardından Google+ profilinizdeki kapak fotoğrafınızı değiştirebiliyorsunuz.
Aynı zamanda gün be gün insanların Google’da olimpiyatlarla ilgili neleri aradığını da inceleyebilmektesiniz. Örneğin Olimpiyat Oyunları’nın açılışında Kuzey-Güney Kore arasında bir bayrak krizi çıkmıştı.
Google Hangout’a da Olimpiyat Oyunlarını eklemişler. Arkadaşlarınızla Hangout yaparken desteklediğiniz takım ve favori spor dalınız da görüntülenebilmekte.
Aynı zamanda olimpiyatların gerçekleştiği şehir (Bu yıl Londra) ile ilgili detaylı bilgiler de vermekte Google. Haritalar, 3D görseller, uçuş videoları ve daha nicesi…
Etkinlikler bölümünden o gün gerçekleşecek olan karşılaşmaların takvimine erişebilirsiniz.
Google bu Olimpiyatlarda Doodle’larıyla da konuşturacak. 17 günlük Olimpiyat Oyunları için tam 17 farklı Doodle hazırlayan Google’ın Doodle’larını gün be gün takipte edebilirsiniz.
Olimpiyat Oyunları’nı canlı izlemek için ise Google’a “Olimpiyat” yazmanız yeterli. Seçtiğiniz kanalın canlı yayınına bağlanıp Olimpiyat Oyunlarını canlı olarak izleyebilirsiniz.
Google ile Keşfedin
Google Maps ilk çıktığında internette yeni bir devir başladığını pek farkedememiştik aslında. Yalnızca herkesin elinin altında bulunabilecek ayrıntılı bir harita olarak düşünmüştük. Ancak Google bu özelliği o kadar geliştirdi ki artık belediyeler bile Google Maps altyapısını kullanarak otobüslerin geliş zamanlarını bize aktarıyor. Bir dönem evimizde bile rahatça gezemeyeceğiz Google evin içinin bile fotoğrafını yayınlıyor geyiklerinden tutunda askeri sırlarımızı ifşa ediyor Google Maps yasaklanmalı diyen ülkeleri bile gördük geçen zamanda.
Google 3D özelliğini de ekleyerek harita görünüme ayrı bir boyutta kazandırmıştır. Google araçları dünyanın dört bir yanında büyük yapıları fotoğraflamakta ve Google Maps’e binaların 3D görünümlerini entegre etmekte. Harita üzerinde fotoğraflar, Vikipedi makaleleri, Web Kameraları, Videolar, trafik durumu ve daha nicelerini bize gösteren servis Google Maps.
Özellikle Haritacılık üzerine kariyer yapmakta olanların sıkça kullandığı bir servis Map Maker. Bir bakıma Google’a hizmet ettiğimiz bu servisi bir pazarlama unsuru olarakta düşünmek gerek. Google Maps’te işyerinizin daha kaliteli görünümü ya da daha kolay bulunabilir olması için Map Maker’ı biraz kurcalamak gerek. Ayrıca turist çekmek amacıyla da özellikle Pakistan’da bu özellik çok kullanılmakta.
PlayMapsCube
Google Haritaların ve Google Chrome’un geldiği noktayı göstermek amacıyla Google bir de oyun yapmış. İşte oyunun tanıtım videosu;
Lojistik ve hizmet sektöründe her geçen gün zaman daha da değerleniyor. Zamanı verimli kullanmak ise her şirketin en önem verdiği değer haline geldi. Google Coordinate çalışanlarınızı koordine etmenize yardımcı oluyor. Android uygulaması sayesinde çalışanınızın yerini Google Maps üzerinden görebilmekte ona yine Google Maps üzerinden iş verebilmektesiniz. Bu sistem taksiciler ya da polis teşkilatı için bile kullanılabilir. Altınızda yüzlerce çalışan olduğunda hepsiyle sayısız telefon görüşmesi yapmak yerine sadece Google maps üzerinden şurada size ihtiyaç var demeniz yeterli olacak. Bu benzersiz Google hizmetinin aylık ücreti ise 15$.
Dilediğiniz fiyat aralığında, dilediğiniz noktadan diğerine, aktarmalı/aktarmasız uçuşları gösteren harika bir servis. Onlarca farklı havayolu sitesiyle uğraşmadan bilet seçebiliyorsunuz. Tek bir eksiği var o da bileti buradan satın alamıyorsunuz.
Google bizi uçağa bindirdi tatilimize gittik ama hangi otelde kalacağız? Google bunu da düşünmüş. Kalmak istediğiniz bölgeyi yazmanız yeterli. Google size o bölgedeki tüm otelleri, otellerde o günlerde yer olup olmadığını, hatta fiyatlarını bile listeliyor.
2007’den bu yana Google ile çalışan Panoramio Google Maps’te görünen fotoğrafları yükleyen servistir. Çektiğiniz fotoğrafları Panoramio’ya yüklüyorsunuz, diğer kullanıcılar fotoğrafın uygunluğunu denetliyor ve yayınlıyorlar. Ardından tüm Google Maps kullananlara açık hale geliyor fotoğraflarınız.
Google Sky
Google ile evimizi bulduk, yarın akşam yemeğimizi yiyeceğimiz restoranı buldukta yıldızları mı bulamayacağız diyerek hazırlanmış bir servis Google Sky. Uzaydaki yıldızları, gezegenleri vs. görüntüleyebilmekteyiz artık. Kızılötesi, tarihi ve mikrodalga seçenekleriyle de daha bir ilginç hale gelmiş uzay bizim için.
Google Moon’dan daha ayrıntılı olarak görüntü alınmış olan Google Mars’ta Marsla ilgili NASA’nın yayınladığı her türlü ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Google Earth’ün Masaüstü uygulamasında ise 3D görünüm de mevcut.
Adında anlaşılabileceği gibi bu da Google’ın ayı görüntüleme servisi. Aya çıkan insanların çıktığı noktaları da gösteren Google Moon 3D özelliğine de sahip (Yalnızca masaüstü uygulamasında).
Google’ın dünya genelinde tüm ulaşım sistemlerini etkileyecek dahiyane uygulaması. Seçtiğiniz iki nokta arasındaki en yakın mesafeyi ve rotayı gösteren Google Transit’in üç seçeneği bulunmakta. Toplu taşıma, Arabayla ve Yürüyerek. Toplu Taşıma özelliği henüz Türkiye’de aktif değil. Yürüyerek seçeneğinde ise çeşitli hatalar mevcut. Henüz Beta sürümünde. Ancak Arabayla seçeneği neredeyse kusursuz çalışmakta. Unutmadan Türkiye’de hiçbir zaman göremeyeceğimi düşündüğüm birde Bisikletle seçeneği de mevcut.
Google Latitude
Henüz Türkiye’de tam olarak çalışmayan rozetsiz Foursquare diyebileceğimiz bir mobil hizmet.
Google’ın Hükümetlerle İlişkisi
Google’ın neredeyse dünyadaki tüm hükümetlerle ve büyük kuruluşlarla sorun yaşadığı bir gerçek. Bunu azaltmak için Google bize gerçek zamanlı şeffaflık raporu sunmakta.
Hangi ülkede hangi Google servisi neden kapatılmış, ne zaman açılmış, bu ülkelerdeki Google ürünlerine erişim oranları ne gibi sorular özel grafiklerle cevaplanmış.
Removal Request bölümünde ise telif hakkı sahibi firmaların talepleri ve sonuçları yer almakta. Örneğin en çok şikayet edilen sitelerin başında torrent sağlayıcıları geliyor. En çok şikayette bulunanlar ise müzik endüstrisinden.
Google servislerinde silinme, kapatma vb. gibi istekler en çok Brezilya’dan gelirken Türkiye 5.sırada. Türkiye’nin 104 talebinin %64ünü Google gerçekleştirmiş. İstek gerçekleştirme oranlarında ise en son sırada İsrail, Avustralya ve ABD geliyor. Amerikan hükümeti tam 3851 istekte bulunmuş. (Temmuz-Aralık 2011 arası sonuçlar) 2012 sonuçları ise henüz açıklanmamış.
Yine aynı tabloda Hükümetlerin Google’dan istediği kullanıcı bilgileri de yer almakta. Türkiye’nin 88 isteğinden hiçbiri yerine getirilmemiş. Amerikan hükümetinin istediği 6321 farklı kullanıcı datası bilgisinin ise %93’ü verilmiş.
Google’ın dünya çapında hükümetlerle olan ilişkisi ;
Aslında Google’ın Amerikan Hükümeti’ne özel uygulamalar geliştirdiğini de hesaba katacak olursak pekte şaşılacak istatistikler yok önümüzde.
Google Apps for Government
Amerika’daki 50 eyaletten 45’i yönetim için Google’ın özel uygulamalarını kullanıyor. Google Elections’un ve Hükümetler için özel servislerin Google tarafından ne kadar etik bir biçimde kullanılabileceği de soru işareti doğurmakta.
Google’da Neler Aranıyor?
Google ile yapılan aramalar yıllık ve anlık olarak kamuoyuyla paylaşılmakta. Yıllık olarak paylaşılan her veri anında dünya basınında haber olmakta. Dilerseniz haberleri beklemeden bu verileri birinci kaynaktan inceleyelim;
Zeitgeist Almanca’da “Bir dönemin genel entelektüel, ahlaki, kültürel ortamı ve ruhu” demek. Burada 2001-2011 arası en çok arananlara ulaşmak mümkün. Tabii bazı sonuçlar sansürlenmiş.
2011’in en çok arananı Rebecca Black olmuş. Hangi dönemde neden arandığını bize Zeitgeist ayrıntılı, hareketli grafiklerle sunuyor. Bu grafiklerle de Google Chrome’u HTML5 alanında konuşturmuş diyebiliriz. İkinci sırada ise Google Plus gelmekte.
Aynı zamanda Zeitgeist ile ülke ülke raporlarda alabiliyoruz. Örneğin Türkiye’nin en hızlı yükselen 10 araması içinde E-devlet aramasının haftalık istatistikleri aşağıda;
Google’ın spesifik arama istatistikleri ise Google Trends üzerinden paylaşılmakta. Buradaki yazımızda anlattığımız Google Insigths for Search ile Google Trends servisleri birleştirilip çok daha güçlü bir hale getirildi. Aşağıda “sosyal medya”nın Türkiye’de aranma istatistikleri yer almakta.
Popüler Aramalar özelliği ise henüz Türkiye’de aktif değil. Bu arada dünya genelinde en çok resim arama kelimesi “wallpaper” en çok yükselen arama ise Justin Bieber.
Ayrıca Google Trendleriyle Dünyadaki grip trendlerini de inceleyebilirsiniz. Bu verileri elde etmek için Google yalnızca arama terimlerini kullanmakta.
Google Grip Trendleri
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?
Artık öğrendiklerinizi uygulama vakti! Ancak hala fazlasına ihtiyaç duyuyor ve uzman bir ekiple mi yola devam etmek istiyorsunuz? Dijital Pazarlama Danışmanlığı almak için doğru zaman olabilir!
Türkiyede bu kadar çok akıllı telefon kullanıldığını bilmiyordum. Bide millet fakir diyolar
Olimpiyatlar görseli ne kadar da manidar olmuş öyle!
Maps Cube çok eğlenceli! Saatlerdir oynuyorum sıkılmadım 🙂
Bunun twitter için olan serisi daha güzel bunda çok eksik var.
Google flights üzerinden indirimli bilet fiyatları alınamıyor! Ayrıca sadece türk hava yolları var.
Tamam bir sürü servis eklemişsiniz güzel ama Adwords Adsense nerede?! Bence böyle bir rehberde onlarda olmalıydı.
google otel bulucu türkiyede çokta iyi çalışmıyor.
Hehe google amca grip oldummu söyle bakim?
Zeitgeist aslında ortak zaman ruhu demek.
Bizim hükümet bir tek googledan veri alamıyor heralde. Facebook twitter herşeyi veriyor anında!
Google mapste navigasyon özelliği yokmu? bide yazıyı güncelleseniz iyi olacak
Haydar bey Googleda istemediğim bir içeriği nasıl kaldırırım?
Think with Google videosu harbiden cool olmuş!
HTML5 ve Chrome birbirini tamamlıyorlar. Hala firefox nasıl kullanılıyor anlamıyorum
google browser size kalktı dimi? Yandeks aldı o özelliği. google zaten kaybetmeye mahkum
Google Driveda bu kadar çok özellik olduğunu bilmiyordum o.O
Yandex.Disk varken Google Drive gereksiz bence. Siz ne dersiniz?
Google hakkında ayrıntılı bir doküman olmuş, kitabını nereden edinebiliriz?
Bildiğim kadarıyla kitap yayından kaldırılmış. Doküman ile yetineceğiz.
Artık Bing düşünsün 😀
Google gittikçe büyüyor. Yahoo ve Yandexten de böyle adımlar gelse keşke.
Pakistanın turist çekmek için google street kullanması.. İnanılmaz!
Google street bizim evi de çektimi acaba 🙂
Türklerin Googledan sonra en çok kullandığı translatetir heralde 🙂
Nexus telefonları da bu listeye eklemek gerek bence
Google ile seyahat et, alış veriş yap, ara bul, reklam al, reklam ver. Bütün hayat oldu google.
Google borsa takibi uygulamasını da eklemelisiniz. Gerçekten çok ama çok işe yarıyor.
Deprem olunca napıyoruz? Doğruca Google Amca
Googlemı büyük internetmi! 😀
Tüm google ürünleri google plus çatısı altında birleşse ne kadar güzel olur halbuki
Google Places harika bir uygulama. Son 3 ayda restoranımızın müşterilerini %20 arttırdı. Tabi bunda ahçının da payı olabilir 🙂
Oha! Ne kadar çokmuş!
Benzer bir rehber arama motoru algoritmaları için de çıkarılmalı. Çok karıştı mevzu