Geek nedir? Nasıl geek olunur? Aslında hayatı bilgisayar başında geçenlerin bir çoğu “geek” olmuştur ama bunun farkında değillerdir. Kelimenin tam bir Türkçe karşılığı olmamasından ötürü şöyle tanımlayabiliriz; Bilim ve teknoloji düşkünü kimseler.
Nerd (inek) denilen tiplere karşın daha sosyal, konuşulabilir insanlardır. Tabi bunlar işin birazcık daha psikolojik yanı. Bizim için önemli olan, bu kimseler bilgisayardan çok iyi anlarlar.
Şimdi 49 farklı madde de Geek’lerin bildiği temel şeyleri yazacağım. Eğer hepsinden haberdarsanız siz de bir Geek’siniz.
1. Teknik Kısaltmaları Öğrenin
- USB – Universal Serial Bus – Evrensel Seri Veriyolu
- GPU – Graphics Processing Unit – Grafik İşlemci Ünitesi
- CPU – Central Processing Unit – Merkezi İşlem Birimi
- SATA – Serial ATA
- HTML – Hyper-text Markup Language – Zengin Metin İşaret Dili
- HTTP – Hypertext Transfer Protocol – Hipermetin Aktarma İletişim Kuralı
- FTP – File Transfer Protocol – Dosya Aktarım İletişim Kuralı
- P2P – Peer-to-peer sharing – (Bkz. http://tr.wikipedia.org/wiki/P2P )
2. RAM’inizi Temiz Tutun
RAM yani önbellek basitçe şuanda kullanmakta olduğunuz bellektir. Eğer RAM’inizde yeterli alanınız yoksa tüm programlarınız aşırı derecede yavaş çalışacaktır. Bu problemi çözmek için şuraya göz atabilirsiniz.
Ayrıca RAM’i boşaltmanın daha kısa bir yolu da şudur;
- Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayıp yeni kısayol oluşturun.
- Bu adresi Kopyala/Yapıştır: %windir%system32rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTasks
- İleriye tıklayın, “RAM Temizleme” ismi verin ve bitire basın. Bu programı çalıştırdığınızda RAM’iniz temizlenecektir.
3. Keylogger’ları Tanıyın
İnternet Cafe, Kütüphane gibi ortak kullanım alanlarında sıkça karşılaşılan bir yazılımdır. İnternet cafeler kullanıcılarının bilgisayarlarına keylogger yüklemesini engellemek için son zamanlarda Deepfreeze ve benzeri uygulamalar kullanmaya başladılar ancak yine de dikkatli olmakta yarar var.
Keylogger temel olarak klavyede bastığınız her tuşu kaydeder ve yazılımı yazan kişiye bu bilgileri gönderir. Keyloggerlardan korunmak için kesinlikle güncel bir antivirüs yazılımı bulundurmak zorundasınız.
Piyasada bol sayıda ücretsiz ve oldukça basit keylogger yapma programı da bulunmakta. Bu nedenle 7den 70e herkes artık keylogger yapabilir durumda. Ancak çocuklarınızı takip etmediğiniz sürece kullanmanızı tavsiye etmiyoruz zira başka bilgisayarlara yüklemek suç kapsamındadır.
4. Anonim Olarak Sörf Yapın
İnternette gizlilik herşeyden önce gelir. İnternet başında neler yaptığınız sadece sizi ilgilendirir. En az izle sörf yapmak biraz zor olsa da Google Chrome’un gizli penceresini kullanarak internette dolaşmanızı tavsiye ederim. Girdiğiniz sitelerin kayıtları tutulmaz, aramalarınız kaydedilmez ve çerez vb. bilgisayarınıza kaydedilmez.
Ancak daha da ileri bir çözüm proxy kullanmaktır. Temel olarak kendi bilgisayarınızdan bağlanmıyor gibi görünürsünüz. Uygun proxy adresi bulmak için şurayı ziyaret edebilirsiniz.
5. Bilgisayarınızı Mutlaka Şifre ile Koruyun
Bilgisayarınıza açılış ve BIOS şifresi ile koruyabilirsiniz. Ancak bunlar kırılamaz şifreler değildir. Buradan edineceğiniz programla her türlü BIOS şifresini 5 dakikada kırıp bilgisayara erişebilirsiniz. Tabii olurda kendi şifrenizi unutursanız diye kullanmanız da yarar var.
6. MSN, AIM, ICQ vb. Programlarda Karşı Tarafın IP’sini Bulun
Genelde bir çok kişi IP adresini önemsemez ancak IP adresi bizim nerede yaşadığımız hakkında kesin bilgi verir. Bu nedenle dikkatle korunmalıdır. Anlık mesajlaşma programlarını kullanırken Dosya Paylaşımı ya da Görüntülü Konuşma yaptığımızda veri transferi olması sebebiyle IP adresleri bulunabilir hale gelmektedir.
Microsoft ile anlaşmazlıkları yüzünden zaman zaman çalışma da problem gösterse de buradaki eklenti Messenger Plus üzerinde bu işi oldukça basit hale getirmiştir.
Bu tür durumlardan korunmak için yapmanız gereken iki şey var. Birincisi tanımadığınız insanlarla dosya alışverişinde bulunmamak ikincisi ise güncel bir Firewall kullanmak.
7. Kişisel Dosyalarınızı Şifrelerle Koruyun
Her şeye rağmen insanların Bilgisayarınıza dokunmasına engel olamazsınız. Ancak herkesin kendisi için “çok özel” olabilecek dosyaları vardır. Bunları herkesten saklamak için bir kaç farklı yol bulunmakta.
Burada gizlemek istediğiniz klasörlerinizi fotoğrafmış gibi göstermeniz anlatılmakta. Bunun dışında programsız klasör şifrelemek için ise çok daha kolay bir yöntem bulunmakta. Öğrenmek için burayı ziyaret etmelisiniz.
8. WiFi Şifresi Kırın
Aslında kırmayın. Wireless’ini izinsiz kullandığınız bir komşunuz sizi şikayet ederse başınız ciddi bir belaya girebilir. Ancak Wirelessinizi korumak için kırmanın nasıl yapıldığını da öğrenmelisiniz.
Dilediğiniz kadar zor bir şifre koyun WiFi ağınıza. Her şekilde kırılabilir. Buradaki programı kullanarak her türlü Wireless şifresini kırabilirsiniz. Biraz daha ayrıntılı bilgi isterseniz de şuradan yararlanabilirsiniz.
9. Ağınızı İzleyin
Bağlı olduğunuz modemde sizin bilgisayarınızdan başka bilgisayarlarda bağlıysa o bilgisayarları izleme ihtiyacı duyabilirsiniz. Çocuğunuzun, oda arkadaşınızın ya da işyerinizde çalışanların. Buradaki ücretsiz programı kullanarak ağınızdaki bilgisayarları daha yakından inceleyebilirsiniz.
10. MBR’nizi Kurtarın
Master Boot Record’unuzu bir virüs ya da olası bir hata sonrası kurtarın. Master Boot Record nedir merak ediyorsanız buradan öğrenebilirsiniz. MBR’ınızı kurtarmak ile ilgili buradan daha ayrıntılı bilgiye erişebilirsiniz.
11. Kaybettiğiniz Dosyalarınızı Kurtarın
Hard Diskinizden sildiğiniz dosyalar aslında gerçekten silinmezler. İzleri mutlaka kalır bir yerlerde. Bu tür dosyaları kurtarmak için buradaki programı kullanabilirsiniz. Full sürümü için ise buradan indirebilirsiniz.
Hard Diskte veri kaybı yalnız silinmeyle olmuyor maalesef. Hard Diskiniz fiziksel bir zarar da görebilir. Bu konuda daha farklı yöntemlere başvurmanız gerekebilir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
12. Dijital Mp3 Playerlerınıza RockBox Yükleyin
Rockbox Mp3 playerlarınıza firmwareler sağlayan açık kaynak kodlu yazılımlar hazırlayan bir yapımdır. Rockbox yükledikten sonra video oynatmayan iPod’unuzda video oynatabilirsiniz, temasını, arkaplanını, butonlarını vs. değiştirebilirsiniz. Çok sayıda oyun yükleyebilir, ses kalitesini arttırabilirsiniz. Yüklemek için şurayı ziyaret etmelisiniz.
13. Laptop Klavyenizi Temizleyin
Laptop Klavyeleri uzun süre kullanılınca mutlaka içine yemek kırıntıları, saç, toz vb. kaçacaktır. Klavyenizi garantiye verip temizletirseniz ortalama bir ay sürmekte geri dönüşü. Garantiniz de yoksa ücret alınmakta bu basit işlemden. Pislenen klavye daha çok ses çıkartır ve bilgisayarınızın ısınmasına sebep olur.
Eğer klavyeyi laptoptan çıkaramam diyorsanız buradaki USB Süpürgelerle ilgili yazıyı okumanızda fayda var. Eğer kendinize güveniyorsanız bilgisayarınızdan klavyesini sökmek için şuradaki yazıyı okuyabilirsiniz. Ancak unutmayın her laptopun farklı bir sistemi vardır. Kullandığınız marka ile ilgili bilgiyi kullanım klavuzundan da edinebilirsiniz.
14. Videoları İnternetten İzlerken Kaydettiğinizin Farkına Varın
İnternette gezerken yüzlerce “youtube downloader” türünde program gördüm. IDM ya da Orbit türü programları kullananların da bir çoğu sırf zaten internette izlediği videoyu bilgisayarında da izleyebilmek için bu tür programları kullanmakta. Halbuki bilgisayarınız zaten izlediğiniz videoları kaydetmekte.
Win 7’de C:UsersKullanıcı Adı*AppDataLocalGoogleChromeUser DataDefaultCache Dosyasında Google Chrome ile neler izlediyseniz bulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken dosyanın adını değiştirip sonuna .avi eklemek. Hangisi bu dosyaların video derseniz dosya boyutuna göre sıralayın dosyaları kolaylıkla bulacaksınızdır.
Firefox için Windows Xp’ de C:Documents & SettingsUserNameApplication DataMozillaFirefoxProfilesoi0ppzmg.defaultCache
15. Windows DRM Korumasını Kaldırın
DRM (Digital Rights Management) Müzik CDleri, elektronik kitaplar vs. içeriklerin kopyalanmasını sınırlayan bir yazılım. Bu korumayı kaldırmak tabii illegal. Ancak bir Geek bunu pek aldırmaz. Çünkü DRM sistemi bir noktadan sonra oldukça rahatsız edici olabiliyor.
DRM’i Windowsunuz da etkisiz hale getirmek için şuradaki ücretsiz yazılımı kullanabilirsiniz.
16. Oyun Konsollarını Hackleyin
Bir Geek sınırlamalardan asla hoşlanmaz. Oyun Konsollarının sınırlarını da onları hackleyerek aşabilir. Wii hacklemek için buradaki sayfaya göz atabilirsiniz.
17. Komut İstemini Kullanarak Web Sitelerin IP Adreslerini Bulun
Kendisini çok zeki zanneden bazı okul yöneticileri ya da işyeri sahipleri çok kullanılan IP adreslerini engelleyerek insanların Google, Facebook gibi sitelere girmelerini engellerler. Siz eğer bir Geek iseniz bu sizi tabi ki durduramayacaktır.
Aslında bunu aşmak oldukça basit. Win+R (Başlat/Çalıştır) cmd yazıp açılan ekranda “ping google.com” yazdığınızda google’ a ping atmış olursunuz. Çıkan IP adresini herhangi bir browserda girdiğiniz de ise google.com’a girersiniz.
18. Onaltılı Sayı Sistemini (Heksadesimal) Öğrenin
Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemi 10 tabanlı sayı sistemidir. Bilgisayarlar ise 2 tabanlı sayı sistemini kullanırlar. Onaltılı sayı sistemi ise bilgisayar belleğindeki 8 bit’lik bayt’ları göstermek için kullanılan bir kestirme yoldur. Ayrıntılı bilgi için buraya ve buraya bakabilirsiniz.
19. WiFi Menzilinizi Arttırın
- Modem ile PC’niz arasındaki uzaklığı azaltın ve arada duvar vb. var ise mümkünse yer değiştirin. Bunlar mümkün değilse ya da yetmiyorsa,
- Repeater kullanın. Repeater için ayrıntılı bilgi buradan edinebilirsiniz.
- Laptopunuz için Harici Anten kullanın. Örneklerini şuradan görebilirsiniz. Maalesef Türkiye’de bende pek bulamadım.
20. USB Belleğinizde Mutlaka Güvenlik Programları Bulundurun
Arkadaşlarınızı sakıncalı sitelere girmemeleri konusunda ne kadar uyarırsanız uyarın gireceklerdir. Sonunda da sizden yardım isteyeceklerdir(bu kendi bilgisayarınız da olabilir). Her duruma karşı USB belleğinizde Portable(Taşınabilir) Malware Temizleyicisi, Antivirüs, CCleaner türü programlar bulundurun.
21. USB Belleğinizde İşletim Sisteminizi Bulundurun
Bir Geek her duruma hazırlıklıdır. USB Belleğinde kurulabilir bir işletim sistemi daima bulunur. USB Bellekten nasıl işletim sistemi kurulacağına dair şurayı inceleyebilirsiniz.
22. “There is No Place Like 127.0.0.1” Ne Demek Anlayın
Tüm bilgisayarlar kendilerine ait bir ağa sahip olsun diye özel olarak atanmış ağdaki birinci hosta verilmiş numaradır. İnternette kullanılamayacak IPler arasındadır.
23. Leet Alfabesini Öğrenin
Leet yani l33t alfabesi hackerların sıkça kullandığı bir alfabedir. A yerine 4 B yerine 8 C yerine ( kullanırlar. Tam alfabeyi görmek için burayı inceleyebilirsiniz.
24. Hayali Dillerden Birini Öğrenin
Masa başında oluşturulmuş bir dil size gizlilik açısından büyük faydalar sağlayacaktır. Bu tür dillerin tam listesine şuradan ulaşabilirsiniz. Benim şahsi önerim Quenya’dır. J.R.R. Tolkien’in Romanlarıyla birlikte oldukça ünlü bir dil haline gelmiştir.
25. Takımyıldızları Tanıyın
Geeklerin çeşitli ortak yönleri vardır. Star Wars serisini sevmeleri, FRP’ye ilgi duymaları ya da Takımyıldızlara ilgi duymaları gibi. Takımyıldızlar hakkında ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
26. Dijital Kameraları Manuel Olarak Kullanın
Günümüzde herkesin elinde bir fotoğraf makinesi var ve herkes fotoğrafçı. Ancak bir Geek farkını her zaman belli edeceğinden asla Fotoğraf Makinesini otomatik ayarda kullanmaz. Manuelde her çekimde kendisi ayarlar. Tabii ki bu işi tam anlamıyla kavramak aylar sürebilir ancak yine de ayrıntılı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.
27. Mulder ve Scully Kimdir Bilmelisiniz
The X-Files adlı dizideki iki ana karakterdir kendileri. Yine adlarını taşıyan şöyle de bir şarkı vardır. Kendi aralarındaki konuşmalarda sık sık bu ikili ile ilgili şakalar yaptıklarından anlamayacaksınızdır büyük ihtimalle.
28. JavaScript Öğrenin
HTML’i artık herkes az ya da çok biliyor. CSS ya da PHP gibi daha profesyonel dillerin yanı sıra HTML daha çok günlük hayatımızda karşımıza çıkmakta. Ancak bir Geek farklıdır. O HTML’i zaten çözmüş JavaScript ile ilgilenir. Tamamen Web Tasarım konusunda profesyonel olmasa da ucundan kapmak ister işi.
JavaScript hakkında temel bilgileri şuradan edinebilirsiniz.
29. Mac OS X Nasıl Yüklenir Bilmelisiniz
Mac OS X kullanmıyor olmanız onu nasıl yükleyeceğini bilmemenizi gerektirmez. Kurulumu bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.
30. Kendi Bilgisayarınızı Kendiniz Toplayın
Bir Geek performans düşüklüğünden çekineceği için hazır bilgisayarları pek almak istemez. Genellikle parçaları kendisi toplar. Bilgisayar toplama konusunda ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler burayı toplama robotunu denemek isteyenler ise burayı ziyaret edebilirler.
Lütfen burada öğrendiklerinizi gerçekten kendinize güvenmiyorsanız ya da bilmiyorsanız denemeyin. Bazılarını uygulamanın TCK’ya göre suç olabileceğini de unutmayın.
Geek olmanın temel ilkeleri birinci bölümünü burada paylaşmıştım. Yazıya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. İkinci bölümden devam ediyorum.
31. Çevresel Ses Sistemi Kullanın
DVD Playerınızı TVnizin dahili hoparlörleriyle kullanmak artık çok demode. Odanızın büyüklüğüne göre 5+1 ya da 7+1 bir sistem kurmalısınız. Hatta eğer uygun ortamınız varsa TV yerine projektör de kullanmalısınız. Ses sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi için buraya uğrayınız.
32. Laptopunuzun Ekranını Değiştirmeyi Öğrenin
LCD Laptop ekranları çok sık sorun çıkarırlar. Birçok arıza garanti kapsamına girmez. Üstüne üstlük bir de Geek iseniz zaten siz o laptopu dayanamayıp açmışsınızdır. Bu nedenle ekranı nasıl değiştirebileceğinizi de öğrenmelisiniz. Laptop Ekranını değiştirmek için şuradaki videoyu ve şu makaleyi inceleyebilirsiniz.
33. Kendi Laptop Soğutucunuzu Yapın
Şahsen çok fazla yaşadığım bir sorun laptopumun aşırı ısınması. 92°Cyi Laptopumda görmüş biri olarak çok fazla sayıda soğutucu denedim, araştırdım. Gerçekten laptopunuzun soğuyabilmesi için 100-150 TL gözden çıkarmanız gerekmekte. Ancak o kadarına da ne gerek var kardeşim diyenlerdenseniz kendi soğutucunuzu yapabilirsiniz. Aslında oldukça basit ve işlevi de oldukça iyi. Burada bir arkadaşın çalışması var. Burada da benzeri bir çalışma bulunmakta.
34. Laser Pointer’ınızın Gücünü Arttırın
Eğer bir Geekseniz elektronik her şeye biraz merakınız olmalı. Bunlardan biri de lazerler. Çocukların oynadığı bu lazerler aslında oldukça güçlü bir hale gelebiliyorlar. Ancak unutmayın bu oldukça tehlikeli de olabilir. Neyden bahsettiğimi anlamak için şu videoyu izleyebilirsiniz.
35. Klavye Kısayolları Oluşturun
Bir Geek her zaman farklıdır, pratiktir. Her programı, her dosyayı ya da her web sitesini klavye kısayolları ile açabilirsiniz aslında. Tek yapmanız gereken kısayol dosyasının özellikleri bölümünde Tuşlar kısmına kullanmak istediğiniz tuşu yazmak. Ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
36. Shell Script Çalıştırın
Eğer gerçekten bir Geek iseniz eninde sonunda bir Shell Script çalıştırma ihtiyacı hissedeceksiniz. Ben bu konuda bilgi isteyenler için önce buraya sonra da buraya bakmalarını tavsiye ediyorum.
37. Eski Laptopunuzu Dijital Çerçeveye Dönüştürün
Ortalama bir laptopun ömrü garanti süresi kadardır yani 2 yıl. Çok zorlarsanız 4 yıl boyunca kullanabilirsiniz ancak daha fazla kullanabilmek gerçekten zor. Peki artık işi bitmiş bir laptopu illa çöpemi atmalısınız? 15″ genişliğinde bir dijital çerçevenin fiyatı yaklaşık 200 TL. Belki de bunu bedavaya getirebilirsiniz. Hele de bir Geek iseniz kesinlikle kaçırmazsınız. Nasıl mı buyrun… Ayrıca buraya da göz atmayı unutmayın.
38. Flash Belleğinizi Metal Kaplama Yapın
Artık herkesin bir flash belleği var ve hepsi neredeyse birbirinin aynısı. Üstüne üstlük çok çabuk kırılabiliyorlar. Burada flash belleğinizi metal kaplama anlatılıyor.
39. Eski Kasetlerinizi Dijital Ortama Aktarın
Eğer 90larda Geek olmaya başlamış biriyseniz mutlaka o zamanlardan kalmış kasetleriniz vardır. Bence kasetleriniz boşa gitmesin onları dijital ortama aktarın. Ayrıntılı Türkçe kaynak sunmak isterdim fakat bizim Geekler genelde kasetlerin olduğu çağları pek yakalayamadılar sanırım. Ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
40. Flash Belleğinizle Bilgisayarınızı Kilitleyin
Bilgisayarınızı şifreleyebilirsiniz ancak bu şifreler asla kırılamayacak türden değillerdir. Bilgisayarınızda Top Secret diyebileceğimiz türden bilgiler saklıyorsanız bu yöntemi size tavsiye edebilirim. Ayrıntılı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
41. Kendi Ethernet Kablonuzu Yapın
Unutmayın eğer bir Geek iseniz kullandığınız elektroniğin her bir zerresinden anlıyor olmalısınız. Ethernet kablonuzda bir problem olduğunda tamir etmesi için başkasını çağırıyorsanız siz bir Geek değilsiniz. Bu işlem nasıl yapılır diyorsanız aslında çok basit şurayı ve şurayı inceleyebilirsiniz.
42. VPN Kullanın
Açılımı Virtual Private Network, Türkçesi Özel Sanal Ağ’dır. İnternet sitelerine erişim yasaklandıkça VPN kullananların sayısı da artıyor. Eğer internette herhangi bir sınır istemiyorsanız yapmanız gerekenler burada mevcut.
43. Webcamınızı Güvenlik Kamerasına Dönüştürün
Ortalama bir gizli kamera sisteminin yıllık maliyeti 2-3bin TL civarında. Ancak korumayı hedeflediğiniz bir banka değilse bu kadar para vermeye değmeyecektir. Günlük hayatta kullandığınız Webcami 7/24 görüntü alan ve depolayan bir gizli kamera haline getirebilirsiniz üstelik ücretsiz. Nasıl mı buyrun. Ayrıca buraya da bakmanızda fayda var.
44. Eski Konsol Oyunları Oynayın
Tüm Geekler Atariden başlayarak PlayStation, Wii, Xbox vs. oynamışlardır. Ancak özellikle eski oyunların tadı bir başkadır.
45. Klavyeniz ile Enstrüman Çalın
Geekler o kadarda asosyal değillerdir. Müzikten anlarlar en azından bilgisayarla yapıyorlarsa. Buradan Piano, gitar, saksafon, bateri vb. enstrümanları gerçek sesleriyle çalabilir, öğrenebilirsiniz.
46. Bilgisayarınıza 3. Monitör Ekleyin
Yanlış okumadınız 2. bir monitör değil 3.monitör ekleyin. Çünkü artık birçok bilgisayar kullanıcısı iki monitörün faydalarını gördü ve kullanmakta ancak 3.monitör tam bir Geek’e göre. Çoklu monitörlerin faydaları hakkında şu makaleyi okuyabilirsiniz.
47. Parçalı Videoları Birleştirin, HD Yapın
İnternet üzerinden izlediğiniz film, dizi vs. bilgisayarınıza indirdiğiniz zaman part part iner. Bu dosyaları çok rahatlıkla tek dosyada birleştirebilir, 1080P, 720P, HD formatlara dönüştürebilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan DivX Player Plus paketindeki Converter. Plus sürümünü buradan bulabilirsiniz.
48. En Gelişmiş Şifreleme Programını Kullanın
TrueCrypt. Verilerinizi saklamak konusunda bir kaç öneri sunduktan sonra en güvenilirini sona sakladım. Oldukça güçlü bir dosya koruma programıdır. Tek avantajı ve dezavantajı ise eğer şifreyi unutursanız geçmiş olsun. Bu sayede kırmak oldukça zordur. Ayrıntılı bilgi için burayı ziyaret edebilirsiniz.
49. Geek’in Ne Olduğunu Öğrenin
Profesör öğrencisine sorar,
– Roman, Hikaye dışında okumayı severmisin?
+ Evet severim.
– Neler okursun?
+ Kaynak kod, açık kaynaklı projelerin api dökümanları
……………….. Teknik……….. Sosyal
title ………… Yetenek ……… Yetenek
normie ……… no ……………… yes [Normie = standart]
geek …………. yes …………….. yes
nerd …………. yes …………….. no [Nerd = İnek]
dork …………. no ……………… no [Dork = Salak]
Programlar için verdiğim bazı linkler zaman geçtikçe ölebilirler ancak Google’da yeni bir aramayla rahatlıkla yenilerini bulabilirsiniz. Unutmayın bu yazıda TCK’ya göre suç teşkil edebilecek bazı noktalar bulunabilir, bazı yöntemler maddi hasara yol açabilir. Kendinize bu konularda güvenmiyorsanız denemeyiniz.