Facebook Pixel Nedir?
Facebook pixel, Facebook reklam etkinliğinin optimizasyonunu sağlayan bir web analizi aracıdır. Kullanıcıların web sitenizdeki hareketliliğini ve hangi işlemleri yaptıklarını anlamanıza yardımcı olur. Pikselin kendisi bir web sitesinin koduna eklenen bir komut dosyasıdır. Bu komut dosyası da Facebook Business Manager ya da Ad Manager içerisindeki Etkinlik Yöneticisi’nde bulunur. Facebook piksel, karlı bir Facebook reklam kampanyası yürütme şansınızı büyük oranda artırır. Piksel sayesinde reklam kampanyaları oluşturabilir, web sitenizdeki her eylemden veri toplayabilirsiniz. Pikseli kullanarak reklam kampanyalarınıza yeniden pazarlama, dönüşüm optimizasyonu ve kapsamlı kitleler gibi güçlü özellikler ekleyebilirsiniz.
Piksel kurulumu ile çevrimiçi pazarlama etkinliklerinize dair etkili kararlar almanız için sağlam veriler elde etmenizi sağlayacak Facebook analizlerine erişebilirsiniz. Bu içeriğimizde sizlere sağlayacağımız bilgilerle yola çıkarak profesyonel bir etkileşimle pazarlama sürecinizi ilerletmek ve geliştirmek için Sosyal Medya Danışmanlığı alabilirsiniz.
Yani Facebook Pixel Ne Yapıyor?
Piksel, analizleri daha basit elde edilir hale getirmek ve Facebook profiliyle eşleştirmek için bir web sitesi kullanıcısının verilerini ve eylemlerini birleştirir. Verileri, reklamların sonuçlarını iyileştirmek, yeniden hedefleme reklamlarını kullanmak ve hatta dönüşüm optimizasyonu yoluyla web sitenizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Hedef kitlenizi daha iyi anlamak için verileri kullanmak, sosyal medya pazarlama analitiğinin temel bir unsuru olarak büyüyen çevrimiçi iş etkinliği için oldukça etkili bir araçtır.
Facebook pikselin kurulumunu yaptıktan sonra izlenen verilerin daha fazla özelleştirilmesini istemiyorsanız web sitenizin arka planında çalışır ve kendi kendine bir işlem yapmadan kullanıcı eylemlerini izlemeye devam eder. Facebook piksel, sosyal medya pazarlama çalışmalarınızın web siteniz üzerindeki etkilerini gerçek anlamda gösterebilmektedir.
Yalnızca birkaç değişken ile farklılaşan bir kitleniz varsa piksel ile çeşitli hedefler ile farklı kitlelere verdiğiniz reklamlarla istediğiniz kişilere ulaşabilirsiniz. Facebook’ta reklam kampanyası sürdürmüyor olsanız bile piksel ile toplanan veriler daima web sitenizin kullanıcı analizine etkili katkılar sağlayacaktır. Ayrıca daha sonrasında da Facebook’a reklam vermeyi düşünürseniz pikselin kurulumunu hali hazırda sağlamış olduğunuz için reklam kampanyalarınızı daha iyi hale getirebilir ve web verilerinin fırsatlarını daha iyi keşfedebilirsiniz. Buna ek olarak pikselin topladığı veriler 180 gün süresince kullanılabilir olduğundan kampanyanız yeni başlasa da farklı fikirler edinmek için bunlardan da yararlanabilir olacaksınız.
Facebook Pixel’in Faydaları
- Ücretsiz
- Veriye dayalı kararlar ile belirli eylemleri gösteren doğru kişilere reklam gösterimi
- Belirli eylemi gerçekleştirme olasılığı en yüksek olan kişilere reklamları optimize etme imkanı ile daha fazla dönüşüm ve gelir elde etme
- Facebook reklamlarının etkinliğini ölçebilme
- Facebook Analytics (gelir raporlama, web sitesi analitiği için alternatif görünüm)
- Hedef kitlenizi daha iyi anlama
- Facebook reklamlarını benzer hedef kitlelerle karlı bir şekilde ölçeklendirme
Facebook Analytcs’e Erişiminizi Sağlar
Facebook piksel yalnızca reklam kampanyası kullanımları için değildir. Facebook pikseli kurmak, piksel tabanlı Facebook Analytics’e erişmenizi sağlar. Sayfa analizi ile çok benzer olan piksel analizi web sitesi ziyaretçileri ve eylemleri hakkında toplanan verileri, web siteniz ve performansı için daha fazla bilgi edinebileceğiniz faydalı bir gösterge panosu şeklinde sunar.
Facebook piksel web sitesi ziyaretçilerinizin birçok davranışsal ölçümlerini izleyebilir. Bu sayede de kitleniz sizin açınızdan daha anlaşılır hale gelir. Kullanıcılarınızın uygulanan değişikliklere nasıl tepki verdiğini bilebilir böylece yenilikleri etkili bir şekilde test edebilirsiniz. Örneğin; aşağıda sıraladığımız faktörleri ve verileri daha iyi bir görünüm elde etmek için kullanabilirsiniz.
- Kullanıcılarınızın web sitenizi kullanma şekli,
- Ziyaretçilerin trafik kaynakları (Örneğin; SEO trafiği),
- Kitlenizin demografik bilgileri,
- Facebook’un web sitenizden çektiği Facebook Analytics hunileri,
- Kullanıcıları kayıt altında tutma,
- Müşteri rotası,
- En yüksek performansı gösteren içerik/içerikler,
- Çevrimiçi mağazalar.
Bu veriler ile sağlayabilecekleriniz ise;
- Gelir geliştirme
- Satın alma hareketliliğini takip etme
- Müşteri değerleri
Daha fazla büyüme elde etmek amacıyla çevrimiçi işinizi optimize etmek ve iyileştirmek için Facebook analizlerini iyileştirilmiş piksel verileriyle özelleştirebilirsiniz. Facebook analitiği diğer analiz araçlarınızın (Google Analytics gibi) yerini almamalıdır. Yalnızca diğer analiz araçlarınıza ek olarak ziyaretçilerinizi derinlemesine analizi ile bir bakış açısı sunan ücretsiz ve iyi bir araç olarak görülmeli ve kullanılmalıdır.
Facebook Reklam Sonuçları Optimizasyonu ve Pixel Etkinlikleri ile Dönüşüm Sağlama
Piksel olmadan Facebook reklam yatırımlarınızda kayıp yaşamanız daha olasıdır. Facebook piksel, kampanyalarınızı daha karlı hedeflere optimize etmenize olanak sağlar. Facebook pixel nedir? Facebook pixel gerekli midir? sorularının aslında en önemli yanıtını alacağınız verimi öğrendiğinizde alacaksınız. Facebook’taki reklamlarınızdan maksimum verimi almak istiyorsanız piksel son derece önemli bir unsurdur. Örneğin; tıklamalar ya da gösterimler gibi yalnızca Facebook’un sunduğu yüzey düzeyinde kampanya seçeneklerine güvenirken bazen gerekli sonuçları da sağlayabilirler. Genelde dönüşümler için optimizasyon yapmamak, kampanyalarınızdan sağlayacağınız karı yüksek oranda düşürebilir. Facebook reklamlarında dönüşüm sağlamayan kampanyalar kullanıyor olsanız bile piksel kullanımı yine de tavsiye edilen ve faydalı bir yöntemdir. Nihayetinde iyileştirilmiş veri toplama, herhangi bir zamanda kullanabileceğiniz önemli fırsatlar doğurabilir.
-
Facebook Pixel Yeniden Hedefleme
Piksel kodunu web sitenize yüklemeden sitenizi ziyaret eden ya da Facebook reklamlarınızla etkileşime giren kişileri yeniden hedeflemeniz mümkün değildir. Çevrimiçi reklamlarda pazarlama ilişkisini artırmanın faydalarını çevrimiçi reklam stratejinize eklemeniz son derece faydalıdır. Eylemleri ve özel dönüşümleri kullanarak kitlenizi istediğiniz şekilde yeniden hedeflemek için karmaşık ya da basit kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. Piksel. sonuçları ve karlılığı iyileştirmek için Facebook reklamlarını daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar.
-
Kitle Optimizasyonu ve Özel Kitleler Oluşturma
Facebook reklamlarının temel unsurlarından biri pikselle topladığınız web sitesi verilerine dayalı olarak özel hedef kitleleri nasıl kullandığınızdır. Piksel verilerini kullanarak özel bir hedef kitle oluşturmak için reklam hesabınızdaki “Kitleler” e gitmeniz gerekir. Bu aşamada ilk olarak veri kaynağı olarak “web sitesi”ni seçin ve orada doğru reklam hesabını ve pikseli gördüğünüzden emin olun. Daha sonra özel hedef kitlenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Varsayılan olarak Facebook size aralarından seçim yapabileceğiniz bazı temel faktörler sunacaktır;
- Tüm web sitesi ziyaretçileri
- Belirli sayfaları ziyaret etmiş kişiler
- Harcanan zamana göre ziyaretçiler
- Web sitenizdeki etkinlikler
- Sayfa Görünümü
- İçeriği görüntüleme
- Daha önce kurmuş olduğunuz herhangi bir olay (standart ve özel olaylar)
Kitlenize dahil olan kişilerin hedef kitlenizde kaç gün kalmasını istediğinizi seçin (1-180 gün arasında seçim yapabilirsiniz). Kitlenizi özelleştirmek için URL ya da para birimi gibi parametreleri ekleyin. Örneğin; ziyaret edilen sayfalara göre farklı kitleler oluşturarak reklamlarınız için özelleştirilmiş ve güçlü satıl hunileri oluşturabilirsiniz.
Örneğin; satış huninizde 4 farklı sayfa var. Bu 4 sayfaya göre satış huninizi 4 farklı kitleye ayırabilirsiniz;
- İlk aşama (ziyaret edilen ilk sayfayı içerir)
- İkinci aşama (birinci ve ikinci aşamayı içerir)
- Üçüncü aşama (öncekileri ekleyen aşama)
- Son aşama (son dönüşüm)
Bu kitlelere özelleştirdiğiniz huniler kapsamında reklam vererek dönüşüm huninizin farklı aşamalarında farklı kişileri yeniden hedefleyebilir, dönüşüm oranınızı artırabilirsiniz.
-
Benzer Kitleler
Muhtemelen pikselin size sağladığı en iyi özelliklerden biri Facebook reklamlarınızda benzer hedef kitlelerin kullanılmasıdır. Benzer hedef kitleler sayesinde web sitenizde hali hazırda eylemleri gerçekleştiren kişilerle aynı ya da benzer özelliklere sahip kişilere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Örneğin; çevrimiçi mağazanızdan satın alma, sepete ekleme vb. işlemleri gerçekleştiren kişilerle benzeyen yeni bir kitle oluşturabilirsiniz. Benzer hedef kitleler, bir ülkede ya da bölgede en az 100 ziyaretçi satın alma işlemi gibi bir işlem yaptığında kullanılabilir hale gelir.
Benzerlikler, reklamlarınızı yalnızca ilgi alanına dayalı kampanyalara veya yeniden hedeflemeye güvenmekten daha karlı bir şekilde ölçeklendirmenizi sağlar. Ziyaretçilerinizden yeterli dönüşümü elde ettiğiniz sürece web sitenizdeki herhangi bir etkinlik ya da sayfadan benzer bir hedef kitle oluşturabilirsiniz. Hedef pazarın %1-10’u bir hedef kitle boyutu seçerek benzer hedef kitlenizi daha da optimize edilmiş hale getirebilirsiniz. Bu noktada bilmeniz gereken %1 orijinal parametrelerinize en yakın ve %10 en uzak anlamına gelir. Reklam setlerinizde yaş, cinsiyet, dil ve coğrafi bölge gibi daha spesifik demografik bilgilerle benzer hedef kitlelerinizi değiştirebilirsiniz.
Benzer hedef kitleler, algoritma bazında önceki ziyaretçilerinizle aynı şekilde hareket edebileceği tahmini söz konusudur. Çoğu zaman elbette doğru sonuçlar verir. Ancak hiçbir zaman %100 sonuç verecek şekilde planlama yapılmamalıdır. Dolayısıyla hangi kombinasyonun benzer hedef kitlelerinizle en iyi sonucu verdiğini anlamak için çok sayıda test yapmak faydalı olacaktır.
Dönüşümler: Standart ve Özel Olaylar
Facebook pixel nedir? Facebook pixel nasıl kullanılır? denildiği noktada aklınıza sağlayacağı dönüşüm faydaları gelmelidir.
Dönüşümleri ölçmek ve optimize etmek, çevrimiçi reklam verirken asla es geçmemeniz gereken bir adımdır. Web sitenizde yüklü bir piksel olmadan da Facebook reklamlarınızın sonuçlarını doğrudan ölçmeniz mümkün değildir. Elbette tüm kampanyalarınızdan elde ettiğiniz dönüşümleri tek bir yerde ölçmek için Google Analytics hedeflerini kullanabilirsiniz. Ancak piksel olmadan Facebook, reklam kampanyalarınızı dönüşümü iyileştirmek için optimize edemez. Dolayısıyla bu alanda reklam verirken de piksel gerekli hale gelir.
Bir piksel aracılığıyla otomatik olarak izlenen standart olaylar vardır. Satın alma, sepete ekleme, sayfa görüntüleme ve daha fazlası… Bu standart olayları özelleştirerek özel dönüşümler olarak ayarlayabilirsiniz. Günümüzde mevcut standart olaylar şunlardır;
- Sepete ekle
- Ödemeyi başlatma
- Açılış sayfası
- Ödeme bilgisi ekleme
- Satın alma
- İstek listesine ekleme
- Kaydı tamamlama
- Temas etme
- Ürün özelleştirme
- Bağış yapma
- Konum bulma
- Takvim
- Arama
- Deneme sürümünü başlatma
- Başvuruyu gönderme
- Abone olma
- İçeriği görüntüleme
Facebook pikselde altta yer alan Olay Yöneticisi’nin genel görünümünde olay ekle ve daha sonra Pikselden’i seçerek bulabileceğiniz Olay Kurulum Aracı’nı seçerek standart olayları web sitenize uygulayabilirsiniz. Ancak daha fazlasına ihtiyacınız varsa ya da işletmenizin reklamcılıktan spesifik hedefleri varsa pikselin daha sonra reklam optimizasyonunda izlemesi ve kullanması için özel etkinlikler ayarlamanız gerekir.
Özel etkinlikler, web sitenizdeki herhangi bir eylemi izleyebilir. Örneğin; Google Etiket Yöneticisi ile özel etiketler oluşturabilirsiniz. Bu noktada bilmelisiniz ki; özel etiketler özel bir dönüşüm oluşturmanızı gerektirir. Aksi takdirde Facebook bunları reklam optimizasyonunda kullanamaz.
Özel bir dönüşüm oluşturmak için Etkinlik Yöneticisi’ne gitmeli ve “oluştur”u tıklayıp “özel dönüşüm”ü seçmelisiniz. Özel etkinliğinizi bulduktan sonra gerekirse kural ve değer ekleyebilirsiniz. Bu aşamaların sonunda özel etkinliğinizi reklam kampanyanızda kullanılır hale getirmiş olursunuz.
Facebook Pixel Nasıl Kullanılır? Nereden Alınır?
Facebook pixel nedir? sorusu elbette Facebook Pixel nedir ve nereden alınır? Facebook pixel nasıl kullanılır? sorularını doğurmaktadır. Soruların cevabının da uygulamasının da oldukça basit olduğunu baştan söyleyelim. Web siteniz için benzersiz piksel kodunuzu ve kimliğinizi almak son derece kolay bir işlemdir. Piksel kodu için mevcutta sahip olmanız gerekenler;
- Bir Facebook işletme yöneticisi hesabı veya işletme yöneticisi hesabı,
- Komut dosyası ekleyebileceğiniz bir web sitesi,
- İsteğe bağlı olan ancak önemle tavsiye edilen; sitenizde dönüşüm olarak ölçülen önemli işlemler (eylem butonları, satış ortağı bağlantıları vb.)
Facebook Pixel ID Kurulumu ve Kodunuzu Elde Etme
- İlk olarak Etkinlik Yöneticisi’ne gitme
- “Veri kaynaklarını bağla” ibaresine tıklama ve ardından Facebook Pixel’i seçme
- İsim verme
- İsteğe bağlı olarak Facebook’un web sitenizin platformunu kontrol etmesine izin verme
- Kodu manuel olarak kopyalayıp yapıştırmanızı ya da bir iş ortağı entegrasyon çözümü kullanmanızı isteyecektir.
Facebook piksel kodunuz hazır hale geldi bile! Piksel kimliğinizi daima Etkinlik Yöneticisi’ndeki ayarlardan bulabilirsiniz.
Facebook Pixel Nasıl İndirilir ve Kurulur?
Bir Facebook pikseli yüklemek basittir. Olay Yöneticisi’nde pikseli oluştururken aldığınız kodu kopyalayabilir ve web sitenizin en üstündeki başlık bölümünün altına ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda iş ortağı entegrasyonlarını da kullanabilirsiniz. Ayrıca çalıştırdığınız web sitesinin türüne bağlı olarak hızlı kurulumlar dahi mevcut olabilir. Birçok platform, ayarlarına yalnızca kimliği ekleyerek bir Facebook piksel yüklemenizi sağlar. Peki farklı platformlarda Facebook pixel nedir, nasıl kurulur? şimdi bunları inceleyeceğiz.
-
Google Tag Manager Kullanarak
Pikseli kurmanın en kolay yolu Google Tag Manager kullanmaktır. Bunun için;
- Google Etiket Yöneticisi’ni açın,
- İş entegrasyonu yapın,
- Google Etiket Yöneticisi hesabınıza bağlanın ve direkt piksel yüklenmiş olacak.
Alternatif olarak pikseli Etiket Yöneticisi’nin kendisine yükleyebilirsiniz;
- Yeni bir etiket oluşturun,
- Özel HTML seçin,
- Piksel kodunuzu HTML alanına yapıştırın,
- Tetikleme bölümünde “tüm sayfalar”ı seçin.
-
Shopify İçin Facebook Pixel Nasıl Kullanılır?
Shopify’da piksel yüklemek için Shopify’da çevrimiçi mağaza tercihlerinize gitmeniz ve “Piksel Kimliğiniz” yazan bölüme yapıştırmanız gerekir.
-
Squarespace İçin Facebook Pixel Nasıl Kullanılır?
Pikseli Squarespace’e yüklemek için pazarlama ayarlarından; Ana Menü > Pazarlama > Facebook Piksel Reklamları’na girdikten sonra piksel kimliğinizi bu alana yapıştırıp kullanıma hazır hale getirmiş olacaksınız.
-
WordPress ya da Woocommerce İçin Facebook Pixel Nasıl Kullanılır?
Pikseli Facebook eklentisi ile WordPress ve Woocommerce’e yükleyin. Piksel kurulumunda “iş ortağı entegrasyonu” bölümüne giderek başlayın ve WordPress ya da Woocommerce’i seçin. Eklentiyi indirmeniz için size bir bağlantı verecektir. Bu eklentiyi WordPress’e yükleyin ve alanlara kimliğinizi ekleyin.
YA DA
Başlığın içine kod eklemenizi sağlayan diğer WordPress eklentilerini de kullanabilirsiniz. Örneğin; Insert Headers and Footers eklentisini kullanabilirsiniz. Bu durumda, “Kodu Kopyala”yı seçerek başlayın ve seçtiğiniz eklentinin alanlarına yapıştırın.
YA DA
Çok fazla eklenti kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, kodu header.php dosyanıza eklemeniz yeterlidir.
Görünüm -> Editör -> Header.php’yi bulun ve kapatma ve güncelleme dosyasından önce kodu yapıştırın.
-
Wix İçin Facebook Pixel Nasıl Kullanılır?
Wix’e piksel yüklemek için ana sayfanızdan Pazarlama Araçları > Pazarlama Entegrasyonları > Bağlan (Facebook Piksel) seçeneklerini seçmeniz gerekir.
-
Bir Sitede Birden Fazla Pixel Kurulumu
Nadiren de olsa web sitenize iki veya daha fazla pikselin işlevselliğini eklemeniz gerekebilir. Örneğin; birden fazla reklam hesabı varsa ve verilerin ayrılmasını istiyorsanız bunu yapabilir ya da sadece test etmek amaçlı ekleyebilirsiniz. Birden çok pikseli etkinleştirmek için kodu manuel olarak eklemelisiniz; ikinci piksel kodunu aynı koda dahil edebilmeniz için kodu değiştirmenize olanak sağlar. İlk kimliğin altına “fbq(‘init’, ‘YourID’);” kodunun başka bir satırını eklemeniz yeterlidir.
Bu içeriğimizde temel olarak Facebook pixel nedir? sorusunu yanıtlamayı amaçlamakla birlikte Facebook pixel nasıl kullanılır? sorusunun da detaylı cevaplarını vermeye çalıştık. Buradan edindiğiniz bilgiler ile Facebook piksel kurulumunuz için bir rehberiniz olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak dijital pazarlama yolculuğu stratejik ve büyük rekabet içerisinde ilerleyen bir yolculuk olduğundan her şeyi en doğru şekilde planlamak ve etkili dönüşümleri elde etmek için profesyonel bir çabaya girmek isteyebilirsiniz. Bu durumda bir Sosyal Medya Eğitimi almanız hem sosyal medyada mecraların ruhunu anlayarak strateji geliştirmeniz açısından hem de hedef kitlenizle doğru teması yakalayabilmek açısından son derece faydalı olacaktır.