Öncelikle CTR nedir? sorusunu en temel şekilde yanıtlayarak başlamak faydalı olacaktır. Açılımı click through rate olan CTR’nin Türkçe karşılığı tıklama oranıdır. CTR, bir reklam kampanyasının performansını ölçmek için yani hangi içeriğin hedef kitlenizde yankı uyandırdığını ve dönüşüm getirdiğini anlamayı sağlayan bir performans metriğidir. Bu noktada mutlaka bilinmesi gereken şey, iyi bir CTR her zaman yüksek dönüşümler veya web siteniz ile daha iyi bir etkileşim anlamına gelmez. Yüksek bir CTR elde etmiş ve bu kullanıcılarda satın alma dönüşü almadıysanız büyük bir olasılıkla yanlış hedef kitleye yönelmişsiniz demektir. CTR nedir? ve profesyonel bir Google Ads stratejisi nasıl geliştirilir? gibi sorularınıza uzmanından yanıt almak ve doğru bir çalışma süreci gerçekleştirmek Dijital Pazarlama Eğitimi alabilirsiniz.
CTR’nin Önemi
CTR, dijital pazarlama ortamında web sitenizin nerede olduğunu görmek açısından önemlidir. Dijital pazarlama stratejileriniz için seçeceğiniz yönteme, CTR değerlerini baz alarak karar verebilirsiniz. CTR değerleri size hangi tekniğin müşterileriniz için daha işe yarar halde olduğunu söyler. Bu sayede doğru alana yönelip potansiyel hedef kitlenizle bir araya gelebilirsiniz.
CTR’nin bir diğer kritik önemi ise Google Ads Quality Score’a (kalite puanı) etki eden üç faktörden biri olmasıdır. Quality skor; açılış sayfası, reklamlar ve anahtar kelime unsurlarına göre belirlenir ve web sitenizin kalitesi ölçümlenir. CTR ne kadar dikkat çekici olduğunuzu gösteren bir unsur olmasıyla da çok önemlidir. CTR vitrine bakanların değil mağazaya girenlerin oranı olduğu için yeterince dikkat çekmiş olma başarısını da vermiş olur. Ayrıca CTR sayesinde pazarlama dilinizi geliştirebilir en doğru şekli ile kullanabilirsiniz. Çünkü düşük CTR oranı hedef kitlenize yanlış iletişim kurmuş olma ihtimalinizi gösterdiğinden farklı pazarlama dili kullanarak en doğrusunu bulabilirsiniz. Haliyle doğru pazarlama dili kullanmak tıklama oranınızı artırırken bu oranlar satışa dönüştükçe nihai hedefinize ulaşmış olursunuz.
Bir web sitesine giren kişilerin tamamı reklamlara tıklamayabilir. Zaten beklenti de bu yönde değildir. Eğer bir web sitesinin CTR oranı %100’ü bulduysa siteye gelen tüm ziyaretçiler reklamlara tıklamış demektir. Normal şartlarda böyle bir oran pek mümkün olmadığından burada bir hile söz konusu olabilir. %100 CTR oranına sahip bir web sitesinde geri dönüşler ciddi bir oranda olmadığı sürece reklam verenler, söz konusu sayısal veriye güvenini kaybeder ve reklamı durdurma kararı alırlar. Örneğin; bir e-ticaret sitesine reklam bannerı aracılığıyla 6000 kişi giriş yapıyor. Bu kadar kişiden hiç kimse alışveriş yapmıyor yani bu tıklama satışa dönüşmüyorsa haliyle verilere şüphe ile bakılır, düzeltilmesi gereken bir şey olduğu ya da yüksek oranda reklamların etkili bir getirisi olmadığı düşünülür. O halde tıklama oranından ziyade dönüşüm oranının yüksekliği önemsenmelidir.
CTR Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Web sitesinde yayınlanan bir reklam için; Tıklama oranı = Tıklama sayısı / Gösterim sayısı olarak hesaplanır.
Bir örnekle açıklayalım; Bir web sitesinde yayınlanan reklam 10.000 gösterime sahip ve 800 tıklama almış ise “tıklama oranı = 800/10.000 = %0.8” olarak bulunur.
İdeal ve Ortalama CTR Oranı
CTR nedir? sorusunu aydınlantıktan sonra CTR hesaplaması kafaları karıştırır hale gelir. Bu konuyu da kavradıktan sonra ortaya çıkan önemli sorular; ideal ya da ortalama CTR oranı nedir? Bunu nasıl yakalarım? CTR oranınızı hesaplayıp sonuca ulaştıktan sonra doğal olarak bu sonuç iyi mi kötü mü ortalama mı bilmek istiyorsunuz. Bu noktada ilk olarak bilmeniz gereken şey, bulunan verinin ölçüm yapılan mecraya göre değerlendirilmesi gerektiğidir. Çünkü her mecranın dinamiği farklıdır. Aynı zamanda mecraya göre sizin beklenti ve değerlerinizde farklı olur. Mecrada ya da sektördeki rekabet ortamına göre %1’lik bir CTR oranı, başarılı bir oran olabileceği gibi acil müdahale edilmesi gereken korkunç bir sonuçta olabilir. İdeal ve ortalama CTR oranına istinaden yapılan araştırmalara göre; mail için minimum %2.5, reklamlar için ise minimum %1.9 olması gerektiği saptanmıştır. Arama sonuçlarında birinci sırada yer alan web siteleri için bu oran ortalama %31.7 olarak bulunmuştur. Bu oran, ideal CTR değer, için bir fikir oluşturabilir. Tıklama oranından daha net sonuçlar almanız için kanal bazlı değerlendirme yapmak oldukça faydalı olacaktır.
Belirtilen ortalama değerler, takdir edersiniz ki çok geniş bir alana hitap ediyor. Dolayısıyla dikkate alacağınız değerleri, sektörünüze istinaden yapacağınız hesaplamalar ile ulaşmanız çok daha etkili olur. Örneğin; niş bir alanda hizmet veriyor ve arama sonuçlarında üst sıralarda yer alıyorsanız bu durumda beklediğiniz CTR oranı %70-%80’lere varabilir. Fakat rekabeti yüksek kalabalık bir pazardan pay almanız söz konusuysa %5’lik bir CTR oranı bile beklentinizi karşılayabilir, başarılı sonuç olarak atfedilebilir.
CTR Oranını Etkileyen Faktörler
Bir reklamın CTR oranı çok sayıda çeşitli faktörlerle etkilenebilir. Dolayısıyla bu sorunun cevabını vermek CTR nedir? sorusunu yanıtlamak kadar kolay ve kesin değildir. Ancak CTR’yi etkileyen bazı temel faktörler bilinmektedir. Bunlar;
- Hedefleme ve kitle
- Markalı ve markasız olması
- Reklam metninin yaratıcı mesaj içermesi (CTA – call to action)
- Teklif türü
- URL görüntüsü
- Görseller ve tasarım
- Sektörel rekabet
- B2B veya B2C olması
- Anahtar kelime kullanımı
- Anahtar kelimelerin aranma hacimleri
İyi Bir CTR Nasıl Elde Edilir?
İyi bir CTR elde etmek için yapmanız gereken bir dizi önemli işlem vardır.
- Eşsiz ve Bilgilendirici Bir İçerik Oluşturun: SEO için meta açıklaması PPC’de reklam kopyası olarak bilinen içeriğinizi özgün ve bilgilendirici bir şekilde yazmalısınız. Bu metin, kullanıcılarınızı web sitenize çekmek için kullanılır. Bilgi verme kısmını maksimuma çıkarmadan, soru-cevap içeriğine net bir yanıt sağlamadan, kullanıcılarınızın daha fazla bilgi için metnin devamını okuma isteği uyandırıcı şekilde hazırlayacağınız bu meta açıklaması son derece önemlidir.
- Yapılandırılmış Verilerden Faydalanın: İkinci adım olarak yapılandırılmış verilerden yararlanmak doğru bir aşama olacaktır. Yapılandırılmış veriler sayesinde içeriğinizi öne çıkarabilir, insanların dikkatini çekebilirsiniz. Tıklama oranınızı artırmak için yapılandırılmış verilerle sayfanızı destekleyerek optimize etmek fayda sağlayıcı bir adımdır.
- Yerel SEO İçin Optimizasyon Yapın: Yerel optimizasyonunuzu mutlaka yapmalısınız. Yerel SEO optimizasyonu, web sitenizin yerel aramalarda öne çıkması ve daha fazla organik trafikle elde edilmiş potansiyel müşteri demektir. Araştırma verilerine göre kullanıcıların %50’si yerel arama yaptıktan birkaç gün sonra mağaza ziyaretini gerçekleştiriyor.
İyi Bir CTR Nasıl Korunur?
CTR nedir? sorusunun cevabını elde ettikten sonra ilk soru iyi bir CTR nasıl korunur? oluyor. O halde iyi bir CTR elde etmeyi ve onu korumayı nasıl yapacağınızı açıklığa kavuşturalım. Öncelikle iyi bir CTR elde etmek elbette ki kaliteli bir içerik oluşturmakla başlamaktadır. Yüksek olasılıkla arama hacmi yüksek ve hedef kitle tarafından dikkat çekici bulunan anahtar kelimeler, özellikle de uzun kuyruklu anahtar kelimeleri seçerek başlamak isteyeceksiniz. Hem trend olan hem de içeriğinize yarar sağlayacak anahtar kelimeleri belirlemek için SEO araçlarından faydalanabilirsiniz.
CTR nedir? sorusunun ötesinde elde edilen CTR’yi koruma nasıl olur? Bunun için yapmanız gereken etkili ve önemli yöntemler vardır. Öncelikle başlığınızı, meta açıklamanızı ve/veya reklam metninizi öne çıkmak istediğiniz anahtar kelime ile optimize etmelisiniz. PPC (pay per click) için de negatif anahtar kelimeler kullanmayı unutmamalısınız. Negatif anahtar kelimelerden yararlanmak alakasız sorgular içi filtreleme yapmanıza olanak sağlar. CTR artırmak için uygulanacak bir diğer etkili yöntem ise kopyaya bir inceleme uzantısı eklemektir. Potansiyel müşteriler, markanızın olumlu bir şekilde değerlendirildiğini gördüğü zaman tıklamalarınız yüksek oranda artacaktır.
CTR’de Ne Zaman Artış Görülür?
Genellikle insanlar internette bilgi alma aşamasındayken CTR oranını oldukça yüksek görürsünüz. Satın alma kararı verildikten sonra söz konusu oran düşer. Ayrıca video içeriklerinden genelde yüksek CTR sağlandığını görebilirsiniz. Örneğin, salt bir içerikten oluşan bir e-mail yerine video içeren bir e-mail CTR oranına %96’lık bir katkı sağlar. Bu orandan da anlayacağınız üzere video içeriği tüm içerik türlerinin ortalama en yüksek tıklama oranına sahiptir. CTR artırmak için mevcut içeriğinize bir video ya da video içeriğinize bir bağlantı eklemek faydalı olacaktır. Dijital pazarlamacılar tarafından zaman içerisinde yapılan organik trafik artırma testleri sonucunda bazılarının hiçbir işe yaramadığı fark edilse de CTR artırmanın deneyimlenmiş ve gerçeklik ifade eden yolları vardır. Meta açıklamalarınızda yaratıcılığınızı ortaya koymak, SEO odaklı başlık seçimi yapmak bunların en temel ve daima işe yarayan yollarıdır. SEO stratejisiyle bütünleşik bir Google Ads planlaması nasıl olur? CTR nedir ve kendi yararınıza nasıl kullanabilirsiniz? Alanının uzmanları ile birlikte bu süreçleri yürütmek ve etkili bir dönüşüm elde edip korumayı amaçlayabilirsiniz. Bunun için bir Google Ads Danışmanı desteği alabilirsiniz.