İçerik Analizi Nedir?
Sosyal bilimlerde ve dijital pazarlamada sıkça kullanılan bir yöntem olan içerik analizi; nicel ve nitel yollara başvurularak yapılan analizlerin tümüdür. İçerik analizini en basit haliyle, ürettiğiniz içeriklerdeki temalar, kalıplar ve anahtar kelimeler yani içerikte sık geçen kelimeler gibi önemli noktalarını belirlemek ve analiz etmek olarak tanımlayabiliriz. İçerik analizi, nesnelliği ön planda tutarak psikoloji, tarih, edebiyat, sosyoloji, gazetecilik ve siyasal bilimler alanında sıklıkla karşımıza çıkan bir yöntemdir. Bu yöntem verilerin en sağlıklı şekilde belirlenmesini ve kullanılmasını sağlar. Dijital pazarlamada yapılan içerik analizi sosyal bilimlerdekinden biraz daha farklı. Bu yazımızda, dijital pazarlamayla ilgili olan kısmına ağırlık vereceğiz. Dijital pazarlamada, söz konusu içeriğin kullanıcı tarafından nasıl bulunduğu ve etkileşiminin nasıl olduğu araştırma konusu oluyor. Markalar, bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak için pazarlama amacıyla içerik üretirler. Söz konusu ürün veya hizmetinizle ilgili bilgi almak isteyen kitlenin markanızla yolunun kesişmesi ne sıklıkla oluyor ve istenen bilgiyi içeriğinizin sağlayıp sağlayamaması gibi doneleri size sunacak olan içerik analizidir. Dolayısıyla günümüzde dijital pazarlamada büyük önem kazanan bu analiz yöntemi içeriklerinizin daha geniş bir kitleye erişmesini sağlıyor. “Peki bu içerik analizi nasıl yapılır?” dediğinizi duyar gibiyim. Hem bu sorunuzun hem de içerik analiziyle alakalı tüm sorularınızın cevabına bu yazımda yer vereceğim. Elbette bu cevapları edindikten sonra stratejik davranmak adına yapacağınız hamlelerinizi profesyonelleştirmek amacıyla Dijital Pazarlama Danışmanlığı alabileceğinizi de hatırlatmadan başlamayalım!
İçerik Analizi Nasıl ve Neden Yapılır?
Sosyal bilimlerde içerik analizi elle ya da bilgisayar programları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu analizler, içerikte tekrarlayan kelimeleri, tekrarlanma sıklıklarını, içeriğin vurgulanan temasını aramaktadır. Öncesinde elle yapılan analizler günler, haftalar hatta aylar alabilirken günümüz teknolojisi işimizi, bu süreyi saatlere indirecek kadar kolaylaştırmıştır. İşin özüne bakıldığında aynı şey dijital pazarlamadaki içerik analizi için de geçerli. Herhangi bir içerik hazırladığınızda, ilk bilmeniz gereken şey kitlenizin içeriğe dair ne aradığı ve onu hangi kelimelerle aradığıdır. Hedef kitlemizin aradığı yerde olmak için içerik analizi yaparız. İçerik analizi hedef kitleyi yakalamak, sadık kitlenizin yanı sıra yeni bir kitleye ulaşmak ve en önemlisi markanızın bilinirliğini artırmak amacıyla yapılır. İçerik analizinin konusu, içeriklerin nasıl hazırlandığı, rakip web siteler ile bulunduğu nokta, kullanıcı trafiği gibi önemli noktaları içerir. Arama motorunda yapılan aramalar genellikle anahtar kelimelerle olduğu için arama motoru algoritmaları da cümle yapısından ziyade bu anahtar kelimelerle işler. Örneğin; “2005 yılında en çok gişe yapan filmler nelerdir?” gibi bir aramadan ziyade “en çok gişe yapan filmler 2005” tarzında bir cümle ile arama yapmak çok daha yaygındır. Google algoritması, içerisinde bu kelime öbeği geçen web sitelerini sıralayarak bağlam sayesinde aradığımızı bize sunar. Bu arama dinamikleri Google dışında Youtube, Bing, Yandex gibi arama motorlarında da vardır. Kastedilen tema ya da bağlam, kullanıcının aradığı şeyle içeriğin örtüşmesini sağlamaktır. Bu her ne kadar tahmin ya da sezgi işi gibi dursa da günümüzün içerik kalabalığında bunun tahminle olması neredeyse imkansızdır. Dijital pazarlama uzmanlarının işlerinin akmasını sağlayan nitelikte ücretli ya da ücretsiz seçenekleriyle birçok içerik analizi programı mevcuttur.
İçerik Analizi Araçları
Yazımızın konusuna uygun bir örnekle başlayalım. Google’a “içerik analizi araçları ya da programları nedir?” şeklinde bir arama cümlesi yazmak yerine muhtemelen “içerik analizi araçları ya da programları” gibi bir arama yapmayı tercih edersiniz. Bu noktada Google, kastettiğiniz bağlamı tam olarak anlamaz ve bu alanda daha önce arama yapılan programları sıralar. Muhtemelen yukarıda sözünü ettiğimiz algoritmayı anlamanız için yerinde bir örnek olmuştur. Nihayetinde arama sonuçlarında sosyal bilimlerde kullanılan Atlas.ti, NVivo gibi analiz programları ile karşılaşabilirsiniz. Dijital pazarlamada kullanılan analiz programları bunlardan farklıdır. Bunun için arama şeklinizi değiştirmeniz ya da yanına “pazarlama” kelimesini eklemeniz gerekebilir. “SEO (search engine optimization) araçları” şeklinde yapacağınız bir arama ulaşmak istediğiniz noktaya sizi doğruca götürecektir. Dijital pazarlamada sıklıkla kullanılan içerik analizi araçları ise SemRush, Google Analytics, Yoast ve Moz gibi programlar, tarayıcı eklentileri ve web siteleridir. Bu araçlar size, web sitenizin yüklenme hızı, anahtar kelimelerinizin kullanım sıklığı ve rakiplerinize göre nasıl konumlandığı, rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerle listelendiği, başlık etkinlikleriniz, görsel etiketleriniz gibi verileri yaptığı analiz sonucunda sunar. Bunlar dışında, site içi yönlendirmelerinizin, linklerinizin çalışma durumu, aldığı tıklamalar, görüntülenme oranları gibi birçok ekstra yarar sağlayacak veriye de ulaşmanız mümkün. Doğru analiz aracı ile içeriklerinizi etkili bir hale getirmek için alacağınız SEO Danışmanlığı markanızın dijital pazarlamada etkili bir rol oynamasını sağlayacaktır.
Detaylarıyla Bazı İçerik Analizi Programları
Atlas.ti
Metin, görsel, video gibi tüm dokümanların analizini yapan ücretli bir programdır. Google ve Earth ile entegre çalışır. 10 adet belgenin eklenebileceği demo özelliği de bulunur.
Semrush
Web sitenizde sizinle ilgili ya da sizin dışınızda gelişen tüm aksiyonlarını detaylı bir şekilde raporlarken rakip siteleri de her an takip edebileceğiniz bir analiz programıdır. Dijital pazarlamaya dair çok kapsamlı analiz ve raporlar sunabilir. Semrush’tan elde ettiğinizin veriyi doğru anlayıp planlamanızı yaptıktan sonra web sitenizin tüm sorunlarını gidermek için en büyük adımı attınız demektir. Semrush, göremediklerinizi, eksiklerinizi ya da hatalarınızın tümünü gösteren üst düzey bir içerik analiz aracıdır.
Yoast
SEO çalışmalarınızı optimize etmenize yardımcı olan otomatik bir sistemdir. Yoast, gerçek analiz zamanlı analiz yapar. Ücretsiz ve Premium seçenekleri ile kullanabileceğiniz bir WordPress eklentisidir. Ücretsiz versiyonu, meta açıklaması, site içeriği, görsel etiketi gibi detayları optimize etmenize olanak sağlar.
Moz Crawl Test
Birçok konuda etkili analiz yapabileceğiniz bir analiz aracıdır. Moz sayesinde içeriğinizdeki hataları raporlu bir şekilde elde edebilirsiniz. Aynı raporda, içeriklerinizi optimize etmek için de pek çok detay yer alır. Birden fazla sayfa için profesyonel bir analiz yapabilirsiniz. SEO uzmanlarının sıklıkla kullandığı bir analiz aracıdır. Rapor sonuçlarını değerlendirmeniz için profesyonel bir SEO uzmanına başvurmanız gerekebilir bunun için SEO Danışmanlığı almak isteyebilirsiniz.
Web SEO
Web Seo’nun en iyi yanı içeriklerinizi analiz etmek dışında diğer kriterleri de dikkate alarak bir rapor sunmasıdır. Sunduğu ayrıntılı rapor diğer analiz araçlarından en büyük farkıdır.
Seoptimer
Ücretsiz bir içerik analizi programıdır. Sayfalarınızı tek tek analiz edebileceğiniz Seoptimer, kaliteli ve kesin bir rapor sunar. Aldığınız raporları PDF şeklinde indirebilirsiniz.
Screamingfrog
İçerik analizini tam 30 farklı parametre ile yapmanıza olanak sağlar. Bu özellik, en kaliteli analiz programları içinde yer almasını sağlar. Raporda, meta açıklaması, çapa metni, yanıt süresi vb. birçok detaya ulaşabilirsiniz.
My Site Auditor
Genelde içerik yazarlarının kullandığı, web sitesine dahil edebilme özelliği bulunan analiz aracıdır. Pratikliği sebebiyle büyük ölçekli web siteleri tarafından sıklıkla kullanılır. Belirli anahtar kelimeler için analiz yapabildiğiniz gibi genel bir analiz de yapabilirsiniz.
Deep Crawl
Ayrıntılı bir analiz gerçekleştirir. Detaylı raporu, Seo uzmanlarının kullandığı bir program olmasını sağlar. Başlık, bağlantı, URL gibi detaylara ulaşabileceğiniz bir rapor sunar. Bir Seo uzmanı ile çalışmayan deneyimsiz kişiler için raporda optimizasyon için ipuçları da bulunur.
Site Analyzer
Ücretsiz analiz araçları içinde en kaliteli olanı diyebiliriz. Aylık 20 tane ücretsiz analiz hakkınız olan Site Analyzer, 50 parametreye göre bir analiz gerçekleştirir. Çok dilli sitelerde etkili sonuçlar vermediği için kullanılacağı zaman bunu bilmek olumsuz bir durum yaşamamanıza yardımcı olacaktır. Çok dilli bir siteniz varsa Site Analyzer’dan kaçınmanız tavsiye edilir.
Seo Workers
Kapsamlı bir analiz için en çok başvurulan analiz araçlarından biridir. Eklentisi, Firefox için tasarlanmıştır. Eklentiyi kurduktan sonra analizlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Birçok detayın yer aldığı bir rapora ulaşabilirsiniz.
Dyno Mapper
İçerik analizini gerçekleştirmesinin yanı sıra SEO açısından da olumsuz yönleri tespit eden bir analiz aracıdır. Her hafta içeriklerinizi analiz edebilir ve detaylı raporunu alabilirsiniz. En başarılı yanı, içerik sorunlarını tek tek tespit etmesidir.
Upcity SEO Report Card
Ücretsiz kullanılabilen bir SEO rapor kartıdır. En önemli SEO uygulamalarının %18’ini dikkate alarak sitenizi puanlar. Sıralama, anahtar kelime kullanımı, bağlantı oluşturma gibi detayların olduğu mini bir rapor sunar.
Found SEO Audit Tool
Hataları rahatlıkla görebileceğiniz bir analiz aracıdır. Bu araçta, rapora ulaşmak için içeriğinizin URL’sini girmeniz yeterlidir. Raporunuzda tüm sorunları görebileceğiniz bir analiz sunar.
İçerik Analizi Çeşitleri
İçerik Analizi Teknikleri
- Kategori analizi
- Değerlendirici analizler
- İlişkilerde analiz
- Sıklık kontrol analizi
Etkili bir içerik için hedeflenen kitlenin kazanılması belirleyici kriterdir. Sadık müşteri kitleniz ile de diğerlerinin dikkatini çekmek mümkündür. İçerik analiziyle verilen mesajlar nesnel ve sistematik şekilde ayrılmalıdır. İçeriklerin nasıl hazırlandığı ve nasıl bir süreçten geçtiği, kullanım yoğunlukları, etkileri, sitenize neler kattığı sizin için önemli donelerdir. Yapacağınız analizde ilk hedefiniz web siteniz olmalıdır. Müşterilerinize ne kadar cevap verebildiğiniz, onların sizin içeriğinizde ne kadar vakit geçirdiği etkiyi görebilmenizin en iyi yoludur. Web sitenizin ziyaretçi sayısını yükseltmeye yönelik yapacağınız çalışmalar site içerisinde geçirilen zamanı doğrudan olumlu etkiler. Bütün bunların olabilmesi de içeriklerinizi özgün ve bilgi verici niteliğe sahip olması ile alakalıdır. Bütün bunları doğru ve etkili bir strateji ile yapmak ve hedefinize başarı ile ulaşmak için İçerik Pazarlaması Danışmanlığı alabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada İçerik Analizi
Dijital pazarlamada içerikler, belirlenmiş bir kitleye ulaşmadaki başarıyı ölçmek için analiz edilmektedir. Bu analiz çalışması yalnızca bir kez değil, planlanmış bir süreç ile tekrarlayarak devam eder. Sosyal bilimlerde ulaşmak istenilen veriler, içeriklerin teması ve kelimeler iken dijital içeriklerin analizinde önemsediğimiz nokta, anahtar kelimeler ve linklerdir. Bağlamın önemi ise dijital pazarlamada da sosyal bilimlerde de aynı şekilde kullanılmaktadır. Google’ın algoritması her ne kadar içerik üreticilerini sürekli olarak kendilerini geliştirmeye mecbur bırakıyorsa da aslında onun yalnızca bir yazılım olduğunu hatırlamak gerekir. Dijital ortamın üretici de tüketicisi de insan olduğu için bağlam dediğimiz kriter hepimizin yerini robotlar almadığı sürece önemini korumaya devam edecektir. İçeriklerinizin hedef kitlenize ulaşmasını sağlayan hususlar ise şu şekildedir; sıklıkla aranan anahtar kelimeleri ve kombinasyonlarına yer verme, bilgiyi yeterli miktarda verme, içeriğin akışı ve başlıklar, ürün ya da hizmetinize yönlendiren linklerin kullanımı.
İçerik Analizini Örneklendirme
Kullandığınız herhangi bir içerik analizi programı, farklı zaman aralıklarında verilerin nasıl değiştiğini gösteren sayılar ve grafiklere ulaşmanızı sağlar. Bu veriler kişileştirilebilir, içerik kapsamında önemli bulduğunuz ögelere öncelik verebilirsiniz. İçerik analizi nasıl yapılır ve neler sunar, herhangi bir analiz programına girdiğinizde karşılaşabileceğiniz verileri örneklendirelim;
- Ziyaretçi Oranı: İçeriğinizin belli bir zaman diliminde kaç ziyaretçi aldığını gösterir. Yeni ya da geri dönen ziyaretçileri de ayrışmış bir şekilde görebilirsiniz.
- Trafik Kaynağı: Ziyaretçilerinizin nereden geldiğini gösteren veridir. Hem coğrafi olarak hem hangi kaynaktan ya da yönlendirmeden içeriğe giriş yapıldığını görebilirsiniz. Web sitenizin ziyaretçileri, sosyal medyadan mı, reklamdan mı, doğrudan arama ile mi geldi bütün bunlara ulaşabilirsiniz.
- Cihaz Kullanımı: İçeriğinize hangi cihaz ile ulaşıldığını gösteren veridir. Bu veriyi zaman aralığı verisiyle kullandığınızda hangi saat aralığında nasıl okunduğuna dair fikir edinmiş olursunuz. Örneğin; İçeriğinize mobille ulaşım, uyanma saatinde mi, işe ya da okula gidiş zamanında mı oluyor? Cevabını alabileceğiniz bir soru…
- Zaman Aralığı: Web sitenizin hangi zaman aralıklarında yoğun ziyaretçi aldığını gösteren veridir. İçerik takviminizde yarar sağlayacak önemli kriterlerdendir.
- Hemen Çıkma Oranı: Web sitenizde geçirilen zamanı ve herhangi bir aksiyon olmaksızın siteden ayrılan ziyaretçi oranını gösterir. Elbette ki bu oranın düşük olması içeriklerinizin etkili olduğunu gösterir. Hemen çıkma oranı yüksekse, analizinizi gözden geçirip içeriklerinizi düzenleme vakti gelmiş demektir.
- Bütün bunların yanında, içerik akışlarınız, backlinkler, site içi linkler gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz. Dijital pazarlamada özgün içerik üretmek ne kadar önemli ise o içeriği okuruna ulaştırmakta o kadar önemli olduğundan içerik analizi ile ulaşacağınız veriler sizi amacınıza başarıyla ulaştıracaktır. Bütün bunları eş zamanlı şekilde doğru yürütebilmek için ise Dijital Pazarlama Eğitimi alabilirsiniz.