Sosyal medyada içeriği farketmemizi sağlayan en önemli etmen görselidir. Görsel ne kadar dikkat çekici ise o oranda etkileşimimiz yükselecektir. Ancak sosyal medya için hazırlanan görsellerin standartları, baskı için hazırlanan görsellerin standartlarından çok farklıdır. Baskı için tasarımlar hazırlayan bir grafik tasarımcı kolaylıkla dijital için de görselleri tasarlayamaz.
Görsellerin dijitale uygunluğunun dışında görsellerin hazırlanması gereken boyutlar sosyal ağların tamamı için birbirinden farklıdır. Görsel boyutlarına girmeden önce içerik türlerini kısaca bir tanıyalım dilerseniz.
Hangi İçerik Tipini Kullanmalıyım?
Sosyal medya için içeriği hazırlarken takip etmemiz gereken bir yol haritamız bulunmakta. İlk olarak içeriğimizin hangi konuda olduğunu belirlememiz ve konseptle olan uyumunu sağlamamız gerekiyor. Uygun konsepti belirledikten sonra ise içeriğimizin görseline geçmeden evvel içerik tipinin ne olacağına karar vermeliyiz. Bunun için önce içeriğimizin amacının ne olacağına karar vermemiz gerekiyor. İçeriğimizi gören kullanıcıdan beklentimiz ne? İçeriği gördüğünde beğene mi tıklasın, linke mi tıklasın, arkadaşlarını mı etiketlesin? Ne istiyoruz? Amacımızı belirledikten sonra içeriğimizin tipi de ortaya çıkmış olacaktır. Eğer içeriğimizin amacı linke tıklatmak ise içeriğimizi Facebook’ta Link Post olarak hazırlamalıyız.
İçeriğiniz Mutlaka CTA İçermeli
Link Post yani Bağlantı İçeriğinin görsel boyutu 1200×628 px şeklindedir. Eğer tasarımın alt ve üst taraflarına metin yazmayacaksanız görseli 1200×600 px boyutlarında da hazırlayabilirsiniz. Böylelikle aynı görseli Twitter için de kullanılabilecek bir hale getirmiş olursunuz. Link Post’un düzenlenebilecek 3 farklı alanı bulunmakta. Paylaşım metni, başlık ve açıklama. Bu 3 alanında gönderinin asıl amacına yani linke tıklatmaya hizmet etmesi gerekmekte. Bu nedenle bu 3 alana da CTA (Call-to Action) yani Eyleme Çağırma metni eklememiz gerekiyor. “Öğrenmek istiyorsanız tıklayın” “daha fazla bilgi için tıklayın” gibi. Çünkü içeriklerimizi bir gerizekalının anlayabileceği düzeyde hazırlamamız gerekiyor demiştik. Kullanıcılara “tıkla” demezsek tıklamayacaklardır.
İçeriği Hazırlamadan Önce Amacımızı Belirlemeliyiz
İçeriği hazırlama amacımız etkileşim elde etmek ise (beğeni, yorum, paylaşım) içeriğimiz Photo Post tipinde olacaktır. Fotoğraf gönderisini hazırlarken boyutu minimum 1200×1200 px tutmalıyız ki gerektiğinde Instagram reklamlarında da içeriğimizi kullanabilelim. Daha ufak boyuttaki görsellerde Instagram reklamlarında sıkıntı olabiliyor.
Peki Photo Post kullanırken 1200×600 boyutlarında bir görsel kullansak ne olur? Böyle bir durumda hazırladığınız görsel yine Facebook sayfanızda paylaşılabilir fakat görseliniz mobilde ekranın sadece yarısını kaplayacaktır. Fakat içeriğiniz kare olduğunda ekranın tamamını kaplamaktadır. Kullanıcı içeriğinizi ne kadar geniş bir alanda görürse etkileşimde bulunma şansı o kadar artacaktır. Facebook’u kullananların %70’nin mobil kullandığını da göz önüne alırsak görselimizi mobil için optimize etmemiz etkileşim oranımızı artıracaktır.
Amacımız daha fazla görüntülenme elde etmek ise içeriğimiz mutlaka video içerik olmalıdır. Video Post’lar en yüksek erişim rakamlarına ulaşan içeriklerdir. En az erişime ulaşan içerikler ise link postlar olmaktadır. Eğer içeriğimizin yüksek erişim değerlerine ulaşmasını istiyor ama video içerik hazırlayamıyorsak mutlaka fotoğraf albümü olarak içeriğimizi paylaşmalıyız. Tek fotoğraf paylaşımına oranla fotoğraf albümleri daha yüksek erişim rakamlarına ulaşmakta.
Sosyal Ağlarda Görsel Boyutları Hangi Ölçülerde Olmalı?
Facebook için temel olarak iki farklı boyutta görsellerimizi tasarladık. 1200×600 px ve 1200×1200 px. Twitter için hazırlayacağımız görsellerimiz 1200×600 px olmalılar. Farklı boyuttaki görsellerin yalnızca bir kısmı görüntülenebilmekte. Instagram’da ise her boyuttan görsel artık paylaşılabiliyor olsa da mutlaka görsellerimiz kare formatına uygun olmalı. Yani temel olarak 2 farklı görsel boyutu hazırlamamız gerekecek. Google+ ve LinkedIn için özel olarak içerik hazırlayan ajans Türkiye’de zaten yok. Facebook ve Twitter için hazırladığınız görselleri bu mecralarda da kullanabilirsiniz.
Görseller Nasıl Hazırlanmalı?
Görselleri hazırlarken yine amacımıza uygun içerikler hazırlamamız gerekiyor. Eğer gönderiye reklam vereceksek (reklam vermediğimiz içeriğimiz olmamalı) %20 metin kuralına uymamız gerekiyor. Facebook görsel üzerinde ne kadar çok metin olursa içeriğin erişim değerlerini o oranla düşürmekte. Bu nedenle görsel üzerinde mümkün olan en az oranda metin kullanmalıyız. Mümkün oldukça mesajımızı paylaşım metninde vermemiz yararımıza olacaktır. Eğer içeriğimiz link post ise görselin üzerine “buraya tıkla” mesajı vererek CTA’yı görselde verebiliriz. Bu tıklanma oranlarını büyük ölçüde artırmakta.
Görsellerinizi Nerede Hazırlayabilirsiniz?
Sosyal medya için içerik görsellerini hazırlayan bir kişinin grafik tasarımcı olmasına gerek yok. Elbette Photoshop kullanabiliyor olmak elinizi oldukça rahatlatacaktır fakat www.canva.com kullanarak da oldukça kaliteli görseller hazırlayabilirsiniz. Özellikle Canva’nın görsel yükleme özelliğini kullanarak tasarlayacağınız görseller oldukça yüksek etkileşim alabilecek görseller olabiliyorlar.
Kurumunuzda Sosyal Medya Eğitimi ile marka bilinirliği ve satışlarınızı nasıl artıracağınızı öğrenmek ister misiniz?
Merhaba, içeriğinizi zevkle okudum. Oldukça faydalıydı, ellerinize sağlık. Güncel dijital trendlere göre sosyal medya post tasarımı yaparken boyutlarında değişiklikler olduğunu fark ettim. Instagram Hikayeler ve LinkedIn içerikleri gibi birçok farklı alan da tasarımlarınızı sergilemek için muhteşem fırsatlar. Bilgi almak isterseniz sizi blog yazıma beklerim https://fastntech.com/sosyal-medya-post-tasarimi/
Çünkü içeriklerimizi bir gerizekalının anlayabileceği düzeyde hazırlamamız gerekiyor demiştik. Kullanıcılara “tıkla” demezsek tıklamayacaklardır. Böyle bir içerikte geri zekalı kelimeslini kullanmak ne kötü…
Değil. Basit ve gerizekalılara yönelik olarak tasarımları oluşturmak için oluşturulmuş bir tasarım ilkesidir KISS. Keep it simple for stupid.