Her SEO uzmanı tarafından oluşturulan SEO stratejisi, arama motorlarında mümkün olduğunca üst sıralarda yer almaya odaklanır. Bunu yapmak için herkes Google algoritmasının seveceği bir web sitesi tasarlamaya ve geliştirmeye çalışır. Temel olarak SEO’nun neyle ilgili olduğu budur. Google’ın algoritmasındaki faktörler, web sitenizin sıralamasını belirleyecek olan iki kategoriye ayrılabilir: Site içi faktörler ve site dışı faktörler. Arama motoru optimizasyonu, iki ana kategoriye giren çok çeşitli stratejiler içerir. Bunlar, site dışı SEO ve site içi SEO olarak karşınıza çıkar. Bu içeriğimizde ise site içi SEO’nun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatacağız.
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, organik trafik kazanmak ve bir web sitesinin SERP’deki sıralamasını iyileştirmek için web sayfalarını optimize etme uygulamasıdır. Bu, bir sayfanın HTML’sini, iç linklerini ve meta verilerini (meta başlık, meta açıklama ve anahtar kelime yoğunluğu) optimize etmenin yanı sıra yüksek kaliteli, alakalı içerik ve görseller yayınlamayı içerir. Bir web sayfasının tüm bu özelliklerini bir araya getirdiğinizde site içi SEO sayesinde gelişmiş bir web sayfasıyla karşılaşırsınız.
Benzer şekilde site sahibinin kontrolü dışında kalan arama motorları için sıralama faktörleri vardır, buna site dışı SEO denir. Diğer sitelerden gelen geri bağlantılar, sosyal medya, marka sözleri ve paylaşımlar gibi şeylerin tümü, bir sitenin SERP’deki sıralaması üzerinde doğrudan veya doğrudan olmayan bir etkiye sahip olabilir.
Site içi SEO, sayfanın gerçek içeriğine dayanır. Bu, web sitesindeki herhangi bir şeyin potansiyel olarak SEO’yu etkileme alanına girebileceği anlamına gelir. Buna metin, meta veriler, multimedya içeriği, HTML kodu, CSS, JavaScript ve daha fazlası dahildir. Genel olarak buna ‘içerik’ denir, ancak pazarlamacılar çoğu zaman sayfanın ana metnine atıfta bulunmak için ‘içerik’ terimini kullanır. Her iki durumda da bu, arama motorlarının ana odak alanıdır. Bu, herhangi bir SEO pazarlama stratejisinin ana odak noktası olması gerektiği anlamına gelir.
Site İçi SEO’nun Önemi Nedir?
Site içi SEO, arama motorları için önemlidir. Çünkü sayfalarınızı alakalı ve spesifik arama sorguları için sıralamak amacıyla web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Ayrıca kullanıcılar onları aradıkları alakalı içeriğe getirdiği için site içi SEO’nun sunduğu optimizasyondan da keyif alır.
Site içi SEO, arama motorlarının web sitenizi ve ona bağlı içeriği analiz etmesine yardımcı olur. Böylece bir arama sorgusunun sitenizle ilgili olup olmadığını belirler. Google, arama yapan kişinin amacını daha iyi anlayabilmek ve bu kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan arama sonuçları sunabilmek için algoritmasını sürekli olarak güncellemektedir. Bu da Google’ın algoritması geliştikçe web sitenizin de gelişmesi gerektiği anlamına gelir.
Kullanıcılar tarafından görünenler (yani video, içerik, fotoğraflar) ve arama motorları tarafından görünenler (yani meta veriler, HTML) dahil olmak üzere web sitenizin ve içeriğinin, Google gibi şirketler tarafından kullanılan en son uygulamalara göre optimize edilmesi önemlidir. Çünkü bu şekilde arama motorları sitenizi nasıl sıralanacağını anlayabilir.
İster büyük ister küçük bir işletmeniz olsun bir web sitesinin site SEO’sunu optimize etmek önemlidir. SEO, en yaygın dijital pazarlama stratejilerinden birini temsil eder ve güvenilir yatırım getirisi nedeniyle popülerliğini korur. Aslında site içi SEO, web sitelerinin büyümesine ve yıllarca pasif trafik getirmesine yardımcı olabilecek nispeten düşük maliyetli ve uzun vadeli faydaları ile neredeyse tüm dijital pazarlama stratejilerinden en iyi yatırım getirisini sunar.
Tüm web sitesi trafiğinin yarısı kadarı Google veya Bing gibi arama motorlarından gelir. Bu da online gelirin yaklaşık %40’ının arama trafiğinden geldiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle site içi SEO önemlidir. O olmadan siteniz, işletmenize özel arama sorguları için sıralama fırsatlarını ciddi şekilde kaçırıyor olabilir. Bir SEO stratejisi olmadan siteniz rakipler tarafından arama sonuçlarında aşağı itilebilir.
Site içi SEO, üzerinde kontrol sahibi olduğunuz tüm SEO öğelerinden oluşur. Bir web siteniz varsa teknik sorunları ve içeriğinizin kalitesini kontrol edebilirsiniz. Üstelik site içi SEO’ya odaklanmak, site dışı SEO stratejinizin başarılı olma şansını da artırır. Çünkü kötü bir site ile bağlantı kurmak çok zordur. Hiç kimse kötü yazılmış makalelere veya düzgün çalışmayan sitelere bağlantı vermek istemez.
Site İçi SEO Nasıl İyileştirilir?
SEO konusunda yeniyseniz temel bilgilerle başlamak isteyebilirsiniz. Google aramalarında daha üst sıralarda yer alabilmek için web sayfa yapısının hem teknik hem de yazılı olarak optimize edilmesi gerekir. Optimize edilmiş bir sayfa, hedef kitlenizin Google’da sizi bulması kolaylaştırır ve ardından kitlenizin sayfanızı okuduktan, izledikten ya da deneyimledikten sonra tatmin olmasını sağlar.
Bunun nasıl yapılacağına ilişkin temel bilgiler, arama yapan kişinin sorgusuna (diğer bir deyişle birincil anahtar kelimeniz) odaklanmaya ve sayfanın okunmasını, gözden geçirilmesini, anlaşılmasını ve paylaşılmasını kolaylaştırmaya kadar özetlenebilir.
Google, web sayfanızın metnindeki yazılı metinleri ve ilgili konuları anlamakta oldukça iyidir. Ancak Google’a olumlu sinyaller göndermenin, arama motorunun içeriğinizi bulmasını ve anlamasını kolaylaştıran birçok yolu vardır. Aşağıda site içi SEO çalışmaları ve içerik optimizasyonu için bazı SEO ipuçları bulunmaktadır:
- Başlık
En iyi yazarlar, iyi bir başlığın gücünü bilir. Site içi SEO kontrol listenizin en üstünde yer alır ve kullanıcının dikkatini çekmek ve sayfa TO’sunu artırmak için kritik öneme sahiptir.
Bir başlık kullanıcının amacına uymuyorsa büyük olasılıkla makalenizi okumazlar. Başlık yalnızca kullanıcılar için değil, tarayıcılar için de önemlidir. Bu yüzden sayfanızda başlık etiketleri olduğundan emin olmanız gerekir. Ayrıca H1 etiketiniz ve başlığınızın mutlaka birbirini tekrar etmesi gerekmese de yine de bunların ilişkili olmasına dikkat etmeniz önemlidir.
Sayfalarınızda H1 etiketi ve H2, H3 gibi başlıkları kullanmak SEO’ya birkaç farklı şekilde yardımcı olur. Web sitesi ziyaretçileri için başlıklar, içeriğinizde hiyerarşik bir yapı oluşturur ve ziyaretçilerin içeriğinizi okumasını kolaylaştırır. Başlıklar, ziyaretçilerin genel kullanıcı deneyimini geliştiren içeriği hızlı bir şekilde kavramasına olanak tanır. Ayrıca başlıklar arama motorlarının bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur. Bu yüzden başlıklarınızı optimize etmeniz önemlidir. Bunun için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Sayfalarınıza başlık eklerken anahtar kelimenizi H1’inizde ve en az bir H2 başlığında kullandığınızdan emin olmalısınız.
- Mümkünse bazı başlıklara uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemelisiniz. Çünkü bu, belirli anahtar kelimeler için sıralamanıza yardımcı olabilir.
- URL
Her şeyden önce URL’niz hızlı ve net olmalıdır. Ayrıca tıpkı başlığınız gibi URL de anahtar kelimenizi geçirmek için mükemmel bir yerdir. Ancak URL’nize yıl yerleştirmekten kaçınmanız gerekir. İçeriğinizin evergreen içerik olmasını istiyorsanız (diğer bir deyişle, her yıl arama için optimize edilmiş kalacak bir web sayfası), yılı URL’den uzak tutmak en iyisidir. Bunun bir örneği herhangi bir ‘en iyi’ listesidir. Web sitenizin ‘En iyi kablosuz kulaklıklar 2022’ sıralamasında yer almasını istiyorsanız başlığınızı ‘En İyi Kablosuz Kulaklıklar 2022’ ve URL slug /en iyi kablosuz kulaklıklar yapabilirsiniz. Bu şekilde gelecek yıl geldiğinde, yazının başlığını ‘En İyi Kablosuz Kulaklıklar 2023’ olarak güncelleyebilirsiniz. Ayrıca aynı sayfayı ‘en iyi kablosuz kulaklıklar 2023’i hedeflemek için kullanabilir ve URL’yi değiştirmek ve ayarlamak zorunda da kalmazsınız.
Bir web sayfasının URL’sini değiştirmeye karar verirseniz 404 hatasından kaçınmak ve eski sayfanızın SEO değerini korumak için uygun bir yeniden yönlendirme eklemeyi unutmamak gerekir. Çünkü URL’ler, arama motorlarının ve kullanıcıların sayfanızın neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur. URL’lerle ilgili optimize ipuçları ise şu şekildedir:
- URL’ye birincil anahtar kelimenizi ekleyin.
- Anahtar kelimenizi URL’nin başına eklemeye çalışın.
- I.S.S Yöntemi: Basit bir URL yapısı tutun.
- Sözcükler arasında tireler kullanın.
- URL’lerde Oturum Kimliklerini kullanmaktan kaçının.
- Arama motorlarının sorunlu URL’lere erişimini engellemek için bir robots.txt dosyası kullanın. Sorunlu URL’ler, arama sonuçlarından oluşturulan URL’ler veya yinelenen etkinlikleri olan Takvimler olabilir.
- Meta Description
İyi yazılmış bir meta description, SERP’lerde öne çıkmanıza ve sonuçlar sayfasına göz atan kişilere hitap etmenize yardımcı olabilir. Ancak kötü yazılmış bir meta description, insanların sonucunuzu gözden geçirmesine ve SERP’de daha iyi bir şey seçmesine yol açabilir. Meta description, sıralamanızı doğrudan etkilemez ancak TO için kritik öneme sahiptir. İyi yazılmış meta descriptionlar, tıklama almakla almamak arasındaki fark olabilir. Bu yüzden bunları optimize etmek için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:
- Meta açıklamanızı 155 karaktere kadar tutun.
- Sayfanızı doğru bir şekilde tanımlayın. Bunu, sayfanız için insanları tıklamaya teşvik eden bir reklam gibi düşünebilirsiniz.
- Anahtar Kelimeler
Anahtar kelimelerin iki görevi vardır. Birincisi, arama yapan kişiye bu sayfanın aslında aradıkları şeyle ilgili olduğunu teyit eder ve ikincisi, aynı mesajı Google’a gönderir ve sayfanızın sıralamasına yardımcı olur. Bu temel yöntemle çevrimiçi varlığınızı büyütmek için web sitenizde içerik oluşturmak, içerik pazarlaması olarak bilinir.
İçerik pazarlama çabalarınızı artırmanıza yardımcı olacak doğru anlamsal anahtar kelime listeleri üzerinde beyin fırtınası yapmak zor olabilir. Neyse ki hedef anahtar kelimeniz ve çekmek istediğiniz kitle türü için en iyi sonucu verecek terimleri daha iyi anlamak için kullanabileceğiniz birkaç strateji vardır. Bunun yanı sıra anahtar kelime araştırma araçlarını da kullanabilirsiniz. Bu araçları kullanırken kelimenizin aramalarda ne sıklıkta göründüğünü daha iyi anlamak için ekleyebileceğiniz anahtar kelimelerin arama hacmi gibi metriklerini kontrol edebilirsiniz. Bu, mümkün olan en iyi seçimleri yapmanıza yardımcı olur.
- Başlık Etiketleri
En kolay ve en yaygın yöntemlerden biri, metninizin bölümlerini iç içe bir hiyerarşi sistemiyle ayırmak için net başlıklar kullanmaktır. Başlık etiketleri, H1 en genel başlık ve H6 en spesifik alt başlık olacak şekilde H1-H6 arasında azalan sırada yerleştirilmelidir. Bu etiketleri nasıl kullanmanız gerektiğine dair bir örneği ise aşağıda bulabilirsiniz:
- <h1> Site İçi SEO Nedir, Nasıl Yapılır </h1>
- <h2> Site İçi SEO Nedir </h2>
- <h2> Site İçi SEO’nun Önemi Nedir </h2>
- <h2> Site İçi SEO Nasıl İyileştirilir </h2>
- <h3> Başlık </h3>
- <h3> URL </h3>
- <h3> Meta Description </h3>
- <h3> Anahtar Kelimeler </h3>
- <h3> Başlık Etiketleri </h3>
- <h3> İç Linkler </h3>
- <h2> Site İçi SEO Özet</h2>
- İç Linkler
İç linkler, web sitenizdeki bir sayfadan web sitenizdeki başka bir sayfaya verilen herhangi bir bağlantıdır. Bu linkler, arama motorlarının web sitenizdeki sayfalar arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Ayrıca kullanıcıların web sitenizde daha fazla içerik bulmasına ve keşfetmesine olanak tanırlar.
Kısacası iç linkler, Google’ın sitenizdeki tüm sayfaları bulmasına, dizine eklemesine ve anlamasına yardımcı olur. Bunları stratejik olarak kullanırsanız iç linkler önemli sayfalara sayfa yetkisi (PageRank olarak da bilinir) gönderebilir. Bir diğer deyişle Google’da daha üst sıralarda yer almak isteyen herhangi bir site için iç linkler çok önemlidir.
Çünkü bunlar bir etki alanındaki bir sayfadan aynı etki alanındaki farklı bir sayfaya işaret eden köprülerdir. Bu açıdan iç linkler aynı web sitesindeki sayfaları birbirine bağlar, bu da kaynak ve hedef etki alanının aynı olduğu anlamına gelir. Örneğin web sitenizde e-posta pazarlama hakkında yeni bir sayfa oluşturursanız web sitenizdeki diğer ilgili sayfalardan o sayfaya iç linkler ekleyebilirsiniz. Bu linkleri optimize etmek için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Web sitenizdeki ilgili sayfalara ve ilgili sayfalardan linkler ekleyin.
- Linklerin bağlantı metninin, bağlantı verdiğiniz sayfayla alakalı bir hedef anahtar kelime veya anahtar sözcük ile ilgili olduğundan emin olun.
- Yinelenen İçerikler
Yinelenen içerik, sitenizde veya site dışında birden çok konumda bulunan içerikleri ifade eder. Bu içerikler çoğunlukla yanlışlıkla olur veya bir teknik uygulamanın sonucudur. Örneğin siteniz hem www hem de www olmayan veya HTTP ve HTTPS’de mevcut olabilir. Bunun yanı sıra CMS’niz arama motorlarının kafasını karıştıran aşırı dinamik URL parametreleri kullanıyor da olabilir.
İki tür yinelenen içerik vardır:
- İç yinelenen içerik, bir etki alanının birden çok iç URL (aynı web sitesinde) aracılığıyla yinelenen içerik oluşturmasıdır.
- Domainler arası yinelemeler olarak da bilinen iç yinelenen içerik, iki veya daha fazla farklı domain, arama motorları tarafından dizine eklenen aynı sayfa kopyasına sahip olduğunda oluşur.
Hem harici hem de iç yinelenen içerik, tam kopyalar veya neredeyse kopyalar olarak ortaya çıkabilir.
- Taranabilirlik
Taranabilirlik, Google’ın web sitenizi tarama olasılığıyla ilgilidir. Sitenizdeki tarayıcıları engelleyebilirsiniz. Bir tarayıcıyı web sitenizden engellemenin birkaç yolu vardır. Web siteniz veya web sitenizdeki bir sayfa engellenirse Google’ın tarayıcısına ‘buraya gelme’ dersiniz. Bu durumların çoğunda siteniz veya ilgili sayfa arama sonuçlarında görünmez.
Google’ın web sitenizi taramasını (veya dizine eklemesini) engelleyebilecek birkaç şey vardır:
- txt dosyanız tarayıcıyı engelliyorsa Google web sitenize veya belirli web sayfanıza gelmez.
- Web sitenizi taramadan önce tarayıcı, sayfanızın HTTP başlığına bir göz atar. Bu HTTP başlığı bir durum kodu içerir. Bu durum kodu bir sayfanın olmadığını söylüyorsa Google web sitenizi taramaz.
- Belirli bir sayfadaki robots meta etiketi, arama motorunun o sayfayı dizine eklemesini engelliyorsa Google o sayfayı tarar ancak dizinine eklemez.
Web sitenizin taranmasının engellenmediğinden emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde tüm SEO çalışmalarınızı boşuna yapmış olursunuz. Bunu yapmak için taranabilirliği azaltabilecek aşağıdaki durumlardan kaçındığınızdan emin olmalısınız:
- Bozuk bağlantılar
- Yetersiz iç link
- Eksik sitemap.xml dosyası
- Uygulanan bir noindex etiketi
- Sayfa Yüklenme Hızı
Sayfa hızı, bir web sayfasının yüklenmesi için geçen süredir. Bir sayfanın yükleme hızı, bir sitenin sunucusu, sayfa dosya boyutu ve görüntü sıkıştırma dahil olmak üzere birkaç farklı faktör tarafından belirlenir.
Google gibi arama motorları, arama motoru sıralamalarını belirleyen algoritmalarda sayfa yükleme süresini kullanır. Bu, alışveriş yapanları hızlı yüklenen sitelere yönlendirme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Odaklanılması gereken tek şey hız değildir. Google’ın arama algoritmasında 200’den fazla sinyal vardır ve sayfa yükleme süresi bunlardan yalnızca biridir. Küçük ince ayarlar bile yüklenme hızını kısaltabilir ve sıralamanızı yükseltmeye yardımcı olabilir.
Sıralamanın ötesinde sayfa yükleme sürenizi optimize etmek, kullanıcıların gittikleri yere daha hızlı ulaşmasına yardımcı olmanın harika bir yoludur ve daha mutlu alışveriş yapanlar daha kolay satışa dönüştürülür. Yavaş yüklenen bir site yüzünden hüsrana uğrayan kullanıcılar büyük olasılıkla mağazanızı bir kez ziyaret edip ayrılır ve bir daha geri dönmezler. Bir saniyelik gecikme (veya üç saniyelik bekleme) bile müşteri memnuniyetini yüzde 16 azaltır. Daha düşük memnuniyet, yavaş yüklenen sayfalarınızın yalnızca bir müşteri ziyareti sayfası yükleme süresinin, müşterilerin sitenize geri dönmek veya siteyi arkadaşlarına önermek istemesini engelleyemeyeceği anlamına gelir.
SEO’da sayfa yükleme hızı çok önemli bir rol oynar. Bir kullanıcıyı makalenizi kapatmaya ve başka bir web sitesine gitmeye zorlayabilecek milisaniyelik bir gecikmenin dahi önemi büyüktür. Bazen bir sayfada büyük dosya boyutlarına sahip görseller gecikmelere neden olabilir. Diğer durumlarda sunucunuzla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere sorun daha ciddi olabilir. Sayfa hızlarınızı yavaşlatabilecekler aşağıdaki gibidir:
- Sayfada çok miktarda HTML olması
- Sıkıştırılmamış Javascript veya CSS dosyaları
- Büyük Javascript veya CSS dosyaları
Sebep ne olursa olsun herhangi bir sayfa hızı sorununun farkında olmak çok önemlidir.
- Mobil Uyumluluk
Mobil uyumlu bir web sitesi, temel olarak normal web sitenizin bir mobil cihazda görüntülenecek kadar küçük hale gelmesidir. Çok fazla yakınlaştırma, sıkıştırma ve kaydırma olur, ancak site görüntülenir ve çalışır. İdeal olmayan bir kullanıcı deneyimi olabilir, ancak en azından siteniz görüntülenebilir. Elbette responsive tasarım ve mobil web sitesi geliştirme, zaman ve çaba gerektirir. Google, 2020’de resmi olarak mobil öncelikli dizine eklemeye geçtiğinden beri mobil uyumlu web siteleri, mobil SERP’lerde güçlü bir önceliğe sahiptir. Bu yüzden SEO çalışmaları yaparken bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.
- İçerik Uzunluğu
İçeriğinizin okuyucular ve arama motorları için yeterli olması için yeterince uzun olduğundan emin olmalısınız. Ancak ‘mükemmel’ içerik uzunluğunun olmadığını da bilmek gerekir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Google’ın ilk sayfasındaki içeriğin ortalama kelime sayısının 1400 civarında olduğunu bulmuştur. Ancak arama sorgusu birinin hızlı bir yanıt aradığını ima ediyorsa kullanıcıları çok uzun bir içerik ile sıkmamak da gerekir.
- Okunabilirlik
Okunabilirlik, bir metnin ne kadar kolay okunabileceğinin bir ölçüsüdür. Metnin karmaşıklık düzeyi, aşinalığı, okunabilirliği ve tipografisi, metninizin ne kadar okunabilir olduğunu ifade eder. Okunabilirlik, kullanıcı deneyiminde önemli bir faktördür. Erişilebilir içerik, hedef kitlenizde güven oluşturur. Okunabilirlik düzeyi farklı faktörlere bağlıdır. Sadece stil, dilbilgisi ve sözdizimi değil, metnin tasarımı ve yapısı yani kısaca algıyı etkileyebilecek her şeyin bir rolü vardır. Metninizin okunabilirlik puanını kontrol etmek istiyorsanız yardımcı olabilecek bazı SEO araçlarını kullanabilirsiniz.
- Videolu İçerikler
Video içeriğinin yaygın biçimleri arasında vlog’lar, animasyonlu GIF’ler, canlı videolar, müşteri referansları, kayıtlı sunumlar ve web seminerleri bulunur. Sayfanıza video eklemek, sayfanın yapılandırılmasına ve daha fazla dikkat çekilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca görsel içeriği tercih eden bir kitleyi de kendine çeker.
Videolar, sayfanızın SEO’sunu backlinkler gibi artırmasa veya anahtar kelimeyi sayfa başlığına yerleştirmese de kullanıcı amacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Bazı insanlar videoları tercih eder ve bazıları metin okumayı tercih eder. Bu aynı zamanda sorguya da bağlıdır. Örneğin ‘Filtre kahve nasıl yapılır’ sorgusunun arkasındaki kullanıcının, ‘Site içi SEO nedir’ gibi bir arama yapan kullanıcıdan daha fazla bir video istemesi daha olasıdır.
- Görseller
Çok büyük görseller site hızınızı yavaşlatabilir ancak iyi bir kullanıcı deneyiminin en güçlü bileşenlerinden biridir. Bu nedenle net bir görüntü elde etmeye devam ederken görüntü dosyanızın boyutunu mümkün olduğunca küçülttüğünüzden emin olmanız gerekir. Bu aşamada Google, görüntü boyutunu ayarlamak için aşağıdaki açık kaynaklı araçların kullanılmasını önerir:
- Gutezli
- MozJpeg
- pngquant
Açıklayıcı resim dosyası adları ve ALT etiketlerinin kullanılması, sayfanızdaki resimlerin Google görsel arama sonuçlarında görünmesine ve görme engellilerin sayfayı daha iyi anlamasına yardımcı olabilir. Site içi SEO için görsellerin optimizasyonu söz konusu olduğunda burada izlenmesi gereken birkaç önemli adım bulunmaktadır:
- Görsellerinize kısa çizgilerle ayrılmış sözcüklerle açıklayıcı dosya adları verin. SilverStripe CMS ve WordPress CMS bunu sizin için otomatik olarak yapar. Bu nedenle bu sistemlerden herhangi birini kullanıyorsanız endişelenmenize gerek yoktur.
- Dosya boyutunu optimize edin. Görüntünün kalitesini korurken dosya boyutlarınızın küçük olduğundan emin olmanız gerekir. Bunu sizin için yapabilecek Kraken.io gibi araçlar vardır.
- Kaliteli alt etiketler kullanın. Anahtar kelimeleri eklemek mantıklıysa alt etiket kullanabilirsiniz. Alternatif metin, arama motorlarının ve görme bozukluğu olan kullanıcıların görüntünün ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur.
- Sosyal Medya Paylaşım Butonları
Sosyal medya paylaşım butonları, müşterilere e-ticaret satın alımlarını Facebook, Twitter, Pinterest veya diğer platformlarda görüntüleme olanağı verir. Online alışveriş yapanların çoğu aynı zamanda en az bir sosyal medya butonunu kullanır. Bu nedenle bu butonlar bir online mağaza için ücretsiz tanıtım sağlar.
- Schema Markup
Schema markup, zengin sonuçlar sunmak için arama motorlarının web sitenizdeki bilgileri daha iyi anlamasına yardımcı olan yapılandırılmış bir veri sözlüğüdür. Bu markup’lar, arama motorlarının sitenizde bahsedilen varlıkların arkasındaki anlamı ve ilişkileri görmelerini sağlar.
Schema markup, Google, Bing, Yandex ve Yahoo! arama motorlarının içeriğinizi anlaması ve şu anda mümkün olan en iyi arama sonuçlarını sağlaması için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamanıza yardımcı olur. HTML’nize schema markup eklemek, sayfa başlığının altında görüntülenen zengin snippet’leri geliştirerek sayfanızın SERP’lerde görüntülenme şeklini iyileştirir.
Kısacası schema markup, TO’nuzu artırabilir ve bunun en iyi yanı hangi konuyu ele alıyor olursanız olun mikro verilerin farklı içerik türlerine uygulanabilmesidir.
Site İçi SEO Özet
Site içi SEO, içeriği hem arama motorları hem de kullanıcılar için optimize etme sürecidir. Bu süreç, web sitenizde meydana gelen sinyalleri optimize etmeyi içerir. Web sitenizi sayfa içi SEO’ya göre optimize edebilmek için ise kısaca aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Akılda kalıcı bir başlık oluşturun.
- Hedef anahtar kelimeleri içeren net bir URL yazın. Rastgelelikten veya yıl eklemekten kaçının.
- Meta açıklamanızı bilgilendirici yapın.
- Hedef anahtar kelimelerinizi ilk 100-150 kelime içinde kullanın. Geri kalanı boyunca anlamsal olarak ilgili kavramları kullanın.
- Metninizi, azalan sırada H1’den H6’ya kadar olan alt başlıkları kullanarak yapılandırın.
- İnsanların ilgisini çekebilecek videolar, GIF’ler ve resimlerle içeriğinizi renklendirin.
- Okuyucunuza saygı gösterin ve en uygun metin uzunluğunu bulun. Metnin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırın.
- Metninizi sitenizdeki ve internetteki yardımcı ilgili web sayfalarına iç linklerle zenginleştirin.
- Okuyucunuza sosyal paylaşım düğmeleri sağlayın.
- İçeriğinizin her parçasını benzersiz yapın. Tekrarlardan kaçının.
- Google’ın tarama botunun makalenize ulaşabildiğinden emin olun.
- Sayfanızın yüklenmesinin ne kadar sürdüğünü test edin. Çünkü bazen milisaniyeler bile önemlidir.
- Kitlenizin her yerde okuyabilmesi için web sitenizi mobil uyumlu hale getirin.
- SEO eğitimi alın ve bu konuda kendinizi geliştirin.
Bilgilendirici bir içerik olmuş, teşekkürler.