SEO (search engine optimization) birçok kişi tarafından çok zor ve karmaşık bir işleme düzenine sahipmiş gibi algılandığından SEO için harcanan çabanın boşa olduğu algısı da söz konusudur. Ancak bu doğru olmadığı gibi SEO’nun temellerinin son derece anlaşılır olduğunu da belirtmek gerekir. Üstelik tüm web trafiğinin %57,8’i Google’dan sağlandığı verisini de düşünürsek bir web sitesi için kolay ya da zor fark etmeksizin her iki şekilde de SEO ‘nun çok önemli bir pazarlama çabası olduğunu söyleyebiliriz. Web sitesine dair optimizasyon çalışmalarını kendi başınıza yürütmeyi planlıyorsanız kesinlikle temel bilgileri edinmeye ihtiyacınız vardır. Bu içeriğimizde başlangıç aşamasında sizlere bir yol haritası olabilecek ve temel işleyişin nasıl olduğunu anlayabileceğiniz bir SEO rehberi, tam tabiri ile SEO başlangıç rehberi hazırladık.
Web sitenizin optimizasyon çalışmalarının maksimum verimi sağlamasını istiyorsanız SEO Danışmanlığı alabilirsiniz.
SEO’nun Temelleri
SEO Neden Önemlidir?
Bir SEO rehberi okuma ihtiyacı duyduğunuza göre SEO’nun neden önemli olduğunu açıklayıcı bir şekilde bilmeye ihtiyacınız olduğunu tahmin edebiliyoruz. Zaten SEO’nun önemini içselleştirdiğiniz zaman SEO rehberini doğru bir şekilde kullanarak yol haritanızı oluşturabilirsiniz.
Web sitelerine gelen trafiğin yüksek bir bölümü Google organik arama sonuçlarından sağlanmaktadır. Bir başka deyişle; organik arama, diğer tüm trafik kaynaklarının toplamından daha fazla trafik getirir. Google ve diğer arama motoru algoritmaları hangi sayfanın nasıl sıralanacağını yüzlerce sinyaler göre belirler. Doğru bir SEO çalışması, arama motoru algoritmalarının sinyallerine girmenizi sağlayacağından web sitenizi organik sıralamada da yükseltecektir.
SEO’nun Yararları Nelerdir?
SEO firma rehberinden faydalanmak söz konusu olduğunda SEO’nun firmanıza katacağı yararları bilmek ve bu yararlar doğrultusunda hedefler koymak istiyor olabilirsiniz. Bugüne kadar kadar karşılaştığınız SEO rehberi ya da SEO ile ilgili herhangi bir içerikte daima yüksek bir sıralama elde etmek, SEO’nun tek ve en önemli faydasıymış gibi görünse de aslında nihai hedefe ulaşmak için bir araçtır. SEO’nun en kritik ve gerçek faydaları daima trafikle ilgilidir. Trafik getirisi ve bununla ilgili diğer avantajlar, web sitesi yönetiminde en önem verilen ve günün sonunda verim olarak değerlendirebilecek konulardır. o halde aşağıda sıraladığımız SEO yararları, pazarlama stratejiniz için belirleyici olacaktır.
-
SEO Daha Fazla Trafik Almanızı Sağlar
Birçok insan, arama motoru sıralamasında ilk birkaç arama sonucundan birini tıklama eğilimindedir. Dolayısıyla daha yüksek bir sıralama elde etmek, web sitenize daha fazla trafik çeker. Sıralama konumunuz, web sitenize gelen trafikle yüksek oranda ilişkilidir. Doğru bir şekilde uygulanmış SEO çalışması da size bunu maksimum fayda ile sağlayabilir.
-
SEO Sürekli Trafik Almanızı Sağlar
Arama motorlarında sıralama genellikle hem pasif trafiğe hem de tutarlı trafiğe de yol açmaktadır. Bu durum, sosyal medya ve e-posta pazarlaması gibi genelde hızlı bir şekilde yok olan trafik artışlarına neden olan ortamlar için geçerlidir. Bunun sebebi de sosyal medya ağlarının güncel içeriği ortaya çıkarmak için tasarlanmış olmasıdır. E-postalar da çoğu zaman “okundu” olarak işaretlenir ardından unutulur ya da spam kutusuna düşer. Bununla birlikte arama motorlarında gerçekleşen arama motorlarının sayısı aydan aya tutarlılık gösterdiğinden sıralama yaptığınızda trafik hem tutarlı hem pasif olma eğiliminde olur.
-
SEO Size Ücretsiz Trafik Sağlar
Reklamlar için elbette ki daima ödeme yapılır. Ancak arama trafiği ücretsizdir. Arama motorlarındaki reklamların pahalıya mal olacağını düşündüğümüzde SEO’nun bu faydası çok önemlidir. Bir ayda reklamlar ile alacağınız binlerce ziyaretçi size binlerce dolara mal olabilir. SEO ile kazandığınız bu ziyaretçiler içinse 1 lira bile ödemezsiniz. Elbette Google sıralamasında üst sırada yer almak, tamamen maliyetsiz değildir. SEO stratejinizi geliştirir ve yürütürken belli bir bütçe ayırmak durumundasınızdır.
Sitenizi Google’a Nasıl Eklersiniz?
SEO daha yüksek bir sıralama elde etmenize yardımcı olur. Ancak Google web sitenizin varlığından haberdar bile değilse üst sıralarda yer almanız söz konusu bile olamaz. Nihayetinde Google web sitenizi bulacaktır. Ancak sitenizi manuel olarak göndermenin daha hızlı keşfedilmek ve sitenizi geliştirmek gibi önemli faydaları vardır. Sitenizi Google’a eklemek için;
- Web sitenizi Google’a göndermenin ilk adımı site haritanızı bulmaktır. Site haritaları, web sitenizdeki tüm önemli sayfaları listeleyen dosyalardır. Web sitenizin haritasına ulaşabileceğiniz linkler:
- website.com/sitemap.xml
- website.com/sitemap_index.xml
- website.com/robots.txt
- Site haritanızı bulduktan ya da oluşturduktan sonra ücretsiz olarak Google Search Console hesabı oluşturup site haritanızı göndermelisiniz.
- Daha hızlı keşif için başka sitelerden backlink almalısınız; çoğu web sitesinin diğer web sitelerinden herhangi bir bağlantısı (backlink) yoktur. Durum böyle olunca Google’ın keşfetmesi zaman almaktadır.
Başarılı Bir SEO Kurulumu Yapmanın Yolları
Web sitenizin arama motorları tarafından sıralamaya eklenmesi, kazanma olasılığınız olduğunuz değil sıkı bir yarışta olduğunuz anlamına gelmektedir. Tam da bu noktada SEO devreye girer. SEO çalışması iyi yapılırsa zaman içerisinde kazanma olasılığınız da yükselir. Web siteniz SEO stratejileri için uygun bir şekilde kurulmuşsa SEO’yu da iyi yapmak oldukça kolaydır.
-
İyi Bir Domain Alın
İyi bir alan adına sahip olmak SEO stratejinizin verimi için en hassas konulardan biridir. İyi bir domain alırken dikkat etmeniz gereken iki önemli unsur vardır;
- Domain Adı: Anahtar kelimelerinizi domain adına dahik etmeyi çok kez duymuşsunuzdur. Elbette faydalıdır ancak uzun kuyruklu ya da bir alan adı için uzun olan anahtar kelimeleri eklemek fayda sağlama amacıyla zarar veren bir hamle olacaktır. Domain adını; kısa ve akılda kalıcı, işinizin adını barındırır şekilde ve tire olmadan oluşturmalısınız.
- TLD: TLD, üst düzey alan adı anlamına gelir. “.com, .org veya .co.uk” gibi adlardan sonra gelen kısımdır. En çok bilinen olduğundan çoğu işletme için “.com” güvenilir olarak atfedilir ve kullanılır. Düşük kaliteli web siteleriyle ilişkilendirilme eğiliminde olan .”info” ve “.biz” gibi TLD’lerden uzak durmanız yararlı olacaktır. Eğer bir tane varsa elbette endişelenmenize de gerek yok. Yine de hiçbir zaman önceliğiniz içerisinde yer almamalıdır.
-
Bir Web Sitesi Platformu Kullanın
Çoğu kişi, sıfırdan başlarken web sitesini HTML ve CSS ile kodlamaz. Bunlar, kodlama becerisi çok az olan veya hiç olmayan kişilerin bir web sitesi oluşturmasına, içeriği kolaylıkla yönetmesine ve sıkıcı tekniklerle ilgilenmesine olanak tanıyan yazılım parçalarıdır. 2 tür web sitesi platformu vardır;
- Hosted Platformlar: Hosted platformlar, her şeyi tek bir çatı altında gerçekleştirirler. Web sitenizi barındırarak kolayca kurulum ve düzenleme yapabileceğiniz, tasarım seçenekleri ile kaliteli tasarımlar sağlayan, koda dokunma zorunluluğunuz olmadan içerik oluşturup yönetmenize olanak tanıyan platformlardır.
- Self-Hosted Platforms: Kendi kendine barındırılan platformlar, ayrıca bir kod olmadan içerik oluşturmanıza ve yönetmenize olanak sağlarlar. Hosted platformdan farkı, sizin barındırmanızı ve yüklemenizi gerektirmesidir.
Peki hangi tür platformu seçmelisiniz? Çoğu SEO uzmanı, wordpress gibi kendi kendine barındırılan (self-hosted) açık kaynaklı platformları önerir. Açık kaynak kodunu dilediğiniz şekilde düzenleyebildiğiniz için özelleştirilebilmektedir. Ayrıca binlerce SEO eklentisi de dahil olmak üzere çeşitli eklentiler ile genişletebilirsiniz. Ancak kullanım kolaylığı ve alacağınız maksimum desteğe daha fazla önem veriyorsanız Wix veya Squarespace gibi barındırılan (hosted) platformlar, sizin için daha iyi bir çözüm olabilir.
-
İyi Bir Web Hostu Kullanın
Web barındırıcıları, sitenizi internet bağlantısı olan herkesin erişebileceği bir sabit sürücüde depolar. Web siteniz için hosted (barındırılan) bir platform kullanıyorsanız kontrolün sizde olduğu çok az durum vardır. Ancak self-hosted platformlarda barındırma seçimleri ve tüm kontroller sizin yönetiminizdedir. Çoğu SEO rehberi, kendi kendine host seçeneği önerilen olarak karşınıza çıkacaktır. Peki SEO rehberinden aldığınız tavsiye ile nasıl karar verebilirsiniz? SEO için iyi bir web hostunu nasıl seçersiniz? SEO rehberi önerileri doğrudur. Ancak bunun bir fark yaratması için binlerce trafik almanız gerekmektedir. Herhangi bir güvenilir şirketten tercih edeceğiniz düşük bütçeli bir web hostu daha faydalı olabilir. Ancak bu noktada çok dikkat etmeniz gereken üç önemli unsur vardır;
- Güvenlik: Ana bilgisayarın size ücretsiz bir SSL/TSL sertifikası verdiğinden veya ücretsiz TLS sertifikaları sağlayan ve kar amacı gütmeyen LetsEncrypt’i desteklediğinden emin olmalısınız.
- Sunucu Konumu: Verilerin sunucu ile ziyaretçi arasında dolaşması zaman alır. Dolayısıyla elde ettiğiniz trafiğin çoğuyla aynı lokasyonda sunucuları olan bir ana bilgisayar seçmek en iyisidir.
- Destek: 7/24 destek sağlanması daima en idealidir. Kaydolmadan önce yukarıdaki unsurları sorgulayarak desteklerinin ne kadar iyi olduğunu test etmek, iyi bir seçenek olabilir.
-
Pozitif Bir Kullanıcı Deneyimi Yaratın
Google algoritması, ziyaretçilerine olumlu bir deneyim sunan web sitelerinin sıralamalarını yükseltmek konusunda oldukça öncelikli davranmaktadır. Her SEO başlangıç rehberinde kullanıcılara fayda sağlayacağınız web sitesi oluşturmanızın SEO stratejinizin en önemli parçası olması gerektiği yer alır. Bu, SEO için eskimeyecek bir unsurdur. Optimizasyon çalışmalarınızın nihai hedefi, her zaman kullanıcı deneyimini en iyi hale getirmeye yönelik olmalıdır. Peki bunu SEO rehberinden edindiğiniz tavsiye ile nasıl yapacaksınız? İşte yararlanabileceğiniz önemli tavsiyeler;
- HTTPS Kullanın: Web sitesi ziyaretçileri için kişisel verilerinin korunması, en hassas konudur. Dolayısıyla güvenilmez bir site algısı yaratmamak ve kullanıcı deneyimini olumsuza çevirmemek adına web sitenizi daima SSL/TLS ile şifrelemelisiniz.
- İlgi Çekici Bir Tasarım Kullanın: 90’lardan kalma bir tasarıma sahip web sitesindeki deneyiminiz ne kadar iyi olabilir? Kimsenin bundan hoşlanmayacağını düşündüğümüz zaman web sitenizi daima görsel anlamda beslemeli, çekici bir tasarımla tamamlamalısınız. Ayrıca markanız ile uyumlu bir tasarıma sahip olmakta son derece önemlidir.
-
Mobilde Kullanıcı Dostu Olmayı Unutmayın
Okuduğunuz herhangi bir SEO rehberinde konu daima web sitesi üzerinden döndüğü için ilginiz tamamen o kısma kayabilir. Ancak kesinlikle es geçmemeniz gerek çok önemli bir unsur daha vardır; mobil kullanıcı deneyimi! Google verilerine göre artık masaüstünden çok mobil arama yapılmaktadır. Dolayısıyla mobil uyumluluğu daima sağlamalısınız. Mobilde kullanıcı deneyimini iyileştirdiğiniz zaman insanların olumlu deneyimlerinin yanında Google tarafından da puanınız yükselecektir.
-
Yazılarınızı Okunabilir Boyutta Oluşturun
Günümüzdeki internet erişimi için kullanılan cihaz çeşitliliğini düşünerek içeriklerinizi oluşturmak son derece faydalı olacaktır. İçeriğiniz cihaz erişimlerinin tümünde okunabilir olduğundan emin olmalısınız. ,
-
Kullanımı Engelleyen Pop-Up’lardan ve Reklamlardan Kaçının
Kimsenin reklam sevmediğini gayet iyi biliyoruz. Ancak onlara ihtiyacımız olduğu da bir gerçek. Durum böyle olduğundan tamamen kaçınmak söz konusu bile değildir. Ancak müdaheleci, kullanımı engelleyen türlerinden kesinlikle kaçınmalısınız. Zira bu türdeki pop-up ve reklamlar, kullanıcı deneyimini tamamen olumsuza çevirme ve ziyaret süresini korkunç seviyelere düşürme gücüne sahiptir.
-
Hızlı Yüklendiğinden Emin Olun
Sayfa hızı, masaüstü ve mobil cihazlarda onaylanmış ve önemli bir sıralama faktörüdür. Ancak bu, sitenizin illa ki yıldırım hızında yüklenmesi gerektiği anlamına gelmez. Elbette ne kadar hızlı yükleme o kadar iyi kullanıcı deneyimi ve algoritma tarafında onaylanma söz konusudur. Ancak yavai ve çok yavaş yükleme problemleri çözmek ve iyi bir hıza getirmek ölçütsel olarak yeterli olup sizin için olumlu dönüşleri sağlayacaktır.
Mantıksal Bir Site Yapısı Kurun
Hem ziyaretçilerinizin hem de arama motoru algoritmalarınızın web sitenizde kolay ve konforlu bir şekilde gezinmesi gerekir. Dolayısıyla mantıklı bir içerik hiyerarşisi oluşturmalısınız. Mantıksal bir site yapısına sahip olmanın yararları;
- Arama motorlarının yeni sayfalar bulmasına yardımcı olur; Dahili bağlantı olmayan sayfalar nadiren bulunur ve dizine eklenir.
- Sitenizin PageRank değerini artırır; PageRank, bir sayfanın “değerini” belirlemeye çalışan Google’ın sıralama algoritmasının temelidir.
- Arama motorlarının sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur; Google bunun için bağlantı çapalarına ve çevreleyen metne bakar.
Mantıksal Bir URL Yapısı Kullanın
URL’ler önemlidir çünkü arama yapanların bir sayfanın konusunu anlamalarına yardımcı olurlar. Birçok web sitesi platformu, URL’lerinizi nasıl yapılandıracağınızı seçmenize izin verir. WordPress’teki URL’ler için beş ana seçenek şunlardır:
- Düz: web siteniz.com/?p=123
- Gün ve isim: web siteniz.com/2021/03/04/seo-basics/
- Ay ve ad: web siteniz.com/03/04/seo-basics/
- Sayısal: web siteniz.com/865/
- Gönderi adı: web siteniz.com/seo-basics/
Sıfırdan yeni bir site kuruyorsanız, en net ve en açıklayıcı yapı ile gitmek mantıklıdır. Bunun da posta adı olması, en muhtemel olanıdır. URL’de tarih kullanımı, çok mantıklı değildir. Tarih kullandığınız URL’leri gelecekte güncellemeniz gerekecektir.
Mevcut bir web sitesini optimize ediyorsanız, ideal olmasa bile URL yapısını değiştirmemek muhtemelen en iyisidir. Bunu yapmak, SEO’nuz üzerinde derinden bir olumsuz etkiye sebep olabilir ve diğer daha önemli şeyleri bozabilir.
İyi Bir SEO Eklentisi Kurun
Bir SEO eklentisi olmadan en basit SEO en iyi uygulamalarını bile uygulamak neredeyse imkansızdır.
Kurulum ise oldukça basittir;
Eklentiler > Yeni ekle > Arama yap > Yükle > Şimdi Etkinleştir.
Bu eklentilerin her ikisi de yazılarınıza ve sayfalarınıza kullanışlı ekstra giriş alanları ekler. (Bunlara daha sonra döneceğiz).
Wix veya Squarespace gibi barındırılan bir platform kullanıyorsanız, bu platformlar temel SEO ayarlamaları yapmanıza izin verdiği için bir eklenti yüklemenize gerek yoktur.
Bu aşamada, SEO başlangıç rehberine başlarken de belirttiğimiz gibi SEO başarısı için iyi bir temele sahip olmalısınız. SEO çalışmaları dörde bölünmüş unsurlar şeklinde devam eden bir süreçtir;
- Anahtar kelime araştırması
- Sayfa İçi SEO
- Bağlantı kurma
- Teknik SEO
Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırması bir SEO firma rehberi için olmazsa olmaz bir konudur. Zira yanlış kelimelere odaklanarak yapacağınız SEO çalışmalarınızın kocaman bir hayal kırıklığı olarak sonuçlanabilir. Anahtar kelime araştırması, müşterilerinizin sizi nasıl aradığını öğrenmenizi sağlar. Böylece boş ve dönüşüm sağlamayacak bir trafik değil hedeflediğiniz kitlenin trafiğini çekebilirsiniz.
- Anahtar Kelime Bulma: Potansiyel müşterilerinizin ne tür şeyler aradığını ve nasıl kelimeler ile arama yaptıklarını anlamak, anahtar kelime araştırma sürecinin ilk adımıdır. Bunu bilmiyorsanız, arama motorlarında sıralanacak ve değerli trafik çekecek sayfalar oluşturmaya başlamanız bile mümkün değildir. Bu süreci başlatmak için sektörünüze ve nasıl aranacağına dair bir beyin fırtınası yapmak en iyi seçenektir. Daha sonra tahminlerinizi değerlendirme süreciniz başlar.
- Trafik Potansiyelini Araştırın: Neredeyse tüm anahtar kelime araçları, bulduğunuz anahtar kelimelerin aylık arama hacimlerini göstermektedir. Arama hacmi verisi, anahtar kelimenizin muhtemel trafik potansiyelini tahmin etmenizi sağlar. Ancak anahtar kelime hacmi, pratikte her zaman doğru orantıda gitmez. Arama hacmi düşük bir anahtar kelimenin yüksek olana göre daha fazla trafik getirdiği/getireceği durumlar da vardır. İlkinin arama hacmi daha yüksek olsa da, ikincisinin en üst sıradaki sayfası daha fazla organik trafik alır. Bu nedenle, bir anahtar kelimenin trafik potansiyelini daha iyi anlamak için her zaman en üst sıradaki sayfanın tahmini organik trafiğine bakmak önemlidir.
- Sıralama Zorluğunu Araştırın: Bir anahtar kelime işinizle yakından alakalı görünse ve trafik potansiyeli yüksek olsa bile sıralama almak kolay olmayabilir. Pek çok etken, bir anahtar kelimenin sıralamasına etki eder. Ancak en üst sıradaki sayfalara bağlantı veren alakalı ve kaliteli web siteleri tartışmasız en önemli etkendir. Google, aramanın nasıl çalıştığına ilişkin kılavuzlarında bundan bahsetmektedir; konuyla ilgili diğer kaliteli web siteleri sayfaya bağlantı veriyorsa bu web sitesi bilgilerinin yüksek kalitede olduğunun önemli bir işaretidir.
Sayfa İçi SEO (On-Page SEO)
Sayfa içi SEO, arama yapanların aradığı türde içerik oluşturmayı ve arama motorlarının içeriğin neyle ilgili olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olmak için onu “optimize etmeyi” içerir. Bir sayfanın arama motorlarında sıralanması için nasıl optimize edileceğinin temelleri;
- Arama Amacını Eşleştir: Arama yapanların aradığı içerik türünü oluşturmada başarısız olursanız sıralama şansınız yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla odaklandığınız anahtar kelimeleri, arama amacı ile eşleştirmelisiniz. Google, arama yapanların ne aradığını herkesten daha iyi anladığı için, arama amacını değerlendirmenin en iyi yolu; hedef anahtar kelimeniz ile en üst sıradaki sayfalar arasında ortak noktalar aramaktır.
- Açıklayıcı Bir URL Seçin: Yayınladığınız her sayfa veya gönderi için, URL’nin sonundaki kısma açıklayıcı bir bilgi de girmeniz, kalite puanınızı yükseltecektir.
- Etkileyici Bir Başlık Etiketi Yazın: Başlık etiketleri, arama sonuçlarında görünen mavi tıklanabilir bağlantılardır. Arama yapanları sayfanıza tıklamaya ikna etmeniz gereken birkaç önemli oyuncudan biridir, bu yüzden onu mümkün olduğunca çekici hale getirmek önemlidir. Bunu yapmanın en kolay yolu, onu arama amacı ile uyumlu hale getirmektir.
- Resimleri Optimize Edin: Görseller, Google Görseller’de sıralanabilir ve web sitenize trafik gönderebilir. Dolayısıyla web sitenizde kullandığınız görselleri SEO’ya uygun hale getirmek son derece önemlidir.
Bağlantı Kurulumu
Diğer web sitelerinden aldığınız bağlantılar, Google’a insanların kefil olacağı kadar kaliteli bir içeriğe sahip olduğunu gösterir. Çoğu bağlantı kurma taktiği, bağlantıya değer içerik oluşturmak ve ardından bağlantınızı söz konusu sayfalardan birine eklemek için ikna edici bir nedenle site sahiplerine ve editörlere ulaşmak etrafında döner. Ancak bağlantı almanın başka yolları da var. Bu yollara dair bazı bağlantı kurma ipuçlarına SEO firma rehberimizde yer vermek istedik.
- Ziyaretçi Bloglama: Ziyaretçi bloglama, başka bir web sitesi için blog yazısı yazdığınız yerdir. Çoğu web sitesi, konuk yazarların bu içeriğe bağlantılarını eklemesi de izin verir.
- Gökdelen Tekniği: Gökdelen Tekniği, insanların halihazırda bağlantı kurdukları içerikten daha bir iyi içerik oluşturarak bağlantılar eklediğiniz tekniktir. Gökdelen tekniğinde süreç; insanların hali hazırda eriştikleri backlink metinlerini daha orijinal ve kaliteli bir hal getirerek kendi bağlantınızı eklemeniz şeklinde ilerliyor. Yani zaten avantajlı konumdaki bir içeriği geliştirerek kendi yararınız için maksimum verimli hale getiriyorsunuz.
- Rakiplerin Bağlantılarını Kontrol Edin: Rakiplerinizin backlink stratejisini araştırmak ve iyice anlamak en iyi stratejiyi kurmanız için mükemmel bir yoldur. Rakiplerinizin nerelerden backlink aldığını, hangi içeriklerle aldığını vb. bilgileri birçok SEO aracı (Ahrefs, SemRush vs.) yapabilirsiniz.
Teknik SEO
Bir SEO rehberi ile bilgilenme söz konusu olduğunda en kompleks olarak değerlendireceğiniz bölüm, teknik SEO bölümüdür. Teknik SEO; Google gibi arama motorlarının sayfalarınızı bulmasına, anlamasına, anlamlandırmasına ve sıralamaya eklemesine yardımcı olur. Bu içeriğin bir SEO başlangıç rehberi olduğunu hatırlatarak teknik kısmın çok derinine inmememiz gerektiğini söylemekte fayda var. Dolayısıyla şimdilik Ahrefs Web Yöneticisi Araçları hesabı gibi ücretsiz hesaplara kaydolup web sitenizin düzenli olarak taranmasının planlamasını yapmanız çok doğru bir adım olacaktır. Bu taramalar, yaygın olarak görülen çoğu teknik sorunla birlikte 100’ü aşkın SEO sorununu kontrol etmektedir.
SEO’nun Başarısını Nasıl Takip Edersiniz?
Elbette bir SEO başlangıç rehberi, SEO firma rehberi ya da detaylı bir SEO rehberi okuyorsanız başarı takibini nasıl yapacağınızı, iyi giden ve doğru işleyen stratejileri nasıl göreceğinizi bilmek istersiniz. En doğru performans ölçümü için web sitenizin organik aramadan aldığı trafik miktarını takip ederek yapabilirsiniz. Google Analytics kullanıcısıysanız organik trafiğinizi şu aşamalar ile görüntüleyebilirsiniz; Acquisition > All Traffic > Channels > Organic Search (Edinme > Tüm Trafik > Kanallar > Organik Arama) .
Organik Ses Payını Takip Etme
İngilizce karşılığı share of voice ve kısaltması SoV olan organik ses payı, markanızın rekabete kıyasla arama sonuçlarındaki görünürlüğüdür. SoV ile pazar payı arasında bir ilişki söz konusu olduğundan bunun takibini yapmanız son derece önemlidir. Organik ses payını Ahrefs vb. SEO araçlarında rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Organik Trafikten Gelen Dönüşümleri Takip Etme
Dönüşümler, web sitenize gelen bir ziyaretçi istenen bir eylemi gerçekleştirdiğinde gerçekleşir. Bu, bir bağlantıya tıklamaktan satın alma işlemine kadar her şey olabilir. Google Analytics kullanıyorsanız, satın alma işlemleri ve hoşunuza giden hemen hemen her şey için dönüşümleri izleyebilirsiniz. Ardından, organik trafikten gelen dönüşümleri filtreleyebilir ve SEO çabalarınızın önemli şeyler üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu görmek için dönemleri karşılaştırabilirsiniz.
Ücretsiz SEO Araçları
Birçok profesyonel SEO aracının maliyeti ayda 100 dolardan fazladır. Bunun bir SEO başlangıç rehberi/SEO firma rehberi olduğu göz önüne alındığında, böyle bir bütçeyi ayırmaya henüz hazır olmayabilirsiniz. Ancak kesinlikle endişelenmemelisiniz. Ücretsiz SEO araçları ile sizi tatmin edecek birçok çalışma elde edebilir, SEO stratejinizin başlangıç aşaması için yeterli verimi alabilirsiniz. SEO rehberinde yer verdiğimiz ücretsiz SEO araçları, sizin için oldukça verimli olacaktır.
-
Anahtar Kelime Araştırma Araçları
- Google Keyword Planner: Özgün anahtar kelimeler bulabileceğiniz, bulduklarınızı birçok yönden kontrol edebileceğiniz bir araçtır.
- Keyword Generator: Yüzlerce anahtar kelime grubu oluşturabilmenize olanak tanır.
- SERP Checker: Tahmini arama trafiği potansiyellerini öğrenebileceğiniz bir araçtır.
- Keyword Diffuculty Checker: Anahtar kelimelerinizin zorluk derecelerini ve puanlarını kontrol edebilirsiniz.
-
Sayfa Üzerinde (On-Page) SEO Araçları
- Yoast SEO: WordPress gönderilerine ve sayfalarına başlık etiketleri ve meta açıklamalar ekleyebildiğiniz araçtır.
- Ahrefs Webmaster Tools: Sitenizin herhangi bir yerinde eksik başlık etiketlerini, meta açıklamaları ve alternatif metinleri tespit edebilir. Buna istinaden iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapabilirsiniz.
-
Bağlantı Kurulumu Araçları
- Ahrefs Backlink Checker: Herhangi bir web sitesine ya da sayfasına verilen ilk 100 backlinki görebilirsiniz.
- HARO: Günlük bağlantı fırsatları alabilirsiniz. Bu teknik bir araçtan çok hizmet olarak nitelendirilir.
- Gmail: Potansiyel müşterileri bağlamak için iyi bir mesajlar backlink yönlendirmesi yapabilirsiniz.
Tekniksel SEO Araçları
Google Search Console: Neredeyse tüm teknik sorunları ve her türlü gidişatı görebileceğiniz kapsamlı bir araçtır. Sıralama hatalarından hız sorunlarına kadar her şeyi takip edebilirsiniz.
Ahrefs Webmaster Tools: 100’den fazla SEO sorununa erişebileceğiniz bir araçtır.
Sonuç
SEO başlangıç rehberi olarak nitelendirdiğimiz bu içeriğimizde SEO’nun temellerine oldukça kapsamlı bir şekilde yer verdik. SEO için soru işaretlerinizin bolca olduğu başlangıç aşamasındaysanız artık kafanızda bazı şeyleri şekillendirebilir hale geldiniz. İçeriğimizde de bolca bahsettiğimiz gibi sahip olunan teknolojik imkanlar sizleri SEO çalışmalarınızı yapmak için yetkin hale getirebiliyor. Ancak doğal olarak bazı sınırlılıkları da söz konusu olduğundan sizin içinizde bulunduğunuz sektör ya da pazarlama stratejisi gereği tek başınıza ilerlemek yeterli gelmeyebilir. Eğer durum böyleyse bir SEO Eğitimi alarak hem SEO çalışmalarınızı maksimum verimle geliştirir hem de SEO’ya dair en güvenilir bilgiye direkt alanında uzman birisi ile sahip olabilirsiniz. Bu sayede en doğru strateji uygulamalarını firmanız özelinde öğrenebilir ve kendi SEO firma rehberinizi oluşturabilirsiniz.