Kruger Sendromuna sahip olmak pazarlamada basamakları hızlıca çıkmanıza neden olur. Peki neden? Öncelikle Kruger Sendromundan bahsedelim biraz. Bu sendromu tanımlarken en basit haliyle Cahil Cesareti demek doğru olacaktır. Çünkü ne kadar az bilirseniz o kadar kendinize olan güveniniz yüksek olacaktır. Zira çok bilmeye başladığınızda her adımı iki kere düşünerek atacaksınız. Çünkü;
“Niteliksiz insanlar ne kadar niteliksiz olduklarının farkına varabilecek niteliğe de sahip değildirler.”
Az bilen birisi genellikle az bildiğinin farkında olmadığından çok daha rahat bir şekilde “ben bu işin uzmanıyım” diyebilmektedir. Özellikle yaşanan en büyük sorunlardan birisi de şu; niteliksiz insanlar nitelikli insanları gördüğünde bilgi seviyeleri yeterli olmadığından niteliklerini iyi ölçemez ve gereken krediyi kendilerine veremezler.
Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşu içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır. -Bertrand Russell
Peki neden Kruger Sendromu faydalıdır? Bu sendroma sahip olanları bayağı dövmeme rağmen neden bu yönde yönlendiriyorum? Çünkü artık Bilgi Çağındayız. Bilgiye ulaşmak her zamankinden daha kolay. Aynı zamanda Pazarlama hiç olmadığı kadar hayatımızın içinde. Aslında her dialoga girdiğimizde, her tanışmamızda, her konuşmamızda Halo Etkisinin hemen ardından bir sınanmaya maruz kalıyoruz. Bu sınanma aynı zamanda kişisel pazarlama olarak da algılanmalı. Yani her ortamda kendimizi, düşüncelerimizi, yaptıklarımızı pazarlıyoruz. Bu illa bir iş görüşmesi olmak zorunda değil, arkadaş ortamında dahi karşılaşacağımız bir durum.
Öyleyse kendimizi pazarladığımız bu ortamda Kruger ne işimize yarayacak? İnsanın yaradılışı vesilesiyle her konuda uzman olabilmesi mümkün değil. Uzmanlığımızın olmadığı bir alanda hedeflerimiz var ise bu hedeflere ulaşabilmek için Kruger bize bir kaldıraç etkisi yaratıyor.
Konumlandırma bilmeyen sosyal medya stratejisti mi olur? Title’a yazınca her şey olunuyor sanırım.
— Haydar Özkömürcü (@Hozkomurcu) 10 Ocak 2017
Hep şikayetçi olduğum konulardan biridir insanların titlelarını şişirmesi. Ancak diğer yandan baktığımızda kişinin titleını şişirerek bir işe girişmiş olması onun kısa zamanda bu işi öğrenmesine vesile olacak ve o konu hakkında uzmanlaşmasını sağlayacak. Çoğu zaman bunu gözardı ediyoruz. Örnekte olduğu gibi kişi “Sosyal Medya Stratejisti oldum ben” demeden elinde bu alanda iş alamayacak ve kendini bu alanda geliştiremeyecek.
Hep başkalarına vurarak anlatmama gerek yok aslında. 2003’ten bu yana blog yazıyorum. Kimi zaman günde bir kimi zaman ayda bir de olsa yazıyorum. Artık o kadar haşır neşir oldum ki sunucu kurulumundan içerik yönetimine, CMS sistemlerinden Adsense reklamlarına kadar bir bloggerın yapması gereken her şeyi gözü kapalı yapabilir hale gelmişim. Artık bir WordPress kurulumum 3 dakikamı almıyor. Haliyle bu kadar içerikle uğraşa uğraşa SEO hakkında da çok fazla bilgi sahibi oldum. Ancak verdiğim eğitimlerde SEO başlığına uzun süre başka eğitmenleri yönlendirdim, kendim anlatmadım. Zira SEO’nun ne kadar kapsamlı olduğunun farkındaydım. Kruger sendromu ile olaya girsem başarılı olabilir miydim diye şimdi düşünüyorum da aslında oldukça başarılı olabilirmişim. Bu örneğe ara verip başka bir örnek anlatayım. Sene 2011, büyük bir eğitim programında eğitmenlik yapıyorum. Hayatımda bir kez bile Adwords reklamı vermemişim o zamanlar. Benden eğitmen kalmadığını ve Adwords dersini idare etmem istendi. O günün bir önceki gecesi sabaha kadar Adwords çalıştım ve eğitim günü 5 saat boyunca 25 kişiye Adwords anlattım. Olayın üzerine müşteriler almaya başladım, bütçeler yönetebilir hale geldim. Ancak SEO’da bu yolu seçmedim. Kruger’a direndim ve yıllarca SEO anlatmadım. Bu alanda kendimi geliştirmek amacıyla bir sürü SEO eğitimine katıldım. Gördüm ki “bu adam bu işin piri ya” dediğim herkes benden daha az biliyormuş. İnsanlar Kruger sayesinde kendilerine güvenmiş ve bu alanda ilerlemişken ben yerimde saymışım. Olayı farkettiğimden bu yana son bir yıldır aralıksız SEO eğitimleri veriyorum. Keşke daha önce başlasaymışım.
Kendinize güvenmediğiniz bir konuda bilginizin az olduğunun farkındasınızdır. Öyleyse konudan kaçmak yerine bir an önce kendinizi geliştirmeye başlamalısınız. Richard Branson’un çok sevdiğim bir sözü var.
Deneyim, yani gerçek deneyim batırmadan elde edilmez. Mutlaka yaptığınız işi bir kez batırmanız gerekiyor ki gerçekten o işi her anlamda öğrenebilmiş olun. Kendinizi Kruger’a bırakın ve o sizi yönlendirsin. Hayatınızdaki büyük fırsatları kaçırmayın. Konuyla birebir ilgili Hasan Başusta ve Hakan Akben’in bir videosu var. Umarım bu videolara devam da ederler. Vakit ayırıp izlemenizi tavsiye ediyorum.
Kurumunuzda Sosyal Medya Eğitimi ile marka bilinirliği ve satışlarınızı nasıl artıracağınızı öğrenmek ister misiniz?
Kimi zaman cekindigimiz. Olur mu acaba? Dediğimiz şeyleri aşmak gerektiğine inanıyorum artık. Dediğiniz gibi üstad, Kendini uzman olarak nitelendiren kişileri takip ettikçe aslında bizim bildiğimiz şeylerin yine bizlere pazarlandığıni görüyoruz.
O halde kriz var diye ağlamasınlar. Batırılacak para varsa iş modeline gerek yok demektir.