Google Remarketing’i Anlamak
Google Remarketing ya da Google Adwords Remarketing olarak bilinen Türkçe karşılıkları yeniden pazarlama ve yeniden hedefleme olan bu kavramlar birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Yani farklı yerlerde her iki şekilde de karşınıza çıkması yanıltıcı olmasın. Her iki kavramda Google Adwords Yeniden Pazarlama anlamına gelir. Google Remarketing aslında hepimizin bildiği ve sıklıkla maruz kaldığı bir pazarlama yöntemidir. Sizlere bunu hatırlatmak için, bir çanta baktığınız zaman dijital ortamda yaptığınız tüm gezintilerde o çanta ile karşı karşıya geldiğinizi söylediğimde taşlar yerine iyice oturacaktır. Zaten satın almayı aklımızdan geçirdiğimiz ya da niyetlenip anlık olarak vazgeçtiğimiz o çanta, bambaşka bir içerikle meşgul olurken yan taraftan bize el salladığında bir kez görmezden gelebiliyoruz ama kimimiz üçüncü de kimimiz beşinci de dayanamayıp satın almayı gerçekleştiriyor. Bu noktada asıl sorumuz; Google Yeniden Pazarlama Nasıl Yapılır? olacaktır. Bu yazıda Adwords Yeniden Pazarlamaya dair tüm sorularınıza cevap olacak nitelikte kapsamlı bir Google Remarketing rehberi okuyacaksınız. Bu rehber ile ihtiyacınız olan temel bilgiye ulaşacaksınız ancak daha fazlası için elbette ki Dijital Pazarlama Eğitimi almanızı tavsiye ederiz.
Google Remarketing Nedir?
Google Adwords yeniden pazarlama en temel şekilde, bir web sitesini ziyaret etmiş kullanıcılara yeniden hedefleme (retargeting) yaparak ürünü ya da hizmeti, tekrar eden bir döngüde gösterilmesi olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde birçok firmanın aktif olarak kullandığı bu pazarlama yöntemi, web sitelerinin hem ziyaret trafiğini hem de satışlarını artırmak amacıyla kullandığı yöntemdir. Google Remarketing, Google Adwords Remarketing, Adwords Yeniden Pazarlama gibi aynı anlamı ifade eden farklı isimleriyle karşımıza çıkabilir. Google Adwords Remarketing, Google’ın firmalara dijital ortamda yapabilecekleri bir reklam kampanyası sunmasıyla birlikte giderek popüler hale gelmiştir. Bu popülaritenin sebebini, bir ürünü satın aldırmanın hedef kitlenin algısına yerleşmek ile önemli bir bağlantı olması şeklinde açıklayabiliriz. Dolayısıyla Google Remarketing’in doğru ve etkili bir pazarlama yöntemi olduğunu ve başarıya ulaştığını da söylemek mümkündür.
Retargeting ve Remarketing Farkı Nedir?
Google Adwords Remarketing’le ilgili bir araştırma yaptığınız zaman retargeting kavramı da sıklıkla karşınıza çıkacaktır. Önceden daha keskin çizgilerle ayrılan remarketing ve retargeting artık birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Remarketing yani yeniden pazarlama markanızı takipte olan kişileri hedefleyen ve onları e-posta yoluyla geri çağırma şeklinde olarak bilinmekteydi. Retargeting ise web sitenizi ziyarette bulunmuş kişi, satın alma yapmadan çıkmışsa diğer sitelerdeki display reklam alanlarında, ilgilendiği ürünle karşısına çıkmak olarak tanımlanabilir. Ancak belirttiğim gibi artık her iki kavram birbirinin içine geçmiş durumda ve aynı amaç doğrultusunda kullanılıyor. Aslında web sitenizi ziyaret etmiş ancak satın alma davranışını göstermemiş kişileri yeniden hedefleyerek (retargeting) yeniden pazarlama (remarketing) yaparak ikisini birlikte gerçekleştirmiş oluyoruz. Öncesinde remarketing e-posta yoluyla retargeting ise dijital ortamda kullanıcı karşısına çıkarılan çerezler yoluyla yapılıyorsa da artık özellikle kavramsal olarak aynı anlamı ifade eder hale gelmişlerdir.
Etkili Google Remarketing Nasıl Oluşturulur?
“Google yeniden pazarlama nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak önemli ancak daha önemli olan soru “Etkili bir yeniden pazarlama nasıl yapılır?” olmalıdır. Etkili bir adwords yeniden pazarlama yapmak istiyorsak stratejik düşünmenin en önemli adım olduğunu aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Bu anlamda, hedeflenen kitlenin markanızın hakkında ne bildiği ve sizi onların hakkında ne kadar bilgi sahibi olabildiğiniz stratejik olarak hareket etmeye katkı sağlayacak donelerdir. Yeniden pazarlamada hedef kitlenizin markanız ile daha önce etkileşime girmiş olması dönüşüm sağlayacağınızın en önemli fırsatıdır. Bu noktada iyi bir çalışma yürütülebilmesi için bazı hassas noktalara dikkat etmelisiniz. Ön yargıları kırarak yapacağınız bir Adwords yeniden pazarlama size olumlu dönüş sağlayabilir. Örneğin, kullanıcınız sattığınız ayakkabıyı pahalı bulduğu için geri duruyor ve daha uygun seçenekler arıyorsa indirim zamanında kullanacağınız bir yeniden hedefleme ile onu yakalayabilirsiniz. Bedeni olmayacağı için ne yapacağını bilemiyorsa ücretsiz iade hakkından bahsedebilir, internetten satın aldığı bir ayakkabıyı beden sorunu yaşadığında yaşayacağını sandığı sorunu kafasından silmiş olursunuz. Markanıza olan güveni sağlamlaştırmak için ve kullanıcıyı geri çağırmak için müşteri memnuniyetinizi içeren çerezlerle kullanıcının karşısına çıkabilirsiniz. Kullanıcılar, web sitenizi daha önce ziyaret ettiğinde, görmediğini düşündüğünüz avantaj ve özelliklerle karşısına çıkarsanız merak güdüsü onları harekete geçirecektir. Aynı şekilde kullanıcıyı harekete geçirip geri getirecek diğer yöntemler ise uygun ürün, ücretsiz deneme ya da promosyon ürün gibi seçeneklerle markanızla karşı karşıya bırakmaktır. Markanız için en doğru stratejinin hangisi olduğunu profesyonel bir destekle öğrenmek istiyorsanız Adwords Danışmanlığı alabilirsiniz.
Google Remarketing Kodu Web Sitesine Nasıl Eklenir?
Remarketing kodunu web sitesine eklemek için izlemeniz gereken bir dizi işlem olacaktır. Bu bölümde, yapacağınız kodu eklemeniz için izlemeniz gereken işlemleri en basit haliyle aktaracağım.
Öncelikle Google Ads hesabınıza giriş yaptıktan sonra “Araçlar ve Ayarlar” kısmından sırasıyla “Paylaşılan Kitaplık” ve “Kitle Yöneticisi” seçeneğine geldikten sonra “Kitle Kaynakları”nda bulunan “Google Ads Etiketi” kısmından “Etiketi Ayarlayın” ibaresine tıklamalısınız. Etiketi ayarlama kısmında iki seçeneğiniz olacak. Bu seçeneklerden biri, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları herhangi bir şekilde filtrelemeden yeniden pazarlama yapmaktır. İkinci seçenekte de, bir feed aracılığıyla ürünleri filtreleyip Dinamik Yeniden Pazarlama yapmamızı sağlar. İkinci seçenek, örneğin tek bir ürünü ya da modeli satmak üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız Adwords Yeniden Pazarlamayı ona göre şekillendirmenizi sağlar.
Bu kısımdan sonra “Kaydet ve Devam Et” ibaresine tıklanır ve web sitenize verilen kodu yüklemek için üç seçenek sunulacak; Etiketi web sitenizin koduna ekleyin, etiketi web yöneticinize e-posta ile gönderin ve Google Etiket Yöneticisini kullanarak etiketi yükleyin.
İlk seçeneği seçerseniz, verilen kodu web sitenize <head></head> etiketlerinin arasına yerleştirebilirsiniz. İkinci seçeneği seçtiğinizde, web tasarım desteği aldığınız bir firma varsa verilen kodu, bu firmayla e-posta yoluyla paylaşabilirsiniz. Son olarak üçüncü seçeneğiniz olan Google Etiket Yöneticisi’ni seçerseniz Google Tag Manager ile kurulum yapmak için kodları almış olacaksınız. Google Tag Manager Google’ın sunmuş olduğu ücretsiz bir hizmettir.
Remarketing Markanıza Neler Katar?
Google Adwords yeniden pazarlama, markanızla daha önce etkileşimde bulunmuş kullanıcıya karşı uygulanan bir pazarlama yöntemi olduğu için markanızı hiç tanımayan ve hiç etkileşimde bulunmamış birine yapılacak pazarlama yönteminden çok daha etkili bir tekniktir. Kullanıcılar, aşina oldukları bir markaya karşı satın alma davranışı eğiliminde olurlar. Buna ek olarak araştırmalardan sağlanmış birkaç bilgi ile Google Remarketing’in markanıza neler katacağını söyleyebilirim. Bir kişi satın almayı gerçekleştirmeden önce bir web sitesini 9.5 kez ziyaret ediyor. Kullanıcıların yalnızca %4’ü satın alıp web sitesinden ayrılıyor, geriye kalan %96’lık kesim herhangi bir dönüşüm sağlamadan çıkış yapmaktadır. Google Adwords yeniden pazarlama ya da Google Remarketing dediğimiz pazarlama yöntemi diğer reklamlara nazaran 3 kat daha iyi bir performans sonucu vermektedir. Sitenize ya da uygulamanıza gelip size dönüşüm sağlamayan kullanıcıyı en iyi potansiyel müşteri kimliği olduğu için onların karşısına yeniden çıkmak, markanızı ya da ürününüzü hatırlatmak bu potansiyeli kullanmak demektir. Google Remarketing, potansiyeli doğru kullanmayı ifade ettiği için markanıza geri dönüşü başarı olacaktır. Doğru bir planlama ile alanında uzman kişilerle yeniden pazarlama yapmak için Adwords Danışmanlığı almak sizin için faydalı olacaktır.
Google Remarketing Kampanya Örnekleri
“Google Yeniden Pazarlama Nasıl Yapılır?” sorusunun cevabını kampanya örneklerini inceleyerek de bulabileceğiz. Google Adwords ajanslarının sıklıkla kullandığı Adwords yeniden pazarlama tekniklerini bilmemizde fayda var.
Standart Yeniden Pazarlama: Markanızla daha önceden etkileşimde bulunmuş potansiyel müşterilerinizin diğer uygulama ve sitelerde karşısına çıkarak yapılan kampanya modelidir. Markalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Dinamik Yeniden Pazarlama: Yine geçmişte markanız ile etkileşimi olmuş kullanıcılara dinamik olarak ürünü yeniden göstermektir. Dönüşüm oranlarına direkt olarak etki ettiği için etkili bir yöntemdir.
Arama Ağı Reklamları İçin Yeniden Pazarlama: Web sitenize gelen geçmiş ziyaretler tespit edilir, kullanıcıların Google aramalarında karşılarına yeniden çıkarak yapılan alışveriş reklam modeli olarak bilinir.
Video Aracılığıyla Yeniden Pazarlama: Markanızın videosu ile etkileşimde bulunmuş kullanıcıyı adwords yeniden pazarlama yapılarak yine video aracılığıyla karşılamayı ifade eden yöntemdir.
Müşteri Listesi ile Yeniden Pazarlama: Toplanan veriler sayesinde müşterilerin iletişim bilgilerinden yola çıkarak müşteri eşleşme özelliğinin kullanıldığı adwords yeniden pazarlama tekniğidir. Eski kullanıcınızın aktif olduğu bir sitede reklamlarınızla karşınıza çıkmayı ifade eder. Örnek olarak, dekoratif bir tablo aratmış olan kullanıcınıza “dekoratif tablolarda dev indirim” şeklinde bir reklamla remarketing yapmayı verebiliriz. Bir başka örnek ise benzer ürün gösterimi yapılması olabilir. Benzer ürün gösterimi, çadır arayan bir kullanıcının karşısına kamp sandalyeleri ile çıkmak olarak örneklenebilir. Markanız için doğru modeli bulmak ve teknik detaylarda daha fazla bilgi sahibi olmak için profesyonel bir Google Ads Eğitimi almanız ya da alanında uzman bir ekip ile çalışmanız en sağlıklı tercih olacaktır.