Herkes web sitesinin Google aramasında daha üst sıralarda yer almasını ister. Ancak her site üst sıralara çıkamaz. Google’ın algoritmaları, kullanıcılar için en fazla değeri olan sayfalara öncelik verir. Ayrıca sıralama konusunda endişelenmeden önce Google’ın sitenizin var olduğunu bildiğinden emin olmalısınız. Ancak bunun için Google index nedir ve nasıl hızlandırılır sorularına yanıt bulmalısınız. Bu sorulara yanıt bulmak ve doğru stratejik kurgu ile ilerlemek için ise Dijital Pazarlama Danışmanlığı hizmeti almak, en doğru seçenek olacaktır.
Google Index Nedir?
Google index, arama motorunun bildiği tüm web sayfalarının bir listesidir. Google web sitenizi dizine eklemezse siteniz Google’ın arama sonuçlarında görünmez. Google, web sitesini arama sonuçlarına eklemeden önce size otomatik bir tarama yapacak böcekler gönderir. Yapılandırılan filtreleri, özellikle özgünlük kriterlerini geçtikten sonra bir veya daha fazla beklenen hedef kelimeye sıralandırır. Google arama sonuçlarında yer almak, Google index anlamına gelir ve internet tarayıcınızın adres çubuğuna site:www.websiteniz.com veya site:websiteniz.com olarak sorgulama yapabilirsiniz. Web siteniz Google indexli ise açılan ekranda tüm indexleri görürsünüz. Bu sorgu, genel bir dizin görüntüler. Göremiyorsanız bağlantı henüz Google’ın veritabanına kaydedilmemiş demektir.
Google index önemli mi?
Google index önemlidir çünkü dizine eklenmemiş web siteleri Google’ın veritabanında yer almaz. Arama motoru bu nedenle bu web sitelerini sonuç sayfalarında (SERP’ler) sunamaz. Web sitelerini dizine eklemek için Google’ın web tarayıcılarının o web sitesini taraması gerekir.
Dizine ekleme, sitenin Google’ın veritabanlarında depolandığı anlamına gelir. Bu, SERP’lerin en üstünde görüneceği anlamına gelmez. İndeksleme, web kullanıcısı talebi ve kalite kontrolleri gibi unsurları etkileyen önceden belirlenmiş algoritmalar tarafından kontrol edilir. Örümceklerin çevrimiçi içeriğinizi nasıl keşfettiğini yöneterek dizine eklemeyi etkileyebilirsiniz.
Sonuç olarak Google üzerinden kullanıcılara ulaşmak istiyorsanız Google index işletmeniz için kritik bir süreçtir. Google web sitenizi dizine eklemezse üst sıralarda yer almak bir yana arama sonuçlarında hiçbir şekilde görünmez. Hedef kitlenizin sizi bulmasının en iyi yollarından biri, sattığınız ürünle ilgili terimleri aramaktır. İstanbul’da kahve makineleri satıyorsanız ‘İstanbul kahve makineleri’ aramalarında görünmek istersiniz. Ancak sitenizi Google tarafından dizine eklemeden önce hiçbir aramada görünemezsiniz bu da çok az site trafiği alacağınız anlamına gelir. Google dizine ekleme; işletmeniz için site trafiğini, geliri ve dönüşümleri artırmanın ilk adımıdır.
Google’ın Sitemi Dizine Ekledi Mi?
Sitenizi düzgün bir şekilde dizine eklemek karmaşık bir görev gibi görünebilir. Ancak süreci basitleştirmek için kullanılabilecek birçok araç vardır ve bunların çoğu son derece kullanıcı dostudur. Gelişmiş özellikler ve işlevler sunan kullanabileceğiniz tonlarca seçenek vardır ancak en önemli ve yaygın olarak kullanılan ikisi Google Search Console ve Yoast SEO’dur. Bu araçlar sayesinde ise Google index sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Google Search Console, sitenizin Google’ın dizinindeki ve arama sonuçlarındaki varlığını izlemenize yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Google’ı içeriğinize erişebildiğinden, yeni içerik gönderebildiğinden ve tüm sorunları izleyip çözebildiğinden emin olmak için kullanabilirsiniz.
Yoast SEO, siteleri arama için kolayca optimize etmek üzere tasarlanmış ücretsiz bir WordPress eklentisidir. Bir WordPress sitesi işletiyorsanız aramadaki varlığınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biridir ve bu noktada temel olarak önemli bir araç niteliğinde kabul edilir. Bu araçlar sayesinde ise Google’ın sitenizi dizine ekleyip eklemediğini görebilirsiniz.
Google’ın Bir Siteyi Dizine Eklemesi Ne Kadar Sürer?
Web sitenizin Google tarafından taranması ve dizine eklenmesi 4 gün ile 4 hafta arasında sürer. Ancak bu aralık oldukça geniştir. Google’ın eşsiz arama motoru bir algoritma üzerinde çalışsa da perde arkasında gerçekleşen sonsuz matematik bu soru için tek ve sağlam bir cevap üretemez. Bu aşamada web sitenizin Google dizinine eklenip eklenmediğini Google index sorgulama ile kontrol edebilirsiniz.
Google’ın Sitemi Dizine Eklemesini Nasıl Sağlarım?
Sitenizi Google index üzerinde görmenin en kolay yolu, Google Search Console aracılığıyla dizine eklenmesini istemektir. Bunu yapmak için Google Arama Konsolunun “URL Denetleme Aracı”na gidin. Dizine eklenmesini istediğiniz URL’yi arama çubuğuna yapıştırın ve Google’ın URL’yi kontrol etmesini bekleyin. URL dizine eklenmemişse ‘Dizin Oluşturma İste’ seçeneğine tıklayın. Bu işlemlerin ardından ise ara ara Google index sorgulama işlemini uygulayabilirsiniz. Ancak Google indeksleme zaman alır. Eğer siteniz yeniyse bir gecede dizine eklenmez. Ek olarak; siteniz Googlebot’un taramasına uyum sağlayacak şekilde düzgün şekilde ayarlanmadıysa dizine eklenmeme olasılığı da vardır. Google’ın sitenizi dizine eklemesini sağlamak için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
-
Robot.txt Dosyasını Optimize Edin
Robots.txt, Googlebot’un bir web sayfasını taramaması gerektiğinin bir göstergesi olarak tanıdığı dosyalardır. Bing ve Yahoo’nun arama motoru örümcekleri de Robots.txt dosyasını tanır. Tarayıcıların daha önemli sayfalara öncelik vermesine yardımcı olmak için Robots.txt dosyalarını kullanırsınız, böylece kendi sitenizi isteklerle aşırı yüklemez.
Bunların hepsi biraz teknik görünse de bu, sayfanızın taranabilir olmasını sağlamakla ilgilidir. On-Page SEO denetleyicileri ise bunu bulmak için kullanabileceğiniz araçlardır. Bu araçlar, bir sayfanın taranmasının engellenip engellenmediği gibi teknik düzenlemeler de dahil olmak üzere optimizasyon geri bildirimi sağlar.
-
Tüm SEO Etiketlerinizi Optimize Edin
SEO etiketleri, Googlebot gibi arama motoru örümceklerine rehberlik etmenin başka bir yoludur. Optimize etmeniz gereken iki ana SEO etiketi türü vardır.
Rogue noindex etiketler, arama motorlarına sayfaları dizine eklememelerini söyler. Bazı sayfalar indekslenmiyorsa noindex etiketleri olabilir. Bu iki türü kontrol edebilirsiniz:
- Meta etiketler: Web sitenizdeki hangi sayfaların noindex meta etiketlerine sahip olabileceğini ‘noindex sayfası’ uyarılarına bakarak kontrol edebilirsiniz. Bir sayfa noindex olarak işaretlenmişse dizine eklenmesi için meta etiketi kaldırın.
- X-Robots-Tag: Hangi sayfaların HTML başlıklarında X-Robots-Tag olduğunu görmek için Google’ın Arama Konsolunu kullanabilirsiniz.
Canonical etiketler, tarayıcılara bir sayfanın belirli bir sürümünün tercih edilip edilmediğini söyler. Bir sayfanın canonical etiketi yoksa Googlebot bunun tercih edilen sayfa olduğunu ve o sayfanın tek sürümü olduğunu anlar ve o sayfayı dizine ekler. Bir sayfanın canonical bir etiketi varsa Googlebot o sayfanın tercih edilen alternatif bir sürümünün olduğunu varsayar ve bu diğer sürüm mevcut olmasa bile o sayfayı dizine eklemez. Canonical etiketleri kontrol etmek için Google’ın URL Denetleme Aracını kullanabilirsiniz. Bu durumda ‘Canonical etiketli alternatif sayfa’ yazan bir uyarı görürsünüz.
-
Site Mimarinizi Kontrol Edin
Dahili bağlantı, tarayıcıların web sayfalarınızı bulmasına yardımcı olur. Bağlantısız sayfalar ‘orphan sayfalar’ olarak bilinir ve nadiren dizine eklenir. Bir site haritasında düzenlendiği gibi uygun site mimarisi, uygun dahili bağlantı sağlar.
XML site haritası, web sitenizdeki tüm içeriği düzenleyerek bağlantılı olmayan sayfaları belirlemenize olanak tanır. En iyi dahili bağlantı uygulamaları için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Nofollow dahili bağlantılarını ortadan kaldırın: Googlebot nofollow etiketleriyle karşılaştığında etiketlenen hedef bağlantıyı dizininden çıkarması gerektiğini Google’a bildirir. Bu yüzden bağlantılardan nofollow etiketlerini kaldırın.
- Yüksek dereceli dahili bağlantılar ekleyin: Belirtildiği gibi örümcekler web sitenizi tarayarak yeni içerik keşfederler. Dahili bağlantılar süreci hızlandırır. Yeni sayfalara dahili olarak bağlantı vermek için yüksek dereceli sayfaları kullanarak dizine eklemeyi kolaylaştırabilirsiniz.
- Yüksek kaliteli backlink oluşturun: Google, yetkili siteler tarafından sürekli olarak bağlantı alındığı takdirde sayfaların önemli ve güvenilir olduğunu kabul eder. Backlinkler, Google’a bir sayfanın dizine eklenmesi gerektiğini söyler.
-
Yüksek Kaliteli İçeriğe Öncelik Verin
Yüksek kaliteli içerik hem indeksleme hem de sıralama için kritik öneme sahiptir. Web sitenizin içeriğinin yüksek performanslı olmasını sağlamak için düşük kaliteli ve düşük performans gösteren sayfaları kaldırmalısınız. Bu, Googlebot’un web sitenizdeki daha değerli sayfalara odaklanmasını ve ‘tarama bütçenizi’ daha iyi kullanmasını sağlar. Ayrıca içerikleriniz benzersiz olmalıdır. Yinelenen içerik, Google Analytics için bir tehlike işareti olabilir.
Google Hızlı Index Alma Yöntemleri
Google’ın sitenizi taraması için kullandığı örümceklerin geliştirilmesinden bu yana pek çok iyileştirme yapılmıştır. Anahtar kelime doldurma gibi modası geçmiş SEO taktiklerine düşmek yerine sitenizi dizine eklemek Google’ın organik sıralamasında başarıyı sağlamanın en iyi yollarından biri haline gelmiştir. Ancak bu noktada dikkatli olmanız gerekir. Çünkü siteniz çok sık ceza alırsa veya büyük bir ceza alırsa sayfalarınız tamamen kaldırılabilir. Etik SEO ve kullanıcı deneyimine odaklanmak, Google dizinindeki yerleşiminizi riske atmadan daha iyi arama sonuçları konumlarına ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Sitenizin Google tarama botları tarafından düzenli olarak dizine eklenmesini ve analiz edilmesini sağlamak için atmanız gereken birkaç farklı adım vardır. Bunlar şunları içerir:
-
Site Haritası
Web sitenizi dizine eklemek için bir XML site haritası oluşturabilirsiniz. Bu haritalar, web sitenizdeki önemli sayfaların bir listesidir. Bunlar, arama motoru tarayıcılarının kolayca anlayabilmesi için XML biçiminde yazılmıştır. Bir site haritası oluşturarak arama motoru botlarının web sitenizde gezinmesine, yeni içerik keşfetmesine ve sayfalarınızı dizine eklemesine yardımcı olursunuz. Arama görünürlüğünüzü artırmaya yardımcı olur ve henüz backlink almamış yeni sayfaları sıralar. Ayrıca en iyi yanı; Google, site haritalarınızı gönderme seçeneği sunar. Bu, arama motorunun siteniz için indeksleme sürecini hızlandırmasını sağlar
-
Site Hızı
Sayfa hızı, tarayıcının bir sayfa isteği arasında tarayıcı içeriği işlemeyi ve oluşturmayı tamamlayana kadar geçen süredir. İçeriğin miktarı ve türü, verinin kat ettiği mesafe, bağlantı türü, cihaz, işletim sistemi ve tarayıcı gibi birçok faktör belirli bir sayfanın hızını etkiler. Bir web sitesinin hızlı olması ise Google dizinde yer alması için önemlidir.
-
Düşük Rekabetli Anahtar Kelimeler
Düşük rekabetli anahtar kelimeler, fazla çaba harcamadan sıralayabileceğiniz anahtar kelimelerdir. Bunlar için sıralama yapmak ve web sitenize organik trafik çekmek için genellikle çok sayıda bağlantı oluşturmanız veya yüksek web sitesi yetkisine sahip olmanız gerekmez. Ancak düşük rekabetli anahtar kelimeler ile Google dizinde bulunmak mümkündür.
-
Siteyi Güncel Tutun
İlk izlenim, genellikle en güçlü etkiyi bırakır. Bu durumda, güncel bir web sitesi bulundurmak ve web siteniz için sağladığınız materyale konsantre olmak çok önemlidir. Aynı zamanda sitenizin güncel olması Google index’te bulunabilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Çünkü güncel olmayan içeriklere sahip bir web sitesi, daha geç index alabilir. Bu durum ise sıralamanızı olumsuz bir şekilde etkiler. Bu aşamada sitenizi güncel tutmak adına SEO eğitimi almayı düşünebilirsiniz.