Şüşütown markasının kurucusu en genç girişimcilerden Şüheda Aydın ile oldukça eğlenceli bir röportaj gerçekleştirdik. 2011 Temmuz’undan beri üzerinde uğraştığı Şüşütown projesi herkesi hayrete düşürecek bir şekilde büyüdü ve gelişti. Bu gelişimi ve bu gelişimdeki sosyal medya izlerini kendisine sorduk;
1- Öncelikle Şüşütown fikri nereden çıktı?
Ben bundan 2-3 yıl önce kendime şallar hazırlıyordum. İpek şalların, düz renk şalların oldukça moda olduğu zamanlardı. Bu şallar yazın oldukça rahatsız ettiği için kendim için renkli, eğlenceli şallar hazırlamıştım daha çok kendime hitap eden. Arkadaşlarım bu şalları beğenmeye başladılar. Twitter’dan da paylaştıkça nereden aldın diye sorular gelmeye başladı. Zaten kendi işim olsun diye bir hayalim olduğundan birden Şüşütown işi başlamış oldu. Oldukça minimum rakamlarla 10 farklı ürün ile başlamış olduk. Bu kadar patlayacağını hiç düşünmemiştim, bir kaç arkadaşıma verir bitiririm diye düşünüyordum. Fotoğraflarımı çekip bloguma koydum ve birden bloguma hitler gelmeye başladı. Çok şaşırdım ve heyecanlandım. Aslında tamamen kısmet oldu. Uluslararası Finans’ta okuduğum için sektörü biliyorum. Ancak ne fizibilite çalışması ne başka bir şey yapmaya gerek kalmadı.
2- Online bir satış sitesi kurdunuz. Şüşütown geldiği noktada kaç kişi ile çalışıyor?
Şuan 4 kişi dikiş dikiyor, ufak bir atölyemiz var. 1 kalıpçımız ve mesajlara yardım eden 1 arkadaşımız var.
3- Şüşütown markası içinde kaç çeşit ürün var? Bu ürünlerden en gözdesi hangisi?
100’e yakın ürünümüz var. Ancak yaz geldiği halde Panço yok satıyor. Panço’nun kumaşı yaz sebebiyle bitti. Kumaşçı kumaşı satmayı bıraktı, bize özel üretmeye başladı. Çok klasik bir ürün olmasına rağmen oldukça ilgi gördü. Pançonun marka imajını yansıttığını düşünüyorum, klasiğin içinde eğlence.
4- Hangi şehirden daha çok sipariş alıyorsun bölgesel farklılıklar var mı?
E-ticaret sistemine geçtiğimizden beri satışlarımız 3 kat arttı. Doğal olarak en çok İstanbul’dan sipariş alıyoruz. ABD’den çok fazla takip eden olmasına rağmen henüz oraya hiç ürün göndermedik. Ancak Türkiye içinde her yere ürün gönderiyoruz. Hatta bir yere provasız abiye göndermiştim. Müşterinin üzerine tam olduğunda çok sevinmiştik. Yurt dışına özellikle Avrupa’ya toptan satış yaptığımız butikler var.
5- Geleneksel Şüşütown buluşmaları yapıyorsun, bu buluşmaların amacı nedir? Neler yapıyorsun bu buluşmalarda?
Herkes tanışmak istiyor, ben de çok istiyorum ama herkesle tek tek tanışmam zor oluyor. Bende bunun için ne yapabilirim diye düşündüm. Bu buluşmalar sayesinde samimiyetimiz arttı. Hem müşterilerle sıcak temas oldukça önemli hem de diyalogumuzu güçlendirmek ve tavsiyeler, geribildirimleri arttırmak için herkese açık olarak bu buluşmaları düzenliyoruz. Ancak orada ürün satmıyorum, bu buluşmalarda “böyle buluşmalar yapıyor ama sırf bir şeyler satmak için” denmesini istemiyorum. Marka bilincini ve sevgisini arttırmak için harika bir yol oldu. Şüşütown diyince akla daha olumlu şeyler gelmesi için etkili oluyor.
6- Sosyal Medyayı çok etkin bir biçimde kullanıyorsun. Instagram, Pinterest, Twitter vb. bir çok mecradasın. En değer verdiğin en güzel dönüşler aldığın mecra hangisi?
En önemlisi Twitter bence. Twitter’ı çok daha fazla seviyorum. Facebook’ta 50bin beğeni olmasına rağmen Twitter’dan daha fazla dönüş alıyorum. Mesela Instagram’dan başlattığım kampanyalara da çok fazla dönüş olmuyor. Instagram ürün tanıtmada vs. oldukça etkili ama Twitter’ı sevdiğim için ona torpil geçiyorum.
7- Peki sence Şüşütown nasıl bu kadar bilinir oldu?
Bence bir kaç nedeni var. Öncelikle çok farklı bir ürünle piyasaya çıktı. İlk desenli başımıza örtebileceğimiz şal ebatında iç göstermeyecek desenli fular tarzı ürünler vardı. Varsa da bulamıyorduk. Eğlenceli desenlerle çıkmış olduğu için büyük bir sevgi gördü. Tabi bir de tek tek müşterilerle ilgilenilmesinin de bir samimiyet kattığını düşünüyorum.
8- Fotoğraflarının neredeyse hepsinde filigran bulunmakta. İnsanlar gerçekten bu fotoğrafları çalıp kullanıyorlar mı?
Başıma fotoğraflardan ötürü çok şey geldi. İlk sezon çıktığında çok beğenilen kelebekli bir modelim vardı. Tüm arkadaşlarımdan uyarılar almaya başladım. Modelleri kendi üzerimde tanıttığım için ben de rahatsız olmaya başladım. Yeni sezonda kendi üzerimde tanıtmadım ürünleri. Filigran ekleme konusunda uzun uzun düşündüm. Bundan sonra filigran eklemeyeceğim. İnsanlar yine çalacaklardır ama yapılabilecek çokta bir şey yok sanırım.
9- Sosyal Medyada sık sık paylaşım kampanyaları düzenliyorsun, bu kampanyalara gösterilen ilgi sence yeterlimi memnun musun?
Oldukça memnunum. Dinamik bir hale geliyor sayfalar. Bir ürün kampanyaya girdiğinde on ürün satılıyor. Çekilişe de bilinçli başlamamıştım. İlk çekilişimde vize haftasındaydım. Birkaç çekilişli tweet ana sayfama düştü, haydi ben de yapayım dedim. Bunu RT edene hediye diye bir tweet attım. Bir dakika içerisinde 100’den fazla RT geldi, şok olmuştum.
10- Genelde bu sektördeki tüm e-ticaret siteleri reklam veriyor. Şüşütown’da reklam durumları nasıl?
Bugüne dek hiç reklam vermedim. İleri de verir miyim bilmiyorum ama Dijital Pazarlama konularında kendimi geliştirmeye çalışıyorum, verimli olacak gibi geliyor bana.
11- Gelmeden önce Ekşisözlüğe baktım. Erkekler kravat alırsa üretirim diyorlar. Erkeklere özel ürünler çıkacak mı?
Aslında özel bir kravat tasarlamayı düşünüyorum. Bağlamalı bir kravat değil de farklı bir tasarım düşünüyorum. Ancak bir problem var, bir erkek şüşütown etiketli bir ürün takar mı? Böyle bir sorun olduğu için bir alt marka oluşturmayı düşünüyorum abiyelere özel Matmazel serisi gibi.
12- Peki Şüşütown gelecekte neler yapmak istiyor?
Uzun vadede çok fazla planım var. %5 gibi bir oranla açık bayanlarda ürünlerimden alıyor ama genel olarak kapalı bayanlara hitap etmekte ürünlerim. Bu nedenle Londra’daki bir defilede neden adımız geçmesin ya da Paris’te neden tesettürle ilgili bir defile düzenlenmesin. Sonuçta tesettür sektöründe oldukça geniş bir kitle var.Not: Şüşü’nün kıyafeti de yeni sezon ürünlerindenmiş.
Şüheda Aydın kimdir?
5 Ekim 1990 doğumlu tasarımcı ve girişimci Şüheda Aydın, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun olduktan sonra eğitim hayatına İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans bölümünde devam etmektedir.
Moda tasarımı eğitimini Fransız okulu Esmod’da alan Şüheda Aydın, ünlü drapaj ustası Nil’s Christian’ın da öğrencisi olmuştur. Ayakkabı tasarımı, Sinema ve TV için Kostüm Styling eğitimi sonrasında İstanbul Moda Akademisi’nde Moda Yönetimi eğitimine devam etmektedir.
2008 yılından beri ortağı olduğu Şay Triko’da yarı zamanlı bulunan Şüheda Aydın, Lc Waikiki’de Kadın Grubu Tasarım ve Satınalma departmanında staj yapmıştır.
2011 Temmuz ayından itibaren Şüşütown markasıyla tasarımcılığa ve girişimciliğe devam etmektedir.
2011 Kasım ayında Global Üniversiteli Girişimcilik yarışması Sosyal Etki Kategori birincisi olan Şüheda Aydın, 2013 Ocak ayında Askon İş Adamları Derneği’nden Ekonomi Ödülü almıştır.
Her zamanki gibi bir Haydar Özkömürcü klasiği
İçerik iyi! Hoşuma gitti