Markalar için dijital pazarlama, her geçen daha fazla önem kazanır hale gelmektedir. Markalar günümüz dünyasına uyum sağlayarak dijital pazarlama faaliyetlerini hayata geçirirken sürekli yeni terimler ve yöntemler de hayatımıza girerken zaten var olan yöntemlerin de önemi iyice kavranmaktadır. Dijital pazarlama stratejinizi uygularken elbette ki etkili bir bütçe planına sadık kalarak devam etmek istersiniz.
Her işletmenin temel hedefi; minimum pazarlama bütçesi ile maksimum verimi ve dönüşümü elde edebilmektir. Dijitalde de bütçenizi aynı etkinlikte kullanmanız için elbette ki bir takım yöntemler vardır. Bu yöntemler, daha önce duymuş olduğunuz belki kullandığınız belki de tamamen yabancısı olduğunuz bazı terimlerle ifade edilir. İşte bu yöntemlerin en önemlilerinden biri olan CPA (cost per action) maliyet etkinliği açısından son derece önemlidir. Tam da bu noktada merak edilen en kritik sorular; CPA nedir? CPA ne demek ve ne işe yarar? ve CPA ile dijital reklamlarınızın ilişkisi nedir? CPA’yı doğru kullanarak etkin bir bütçe kullanımını nasıl yaparsınız? CPA ile CPC (cost per click), CPL(cost per lead) ve CPA (cost per acquisiton) arasındaki farklar nelerdir? Hangi yöntem hangi amaçlar için kullanılır? Tüm bu önemli sorularınızın cevabını vereceğimiz bu içeriğimizden edindiğiniz bilgilerle dijital pazarlama stratejinize CPA’yı da dahil edebilir, verimli bir bütçe yönetimi yapabilirsiniz.
Dijital pazarlama bütçenizi en etkili şekilde yönetmek ve maksimum dönüşümü sağlamak için pazarlama çalışmalarınızı alanının uzmanlarına emanet edebilir ve bir Google Adwords Danışmanlığı alabilirsiniz.
CPA Nedir? (Cost Per Action)
CPA nedir? sorusunu en öz haliyle eylem başına maliyet olarak açıklayabiliriz. CPA (cost per action), bir reklamverenden yalnızca potansiyel bir müşteri tarafından gerçekleştirilen belirli bir işlem/eylem için ücret alınmasına izin veren dijital reklam ödeme yöntemidir. CPA’nın kapsadığı tüm eylemler bir haber bülteni kaydından bir bağlantı tıklamasına ya da satışına kadar değişen ve reklamveren tarafından belirlenen bir tür dönüşümle doğrudan ilişkilidir. En anlaşılır şekilde CPA, yürüttüğünüz dijital reklam kampanyasında eylem başına ödeme yaptığınız reklam modelidir. Buradaki eylem sizin tarafınızdan belirlenen herhangi bir şey olabilir; ürün satışı, üyelik, form doldurma vb… Bu modele göre işlemin tamamlandığı sayfaya bir kod yerleştirildikten sonra tutar reklam yayıncısına iletilir. E-ticaret siteleri için maliyet etkinliği için en mantıklı yöntemdir.
Cost Per Action ve Cost Per Acquisition Farkı Nedir?
Cost per action ve cost per acquisiton terimlerini sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılır şekilde duyuyor olabilirsiniz. Ancak cost per acquisiton yani edinme/kazanım başına maliyette ödemeyi gerçekleştiren müşterileri edinmenin maliyetini ölçen finansal ölçümdür. Cost per action’da belirlenen herhangi bir eylem için ödeme yapılmaktadır. Yani kesinlikle ödemeyi gerçekleştirmiş olma şartı söz konusu değildir.
Cost Per Action ve Cost Per Click Farkı Nedir?
Cost per click yani tıklama başına maliyet reklamlara yapılan her tıklamanın maliyetini ya da maliyet değerini ölçerken işlem başına maliyet (cost per action), ölçmek istediğiniz eylemi belirlemenize olanak tanır. Tıklama başına maliyet (cost per click) bir web sitesine trafik çekmek için işlem başına maliyet (cost per action) ise dönüşümle ilgili çeşitli işlemler için kullanılır.
Cost Per Action ve Cost Per Lead Farkı Nedir?
Genellikle çevrimiçi olası satış yaratma olarak adlandırılan müşteri adayı başına maliyet (cost per lead), nitelikli satış fırsatları yaratmanın maliyetini ölçmek için kullanılan bir dijital reklamcılık metriğidir. Daha açık bir şekilde açıklamak gerekirse; CPL (cost per lead), satın alma niyetini gösteren ve alıcının web sitenizdeki yolculuğunun sonuna yakın olan potansiyel müşterilerin belirlenmesine yardımcı olurken işlem başına maliyet (cost per action) ise tüm kullanıcı yolcuğu boyunca her türlü işlemi ölçmek için tasarlanmıştır.
CPA Neden Önemlidir?
CPA nedir? CPA ne demek? CPA ne işimize yarar? sorularını aydınlattıktan sonra elbette ki neden önemli olduğu üzerinde durmamız gerekir. İşlem başına maliyet (cost per action), yalnızca seçilen bir işlem tamamlandığında reklam ücreti almak için tasarlandığından reklamverenlerin belirli pazarlama hedefleri için reklam maliyetlerini kontrol altında tutmasına olanak sağlar. Dolayısıyla ödeme, tamamlanmış eylemlere bağlı olarak gerçekleştiği için farklı pazarlama kanallarında yatırım getirisini izleme ve maksimize etme konusunda etkili bir bütçe yönetimi yapılmasına olanak tanır. Bu sayede en uygun maliyetli kanallara yatırım yapabilir ve çeşitli pazarlama çabalarınızın etkinliğini doğru bir şekilde bütçe kaybı yaşamadan test edebilirsiniz.
CPA Nasıl Ölçülür?
CPA ne demek? sorusundan daha önemli olan soru elbette ki CPA nasıl ölçülür? olmaktadır. Reklam metrikleri söz konusu olduğunda kişiler ne olduğundan ziyade nasıl ölçeceklerini ve doğru ölçümle başarılı bir stratejiyi nasıl geliştireceklerini merak ederler.
İşlem başına maliyeti hesaplamak için kullanılan formüller, son derece karmaşık görünebilir. Ancak en temel yaklaşımı ile ele almak kompleks gelen kısmı çözüme kavuşturacaktır. Temel formül;
CPA = Edinilen toplam müşteri sayısı / Toplam pazarlama harcaması (ay/yıl)
Bir dönüşümden önce ne kadar çok temas noktası gerekliyse satın alma o kadar pahalı olmaktadır. Her pazarlama kanalı için işlem başı maliyetin hesaplanması söz konusu kanala uygun rakamları kullanarak yapılmalıdır. Örneğin; Facebook reklamlarına 100$ harcarsanız buna karşılık 10 yeni müşteri kazanırsanız işlem başı maliyetiniz (cost per action) yalnızca Facebook için yeni edinme başına 10$ olmuş olur.
CPA Nasıl Takip Edilir?
İşlem/eylem başına maliyet kampanyalarının ödemesi, bir işlemin gerçekleştirilmesine göre yapıldığından takip etmek son derece hassas bir noktadır. E-ticaret mağazaları için en sık kullanılan izleme yöntemleri şunlardır;
- Google Analytics: Kaynak, aracı ve kampanyayı belirten uygun şekilde etiketlenmiş bağlantılar kullanarak dönüşümlerinizi izleyebilirsiniz. İzlemek istediğiniz işleme bağlı olarak bir “teşekkür” sayfasında bir izleme kodu uygulamayı da denemek faydalı olabilir.
- Kupon Kodları: Özellikle e-posta ve sosyal medya kampanyalarında etkilidir. Alışveriş yapanların ödeme sırasında ödeme esnasında girdiği kupon kodları çevrimiçi perakendecilerin genelinin benimsediği uygulaması kolay ve uygun maliyetli bir yöntemdir.
CPA Nasıl Optimize Edilir?
Herhangi bir müşterinin eyleminin markanız için ne kadar değerli olduğunu fark ettiğinizde işlem başına maliyet gerçekten oldukça kullanışlı bir hale gelir. Bu da doğru reklam bütçesinin belirlenmesine ve pazarlama kampanyalarınızın meyvesini verdiğini öğrenene kadar işlem başına maliyeti düşürmek için optimize etmeye devam etmenize yardımcı olur.
CPA Optimize Etme Adımları
- Tıklama Başına Maliyet (CPC) Kampanyalarınızı İyi Ayarlayın: Dönüşüm sayısını artırmak için CPC (cost per click) kampanyalarınızın doğru hedef kitleyi hedeflediğinden ve insanları tıklamaya yönlendirmek için teklifin değerini açıkça ilettiğinden kesinlikle emin olmalısınız.
- Dönüşüm Oranlarınızı Optimize Edin: Web sitenize yeni bir ziyaretçi geldiğinde ilk izlenim ve kullanıcı deneyimi çok önemlidir. Açılış sayfasındaki mesaj, ziyaretçinizin dikkatini çeken reklam metniyle uyumlu olmalıdır. Ayrıca tüm site içeriği ve tasarımı, kullanıcıyı dönüşüm noktasına yönlendirmek için uyum içinde çalışmalıdır. Açılış sayfanızdaki temel öğeleri hassaslaştırmak ve dönüşüm oranını artırmak için A/B testlerden faydalanmakta oldukça etkili olacaktır.
- Çoklu Hedefler Koyun: Nihai hedefiniz, bir kullanıcının bir şeyi satın alması olsa dahi sitede geçirilen zaman ya da ziyaret edilen sayfa sayısı gibi ek hedefler belirlemek açılış sayfanızla ilgili olası sorunlar hakkında size bir yol haritası sunabilir. Kullanıcılar, web sitenizi incelemek için zaman harcıyorsa açılış sayfası yeterinde çekici olmayabilir ya da satın alma işlemi için daha güvenilir bir doneye ihtiyaç duyuyor olabilirler. Bu tarz durumlar söz konusu olduğunda elbette ki düzeltmek ve her şeyi kullanıcı deneyimine en uygun şekilde tasarlamak yararlı olur. Günün sonunda iyi bir kullanıcı deneyimi, etkili bir dönüşüm oranını getirecektir.
CPA ne demek? CPA nedir ve ne işe yarar? CPA’nın reklamlarla ilişkisi nedir? CPA ve diğer metriklerin farkı nedir? tüm bu soruların cevabını artık biliyorsunuz. Faaliyet gösterdiğiniz rekabet ortamında sizin için en uygun metrikleri kullanarak pazarlama faaliyetlerinizi etkin bir şekilde yürütecek bir partnerle çalışmayı tercih etmekte sizin için son derece faydalı olacaktır. O halde bir Google Ads Danışmanı ile iletişime geçebilir, birlikte çalışabilirsiniz.