Sosyal medya için içeriklerimizi hazırlarken en çok yapılan hatalardan birisi içerik takvimi kullanmadan içerikler hazırlamaya çalışmak. İçerik takvimi olmadan içerikler hazırlamaya çalıştığınızda bir süre sonra içerik sıkıntısı çekmeye başlayacaksınızdır. Çünkü daima kaliteli ve yüksek etkileşim alacak içerikler hazırlamanız bekleniyor. Peki hep kreatif nasıl olunur?
İçerik takviminin size sağlayacağı en büyük yarar içeriklerinizi konseptlere bölmeniz olacaktır. Böylelikle haftanın hangi günü hangi konseptte içerik hazırlayacağınız belli olmuş olacaktır. İçeriklerinizi hangi konuda hazırlayacağınız belli olduktan sonra içeriğinizi hazırlamak bir nebze olsun daha kolay olacaktır. İçeriklerinizi hazırlarken ilk yapacağınız şey Amerika’yı yeniden keşfetmemek olmalı. Kesinlikle “çalmak” amaçlı değil tamamen ilham alma amacıyla rakiplerin konunuzla ilgili neler yaptığını incelemelisiniz.
Rakip Tanımı Nasıl Olmalı?
Rakipler derken sizinle tamamen aynı işi yapanlar değildir rakipleriniz. Rakip tanımı oldukça karıştırılan bir tanım. Bir kola markasının rakibi yalnızca diğer kola markaları değildir. Aynı zamanda bir soğuk çay markasıda kola markasının rakibidir. Hatta yeri geldiğinde dondurmada kola markasının rakibidir. Çünkü ikisi de serinletir. İlk olarak bu minvalde bir rakip listesi hazırlamalısınız.
Rakipleri Nasıl Takip Edebiliriz?
Rakiplerin sayfalarına her gün tek tek girerek acaba bugün ne paylaşmışlar diye uğraşmak oldukça zor. Facebook’ta ilgi alanları listesi, Twitter’da da listeler oluşturarak rakiplerinizin hepsini bir listeye eklemelisiniz. Böylelikle rakiplerinizin an be an ne paylaştığını tek bir pencereye bakarak sürekli olarak takip edebilirsiniz. Bir diğer yapılan yanlışta rakipleri yalnızca Türkiye’den aramak. Rakiplerinizin global sayfalarını da tek tek takip etmelisiniz. Brezilya sayfasında ne paylaşılmış, Hindistan sayfası nasıl bir görsel kullanmış, Kore sayfasının paylaştığı videoda nelere dikkat edilmiş gibi tüm ülkelerdeki sayfaları tek tek takip edersek yüksek etkileşim alan gönderilerin ne tür gönderiler olduğunu, ne tür konsept içeriklerin hazırlandığını da yakından takip etmiş oluruz.
Rakiplerden İlham Almak
Rakiplerinizin yayınladığı içeriklerin hepsini tek tek incelemenizin ardından çeşitli konseptler oluşturmaya başlayacaksınız. Her bir konsept içeriği rakiplere bakarak oluşturabilirsiniz. İçerik takvimini hazırlarken en çok vakit harcayacağınız kısım konseptleri hazırlamak olacaktır. Konseptlerinizi hazırlarken mümkün olduğunca üzerinde çok fazla içerik hazırlayabileceğiniz konu başlıkları seçmelisiniz. Konseptlerinizi isimlendirirken de mümkün olduğunca plaza dili kullanırsanız müşteriniz yaptığınız işi basit görmeyecektir. (Maalesef müşteriler böyle seviyor)
Hangi Günlerde Paylaşım Yapmalısınız?
Konu başlıklarınızı belirledikten sonra içerik paylaşımı yapacağınız günleri belirlemelisiniz. Gün seçimi oldukça önemli konulardan bir diğeri. Haftasonu içerik girip girmeyeceğiniz ya da haftanın hangi günleri içerik paylaşacağınız stratejinizin bel kemiğini oluşturacaktır. Eğer bir AVM’nin sayfasını yönetiyorsanız kesinlikle haftasonları daha sık paylaşım yapmanız gerekecektir. Ancak markanız bir otomobil lastiği markası ise haftasonu içerik girmenize gerek olmayacaktır. Aslolan her gün bir içerik paylaşmak kesinlikle değil. Örneğin bu sosyal medya alanında dünyanın en iyi markalarından biri olan Oreo neredeyse haftada bir içerik yayınlamakta. Önemli olan içeriğinizin yüksek etkileşim alabiliyor olması ve yüksek kalitede olması. Ne kadar sık içerik paylaşırsanız içeriklerinizin kalitesi ve alacağınız etkileşimlerde o kadar düşük olacaktır.
Paylaşım Sıklığınız Hangi Oranda Olmalı?
Günde bir ya da haftada bir paylaşım yapmalısınız diye bir kural kesinlikle bulunmamakta. Bazı sayfalar günde 10 içerik yayınlayarak en yüksek faydayı sağlarken bazısı haftada bir içerik yayınlayarak en yüksek faydaya ulaşmaktalar. Burada tamamen sayfanızın durumu ve markanızın sektörü devreye girmekte. E-ticaret sektöründeyseniz mümkün olduğunca kaliteli içeriklerle seyrek bir iletişim sürdürmelisiniz. Ta ki sayfanızı gerçekten büyütene dek. Sayfanızı yeteri kadar büyüttüğünüzü düşündükten sonra sayfanızı bir satış kanalına çevirerek günde 10-15 ürün tanıtımı yapabilirsiniz. Ancak önce sayfanızın gerçekten büyümesi, bilinirliğinizin gerçekten artması gerekiyor. Daha sayfanızda kimse yokken, yani daha arpayı ekmeye yeni başlamışken ürünlerinizi toplamaya çalışırsanız başarılı olamazsınız.
İçerik Takvimi Nasıl Hazırlanmalı?
İçerik takviminize konseptleri ve tarihleri ekledikten sonra her içeriğin metnini ve görselini hazırlayıp eklemeniz gerekecek. Unutmadan, içerik takviminizi mutlaka Excel’de hazırlamalısınız. Eğer Powerpoint’te slaytlar şeklinde hazırlamaya kalkarsanız müşteri görselliği daha da geliştirmenizi isteyecek ve sanki Facebook’ta paylaşmışsınız gibi görmek isteyecektir. İçerik takviminizi 15 günlük ya da 1 aylık periyotlar için hazırlayıp müşterinizin onayına sunabilirsiniz.
Markanızın Sosyal Medya Danışmanlığı ile daha geniş kitlelere seslenmesini ister misiniz?
Dediklerinize katılıyorum ancak rakipleri mercek altına alma kısmını gereğinden fazla vurguladığınızı düşünüyorum. Elbette rakipleri unursamayın demiyorum ancak içerik oluşturmada özgün olmanın getirisi tartışılamaz. Rakip sayfalarda çok fazla vakit geçirmek, içerik yöneticisinin yaratıcılığını körelten gizli bir tehdit gibidir.
Naçizane…