Drip Marketing henüz çok kullanılan bir terim değil sektörde. Bu yüzden uzun uzun anlatmak gerekebiliyor bazen. E-mail marketinge tonlarca bütçe ayıran bir çok pazarlama profesyonelinden duyduğum bir laf var. “E-mail marketing bitti.” Harcadığımız bütçe çöpe gidiyor diyorlar. Okunma oranlarının %2lerde gezdiği datalardan söz ediyorlar.
Hayır, e-mail marketing bitmedi. Siz yanlış yapıyorsunuz.
Drip Marketing
E-mail kişiye birebir dokunabildiğiniz en önemli araç. Sosyal medyadaki ya da banner reklamdaki gibi bir kitleye değil kişiye dokunabiliyorsunuz. Nasıl mı? Tanıştırayım Drip Marketing. Damlaya damlaya göl olur misali her damlada yeni bir satış sağlayabildiğiniz pazarlama taktiği drip marketing. Kısaca özetlemek gerekirse tüm mailing aktivitenizi otomasyona bağlamanız anlamına geliyor.
Öncelikle datamızı zenginleştirmeli ve tek bir havuzda toplamalıyız. Peki bu datamızda neler olabilir? Sayayım;
- Ad
- Soyad
- TC Kimlik No
- Facebook ID
- Twitter ID
- LinkedIn ID
- Facebook Arkadaş Listesi
- Facebook İlgi Alanları
- GPS Konum Bilgisi
- Telefondaki Uygulamalar
- Kullanılan Cihaz
- Kullanılan Tarayıcı
- Sepette Bırakılan Ürünler
- Gezilen Ürünler
- Satın Alınan Ürünler
- Keyword ile Tespit Edilmiş Tweetler
- LinkedIn’deki Çalıştığı Kurum ve Sektör
- Çocuk Sayısı
- Doğum Tarihi
- Cinsiyeti
- İlişki Durumu
- Cep Telefonu Numarası
- Açık Adres
Listeyi genişletebiliriz. Ancak çok sıkmak istemiyorum. Bunca veriyi toplayıp ne yapacağız? Bunca veriyi nasıl toplayacağız? şeklinde iki soruyu duyar gibiyim. Bu verileri anlamlandırıp e-mail otomasyonuna bağlayacağız. Verileri elde etmek için ise bir kaç çözüm mevcut. Bunlardan en önemlisi mobil uygulama. Hazırlayacağınız bir Facebook aplikasyonu ya da LinkedIn aplikasyonu ile sosyal verilere erişebilir mobil uygulamanın verileriyle eşleştirebilirsiniz. Üstüne bir de mağazadaki satıştan gelen veriler ve üyelik sistemi içeren web sitenizdeki verileri birbirine bağlayınca muazzam bir data elinize geçmiş oluyor. Size tek düşen ise helva yapmak oluyor.
Verileri toplamak uzun vadeli ve meşakkatli bir iş olsa da bir kez toparlandıktan sonra otomasyona bağlamanızla birlikte satışlarınız ciddi manada artabiliyor. Neden? Çünkü artık kişiye özel mailing yapabiliyorsunuz. Kişiye özel mailing dendiğinde akla Sayın Haydar Özkömürcü diye başlayan mailler gelmemeli. Mailingin komple kişiye özel olmasından söz ediyorum. Şimdi elde ettiğimiz verilerle bir kaç senaryo üzerinden gidelim.
GPS Verileri
GPS verileri ile müşteri mağazanızın bulunduğu bir lokasyona geldiğinde özel indirim içeren bir mailing gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda müşterilerinizin gün içerisinde gezdiği lokasyonların diyagramını çıkararak outdoora gideceğinizde uygun yerleri daha kolaylıkla seçebilirsiniz.
Satın Alınan Ürünler
Satın alınan ürünler ise daha eğlenceli. Mavi bir gömlek alan kullanıcıya tekrar gömlek mailingi göndermek oldukça anlamsız. Mavi gömleğin fiyatının 49,90TL olduğunu düşünelim. O kullanıcıya özel olarak 5 tane açık renkli pantolon içeren bir mailing göndermemiz gerekiyor. 5 pantolondan 3’ünün fiyatı 45 ile 50 lira arasında, 1 pantolon 30 lira diğer pantolon ise 90 lira üstü olmalı. Mailingimizin içinde up-sell ve down-sell yaparak müşteriye fiyat çeşitliliği sunmuş olduk. Müşteriye gömleğiyle yakışacak bir pantolon göndererek müşterinin ihtiyacına yönelik bir mailing gerçekleştirmiş olduk. Bir diş hastanesi düşünelim. 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırması gereken bir hastanız var. Bu hastaya implant diş mailingi göndermenize gerek yok. Bu müşteriyi elinizde tutmak yeni şeyler satmaktan daha önemli. Ona 5.5 ay sonra sadece ona özel bir indirim oranı ile diş taşı temizliği mailingi göndermelisiniz.
Cinsiyet
Cinsiyet satırı sandığınızdan çok daha önemli. Cinsiyet ile ilişki durumunu birleştirdiğinizde ise yapabileceklerinizin sınırı neredeyse yok. Kullanıcı ilişkisini bitirdiğinde başka, yeni ilişkiye başladığında başka, evlendiğinde başka mail içeriği göndermeniz gerekiyor.
Bütün bunları nasıl otomatik hale getireceğim diye soruyorsanız bu noktada bir kaç tooldan ve özel çözümden bahsetmek gerekiyor. Kendi CRM datanızla entegre çalışacak bir mailing ajansı ile çalışmak ya da Sendloop ya da Mailchimp kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer CRM tarafında Hubspot gibi geniş API desteği sağlayan bir çözüm kullanıyorsanız işiniz daha kolay. Yardımınıza hemen Zapier koşuyor. Zapier ile tüm dünyanızı otomasyona bağlayabiliyorsunuz.
Datanızda genele değil özele seslenme dönemini başlattığınız anda okunma oranlarınız birden artmaya başlayacak ve tıklanma oranlarının uçmaya başladığını farkedeceksiniz.