Site kurma meselesi gittikçe önemli hale gelince site nasıl kurulur? sorusunun detaylı bir cevabını veren bir içerik ihtiyacı doğdu. Web sitesi denilen şeyin ne olduğunu anlamakta zorlandığımız ve kendi web sitemize sahip olmanın oldukça kolay olacağı bir dönemi hayal edemeyeceğimiz dünyadan bugünün hızına yetişmesi imkansız olan dijital dünyasında merak edilen en önemli sorular; site kurma için ne yapmalıyım? ve bir site nasıl kurulur? olsa gerek. Amaçlarınıza yönelik, ihtiyaç ve isteklerinizi karşılayacak türde bir site kurma için bu yazımızda sizleri aydınlatmayı planlıyoruz. Elbette ki dijital dünyadaki neredeyse her hamleniz için olduğu gibi web site tasarımı işinde de izlemeniz gereken adımlar vardır. Bir site kurma için uygulamanız gerekenleri ve diğer bilmeniz gereken kritik noktaları bu içeriğimizde bulacaksınız.
Neden Bir Web Sitesi Oluşturmalısınız?
Yeni bir işletme girişiminde bulunmak, ek iş olarak bir blog içeriğine başlamak, çevrimiçi bir iş modeline geçiş yapmak gibi durumların hepsinde bir web sitesi kurmak yapabileceğiniz değerli yatırımlardan biridir. Bir web sitesi, nerede olduğunuzun önemi olmaksızın küresel bir ağ sağlamanın en etkili araçlarındandır. Küresel iletişimi sağlamak için iyi bir sosyal medya yönetimi yapıyor olabilirsiniz ki bu da oldukça doğru ve etkili bir yöntemdir. Ancak yalnızca sosyal medya ile geniş kitlelere ulaşma çabası, hiç durmadan işleyen algoritma kurallarına ve insafına kaldığınızı ifade eder. Bunun yanı sıra binlerce marka arasından sıyrılıp öne çıkma çabası da söz konusudur. Etkili ve daima çalışan bir yöntem olsa da bir web sitenizin olması her zaman sizin için artı demektir.
Facebook, Instagram ya da herhangi bir sosyal medya platformu algoritmasında bir değişiklik yapsa ve onca emek ile çalışıp yatırım yaptığınız gönderilerinizi kitlenize göstermeyi durdursa ne yapabilirsiniz? İnanın, yapacak hiçbir şey olmaz. Oysa bir web sitesi sahibi olmak demek tüm kuralların ve inisiyatifin sizin elinizde olması demektir. Web sitenizin olumsuz etkilenme durumlarında iyileştirme çalışmalarını yapmak ve durumu düzeltmek tamamen sizin kontrolünüzdedir. Hiçbir bağımsız algoritma her şeyi alt üst edecek güçte değildir. Web sitesi çevrimiçi sahipliğin en kıymetli parçasıdır. Nasıl göründüğü, çalışma şekli vb. her şey sizin planlamanız ve isteğinizle gelişir. Doğru optimizasyon stratejisi yürüttüğünüz sürece hedef ve mevcut kitleniz ile teması kaybetme endişesi olmadan tam zamanlı bir satıcı olarak görevini sürdürür. Bütün bu sebeplerden dolayı ihtiyacınız olduğu takdirde site kurma meselesi kritik bir durum haline gelmektedir.
Site Kurma: Siteyi Planlama Aşaması
Site nasıl kurulur? sorusunun detaylarına inmeden önce bir etkili bir yol haritası hazırlamış olmanız gerektiğini bilmelisiniz. Fiziksel bir mağazanız olsa bile dijital dünya bundan çok farklı olduğundan internette bir mağaza ya da alan sahibi olmak için belli öngörüleriniz olması gerekir.
Somut Hedefler Belirlemek
Site kurma için başlangıç aşamasında küçük ama somut hedefler belirlemek daima yararlıdır. Somut hedeflere ulaşmanız ve gelecekte onları büyütmenizin olasılığı çok yüksektir. Bu noktada aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu;
- Gerçekçi hedefler belirlemek
- Hedefleri iyi tanımlayabilmek
- Hedeflerin işletme misyonunuzla uygun geliştirmek
- Ölçümlenebilir hedeflerle ilerlemek
- Her bir hedef için zaman sınırlaması getirmek
Bir web sitesini onlarca, binlerce belki de milyonlarca kullanıcı ile buluşturmak için kuruyorsunuz. Hedeflerinizin bu kriterlere uygun olması söz konusu hedef kitlenizle bağlantı kurmanızı çok daha kolay hale getirir.
Hedef Kitleyi Tanımlamak
Her geçen artan milyonlarca internet kullanıcısına ulaşmak elbette ki harika bir hayal ancak bir o kadar da gerçekçi değil. Dolayısıyla işletmenizin niş alanı ile uyumlu kitleyi doğru şekilde hedeflemek, son derece faydalıdır. Dijital dünyadaki varlığınızı sağlamlaştırmak, potansiyel kitlenizle daha iyi bağlantı sağlamak için önemlidir. Çok geniş bir kitleyi hedeflemek, marka kimliğinizi insanların kafasında net bir yere oturtmanızı zorlaştırır.
Alan Adı Seçmek
Marka adınızı temsil eden bir alan adına sahip olmak web sitesi kurarken en önemli kısımlardandır. İnternette var olan web sitesi çokluğunu düşününce kusursuz alan adını bulmak oldukça zorlayıcı olabilir. Ancak kim olduğunuzu, nerede ne yaptığınızı temsil eden bir alan adı sizin kusursuzunuz olabilir. Bir e-ticaret sitesi kuruyorsanız “.shop” ya da “.store” uzantılı alan adları tercih edebilirsiniz. Lokasyonunuzu belli etmek adına şehir uzantılı alan adları tercih etmekte iyi bir seçenek olabilir. Etkili alan adı seçimi için dikkat etmeniz gerekenler;
- Markanızı koruma
- Kim olduğunuzu, ne yaptığınızı en doğru haliyle temsil etmek
- Ziyaretçilerin dikkatini maksimum seviyede çekmek
Bunların dışında mükemmel bir alan adı için;
- Yazımı kolay,
- Kısa,
- Anahtar kelime içeren,
- Bölge hedeflemesi yapılan
- Rakam ve tire kullanılmayan,
- Hatırlanabilir,
- Marka geliştirici ve koruyucu tercihler yapmalısınız.
Tasarım Fikirleri Araştırmak
Hedef belirleme, hedef kitle tanımlama ve alan adı seçmeden sonra site kurma için tasarım süreçleri devreye girmelidir. Tasarım aracınızı seçip kuruluma geçmeden önce iyi bir araştırma yapmak sürecinizi iyileştirici etkiye sahip olacaktır. En basit adım olarak rakip sitelere bakarak başlangıç yapabilirsiniz. Araştırmalarınız sırasında dikkat etmeniz gereken tasarımsal sürece etki edecek kısımlar;
- Yazı fontları ve renkler (kurumsal kimliğinizle uyumlu olacak şekilde)
- Genel düzen
- Video ve görsel içeriklerin kullanım şekli
- Sayfa miktarı
- Kullanıcı deneyimi (site içinde gezinme kolaylığı)
- Mobil cihaz optimizasyonu (her web sitesi için olması gereken bir özellik)
Araştırmalarınızı yaparken daima eleştirel bir gözden bakmalısınız. Site kullanışsız mı görünüyor? Web sitesinin hedeflediği eylem (satış, form vb.) için son kullanıcı deneyimi uygun mu? gibi soruları yanıtlamanız sizin stratejiniz için son derece geliştiricidir. Araştırmanızın sonunda beğendiğiniz tasarımları bir liste haline getirin. Ve benzer tasarımları elde etmeniz için hangi aracı kullanmalısınız, neler yapmalısınız tarafındaki araştırmalarınızı başlatabilirsiniz. Sektör trendlerini daima takip etmeniz ve tasarımınızı bu trendlere göre zaman zaman yenilemeniz gerektiğini de hiçbir zaman unutmamalısınız.
Web Sitesi Oluşturma/Site Kurma İçin Gereken Yatırım
Site nasıl kurulur? sorusu, doğal olarak akıllara zor bir süreç olduğunu ve ne kadar bir bütçeye ihtiyacım var? endişesini getiriyor. Aslına bakarsanız korkulacak pek bir şey yok. Dakikalar içerisinde bile bir web sitesi kurabilirsiniz. Ancak bu kadar kısa süre içerisinde az emek ile elde ettiğiniz web siteniz beklentilerinizi maksimum seviyede karşılayamayabilir. Genellikle bir site kurma için 3 ila 5 gün dakikalara nazaran çok daha etkili sonuç verecek bir süredir. Bununla birlikte kesin süre, hangi alanda web sitesi kurduğunuza, içerik karmaşıklığına ve sizin donanımıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Bütçe kısmı için de başlangıç için endişelenmenize gerek yok. Ücretsiz olarak başlayabilir ve web sitenizi dünyaya açmaya hazır olduğunuzda, her açıdan yetkinliğinizi tamamladığınızda ücretli bir sürüme yükseltebilirsiniz. Site kurma için minimum yatırım örneği olarak Wix’ten bahsedebiliriz. Wix’in ücretli web sitesi planları aylık 14 dolar gibi makul bir fiyattan başlamaktadır. Ancak çevrimiçi satış yapmak ve ödemeleri almak istediğiniz takdirde bütçenizi artırmanız gerekmektedir. Wix üzerinden bir site nasıl kurulur? site kurma aşamaları nelerdir? birlikte inceleyelim;
- Bir wix hesabı oluşturun.
- Bir şablon seçin.
- Şablonunuzu özelleştirin.
- Site sayfalarınızı ekleyin.
- İhtiyacınız olan uygulamaları ekleyin.
- Blog yapılandırmanızı yapın.
- Çevrimiçi mağazınızı kurun. (Opsiyonel)
- Web sitenizi mobil aygıtlar için optimize edin.
- Alan adınızı seçin.
- Web sitenizi başlatın.
Ücretsiz Site Kurma İçin Kullanılabilecek Faydalı Web Sitesi Kurucuları
- Wix: Yüksek olasılıkla internette bir kez reklamına rastlamış olabileceğiniz Wix, Türkçe dil desteğine sahiptir. Ücretsiz web sitesi kurma için hızlı çözümler sunarak başlangıç aşaması için ihtiyaçlarınıza yanıt verebilecek bir web sitesi kurucusudur.
- Godaddy: Dünyanın en büyük alan adı kayıt kuruluşlarındandır. Wix gibi ücretsiz web sitesi kurma imkanı tanıyan kuruculardandır. Türkçe dil desteği sayesinde de işlerinizi kolaylaştırmanıza olanak sağlar.
- WordPress: Dünyanın en çok tercih edilen tema üreticileri arasındadır. WordPress’te neredeyse her kategoriye ait ücretli/ücretsiz temalara ulaşabilirsiniz. Kompleks temalar olduğu gibi başlangıç için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz basit şablon seçenekleri de vardır.
- Site123: Site123, Wix ile çok benzer bir işleyişe sahiptir. Elbette ki temalarda farklılık göstermektedir. Alternatif olarak değerlendirebileceğiniz bir yapısı vardır.
Ücretsiz Site Kurmanın Avantajları ve Tavsiyeler
- Süre ve bütçe olarak yorucu değildir. Hiçbir bütçe kaybınız olmadan web sitesi sahibi olursunuz.
- Site kurma aşamasına geçmeden önce en etkili kurulum için bolca kaynak araştırması yapmak faydalı olacaktır.
- Hizmet/ürün ya da başka amaçlar için profesyonel bir süreç planlaması yapıyorsanız ücretsiz web sitesi kurulumu, sizin için tatmin edici olmaz. Dolayısıyla bu noktada bir Web Site Tasarımı desteği almak ve alanının profesyonelleri ile başlangıç yaparak sürece devam etmek çok daha yararlı olacaktır.
- Anlatırken çok basit gibi gelse de, site kurma işine kalkıştığınız zaman zorlanabilirsiniz. Araştırmalarınızı hatırlayarak gerekirse daha fazla bilgi edinerek pes etmeden devam etmelisiniz.
- Ücretsiz şablonlar, tasarım açısından sizi memnun etmezse ileride profesyonel geçişe hazır olduğunuzda bunları geliştirebileceğinizi düşünerek yolunuza devam edin.
- Herhangi bir başarısızlık yaşarsanız hiçbir bütçe kaybınız olmayacak. Üstelik bu konuda fikir ve tecrübe kazanmış olacaksınız.
Profesyonel Site Kurma İçin Neleri Bilmelisiniz?
Web sitesi tasarımına amatör olarak başlamış olabilirsiniz. Bunu profesyonel bir noktaya taşımanız tamamen kendinizi bu alanda geliştirmenize bağlıdır. Profesyonel web sitesi tasarımı yapmak için kesinlikle bilmeniz gerekenler;
- Program bilgisi (Photoshop vb.)
- HTML ve CSS
- Javascript
Profesyonel Site Kurmanın Avantajları ve Tavsiyeler
- Programlar ve destek alacağınız kaynakların kayda değer bir bölümü İngilizce olduğu için en azından orta seviye İngilizce bilginiz olması, bu alanda size büyük avantaj sağlar.
- Web site tasarımı için yeterli zamanı ayırdığınız ve gerçekten çaba harcadığınız zaman bu alanda uzmanlık kazanacaksınız.
- Web siteniz ne kadar profesyonel olursa olsun hedef kullanıcılarınız tarafından bulunabilir olması Google ve doğal olarak SEO koşullarını karşılayabilir nitelikte olmalıdır. Bu noktada doğru hamleleri yapmak için kapsamlı bilgi için Dijital Pazarlama Eğitimi alabilirsiniz.
- Ücretsiz web sitelerine nazaran profesyonel olarak hazırlanmış web siteleri çok daha etkili izlenimler bırakır. Performans açısından da aynı oranda tatmin edicilikleri olur.
- HTML ve CSS yapısını öğrendiğiniz zaman Javascript ve diğer web programlama dillerini anlayabilmeniz ve uzmanlaşmanız kolaylaşacaktır.
- Web site tasarım yolculuğunun yoğunlukla içerisinde bulunmanız tasarım yeteneğinizi geliştirir. Grafik tasarıma dair oldukça yetkinlikli biri haline gelebilirsiniz.