SEO uzmanı nedir? En doğru SEO stratejisi ve planlaması için kiminle çalışmalısınız? Bu sorulara dair bilmeniz gerekenleri bulabileceğiniz bu yazımızı, profesyonel SEO çalışmalarınız için en doğru kararı verebilmeniz için hazırladık. Bir web sitesi yönetiyor ve arama motoru sıralamalarında, organik trafik çekmekte, dijital ortamda marka bilinirliğiniz konusunda sorunlar yaşıyorsanız muhtemelen bir SEO uzmanı ile çalışmaya ihtiyacınız var demektir. Özellikle Google’ın algoritmasını anlayarak web sitenizi geliştirmek ve optimize etmek ancak profesyonel bir SEO stratejisi ile olmaktadır. Var olan trafiğinizi artırmak ya da bir trafik yaratmak, arama sıralamanızı yükseltmek, kendi alanınızda yapılan aramalarda hedef kitlenizin karşısına çıkan ilk web sitelerinden olmak için SEO Danışmanlığı alabilirsiniz. Peki SEO danışmanı kimdir? SEO uzmanı nedir? SEO tam olarak neleri içerir? Bahsini ettiğimiz profesyonel SEO sürecinde SEO uzmanları neler yapar? Bu konuda profesyonel bir yolculuğa çıkmadan önce Google’da tam olarak bunları aratıyor ve belki de karşınıza çıkan ilk sitelerden bilgiler alıyorsunuz. SEO alanında bir seçim yapmak için tercihiniz bu şekilde olması oldukça doğru görünüyor. O halde bu yazımızda tüm soru işaretlerini giderelim.
SEO Uzmanı Ne Yapar?
Açılımı search engine optimization ve Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonu olan SEO, aslında ismiyle de oldukça aydınlatıcı geliyor. Web sitesi geliştirme ve büyütme alanında arama motoru optimizasyonunu, işin inceliklerine göre profesyonel bir şekilde gerçekleştiren kişiler SEO uzmanlarıdır. Aslında herhangi bir pazarlama uzmanı ile aynı amaçla çalışır; marka için daha fazla çalışma, büyütme ve geliştirme. Biraz daha derinlemesine açıklayacak olursak; anahtar kelimeler, dahili bağlantılar, dışardan alınan bağlantılar (backlinkler), doğru URL vb. taktiklerle, SEO uzmanları web sitelerinin arama motorlarında görünürlüğünü artırabilir. Elde edilen nihai sonuç ise yüksek web sitesi trafiği, marka bilinirliği ve dönüşüm olarak artış gösteren satışlar olur.
SEO uzmanlarının diğer görevleri arasında başlık ve meta açıklamaları, URL yönlendirmeleri, 404 hatalarını düzeltmek, dijital ortamda var olan rakiplerin analizini yapmak, Google Search Console vb. araçlar ile web sitesinin takibinin yapılması, backlink alımları için bağlantı kurma ve analiz yapma gibi görevler vardır. Ayrıca birçok SEO’cu yeni girişimleri geliştirmek ve kullanıcı katılımını artırmak için sosyal medya hesaplarını güncellemek veya yönetmek için pazarlama ve yaratıcı ekipleri ile birlikte çalışır. Elbette bu durum söz konusu web sitesinin durumuna, sektördeki rekabetine ve kişinin isteğine ve ihtiyaçlarına göre şekillenir. Dolayısıyla SEO; uzun, detaylı ve bolca emek isteyen bir çalışma gerektirir. SEO ve SEM yani arama motoru reklamcılığı (search engine marketing) bir bütün olarak düşünülecek ayrılmaz parçalardır. Web sitesinin SEM stratejisi ve gidişatı SEO uzmanları için oldukça önemlidir.
SEO Uzmanının Hangi Becerileri Olması Gerekir?
SEO uzmanı nedir? sorusundan sonra genellikle SEO uzmanlarının becerileri sorgulanır. Pazarlamanın her alanında olduğu gibi elbette ki iyi iletişim becerisi bir SEO uzmanlığı için de olmaz olmaz bir özelliktir. Web sitenizi geliştirmek ve büyütmek için beraber çalışmaya karar vereceğiniz kişi, stratejileri ve sağlayacağı başarıları, SEO için en iyi yol haritasını ve neden kendisi ile çalışması gerektiğini doğru ifade edemezse kararınız yüksek olasılıkla olumsuz olacaktır. Çoğu kişi için SEO, fazla teknik detay barındıran kompleks bir süreç gibi göründüğünden insanların bunu kavramsallaştırmasını sağlamak SEO uzmanlarının görevi haline geliyor. Bir SEO uzmanlığının en hassas görevleri arasında web sitesi gelişimine engel olabilecek riskleri ön görmek ve bunun değerlendirmesini yapmakta yer alır.
Teknik açıdan bakıldığında; SEO uzmanları, SEO stratejisi için kullanılan Google Analytics, Semrush, Moz, Ahrefs vb. SEO analiz ve raporlama araçlarını kullanılabilir donanımda olmalıdır. Günümüzde herhangi bir programlama becerisine sahip olmayan bir SEO uzmanı ile çalışmanız mümkün değildir. SEO stratejilerinin başarıya ulaşması büyük ölçüde teknik yeterlilikle ilgilidir. SEO uzmanları; sayfa hızı, yükleme hızı, sunucu kaynaklı yönlendirmeler, mikro veri etiketlemeleri ve HTML etiketleri gibi konularda kesinlikle bilgi sahibi olmalı ve çözüm üretiyor yeterlilikte olmalıdır.
SEO profesyonelleri neden-sonuç ilişkisini analitik düşünme yeteneğine sahip olmalıdır. Dolayısıyla yaptıkları işe eleştirel bakma özellikleri olmalıdır. Bu noktada müşteri ile farklı fikirlere sahip olunduğunda eğer müşterinizin söz konusu sektör hakkında kapsamlı bir donanımı varsa fikirleri ciddiye alınarak SEO stratejisine bir katkı olarak dönüştürülmelidir. Bir SEO uzmanı karşısındaki kişiye mevcut durumu her yönüyle ele almalı, eksiksiz yorumlamalıdır. Elbette ki söylemeden geçilmeyecek bir beceri olan iletişim yani konuşma ve yazma becerisi SEO profesyonelleri açısından oldukça değerli bir özelliktir. Bir SEO uzmanı, kendi başına anahtar kelime araştırma yapıp profesyonel bir içerik hazırlayabiliyor olmalıdır.
SEO Uzmanının Üstü Kimdir?
SEO uzmanı nedir? SEO uzmanlarının üstü kimdir? Bu süreçte uzman bir ekiple çalışmak adına herkes bu açıdan aydınlanmak ister. Bu pozisyonun üstünün kim olduğu, söz konusu şirket yapısına göre değişen bir pozisyondur. Ancak SEO uzmanlığı donanıma sahip şirket sahipleri genelde direkt olarak müşterisine rapor sunar. SEO ekibi ise SEO ya da pazarlama direktörüne raporlama yapar.
SEO Uzmanlığına Benzer İşler Var Mıdır?
SEO uzmanı nedir? SEO nasıl yapılır? sorularını yanıtlamak kadar karmaşıktır. SEO uzmanlığı, özel beceri ve donanım gerektiren bir iş olduğundan dijital pazarlama alanı dışında bu iş alanına benzer işler olduğunu söylemek çok zordur. SEO uzmanları bile kendi işlerini hiç bilmeyen kişilere açıklarken dijital pazarlama demekle yetinmeyi ve yaptıkları işin kompleksliği ile karşısındakini yormamayı tercih eder.
SEO Uzmanı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Pazarlama ve reklamcılık ile ilgili bir bölümde okumuş olmak, elbette ki SEO uzmanlığı için oldukça faydalıdır. Ancak SEO çok spesifik bir alan olduğundan gerçekten ihtiyacınız olan becerileri kazanmak için üniversite derslerinin en ufak bir faydası yoktur. SEO uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle arama motoru algoritmalarını her yönüyle kavraması gerekir. Bu süreçle beraber söz konusu sektör ile alakalı sürekli olarak araştırma yapılmalı, trendler takip edilmelidir. Ayrıca SEO analiz ve raporlama araçlarını çok iyi derecede kullanabiliyor olmak bu işin olmazsa olmazıdır. Aksi takdirde sayfa hızı, URL stratejileri, sayfa hızı vb. konularda hiçbir yetkinliğe sahip olunmaz. Dolayısıyla bir SEO çalışması yürütmek imkansız hale gelir. Alacağınız çevrimiçi eğitimler ve edineceğiniz donanım size bu alanda oldukça faydalı olabilir.
Başlangıç için ücretsiz SEO araçlarını incelemek ya da bu konuda alanının uzmanları tarafından sağlanmış bilgileri edinebilirsiniz. Temel bilgileri edindikten sonra SEO uzmanlığı sertifika programlarına katılabilir, eğitimlerinizi tamamladıktan sonra sertifika sahibi olabilirsiniz. Sertifika sahibi olduktan her şey bitmiş demek değildir. Sürekli olarak kendinizi geliştirmeli, rakiplerinizin neler yaptığını inceleyerek özgün stratejisi oluşturma planları yapmalısınız. Elbette ki SEO’yu her detayı ile öğrenip profesyonel bir strateji yürütecek donanıma gelmeniz ciddi bir süre alacaktır. Web siteniz için böyle bir zamanınız ya da zaten isteğiniz yoksa en kısa sürede en iyi verimi alarak optimizasyon başarısı yakalamak istiyorsanız bir SEO Danışmanı ile çalışmak en doğru tercih olacaktır.
Arama motoru optimizasyonu süreçlerinde Google bize tüm yolları anlatmadığından daha çok kişisel deneyimlere göre stratejilerimizi geliştiriyoruz. Genellikle Türkiye’deki SEO uzmanları yurtdışında bir blogta birinin kendi sektöründe, kendi ülkesinde deneyimlediği sonucu aynen burada da alabilecekmiş gibi alıyor ve kullanıyor. Haliyle strateji işe yaramıyor. Ancak bu tür deneme yanılmalar sonucu ortaya büyük bir bilgi kirliliği çıkıyor. Sizin için artık inanmayı bırakmamız gereken SEO efsaneleri hakkında bir derleme hazırladım.
SEO Uzmanlarının En Çok Söylediği 9 Yalan
1- Sitemi Google’a Göndermeliyim
Google’ın submit URL linkini kullanmanıza gerçekten gerek yok. Google buraya linkinizi ilettiğinizde size herhangi bir şey garanti etmiyor. Halihazırda indekslenme işlemlerini zaten örümcekler sayesinde yapıyor. Örümceklerin çalışma mantığı ise şöyle; bir web sayfası taranırken o sayfadaki tüm bağlantılar da aynı şekilde taranır. Diğer bağlantılarda tarandığından gidilen sayfadaki diğer bağlantılarda taranacaktır. Örneğin Growth Hacking Danışmanlığı şeklinde verdiğim backlinkte sayfadaki site içi 29 bağlantıyı da Google tek tek tarayacak.
2- Backlink İçerikten İyidir
Evet, 2000’li yılların başlarında içeriğimize mümkün olduğunca çok yerden backlink almaya çalışırdık. Önce bu linklerin sayısı kıstas alınırdı, sonra linklerin PR değeri kıstas alındı, şimdilerde ise bir dizi algoritma arka tarafta çalışıyor. 2013’teki Penguen 2.0 güncellemesine kadar backlinkler kraldı. Ancak şuanda backlinke harcayacağınız para yerine mutlaka siteniz için yazacak tam zamanlı bir ya da bir kaç editör almanız gerekiyor. Unutmayın, kaliteli içerik, kendi backlinkini zaten getirir.
3- HTTPS’in SEO’ya Küçük Bir Etkisi Var
SSL sertifikası sahibi olmanın çok az etkisi var diyeni artık kürekle dövebilirsiniz. Özellikle aldığınız SSL sertifikasının doğrulama oranı arttıkça Google’ın sitenize verdiği değer artmakta. Burada şu noktaya parmak basmak gerekiyor, ücretsiz SSL sertifikaları için konuşmak gerekirse, evet çok fazla işe yarıyorlar diyemeyiz. Ancak sitenizi, şirketinizi doğrulayan, şirket adınızı tarayıcıya yansıtan SSL sertifikaları ilk tercihiniz olmalı.
4- Sıralamada Üst Sırada Olmak Her Şeyden Önemli
Sizi Google’da ilk sıraya çıkaracağız diyenler hala var. Biraz daha temkinli olanlar artık ilk sayfaya taşıyacağız diyor. Ancak bunları söyleyenler SEO’nun ne olduğunu anlayabilmiş değil. SEO üst sıralara çıkmak değil, doğru kullanıcıları doğru sayfalarla buluşturmaktır. İlk sırada olup çöp trafiği çekiyorsanız yaptığınız yatırım boşa gitmiştir. Diğer yandan insanlar SERP’te sadece ilk 3’e bakmıyorlar. Özellikle ürün araştırırken sıralamadan çok Rich Snippet entegrasyonları dikkatlerini çekiyor. Yani video var mı? Yıldız var mı? Yorum var mı? En düşük fiyat yazıyor mu? gibi. SEO sadece ilk sıraya çıkarmak değil, kullanıcıyı siteye tıklatmayı da içeriyor.
5- Meta Açıklamaları Sıralamalara Etki Eder
Etmez. Google meta description’un ve keywordlerin sıralamaya artık etki etmeyeceğini duyuralı yıllar oldu. Makaleniz için yazmış olduğunuz açıklama metni yalnızca kullanıcının SERP’te görüp tıklamasına yarar. Kesinlikle sıralamalara bir etkisi yok.
6- Pop-upları Google Sevmiyor
Kabul edin, pop-upları Google’ın sevmediğini sanıyordunuz değil mi? Cümleyi düzeltmek lazım. Google yanlış kullanılan pop-upları sevmiyor. Eğer kullanıcı içeriğe pop-uptan dolayı erişemiyorsa, evet Google sevmeyecektir. Özellikle mobilde bir türlü pop-upı kapatamıyorsa, kullanıcı gıcık oluyorsa hemen pop-upı düzenlemeniz gerekiyor. Pop-uplar kullanıcı siteye girdiği gibi değil, bir kaç dakika sonra ya da bir kaç sayfayı gezdikten sonra çıkmalı, çıkan pop-up tüm ekranı kaplamamalı.
7- Anahtar Kelime Optimizasyonu İşin Anahtarı
Sitenizi Semantik Aramaya Nasıl Uyumlu Hale Getirebilirsiniz başlığında açıkladığım gibi anahtar kelime odaklı bakmıyor Google. Arka tarafta çalışan yapay zekaya bağlı algoritma kelime öbeklerini okuyor. Hatta yazdığınızı anlıyor diyebiliriz. Konudan bağımsız olarak anahtar kelimeleri içerikte geçirdiğinizi rahatlıkla anlayabiliyor.
8- Kelimeler Tam Eşlemeyle Yazılmalı
Google’ın RankBrain adını verdiği yapay zeka uygulaması, nasıl desem.. Salak değil. Anahtar kelimenize eklediğiniz ekleri anlayabiliyor artık. Yani içeriğinizde anahtar kelimenizi sürekli tekrar tekrar geçirmenize ya da Yoast’ın verdiği uyarılara kanarak tam eşlemeyle yazmanıza gerek yok.
9- Ana Sayfamda Bir Sürü İçerik Olmalı
Google odaklandığınız anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkabilmeniz için ana sayfanızdaki kelime yoğunluğuyla kesinlikle ilgilenmiyor. Ana sayfanızı işinizi daha iyi anlatabilmek, dönüşümünüzü gerçekleştirebilmek için optimize etmelisiniz. Google kesinlikle “Aaa ne kadar az kelime kullanmışlar ana sayfada, dur ben düşüreyim şunları” demiyor.
Kurumunuzda SEO Eğitimi ile satışlarınızı nasıl artıracağınızı öğrenmek ister misiniz?