Her alanda olduğu gibi SEO (search engine optimization) söz konusu olunca da rekabet, yapılan işin doğru parçalarından biridir. Bu sebeple SEO’nun en önemli parçalarından biri SEO rakip analizi olmalıdır. Ana rakiplerinizin ne yaptığını bilmek ve buna istinaden kendinizi geliştirmek elbette ki başarıyı getirecektir. SEO söz konusu olunca kopyala-yapıştır mantığı çoğu kişinin aklına ilk gelen yollardan biri olabilir. Ancak kulağa kötü gelse de bunun çalmaktan bir farkı yoktur. Etik olmamasının yanında size de bir yarar sağlamayacak eylemdir. Google algoritması bunu gayet iyi anlar ve web sitenizi kalitesiz ilan etmesi hiçte zor olmaz. SEO’da rakibinizin güçlü ve zayıf yönlerini almak ve bunları kendi performansınızı geliştirmek için kullanmak doğru olandır.
Bir işletme veya web sitesi SEO stratejisine başladığında sıklıkla rakip analizini göz ardı eder. Genelde direkt olarak anahtar kelimelere, bağlantılara ve içerik oluşturmaya odaklanılır. Bunlar SEO stratejisinin olmazsa olmazı da olsa rakip SEO analizi yapılmadan boşa emek söz konusu olabilir. Çünkü rakip analizinde hiç aklınıza gelmeyen bir şeyle karşılaşabilir ve planlamanızı ona göre şekillendirebilirsiniz. Bir SEO aksiyonu içerisine girdiyseniz kendi alanınızda nerede durduğunuzu görmenin tek yolu, rakip seo analizi yapmaktır. SEO rakip analizi, anahtar kelimelerinizden backlink alımlarınıza her adımınızı etkileyecek anahtar cevaplar sunar. O halde iyi bir SEO rakip analizi nasıl yapılır? sorusunun cevabını merak ediyor ve yol haritanızı oluşturmak istiyorsanız aradığınız cevapları bu yazımızda vermeye çalıştık. Nereden başlayıp rakiplerinize göre nasıl konumlanacağınız hakkında bir fikir edinmek için faydalı bir içerik olacaktır. Ancak dahası için birebir iletişimde olacağınız bir profesyonel bilgisine ihtiyaç duyuyorsanız kapsamlı bir dijital pazarlama eğitimi alabilirsiniz.
SEO Rakip Analizi Tam Olarak Neden Önemli?
Rakip analizi için söylenecek en önemli şey, rakiplerinizi her şeyi ile her açıdan eksiksiz tanımanız gerektiğidir. İyi tanınmış bir rakip size ne yapacağınızı da söyler, kendi hamlelerini de tahmin ettirir. SEO rakip analizi, rakipleriniz hakkında ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri alabileceğiniz bir süreçtir. Söz konusu rakipler için hangi SEO taktiklerinin işe yaradığını bilmek, size de stratejiniz için etkili veriler sağlayacaktır. Alanınız aynı olduğu için elbette ki onlarda çalışan taktik, sizde de aynı başarıyı gösterecektir. İyi yapılmış bir rakip SEO analizi, kendi alanınızda seo hakkında ummadığınız kadar geniş bilgi sahibi olmanızı bile sağlayabilir. Aslına bakarsanız SEO rakip analizi, yalnızca planın parçası olarak görülmemelidir. Ciddi anlamda ufuk açıcı bir süreç olarak da değerlendirilmelidir.
Alanınızdaki anahtar kelimelere de rakip analizi ile ulaşabilir hatta bunların rekabet seviyelerini de bu süreçte öğrenebilirsiniz. Sonrasında bunların içerisinden seçtiğiniz anahtar kelime ile yapacağınız bir SEO çalışmasının ne derece iyi bir yatırım olup olmadığını değerlendirebiliyor durumda olabilirsiniz. Bunun yanı sıra backlink stratejilerinize dair de kafanızda sağlıklı bir planlama oluşturabilecek kadar bilgi sahibi olabilirsiniz. O halde rakip seo analizi için SEO stratejisinin anahtarı demek doğru bir tabir olacaktır. SEO rakip analizi ile başladığınız SEO sürecinin tüm kapıları bu sayede açılabilmektedir. O halde herkesin kafasındaki “etkili bir SEO rakip analizi yapmanın anahtarı nedir?” ve “Etkili SEO rakip analizi nasıl yapılır?” sorularını bu içerikte aydınlatacağız.
SEO Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
SEO rakip analizinin süreci, markadan markaya ya da bulunulan sektörden sektöre fark gösterebilir. Hitap ettiğiniz niş kitle, genel hedef müşterileriniz, tüm iş hedefleriniz rakip SEO analizi süreci için belirleyici etkenlerdir. Tüm marka ve web siteleri için geçerli sayılacak iyi bir analiz için bazı kritik adımlar vardır. Yazımızın devamında bu kritik adımlara yer vererek temel planlamanızı oluşturabileceğiniz bir reçete sunmayı amaçlıyoruz. Bunları adım adım bir kılavuz olarak görmektense püf noktalar ve ipuçları olarak görüp bulunduğunuz alanda ihtiyacınıza yönelik kullanabileceğinizi söylemeliyiz. Elbette ki bu ipuçlarından yararlanma sürecine girmeden önce rakiplerinizin kim olduğunu iyice bilmeli ve benimsemelisiniz.
Rakiplerinizi Tanıyın
Daha öncede belirttiğimiz gibi SEO rakip analizi nasıl yapılır? sorusuna doğru cevapları bulup uygulamak için rakiplerinizi iyi tanımanız gerekmektedir. Çok kolaymış gibi görünen bu rakip tanıma meselesi, işin içine girdiğinizde sandığınız kadar kolay ve sorunsuz bir süreç olmayabilir. Muhtemelen doğrudan ticari rakiplerinizi gayet iyi biliyorsunuzdur. Durum böyle olunca da tüm zamanınızı ve emeğinizi ürünlerinizi iyileştirmeye ve müşteri kitlenizi genişletmeye harcıyorsunuz. Elbette ki söz konusu ticari rakiplerinizin SEO rakipleriniz içerisinde yer alması çok olasıdır. Ancak buradaki kritik nokta, rakiplerinizin yalnızca onlar olmayacağıdır.
SEO söz konusu olunca rakipler farklı alanlardan ya da hiç beklemediğiniz bir yerden de gelebilir. Bu durumda rakip SEO analizi meselesini zorlu bir hale sokabilir. En basit haliyle anlatmak gerekirse; hedeflediğiniz bir anahtar kelime ile karşınıza çıkan web sitesi hangi sektörden olursa olsun başlıca rakiplerinizdendir. Örneğin; sağlıklı beslenme ve diyet alanında hizmet veriyorsunuz. Sağlıklı olmak, olası sağlık problemleri ve ideal beslenme ile ilgili içerik ürettiğiniz bir bloğunuz olabilir. Anahtar kelimeleriniz beklediğiniz gibi yalnızca diğer sağlıklı beslenme hizmeti veren marka veya kişilerden gelmeyecektir. Sağlık dergileri, içerisinde sağlık bölümü bulunan haber siteleri ya da lifestyle dergileri gibi web sitelerinin alakasız olduğunu düşündüğünüz halde başlıca rakipleriniz olduğunu fark edeceksiniz. Haber siteleri gibi web sitelerinin genelinde de yüksek otoriteye sahiplik söz konusudur. Dolayısıyla bu otoritenin üzerine çıkarak zirveye ulaşabileceğiniz iyi bir planlamaya ihtiyaç duyacaksınız. SEO rakiplerinizi belirlemeden önce anahtar kelimelerinizi belirlemeli ve bunlara yönelik rakiplerinizin ve kendi yerinizi görmelisiniz. Bu durumda anahtar kelime araştırması yapmanız gerektiği anlamına gelir.
Doğru hedefleme için nokta atışı anahtar kelimeleri bulmak için kendinizi müşterinizin yerine koymalısınız. Bunun için markanızın hedeflediği tüketici kimliğini oluşturmak doğru bir adım olabilir. Sonrasında bu konular ile ilgili olası başlıklar, uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bir liste haline getirebilirsiniz. Listelediğiniz anahtar kelimelerin uygulanabilirliğini test etmek, Google Anahtar Kelime Planlayıcı (Google Keyword Planner) gibi bir araç sayesinde yapılabilecek kolay bir adımdır. Bu tarz SEO araçları anahtar kelimelerinizin hacmi ve rekabet oranı gibi işe yarayan bilgileri sağlar. Bu araçlardan elde ettiğiniz bilgilere istinaneden hangi anahtar kelimenin ya da kelimelerin en iyi dönüşümü sağlayacağına siz karar verebilirsiniz.
Doğru belirlenmiş anahtar kelimeler elinizde olduktan sonra doğru rakip SEO analizi gerçekleştirmeniz kolay olacaktır. Kıstas alacağınız ilk nokta SERP (Search Engine Results Page) olmalıdır. Arama yaptığınız anahtar kelimeniz sonucunda listelenen web siteleri ana rakiplerinizdir. SERP’te ilk üç sırada yer alan web sitelerini en büyük rakipleriniz olarak kaydetmelisiniz. O halde anahtar kelimelerinizin SERP’lerine dair yapacağınız bir araştırma, rekabet edeceğiniz sayfaları ve alanları size söyleyecektir. Rakiplerinizin kim olduğunu iyice öğrendikten ve benimsedikten sonra SEO stratejilerinin zayıf ve güçlü yönlerini analiz etme vaktiniz gelmiş demektir. Bu noktada işler hepten karmaşık bir hal aldı gibi geliyor ve stratejinizi başından sonuna başarıyı getirecek şekilde nasıl oluşturacağınızı bilemiyor ya da çok daha iyi bir hale getirmek istiyorsanız SEO Danışmanlığı alabilirsiniz.
Rakip Anahtar Kelime Analizi
Rakip anahtar kelime analizi, genel SEO rakip analizinin çok önemli bir parçasıdır. SEO stratejinizi donanımlı bir hale getirmek için size etkili veriler sağlayacak bir kısımdır. Rakip anahtar kelime analizini bazı temel unsurları baz alarak yapmalısınız. Bunlar; anahtar kelime boşluk analizi olarak bilinen rakiplerinizin sıralama aldığı ancak sizin yer almadığınız anahtar kelimeler, sıralama almanın çok daha kolay olduğu ve organik trafikle etkili sonuçlar verebilen hem sizin hem de rakiplerinizin gözden kaçırdığı anahtar kelimeler ve farklı anahtar kelimelerle sıralama almış rakiplerin arasına girmeniz gereken anahtar kelimelerdir.
Belirli anahtar kelimeler için sıralama zorluğunu tespit etmeniz için rakip sayfaları incelemeniz gerekir. Sonrasında bu sayfalardaki işinize yarayacak belirli faktörleri analiz etmeniz gerekecektir. En önemli faktörler, otorite puanları, web trafiği vb. metriklerdir. Bunlar, Google algoritmasının sıralama verirken dikkate aldığı faktörlerdir. Bu bilgileri de SEO rakip analizi aracı kullanarak edinebilirsiniz.
Backlink Analizi
SEO elbette ki yalnızca anahtar kelimelerden ibaret değildir. Rakip SEO analizi yaparken rakipleriniz farklı alanlarda neler yapıyor ve nasıl konumlanıyor kesinlikle bilinmesi gerekir. Yüksek bir SERP sıralaması elde etmiş bir web sitesi mutlaka etkili bir backlink ağına sahiptir. Bu backlink stratejisini inceleyip SEO planlamanız için önemli adımlar atabilirsiniz. Burada ki en önemli nokta, rakiplerinizin nerelerden backlink aldığıdır. Maalesef ki bu bilgiyi manuel bir şekilde elde etmek mümkün değildir. Bu sebeple yine bir SEO aracından destek almalısınız. Bu noktada Moz ya da Semrush gibi SEO araçları sizin için iyi destekçiler olabilir. Bu tarz SEO analiz araçlarında rakibiniz ile kendi web sitenizin backlink karşılaştırmasını da yapabilir, backlink stratejinizi buna göre yeniden şekillendirebilirsiniz.
Rakiplerinizin backlink ağından beklenmedik farklılıklar görebilirsiniz. Farklı web sitelerinden backlink alarak bir dönüşüm sağlamış olabilirler. O halde daha farklı düşünerek farklı yatırım alanları keşfetmeniz söz konusu olabilir. Karşılaştırma yaptığınız rakibiniz sizden çok daha üst sıralarda yer alıyorsa backlink alımınızı onların aldığı yerlere yönlendirerek rekabet için doğru adımı atmış olursunuz. Sonuç olarak “SEO rakip analizi nasıl yapılır?” dediğiniz noktada backlink rekabetini ölçümlemeden yapılamayacağını daima bilmelisiniz.
İçerik Analizi
Bu kısma kadar rakip SEO analizi için sayfa dışı faktörlerden bahsettik. Bakılması gereken yalnızca sayfa dışı faktörler değildir. Web sayfaları içerisindeki faktörleri değerlendirmek ve rakip SEO analizini daha faydalı kılmak için rakiplerinizin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu noktada genel olarak içerik kalitesini baz almak önemli nokta olmalıdır. Rakiplerinizin içerik kalitesini değerlendirirken farklı farklı faktörler söz konusudur. Bu noktada, içeriğin yer aldığı web sitesi ya da sektörü ile ne kadar alakalı olduğu, içeriğin okuyucunun ihtiyacını ne derece karşıladığı ve içeriğin kapsamı oldukça önemli faktörlerdir. Bulunduğu alanla ilgili olmayıp yalnızca sıralama için yazılmış ya da okuyucu ihtiyacını karşılayamayan içerikler kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyerek markaya negatif bir dönüşüm demektir.
İçeriğin kapsamı ise okuyucu için öneminin yanında Google algoritması için de oldukça hassas bir noktadadır. Ele alınan konunun tüm kapsamıyla yazılması kısa ve belirsiz bir içerikten çok daha yararlıdır. SEO rakip analizi yaparken içerik aşamasında fazlasıyla emek harcamanız gerekebilir. Çünkü SEO araçları bu kez işinize yaramaz. İçerikleri benimseyerek okumalı ve öznel bir değerlendirme yapmanız gerekecektir. Bu sayede içerik kalitesini kendi içeriğinizle doğru bir şekilde karşılaştırabilirsiniz. Dolayısıyla içeriğinizi nasıl iyileştireceğiniz konusunda fikir sahibi olmuş olursunuz.
Kullanıcı Deneyimi Analizi
Google yüksek kaliteyi ödüllendirirken kullanıcı deneyimini de önemli bir faktör olarak almaktan geri kalmaz. Kullanıcı deneyimi konforlu olan siteleri diğerlerine oranla daha yüksek puanlandırma ile ödüllendirir. Ayrıca web sitelerinin geniş kitlelerce ulaşılabilir olması da yine Google algoritmasının sevdiği bir durumdur. Bu durum, telefon, bilgisayar, tablet gibi farklı cihazlardan konforlu web sitesi deneyimi anlamına gelmektedir.
Rakip SEO analizi yaparken rekabet ettiğiniz sitelerin nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğunu asla es geçmemelisiniz. Örneğin, rakip siteleriniz ne kadar mobil uyumlu bilmeniz gereken önemli bir faktördür. 2015 yılı itibariyle Google, mobil uyumlu olmayan siteleri cezalandırmayı tercih ediyor. Google için birçok önemli faktörün önüne geçen bir faktör haline gelmiş durumdadır. İyi yapılmış bir rakip SEO analizinde mutlaka kullanıcı deneyimine dair rakiplerin ne durumda olduğu olmalıdır. Sıralama olarak üstünüzde yer alan rakipleriniz kullanıcı deneyiminde sizden daha önde ise bu, hızla iyileştirmeniz gereken bir durum demektir. Bu sayede SEO ve elbette ki birçok açıdan önemli kazanımlar elde edeceğiniz anlamına gelir. Google için SEO rakip analizi nasıl yapılır? sorusu yalnızca teknikten ibaret değildir. Dolayısıyla kullanıcı deneyimini es geçmek sizi geri plana atacaktır.
Sosyal Medya ve Müşteri Etkileşimi Analizi
Artık sosyal medya ile SERP sıralaması arasında kesin bir ilişki olduğu kabul edilmiş durumdadır. Bir Searchmetrics teknik incelemesine göre Google sıralamasında en üstlerde yer alan web sitelerinin diğerlerine oranla çok daha fazla sosyal medya aktifliği söz konusu olduğu saptanmıştır. O halde SEO rakip analizi yaparken rakiplerinizin sosyal medyayı nasıl kullandığı faktörü dikkate alacağınız en önemli unsurlardan biri haline gelmelidir. Rakiplerinizin hangi platformları kullandığı, ne sıklıkta ne tür içerikler paylaştığı, diğer sosyal medya kullanıcıları ile doğrudan iletişimlerinin söz konusu olup olmadığı gibi bilgiler sosyal medya kullanımınız ile SEO stratejinize sağlayacağınız katkıyı şekillendirebilir, kritik noktaları ele almanızı sağlayabilir. Bu, SEO üzerinde çok kesin bir etkiye sahip olmasa bile etkili bir yarar sağlayacağınız kesin olarak bilinmektedir. Ayrıca sosyal medya iletişimi ile rakiplerinizi geçmek müşteri ilişkilerini iyileştirmenize ve marka kimliğine olumlu bir izlenim katmanızı da sağlayacaktır. O halde SEO rakip analizi nasıl yapılır? sorusuna ekleyecek önemli bir cevap daha eklemiş olmalısınız; Sosyal medya!
Ana Mesaj: Rakibinizi Tanıyın
Hem fiziki ticaret ortamında hem de dijital ortamda markanızın en iyi hizmeti sağlaması ve daima akılda kalması için rakiplerinizi iyi tanımak yapacağınız en doğru hamledir. Rakiplerinizin tam olarak ne yaptığını bilmek ve bir sonraki adımlarını ön görecek kadar onları tanımak sizin markanız için en iyileştirici adımları atmanızı sağlar. SEO için rakibinizi tanımak rakip SEO analizi yapmaktan geçer. Bu sayede şekilde rekabetini belirlemiş bir başlangıç yapmış olursunuz. Eğer SEO stratejisine etkili olacak kadar ayıracak vaktim yok ya da profesyonel bir süreç ilerletmek istiyorum derseniz bir SEO Danışmanı ile çalışabilirsiniz. Bu içerikte yer verdiğimiz tüm bilgilere sahip olarak çıktığınız bir seo stratejisi yolculuğu sizin için en geliştirici süreci ifade eder. SEO stratejisi için nereden başlamalıyım? sorusunun anahtar cevabı daima rakibinizi tanımak olmalıdır. SEO rakip analizi nasıl yapılır? sorusu ise bundan sonraki sorunuz olacaktır. Bu yolculukta temel bir püf nokta rehberi olarak edinebileceğiniz bu yazımızda maksimum faydayı almanızı temenni ederiz.