Google Tag Manager nedir? Google Tag Manager Kurulumu nasıl yapılır? GTM nedir? gibi sorularınızı yanıtlayacağımız bu yazımızda Google Etiket Yöneticisi hakkında temel bilgileri edinmenizi ve aşinalık kazanmanızı hedefliyoruz. Daha önce Google Etiket Yöneticisini duymuş ancak bu konuda neyi nasıl yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Dijital pazarlama yolculuğunuzda hedeflerinize göre değişkenlik gösterse de sıklıkla işinize yarayacak olduğunu da ekleyip en temelden başlayarak Google Tag Manager nedir? (GTM nedir?) sorusunu aydınlatalım.
Türkçe karşılığı Google Etiket Yöneticisi olan Web sitenizde ya da mobil uygulamanızda kod değiştirmek zorunda kalmadan pazarlama etiketlerini (kod parçacıkları ya da izleme pikselleri) yönetmenize ve dağıtmanıza olanak sağlayan ücretsiz bir araçtır. GTM’nin nasıl çalıştığını basit bir örnekle açıklayalım; web sitenizden bir veri kaynağından gelen bilgiler, Google Etiket Yöneticisi aracılığıyla başka bir veri kaynağı ile (Google Analytics) paylaşılır. Yönetilecek çok sayıda etiketiniz varsa GTM son derece kullanışlı bir araçtır. Çünkü GTM sayesinde tüm kodlar tek bir yerde depolanır. Etiket yöneticisinin en büyük avantajı, bir pazarlamacı olarak kodları kendi başına yönetmenize olanak tanımasıdır. Bu yönetim için daha fazla geliştiriciye ihtiyaç duymazsınız. Bu şekilde kulağa hoş ve oldukça basit geldiğini farkındayız. Ancak işler o kadar da kolay değildir. Bu sebeple GTM’nin detaylarına inmeli, daha iyi anlamanızı sağlamalıyız. Bunu en iyi şekilde yapabilmek için de profesyonel bir ekipten Dijital Pazarlama Eğitimi almak olabilir.
Google Tag Manager’in Kullanımı Kolay Mıdır?
Google’a göre; Google Etiket Yöneticisi pazarlamacıların ve web yöneticilerinin web sitesi etiketlerini tek bir yerden dağıtmasına olanak tanıyarak etiket yönetiminin kolay ve güvenilir olmasına yardımcı olmaktadır. Yani Google, herhangi bir pazarlamacının bir web geliştiricisine ihtiyaç duymadan kullanabileceği basit bir araç olduğunu söylüyor. Ancak iş pratiğe gelince maalesef ki yeterli teknik bilgi ya da eğitimler olmadan o kadar da kolay değildir. Etiketlerin, tetikleyicilerin ve değişkenlerin nasıl ayarlanacağını anlamak ve doğru uygulamak için gerekli teknik bilgiye sahip olmalısınız. Örneğin; Facebook piksellerini düşürüyorsanız Facebook izleme piksellerinin nasıl çalıştığına dair kesinlikle bilgi sahibi olmanız gerekir.
Google Etiket Yöneticisi’nde etkinlik izlemeyi kurmak istiyorsanız olayların ne olduğu, Google Analytics’in çalışma şeklini, etkinlikler ile hangi verileri izleyeceğinizi, raporların Google Analytics’te nasıl göründüğü ve nasıl yapılacağı hakkında biraz bilgiye ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Google Tag Manager ile fazlaca etiketi yönetmek kolay olsa da elbette ki bir öğrenme eğrisi vardır. Bu bilgilere sahip olduktan GTM kullanımının konforunu hissedecek, neleri izleyebileceğiniz konusunda Google Tag Manager’in becerisini keşfedeceksiniz.
Bu kadar teknik bilgiyi öğrenip dijital pazarlama stratejinize empoze etme süreci sizin hedeflediğinizden uzun bir zaman alacak ya da böyle bir sürece vaktiniz yok ise SEO Danışmanlığı alabilir, dijital pazarlama stratejinizi uzman bir süreç ile yönetebilirsiniz.
Google Tag Manager Nasıl Çalışır?
Google Etiket Yöneticisi üç ana bölümden oluşur.
- Etiketler: Javascript parçacıkları ve izleme pikselleri
- Tetikleyiciler: Google Etiket Yöneticisi’ne bir etiketi, ne zaman ya da nasıl tetikleyeceğini söyleyen bölümdür.
- Değişkenler: Etiket ve tetikleyicinin çalışması için GTM’nin ihtiyaç duyabileceği ek bilgileri içerir.
Etiketler (Tags) Nedir?
Etiketler üçüncü araçlardan gelen kod parçacıkları ya da izleme pikselleridir. Bu etiketler Google Etiket Yöneticisi’ne ne yapması gerektiğini söyler. GTM’deki yaygın etiket türler;
- Google Analytics evrensel izleme kodu
- Adwords yeniden pazarlama kodu
- Adwords dönüşüm izleme kodu
- Isı haritası (heatmap) izleme kodu (Hotjar, CrazyEgg vb.)
- Facebook pikselleri
Tetikleyiciler (Triggers) Nedir?
Kurduğunuz etiketi tetiklemenin yolu, tetikleyicilerdir. GTM’ye yapmasını istediğiniz şeyi ne zaman ya da nasıl yapması gerektiğini bildirirler. Etiketleri bir sayfa görünümünde mi tetiklemek istiyorsunuz yoksa bağlantı tıklaması olarak mı ya da özel bir şekilde mi gibi planladığınız eylemin tetikleyicisi olarak görevlidirler.
Değişkenler (Variables) Nedir?
Değişkenler, etiketlerinizin ve tetikleyicilerinizin çalışması için Google Tag Manager’in ihtiyaç duyabileceği ek bilgileri içermektedir. Farklı değişkenlere bazı örnekler; GTM’de oluşturabileceğiniz en basit değişken türü Google Analytics UA (izleme kimliği) numarasıdır. Bunlar etiketleri kendi başınıza yönetmeye başlamanız için GTM’de bilmeniz gereken en temel unsurlardır.
Google Tag Manager ve Google Analytics Arasındaki Farklar
Google Tag Manager nedir? sorusuna bir bir cevap bulduktan ve teknik bilgiyi tam olarak oturtamadığınız aşamadaki nihai soru Google Analytics’in Google Tag Manager’den farkı ne? olmaktadır. Google Etiket Yöneticisi, yalnızca üçüncü taraf kodunu depolamak ve yönetmek için kullanılan Google Analytics ile tamamen farklı bir araç olarak kullanılır. Ayrıca GTM’de herhangi bir raporlama ya da analiz yapma söz konusu değildir. Google Analytics bunun aksine raporlama ve analiz amacıyla kullanılmaktadır. Bütün dönüşüm izleme hedefleri ya da filtreleri Analytics aracılığıyla yönetilmektedir. Dijital pazarlama stratejinize dair tüm raporlamalar (dönüşüm raporları, özel segmentler, e-ticaret satışları, sayfada geçirilen süre, hemen çıkma oranı, etkileşim raporları vb.) Google Analytics’te yapılır.
Google Tag Manager’ın Faydaları Nelerdir?
Google Tag Manager nedir? (GTM nedir?) sorusunun cevabını iyi bir düzeyde anladığınız zaman ve gerekli öğrenme eğrisini aştığınızda Google Etiket Yöneticisi’nde yapabileceklerinizi oldukça şaşırtıcı ve faydalı bulacağınızdan şüphemiz yok. Google Tag Manager ile Google Analytics’e gönderilen verileri özelleştirebilirsiniz. Buna ek olarak PDF indirmeleri, giden bağlantı tıklamaları, gibi temel olayları ayarlayabilir ve izleyebilirsiniz. Aynı zamanda kompleks e-ticaret ürünleri ve promosyon takiplerini yapabilirsiniz. Örneğin; web sitenizde giden tüm bağlantıları izlemek istiyorsunuz. Google Tag Manager’da kategori adını, eylemi ve etiketi seçin. Site dışı bağlantıyı seçip URL’yi tıklayın. Google Analytics’te; Davranış > Etkinlikler > En İyi Etkinlikler > Site Dışı Bağlantısı sırasıyla tıklayın. Bu aşamadan sonra tüm raporları almak için olay eylemini ve etiketi seçin. Ve artık Google Etiket Yöneticisi’nde oluşturduğunuz veriler, Google Analytics raporlarında görünür hale gelecek.
Google Tag Manager sayesinde bir aracı ücretsiz olarak deneme imkanınız da vardır. Kodu etiket yöneticisine ekleyebilir, geliştiricilerinizi dahil etmeye gerek kalmadan test edebilirsiniz. Google Tag Manager’ın diğer önemli avantajları;
- Etiket kullanım sayınıza bağlı olarak web sitenizin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olabilir.
- Google dışı ürünlerle çalışır.
- İstediğiniz her şeyi test etmek ve alıştırma yapmak için esneklik imkanı sunar.
- Tüm üçüncü taraf kodları tek bir yerde depolanır.
- GTM’nin bir önizleme ve hata ayıklama modu vardır. Bu mod sayesinde herhangi bir şeyi aktif hale getirmeden önce işe yarayan ve yaramayan kısımları görebilirsiniz. Aynı zamanda sayfada hangi etiketlerin tetiklendiğini de gösterir.
Google Tag Manager’ın Dezavantajları Nelerdir?
1. Temel Google Tag Manager kurulumu için bile biraz teknik bilgiye sahip olmalısınız; Google Tag Manager kurulumu nasıl olur? Bunun için öncelikle Google belgelerini incelemenizde fayda var. “Hızlı başlangıç kılavuzu”nu geçince geliştirici kılavuza erişeceksiniz. Bunu ilk kez yapıyor olacaksanız sizin için oldukça karmaşık bir hal alabilecek bir süreçtir.
2. Google Tag Manager Kurulumu ve profesyonelleşme süreci, ciddi bir zaman yatırımıdır; eğer deneyimli bir geliştirici değilseniz kayda değer bir araştırma ve test süreci zamanı ayırmanız gerekecektir. Blog gönderilerini sıklıkla okuyor ve bilgileniyorsanız hatta eğitim alıyorsanız bile ciddi bir zaman yatırımı olduğunu kesinlikle bilmelisiniz.
3. Sorunları gidermek için zaman ayırmalısınız; Etiketleri, tetikleyicileri ve değişkenleri ayarlarken birçok sorun giderme süreci ile karşı karşıya kalacaksınız. Düzenli olarak Google Tag Manager kullanmıyorsanız öğrendiklerinizi unutmanız, maalesef ki çok kolaydır. Karmaşık etiketler söz konusu olduğunda muhtemelen web sitesinin nasıl oluşturulduğuna dair alanında uzman bir geliştiriciye ihtiyaç duyacaksınız.
Google Etiket Yöneticisinde (GTM) Neleri İzleyebilirsiniz?
Google Etiket Yöneticisi ile neleri izleyebileceğinizin en önemlileri;
- Etkinlikler (bağlantı tıklamaları, PDF indirmeleri, sepete ekleme tıklamaları, sepetten çıkarma tıklamaları…)
- Kaydırma takibi
- Form terk etme
- Alışveriş sepetini terk etme
- Video görüntülemeleri
- Tüm çıkış tıklamaları
Google Tag Manager Hakkında Daha Fazla Bilgiyi Nerelerden Elde Edebilirim?
Google Tag Manager hakkında SEO ve dijital pazarlama hizmetleri sağlayan web sitelerinin blogları aracılığıyla daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Buna ek olarak online olarak alabileceğiniz dijital pazarlama eğitimleri ve bu tarz araçların kullanımı ile ilgili eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca Google’ın sunduğu kılavuz da bu yolculuğunuzda oldukça yararlı olacaktır.
Şimdi Sıra Sizde! Google Tag Manager Hakkında Düşünceleriniz Nelerdir?
Bu içeriğimizde sizleri Google Tag Manager hakkında detaylı bilgi sahibi yapmayı amaçladık. Artık Google Tag Manager nedir? GTM nedir? Google Tag Manager Kurulumu kolay mıdır? Google Tag Manager kurulumu nedir? gibi sorularınızın bir cevabı var. Şimdi sıra sizde! Buradan edindiğiniz bilgiler ile biraz pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Google Etiket Yöneticisi’nin hayatınızı kolaylaştıracağından şüpheniz olmasın. Gerekli zamanı ve sabrı verdiğiniz ve sürekli olarak Google Tag Manager’ı kullandığınız zaman işlerin o kadar da kompleks olmadığını anlayacaksınız.
Daha önce Google Etiket Yöneticisi deneyiminiz olmuş muydu? Bu içerikten sonra ki girişiminiz nasıl geçti? Google Tag Manager Kurulumu konusunda zorlandınız mı? GTM’yi pazarlamanızda nasıl kullanıyorsunuz? Bu soruların cevabını kendinize vermeniz bile bilgilerinizi tazeleyici nitelikte olacaktır. Sorularınızın cevabı canınızı sıkıyor ve bir şeyleri çözmek, doğru uygulamak ve pazarlama stratejinize geliştirici katkılar sunmak istiyorsanız bir Google Adwords Danışmanı ile çalışabilirsiniz.