Pazarlamanızda Youtube’u kullanıyor musunuz, kullanmalısınız! Şunu bilin ki nitelik, nicelikten; markalaşmaysa pazarlamadan daha önemli. Bu makalede size Youtube pazarlama teknikleri yanında platformun algoritması hakkında da değerli bilgilerden bahsedeceğiz. Youtube pazarlama tekniklerini daha detaylı olarak öğrenmek istiyorsanız mutlaka sosyal medya danışmanlığı almanızı öneririm.
Pazarlamacılar Neden YouTube’u Düşünmeli?
Youtube bazen sosyal medyadan sayılmayıp bir video platformu olarak görülür. Ancak Youtube pazarlama tekniklerini kullanabileceğiniz altın değerinde bir sosyal ağdır. Keza bir numaralı video platformu, en çok ziyaret edilen ikinci site ve Google’dan sonra dünyada en çok kullanılan 2. arama motorudur. Yani insanlar bir şey öğrenmek istediklerinde doğrudan Youtube’a yazmakta. Bu, markanız ve pazarlamanız için çok önemli.
Pazarlamacılar olarak sizin tek yapmanız gereken Youtube’u önemsemek, çünkü hedef kitleniz bu platformda. Youtube aylık 2 milyarın üzerinde aktif kullanıcıya sahip ve bu devasa kitlenin tüketimi sürekli artmakta. Z ve Y neslinin neredeyse tamamının kullandığı Youtube’da daha yaşlı neslin de neredeyse yarısının Youtube kullandığı tahmin ediliyor. Google’ın araştırmasına göre insanların %68’i Youtube’u sorularına cevap aramak için kullanıyor. Diş fırçası nasıl temizlenir, en iyi blender hangisi vb. sorulara dair tüm içerikleri izlemekteler. Geleneksel medyadan figürler Youtube mecrasındalar, hatta TV dizilerinin klipleri ve fragmanları milyonlarca izlenme alabiliyor. Bu örnekte gördüğümüz gibi farklı nesiller farklı nedenlerle bu platformu kullanıyorlar. Bu sebeple dijital pazarlama Youtube için oldukça önemli, Youtube pazarlama teknikleri ise bu mecrayı es geçmemeniz için ayrı bir öneme sahip. Youtube’un hedefi platformda geçirilen süreyi artırıp büyümek için reklam satmak.
Bir yerde tüketim varsa niyeti de oradadır. Dijital pazarlama Youtube mecrası için düşünülmediyse bunun büyük bir sorumsuzluk olduğunu söylemeliyim. Bunu anlamak için üç farklı şeyden bahsedeceğim. İlk olarak herkes -en azından bir dereceye kadar- Youtube’da bulunmalı. Böylece platformu yakından takip edebilirsiniz. İkincisi eğer doğal bir işiniz olan dijital pazarlama Youtube’a dair strateji üretemiyorsa Youtube’daki reklamlara bakmalısınız. Reklam fiyatları her yerde yükseliyor ve birkaç sebepten ötürü Youtube’un önerdiği ücretli reklam seçenekleri daha da değer kazanıyor. Üçüncü ve son olaraksa markanızı daha ziyade bir medya şirketi olarak görmenizi ve Youtube kanalınızda istikrarlı ve yüksek kaliteli içerikler yayınlamaya odaklanmanızı tavsiye ediyorum. Bunun için Youtube pazarlama tekniklerini harfiyen yerine getirmelisiniz.
Neden YouTube Pazarlama?
Dijital pazarlama, Youtube platformunda etkili bir çalışma ile birçok markanın kendilerini görünür kılmalarını sağlamıştır. Haliyle bu görünürlük ve bilinirlik istenilen nihai sonuca, satış büyümesine olumlu etki etmektedir. Youtube pazarlama teknikleri ile normalde ulaşabileceğinizden daha fazla kişiye ulaşacak olmanız araştırmalarla da desteklenmiştir. Buna istinaden sadece Youtube, kablolu bir ağ ya da herhangi bir mobil cihaz yayınına oranla çok daha fazla 18-49 yaş grubuna ulaşmaktadır. Bu kitlenin %59’unun metin okumaktan ziyade video içeriği tercih ettikleri de öğrenilmiştir. Video içerik etkisi, insanların izleme sonrasında harekete geçme ve istenilen eylemi yerine getirme olasılığının yüksek olduğunu gösterir. Birçok işletmenin spesifik olarak Youtube pazarlamaya yönelmesinin sebeplerini toparlayacak olursak;
- Dünya çapında pazarlama uzmanlarının %52’si, video içeriği en iyi yatırım getirisine sahip içerik türü olarak görüyorlar.
- İnsanlar yazılı içerikten daha fazla video içerik arama eğilimindedirler.
- Dünya çapında yapılan araştırmaya göre uzman B2B ve B2C pazarlamacıları, Youtube’u en iyi üç sosyal medya pazarlama taktiğinden biri olarak belirtmişlerdir.
- Video içerik diğer pazarlama içeriklerine oranla çok daha fazla paylaşılır.
- Müşteri etkileşimi artırmanın en iyi yollarından biri video içerikle öne çıkmaktır.
Bütün bu sebepler, işletmenizin verimliliğini artırmak ve pazarlama hedeflerinize en etkili bir şekilde ulaşmak için Youtube pazarlama tekniklerini kullanmanızın vakti geldiğinin bir işaretidir. Bir sonraki pazarlama kanalınız Youtube olursa büyük bir olasılıkla hoşunuza gidecek etkileşim ve dönüşüm sonuçları ile karşılaşacaksınız.
Kitleniz İçin Değerli Olan İçeriklere Odaklanın
Kitlenizin ilgisini çekmek ve etkileşim oranınızı maksimum seviyede tutmak için nasıl bir içerikle Youtube’da var olacağınıza karar vermek, gerçekten zor olabilir. Mevcut ve potansiyel kitlenize kendinizi doğru anlatmak ve iletişiminizi daima güncel tutmak için özgün ve yaratıcı içerikler oluşturmak oldukça önemlidir. Ayrıca markanızla bağlantı kurulabilecek, akılda kalıcı, kitlenizle bir ilişki yakalayabileceğiniz video içerikler oluşturmak da daima önceliğinizde olmalıdır. Youtube pazarlama dünyasında var olmak ya da dijital pazarlama trendlerini takip etmek adına öylesine video içerik oluşturup paylaşmanız, sizi hiçbir şekilde ilerletmediği gibi dijital dünyanın acımasız yüzüyle tanışabilir, hiç istemediğiniz eleştirilere maruz kalabilirsiniz.
Youtube arama trendleri, ülkedeki güncel popüler aramaları göstermektedir. Nasıl bir içerik oluşturacağınıza karar vermeden önce bunları bilmek ve sizin markanızla bağlantılı olanları kendi açınızdan kategorize etmek faydalı bir başlangıç yapmanızı sağlar. Bu araştırmaya istinaden oluşturduğunuz içeriklerinizin gösterimi, hiç şüphesiz fazla olacaktır.
Ne oluşturmak istediğinizi bilmek, kitlenizle ne paylaşmak istediğinizden emin olmak videolarınızın önemi ve etkinliği açısından oldukça önemlidir. Bunlara karar verdikten sonra izleyicilerinizle ilişki kurabilecek ve akıllarında kalabilecek yaratıcı kısımlara çalışabilirsiniz.
Pazarlamadan Ziyade Markalaşmaya Odaklanmak
Dijital pazarlama Youtube üzerinden yapıldığında birkaç tık almak, insanları bir açılış sayfasına sürüklemek yahut e-mail listemizi büyütmek için ücretli reklam kampanyaları gerçekleştirmeye alışığız. Bir satış tanıtımı yapmak ve hızlı şekilde olabildiğince çok trafik çekmesini istiyoruz. Ancak bunları yaparsak trendden trende, pazarlama kampanyasından diğer pazarlama kampanyasını atlayıp durmak gerekir. Oysa tartışmasız bir marka olan Nike, harika Facebook reklamlarına sahip olduğu için ayakkabısını satmıyor. Onlarca yıldır oluşturdukları markanın verdiği güven ve marka değeri sayesinde ayakkabısını satıyor. Yani markalaşma kalite üzerine inşa edilir. Markalaşma ve dijital pazarlama Youtube’tan daha iyi şu sıra nerede yapılabilir?
Doğrudan satış yapmak için videolar oluşturmayın. Markanızı anlatan içerikler üretin. Eğer harika bir Youtube pazarlama videosu yayınlarsak o içerikte birkaç dakikalık değer sunmak isteriz. Ancak video sonlandığında “Listemizi indirin, eklentiyi yükleyin, uygulamayı indirin” diyoruz. Bu artık insanları bir satış sürecine veya bir satış sekansına yönlendirmekte. Youtube pazarlama teknikleri artık bunu daha az yapmamız gerektiğini söylüyor. Eğer 10 video varsa bunun ancak bir tanesindeki reklam, müşteriyi platform dışına yönlendirmeli. Bu, Youtube’un neden sizin videolarınızı önereceği sorusuna kadar uzanıyor. Platformlarında genel sürelerine, reklam sürelerinizi ekleyerek değer katıyorsunuz. Satış konuşmanızı yapın ve güven, beğeni ve tanınırlığınızı büyütün. İnsanlar elbette markanızın sitesine gönderilmeli, ancak bunlar gerçekten alıcı olanlar olmalı. Sabırlı olun ve zamanla güven kazanıp markalaşmaya bakın. Kısa vadeli pazarlama ölçümlerine daha az bakın. Önemli olan uzun vadede ne yapıldığı. Dijital pazarlama Youtube’ta böyle işliyor.
Seeding
Nihai satış sürecini -zaten olan olaylardan dolayı- sorunsuz hale getiren youtube pazarlama videolarımızda yapabileceğiniz pek çok şey var. Sebebiyse bilgi, beğeni ve güven oluşturmuş olmanız. Birden çok video izleyen insanlara değer katmalı, dikkatinizi vermeli ve güven oluşturmalısınız. Dijital pazarlama Youtube kullanıcılarını bu şekilde memnun etmekte.
Pazarlamacılar olarak hepiniz yedi yasasını duymuşsunuzdur, şöyle ki bir diş macunu alacaksanız, alacağınız markayı satın almadan önce en az 7 kez duymuşsunuzdur. Billboardlarını görmüş, gazete ilanını okumuş ya da satış sitesine 7 kez girmişsinizdir. O yüzden müşteriniz de markanızı, reklamınızı en az 7 kez görmeli ve duymalı.
Gerçi o günler çoktan gitti. Google bir süre önce bir satış kılavuzu oluşturabilmek için 21-24 temas noktası gerektiğini belirtti. Bunun ne olduğunu öğrenmek için detaylıca araştırabilirsiniz. Youtube pazarlama tekniklerine devam ediyorum.
Açık Bir Değer Önerisi Geliştirme
Çalışmalar gösteriyor ki tek bir değer önerisine sahip video ve kanallar daha iyi bir performans göstermekte. Şu şekilde özetleyebilirim: Abonelerinizin abone olma amacı gütmediği hiçbir videoyu kanalınıza yüklemeyin. Kişisel bir marka oluşturuyorsanız -değer önerisi bizzat siz olduğunuz için- kanalınızda daha fazla çeşitliliğe gidebilirsiniz. Fitness rutininiz, sabah kahvaltılarınız ya da arkadaşlarınızla yaptığınız sohbetleri aboneleriniz duymak ister. Ancak belirtmeliyim ki çoğu başarılı kanal, dar bir değer önerisi ağına odaklanarak yükselmiştir. Eğer yapacağınız dijital pazarlama Youtube’ta kalıcı olacaksa açık bir değer önerisi ortaya koymalısınız.
Şimdi size bir ipucu vereceğim: Mesela, teknoloji temalı bir kanala sahipsiniz. Abonelerinizle satın almaları gereken kameralar, canlı yayın araçları, kamera lensleri vb. aygıtları paylaşın. Ardından önerdiğiniz araçlar ve ipuçlarından bazı Influencer’ların kullandıkları stratejilere varıncaya kadar anlatın. Bir temaya bağlı kalmak sizi yeni konuları tecrübe etmekten kaçınmaya itmesin. Çözüm, açık bir değer önerisine odaklanmak olmalı. Bu bahsettiğim kuralları çiğneyebilirsiniz ancak yine de Youtube lordlarını mutlu tutmak için Youtube pazarlama tekniklerini ve kurallarını bilmelisiniz.
Algoritmanın video içeriğinizi dağıtması, Youtube videonuzu öncelikle bazı abonelerinize sonra diğerlerine ve ardından abonelerinize benzer izleme alışkanlıkları olanlara önerme şeklinde. Eğer gelecek videonuzla abonelerinizi mutlu edemezseniz algoritma bozulur ve kanalınız zarar görür. Çok izlenen bir kanala, videolara sahip olmak istiyorsanız, açık bir değer önerisi geliştirmeli ve istikrar sağlamalı ve bahsettiğim Youtube pazarlama tekniklerine uymalısınız.
İnsanları YouTube Kanalınızda Tutma
Kullanıcıları platformda tutmak, herkesin istediği bir şey. Youtube bunu başarmanız için size kullanmanızı istediği araçları sağlar. Mesela video sonunda çıkan kartları, insanları platformda tutmak için kullanabilirsiniz. Youtube pazarlama tekniklerinin meyvesini almak için hedef kitlenizi kanalınızda tutmalısınız.
Mesela kanalınıza oluşturduğunuz bir e-mail listesinden veya Twitter üzerinden trafik sağlıyorsanız, Youtube başlattığınız oturumu fark eder. İnsanları platforma getirebiliyor ve onları tutuyorsanız sizi ödüllendirir. Sadece kanalınızdaki görüntülenmeden bahsetmiyorum, kişiyi platforma soktuktan çıkana kadar ki tüm süreden bahsediyorum. Bu etkiniz karşılıksız kalmaz. Ancak tersi durumda sizin sağladığınız link vb. aracılığıyla insanları platformun dışına itip oturumlarını sonlandırmalarına sebep oluyorsanız bu size eksi olarak yazılır. Eğer bu durumu yaşamak istemiyorsanız, video sonlarında öneri linkleri bırakın. Bu yol, e-mail listeleri ya da Twitter etkisine kıyasla insanları platformda tutmanın en başarılı ve ekonomik yoludur.
Şunu unutmayalım her sosyal ağ reklamlar yoluyla gelir elde ediyor. Bu nedenle Youtube insanları platform üzerinde daha uzun süre tutabilirse daha fazla reklam gösterebilir ve bunun sonucunda daha çok para kazanabilir. Dijital pazarlama Youtube üzerinden devam edip platformu ve kanalınızı beslemeli.
YouTube Videolarını Tutarlı Olarak Yayınlama
Yapacağınız dijital pazarlama Youtube’da ilerleme kaydetsin istiyorsanız tutarlı olmalısınız. Tutarlı video yüklemeniz kitlenizi etkileyecektir. Varsayalım ki haftada bir içerik yayınlayacaksınız, bu durum kitlenize hatırlanabilir ve beklenebilir bir hizmet olarak görünecek. Aynı zamanda kurumsal gözükeceksiniz. Bu elbette ki kanalınıza trafik sağlayacak.
Pek çokları tarafından tutarlı (istikrarlı) video yüklemenin ideali, haftada 3 videodur. Bu sıklıkta içerik üretemiyorsanız dahi haftada en az 1 video yüklemelisiniz. Videolarınızı abonelerinizin içeriklerinizi izlemeye en uygun olduğu saatlere ayarlayın. Mesela okul ve iş çıkış saati olan 4-7 arası yapılabilir. Yahut hafta sonu sabah herhangi bir saate koyabilirsiniz.
Son olarak bazı kanallar çok fazla içerik yüklemeye bakıyor. Bu yolla 1-2 videonun trend olmasını ve abone çekmesini istiyorlar. Bunun olma olasılığı varsa da düşük olduğu ve algoritmaya yararı olmadığı için Youtube pazarlama teknikleri arasında önermiyorum.
YouTube Pazarlama Başarıya Götürür
Youtube pazarlama, hiç şüphesiz son 10 yılda her geçen artan bir popülerliğe sahip. Çok sayıda işletme bir marka olabilmek için Youtube pazarlama tekniklerinden yararlanıyor. Özgün ve yaratıcı olanlarsa daima başarıya ulaşıyor. Birçok Youtube pazarlamacısının hedef kitlelerine etkili bir şekilde ulaşmak için kullandığı, sizlere yol haritası oluşturabilecek ipucu niteliğinde Youtube pazarlama teknikleri;
-
Youtube Markası Oluşturma:
Fiziksel olarak var olan markanızı Youtube dünyasına entegre edin. Elbette ilk olarak Youtube’da da bir marka olmak isteyebilirsiniz. Bunun için marka kimliğinizi en iyi şekilde kitlenize tanıtmalısınız. Youtube pazarlama teknikleri için ilk önemli aşama etkili bir Youtube markası oluşturmaktır. Bunun için markanızı temsil eden logo, kanal simgesi ve açıklamalar kullanmaktır. Böylece dijital pazarlama Youtube kanalında kurumsal kimliğinizle var olabilir, kitlenizle size özgü iletişimi yakalayabilir ve daha bilinir olabilirsiniz.
-
İlgi Çekici Videolar Oluşturma ve Süreklilik Sağlama:
Kitlenizle sürekli iletişimde kalmak ve etkileşim oranınızı sürekli olarak artırmak için daima ilgi çekici videolar oluşturmak çok önemlidir. Başlangıçta çok ilgi çekici video içerikleriyle Youtube pazarlama dünyasına harika bir giriş yaptıktan sonra içerik paylaşımınızı boşlar ya da ilgi çekicilik oranını düşürürseniz insanların asla gözünden kaçmaz ve etkileşim oranınız direkt olarak olumsuz etkilenir. Dolayısıyla ilgi çekici video çabanızın önemi sürekliliği sağlandıkça etkilidir.
-
Youtube Araçlarından ve Özelliklerinden Yararlanma:
Youtube pazarlama tekniklerini en yaratıcı şekilde uygulasanız ve başarıyı yakalasanız bile sürdürülebilir bir başarı için elbette ki içinde bulunduğunuz platformun ruhunu anlamalı, araçlarından ve özelliklerinden yararınıza olacak şekilde maksimum seviyede yararlanmalısınız. Örneğin; hedef kitleniz önceki içeriğinizi keşfetmeye devam etsin istiyorsanız bitiş ekranları ve kartlar gibi özellikleri kullanmak etkili olabilir.
-
YouTube Videolarınızı Diğer Sosyal Medya Hesaplarınızda Tanıtma:
Youtube’da maksimum görüntüleme oranı ve etkileşim için diğer sosyal medya hesaplarınızda video içeriklerinizin tanıtımını yapmak harika bir yoldur. Böylece hem daha fazla trafik çekersiniz hem de tüm sosyal medya hesaplarınızı etkileşimli şekilde kullanıyor olursunuz.
-
Influencer Partnerliği:
Daha geniş bir kitleye ulaşmak, bilinirliğinizi ve etkileşiminizi artırmak için Youtube’da tanınan başarılı bir influencer ile iş birliği yapmak etkili bir adım olacaktır.
-
Youtube Reklamlarına Yatırım Yapma:
Dijital pazarlama Youtube noktasında da ücretli reklamlarla olumlu dönüşler almanızı sağlar. Youtube reklamlarına yatırım yapmanız, daha geniş bir kitlenin sizinle iletişime geçmesini sağlamak demektir.
-
İçerikleri Doğru Zamanda Yayınlama:
Youtube pazarlama tekniklerinin tümünü, etkili bir yaratıcılıkla da birleştirseniz bazen görüntüleme ve etkileşim oranınız az olabilir. Burada kendinize sormanız gereken soru; İçerikleri yayınlama saatim de bir yanlışlık mı var? olmalıdır. Dolayısıyla bu konuda yapacağınız kısa bir araştırma sonucunda hedef kitlenizin hangi saatlerde aktif olduğuna bağlı olarak içerik yayınlama saatlerinizi planlayabilirsiniz. Bu sayede doğru zamanda doğru hedef kitle ile buluşmuş olursunuz.
-
Daima Kalite Odaklı Olma:
Daha önce de belirttiğimiz gibi sadece video yayınlamış olmak için video yayınlamamalısınız. İzleyicileriniz için doğru ve kaliteli içerik ürettiğinizden emin olmalısınız. Kaliteli olmayan bir içeriği yayınlamaktansa bir süre paylaşım yapmamak bile daha faydalı olacaktır. Unutmayın ki dijital dünyada herkesin yerini doldurabilen hızlı bir akış söz konusu. O yüzden kitlenizin gözünden düşmek, toparlaması zor bir durum olabilir. Daima kaliteli içerikler üretmek, kitlenizin sizi daima takipte olacağı ve içeriklerinizi heyecanla bekleyeceklerini gösterir.
Hedef kitlenizi ne kadar iyi tanıdığınızı belirleyen faktörler; kaliteli içerik oluşturmak ve ne yayınlamak istediğinizi biliyor olmaktır. Başarılı bir Youtube pazarlama stratejisi yürütmek için hedef kitlenizi daraltmalı, temel metriklere odaklanarak çalışmalarınıza devam etmeli, izleyicilerinizi ilgisini daima taze tutmak için yaratıcı içeriklerle öne çıkmalı, etkileşim oranınızı artırmak için diğer çabalarınızın yanı sıra yorum ve beğeni için kitlenizi harekete geçirmelisiniz.
YouTube SEO Sonuçlarınızı Geliştirin
Ne tür bir içerik yayınlayacağınızı bilmenin ve doğru planlama ilerlemenin önemi kadar içeriklerinizin istediğiniz kitle tarafından görünmesini sağlamayı iyi bilmekte önemlidir. O halde Youtube video içeriklerinizi SEO’ya (search engine optimization) uygun hale getirmek, doğru trafiği çekmenizin anahtarıdır.
Youtube için Yararlı SEO İpuçları:
- Anahtar kelime odaklı, etkileyici bir başlık oluşturma
- Anahtar kelimelerinizi barındıran ilgi çekici açıklamalar yazma
- Anahtar kelime vurgulaması için etiketler oluşturma
- Altyazı uygulaması
- Anahtar kelime odaklı arama terimleri oluşturma (Örneğin; Youtube Pazarlama Teknikleri Nedir? ya da Dijital Pazarlama Youtube vb.)
- Kaliteli bir küçük boyutlu resim oluşturma
YouTube Pazarlamada Yeni Dalga
Son 10 yılda artış gösteren Youtube pazarlama gelecekte de popülaritesini koruyacak. Dijital pazarlama uzmanlarına göre Youtube pazarlama, önümüzdeki 10 yılda da katlanarak ciddi bir artış gösterecek. Yeni bir kitleye ulaşmanın en iyi yolunun Youtube pazarlaması olacağı yönünde fikirlerde oldukça etkin durumdadır. Bir milyardan fazla kullanıcıya sahip ve zamanının çoğunu burada geçiren bir kitleden bahsediyoruz. Doğru uygulanmış Youtube pazarlama teknikleri ile güncelliğini daima koruyan içerikler, kişisel dokunuşlarınızla oluşturulmuş içerikler sayesinde giderek genişleyen bir kitlenin güvenini kazanabilirsiniz. Her dijital pazarlama alanında olduğu gibi Youtube’da da bir güven oluşturmanız mevcut ve potansiyel müşteri sayınızın yanı sıra satışlarınızı da artırmanız demektir. Dijital pazarlama dünyasında ivme kazanmak için stratejiler uyguluyor ve hala Youtube’da var olmadıysanız elinizi çabuk tutmalısınız.
En Önemli YouTube Metrikleri
Tıklama Oranı
Dijital Pazarlama Youtube üzerinden yapılırken ilk dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de tıklama oranıdır. Bu oranı takip edebilmeniz için Youtube Studio’yu kullanmalısınız. Kanalınızın tıklama oranlarını artırmak için ise thumbnail ve video başlığınızı düzenlemeniz gerek. Bunların ilginç ve harekete geçirici olması aslında çoğu zaman yeterli olur. Hatta çoğu insan konuya odaklanmaz. O sıra popüler olan bir konuyu işlemeniz de işe yarayabilir bazen. Ayrıca geçmiş içeriklerinizin thumbnail ve başlıklarının, tıklama oranlarınıza fayda sağlamadığını fark ettiyseniz geçmişe yönelik düzenlemeler yapabilirsiniz, bunun için tekrar yüklemeniz gerekmez.
Görüntülenme Hızı
Youtube görüntülenmeye çok önem vermekte. O yüzden içeriğinizi abonelerinizin aktif olduğu zaman yüklemelisiniz. İçeriğinizi platforma yükleme saatiniz, görüntülenme hızınızı artırır. İlk 3 saat videonuzun en çok görüntülenme çekeceği zamandır. Videonuzu öyle bir saatte yüklemelisiniz ki ilk 3 saatin kazancını sonraki 21 saatte daha da artırmalısınız. Görüntülenme hızınızı Youtube Studio üzerinden takip edin. Yukarıda tıklama oranları adına anlattığım her şey görüntülenme hızı için de geçerli. Eğer içeriğin thumbnail ve başlığı yeterince iyi değilse öneri listelerinde çıkmaz, tıklama ve görüntülenme hızınız yavaş olduğundan beklediğiniz performansı da alamazsınız.
Ortalama Görüntülenme Süresi vs İzlenme Süresi
Ortalama görüntülenme süresi, izleyicinin mesela 10 dakikalık bir videoda ortalama kaç dakika kaldığını söyler. Eğer %50’lik bir ortalama yakaladıysanız bu iyi yolda olduğunuz anlamına gelir. İzlenme süresi ise kanalınızın şimdiye dek çektiği toplam görüntülenme süresidir. İzlenme sürenizi uzun, 3-4 saatlik canlı yayınlarla artırabilirsiniz. Bazen insanlar 5-6 saatlik videoları bile izleyebiliyorlar. Sizi abone sayınıza kıyasla oldukça az kişi izliyor olsa bile uzun süreli videolar, izlenme sürenize yazacaktır. Pek çok Youtube kanalı bu yöntemi uyguluyor, o yüzden bunu yapabilirsiniz.
Oturum Süresi
Son olarak oturum süresine değineceğim. Youtube ya uzun süreli ya da kısa klipler serisi izlemenizi ister. Bu şekilde insanların platformda ne kadar kaldığını gösteren oturum süresi artar. Youtube oturum süresine dair çeşitli istatistikler vermekte. Bu bilgiler ışığında platformda önemli miktarda zaman harcanıyor.
Youtube’da ortalama mobil oturum süresi 40 dakikadan biraz fazla. Bazıları günde 2 saatini Youtube’a verirken bazıları bir video izleyip çıkabiliyor. O yüzden çok fazla parametre var. Bilhassa içeriğin konusu oturum süresini değiştirmekte. Bu tür durumlarda algoritma, izleme davranış kümeleri oluşturmakta. Kümeler de davranışa uygun videolar önererek oturum süresini uzatmayı hedeflemekte.
Youtube pazarlama tekniklerini anlattığım bu makalenin sonuna geldik. Umarım bu makale sayesinde yapacağınız çalışmalar Youtube pazarlama tekniklerine uygun şekilde kurgulanır. Ayrıca bu konu hakkında uzman görüşlerinden faydalanmak sizin için faydalı olacaktır. O nedenle mutlaka dijital pazarlama danışmanlığı almanız gerekmektedir. Bol şanslar.