İleri SEO teknikleri, web sitelerini arama motorlarının sonuç sayfalarında daha üst sıralara taşıyabilecek etkili yöntemlerdir. Web sitenize uygulayacağınız SEO teknikleri sayesinde eskisinden çok daha fazla trafik çekebilir ve bu yolla da dönüşüm oranlarınızı artırmayı başarabilirsiniz. Peki, web sitenizin organik trafiğini ve dönüşüm oranlarını artıracak bu ileri SEO teknikleri nelerdir? Bu yazımızda, bu SEO tekniklerini sizlerle paylaşıyor olacağız. Yazımıza başlamadan önce ise ileri SEO tekniklerinin daha profesyonel koşullar altında uygulanabilmesi adına bir SEO Danışmanı ile birlikte çalışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
SEO Teknikleri ve Araçları Nelerdir?
SEO teknikleri, web sitenizi SERP sıralamalarında çok daha üst sıralara taşıyabilecek uygulamalara verilen genel addır. İleri SEO teknikleri sayesinde web siteleri çok daha profesyonel bir görünüme kavuşurlar. Arama motorları, web sitelerinin ne ile ilgili olduklarını doğru bir şekilde anlayabilmek ve arama yapan kullanıcılara doğru sonuçları gösterebilmek adına bazı metriklerden faydalanmaktadır. İşte, bu yazımızın konusu olan SEO teknikleri de web sitelerini bu konular bakımından optimize etmeye yardımcı olan süreçleri ifade etmektedir. SEO araçları ise, SEO tekniklerinin doğru bir şekilde uygulanmasını kolaylaştırabilecek çevrimiçi programlardır.
SEO Ne Kadar Önemlidir?
Web sitenizi, SERP sıralamalarında daha da yükseltecek ileri SEO teknikleri hakkında bilgi vermeye başlamadan önce SEO konusunun web siteleri için ne kadar önemli olduğundan bahsedelim. SEO teknikleri, arama motorlarının, web sitenizi daha doğru bir şekilde değerlendirebilmelerine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, SEO, web siteniz için bunu başarabilmenin tek yolu olmasa da bilinen en iyi yoludur. Bu sebeple, web sitenizi SERP sıralamalarında daha yükseklere taşıyabilmek adına ileri SEO tekniklerinden efektif bir şekilde faydalanmaktan başka etkili bir yol bulunmamaktadır.
Organik Trafik Artırmak İçin Etkili SEO Teknikleri
-
İçerik Optimizasyonunu Hemen Uygulayın
İçerik optimizasyonu konusunda dikkat etmeniz gereken ilk şey birincil ve ikincil anahtar kelimeleri doğru yoğunlukta içeriğinize dahil etmektir. Bunun için de içeriğinize başlamadan önce, içeriğe uygun kelime sayısını belirlemelisiniz. Bu sayede içeriğiniz için mükemmel bir okunabilirlik sağlayabilirsiniz. İçeriğinizi bu şekilde oluşturduktan sonra ise optimum meta başlık ve açıklama etiketlerine sahip olmayı da ihmal etmeyin. Basitçe söylemek gerekirse, içeriğinizi optimize etmek, Google’da sıralama şansını en üst düzeye çıkaracaktır. Bunun için bazı araçlardan faydalanarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
-
Tüm Sitenizde Kullanıcı Deneyimini İyileştirin
Herhangi bir arama motorunun amacı her kullanıcının sorgusu için mümkün olan en iyi sonuçları bulmaktır. Bu konuda başarısız olurlarsa, kullanıcılar, o arama motorunu tekrar kullanmayacaklardır. Siz de web sitenizi optimize ederken, arama motorlarının en alakalı sonuçları gösterme arzusunu göz önünde bulundurmalısınız. Düşük kaliteli sitelerin sıralamaya girme olasılığı daha düşüktür. Google ise bir web sitesinin kalitesini belirleme konusunda gitgide çok daha başarılı bir hale gelmektedir. Web siteniz güvenilmez, modası geçmiş veya amatör görünüyorsa ve bunların üzerine bir de yüklenmesi yavaşsa, potansiyel kullanıcıların geri dönmeleri ve başka bir sonucu aramaları son derece olasıdır. Bu yolla hem potansiyel bir dönüşümü kaybedersiniz hem de web sayfalarınızın hemen çıkma oranı artar. Bunu önlemek adına web sitenizde yer alan her sayfanın kullanıcı deneyimini optimize etmelisiniz.
-
Sesli Arama için Optimize Edin
Günümüzde azımsanmayacak sayıda akıllı telefon kullanıcısı sesli arama metodunu kullanıyor. Bu yüzden, sesli arama, kesinlikle SEO stratejinize dahil etmeniz gereken bir konu. Sesli arama ve metin aramanın nasıl kullanıldığı konusunda büyük farklılıklar vardır. Bu da sesli arama optimizasyonunda, kullanıcılara verilen sonuçlar konusunda birtakım farklılıkları beraberinde getirir. Özellikle sesli arama yapan kullanıcılar daha sık bir biçimde sorular kullanmaktalar. Bu sorular için en uygun yanıtlar ise genellikle öne çıkan bir snippetten gelmektedir. Araştırmalar, sesli arama sonuçlarının %40’ından fazlasına öne çıkan bir snippetin yanıtladığını ortaya koyuyor. Fakat, yine de diğer sonuçlar, bir web sayfasındaki herhangi bir yerden de çıkarılabilir.
-
Önce Mobil Tasarım
Günümüzde, tüm internet aramalarının yarısından fazlası mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilmekte. Bu aramaların da %90’dan fazlası eşsiz bir mobil cihaz üzerinden gerçekleştiriliyor. Yani, mobil aramalar, web siteniz için göz ardı edemeyeceğiniz kadar önemlidir. Bu sebeple, web sitelerinizin kesinlikle duyarlı bir tasarıma sahip olmalarına özen göstermelisiniz. Web sitenizin mobil duyarlı bir tasarıma sahip olması adına gerekli masrafları yapmaktan kaçınmayın.
-
Anahtar Kelimeler Yerine Konu Kümelerine Odaklanın
Google gibi, algoritması da her geçen gün gelişiyor. Google algoritmasının amacı, kullanıcılarının niyetini en doğru şekilde anlayabilmek. Peki, kullanıcı niyeti neyi kapsamaktadır? Kullanıcı niyeti, onların ne beklediklerini ve ne aradıklarını ifade eden bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple, sadece anahtar kelime odaklı içerik oluşturarak web sitenizin Google’da ilk sayfada çıkmasını beklememelisiniz. Anahtar kelimelere tek başına bakmak yeterli değildir. Çevrelerindeki bağlama da bakmanız gerekiyor. İşte bu bağlama kullanıcı amacı adı verilmekte. Yani, kullanıcılarınızın ne arıyor olduklarına dikkat etmelisiniz.
-
Daha Uzun İçerik Yazın (Çoğu Zaman)
Birçok SEO araştırması, daha uzun içeriklerin daha fazla geri bağlantı elde edebilme eğiliminde olduklarını ortaya koyuyor. Dahası, bu geri bağlantıların genellikle daha iyi sıralamalar ve daha fazla trafik anlamına geldiği sonuçları da ortaya çıkmaktadır. Ancak, her blog yazısı için iki binden fazla kelime yazmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Daha uzun içerikler yazabilmek adına tek bir gönderide birden fazla arama sorgusu türünü hedefleyebilirsiniz. Bu tür yazılarda kullanıcıların, makaleyi atlama bağlantılarını kullanarak istediği bölümlere atlayabilmelerini mümkün olduğunca kolaylaştırmayı da ihmal etmeyin.
-
YouTube SEO’dan Yararlanın
Birçok kişi, web sitelerini arama motorları için optimize ederken YouTube’u unutmakta. Elbette video pazarlama herkes veya her sektör için gerekli değildir. Ancak, video pazarlamayı makul hale getirebilecek imkanlar oldukça fazla. YouTube SEO için ilk olarak SEO uyumlu videolar hazırlamalısınız. Bu videolarınıza özel küçük resimler eklemeyi de unutmayın. SEO uyumlu videolarınızı bir video oynatma listesinde bir araya getirmeyi de ihmal etmeyin.
-
Farklı Bir Backlink Portföyü Oluşturun
Sene 2021 olsa da bağlantılar hala arama motoru optimizasyonunun çok önemli bir parçası. Ancak, geri bağlantılarda kalitenin son derece önemli olduğunu da unutmamak gerekir. Spam bağlantılar web sitenize zarar verebilir. Çok düşük kalite puanına sahip web sitelerinden gelen geri bağlantıların çok fazla değer verme olasılığı oldukça düşüktür. Eski alan adlarından gelen bağlantıların yeni sitelerden gelen bağlantılardan daha fazla değer verdiği de ispatlanmıştır. Siteler büyüdükçe ve daha büyük diğer sitelerden bağlantılar aldıkça, genellikle daha küçük sitelerden de bağlantı almaya başlarlar. Bu, bağlantı profilinizi çeşitlendirir. Ayrıca, geri bağlantılarınızın arama motorlarına doğal görünmesini de sağlar.
-
Teknik SEO’yu Hafife Almayın
Bu aşamaya kadar bahsetmiş olduğumuz her şeyi doğru yapıyor olabilirsiniz. Ancak siteniz teknik SEO bakımdan sağlam değilse, düşük performans göstermesi kaçınılmazdır. Web sitenizi teknik SEO bakımından güçlendirmek için ileri SEO teknikleri hakkında araştırmalar yapmalısınız. İleri SEO teknikleri konusunda yeterince bilgi sahibi değilseniz profesyonel bir SEO eğitimi almanızı tavsiye ederiz.
-
Açılış Sayfaları ve Listelerle Yerel Arama Yapanları Hedefleyin
Google’daki tüm aramaların neredeyse yarısı yerel bilgi arayan kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmekte. Peki, bu aramalar neleri içeriyor dersiniz? Bu yerel aramalar genel olarak yerel dükkanları ve açılış saatlerini, telefon numaralarını veya adreslerini içeren sorgulardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, gerçek bir işletmeniz varsa, yerel SEO ve listelemeleri ihmal edemezsiniz. Çevrimiçi olarak yerel işletmeler için Google araması yapan kişilerin %70’inden fazlası, kendisine en fazla birkaç kilometre uzaklıktaki mağazaları ziyaret etmeyi tercih ediyor.