Bu yazımızda yeni optimizasyon yöntemlerinden schema işaretlemesini en ince detaylarına kadar ele alacağız. SEO konusunda her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Şema işaretlemesi de bu yenilikler arasında en güncel olanlardan birisi. Bu yeni optimizasyon biçimi, günümüzde mevcut olan en güçlü SEO biçimlerinden birisidir. Ancak, schema SEO, güçlü özelliklerine karşın, hala en az kullanılan SEO biçimlerinden birisi olma özelliğine de sahip. Biz de bu yazımızda şema biçimlendirme kavramını tüm detaylarıyla inceleyeceğiz. Schema SEO yöntemini kavradıktan sonra, web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında kolayca yükseltebilirsiniz. Bunun için yazımızda, aynı zamanda web siteniz için şema işaretlemeyi kullanmaya tam olarak nasıl başlayacağınızı da açıklayacağız. Oldukça merak edilen konumuza giriş yapmadan önce, web sitenizin schema SEO optimizasyonu için bir SEO danışmanı ile birlikte çalışmanızın ya da SEO Eğitimi almanızın daha iyi sonuçlar verebileceğini de hatırlatmak isteriz. Haydi öyleyse şimdi başlayalım.
Schema.org Nedir?
Şema işaretlemesi, web sitelerine yerleştirilen bir koddur. Bu kod, arama motorlarının kullanıcılar için daha bilgilendirici sonuçlar döndürmesine yardımcı olur. Google, ilk önce bir web sitesinde bulunan içerikleri dizine ekler. Daha sonra da bu içerikleri alaka durumlarına göre arama sonuçlarında döndürür. Bu noktada, şema işaretlemesi, bu içeriklerin yalnızca belirli kısımlarının dizine eklenmesini sağlar. Bu da bu içeriğin arama sonuçlarında farklı bir şekilde döndürülmesini sağlamaktadır.
Schema.org Neden Önemlidir?
Şema işaretlemesi, bir web sitesinin her türden içerik kategorisinde daha iyi sıralamasına yardımcı olur. Bu noktada, schema org, çok sayıda farklı veri türü için veri işaretlemesine sahiptir. Schema org, oyuncak mağazalarından tıbbi doz programlarına kadar yüzlerce işaretleme türünü barındırır. Burada, web sitenizde yer alan her veri türü için ilişkili bir itemscope ve itemtype bulabileceğinizden emin olabilirsiniz. Şema işaretlemesini kullanan web siteleri, kullanmayan web sitelerine kıyasla arama motoru sonuç sayfasında daha iyi sıralanır. Yani, şema işaretlemeleri ile web sitenizin yüksek sıralanması arasında önemli bir korelasyon bulunuyor.
Schema org sayesinde iyi bir schema SEO için yeni kodlama becerileri öğrenmenize gerek yoktur. Schema org, daha iyi bir schema SEO için rakiplerin bir araya geldiği ve tam anlamıyla sektörler arası işbirliğini sağlayan bir platform sunar. Schema org kullanıcıları için, büyük arama motorlarına web sitelerindeki verilerle ne yapacaklarını söyleyen yüzlerce kod işaretçisi sağlayan devasa bir platformdur.
SEO için Schema.org Nasıl Kullanılır?
-
Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Aracına Gidin
Basitçe ifade etmek gerekirse, Google Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı, yapılandırılmış verileri sitenize uygulamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Yapılandırılmış veriler, arama sonuçlarının sunulmasına yardımcı olan geniş çevrimiçi veri tabanlarında düzenlenen bilgilerdir. Yapılandırılmış veri işaretleme, arama motorlarının ilgili verileri arayan kullanıcılar için en iyi sonuçları anlamasına ve döndürmesine yardımcı olan evrensel bir dil biçimidir. Şema biçimlendirme, Google’ın sonuç sunmak için kullandığı en önde gelen paylaşılan biçimlendirme sözlüğü türüdür.
-
Veri Türünü Seçin
Google Yapılandırılmış Veri Yardımcısı sizlere birkaç seçenek listeleyecektir. Fakat, bu listenin pek de ayrıntılı olmadığını belirtmekte fayda var. Burada sadece temel kategoriler karşınıza çıkacak. Biz de bu yazımızda kullanacağımız örnek için en yaygın içerik türlerinden biri olan Makaleler seçeneğini seçelim. Artık bir sonraki adımımıza geçebiliriz.
-
İşaretlemek İstediğiniz URL’yi Yapıştırın
Elinizde yalnızca HTML varsa, yerine onu da yapıştırabilirsiniz. Ardından, Etiketlemeye Başla seçeneğine tıklayın. Şimdi tek yapmanız gereken sayfanın işaretleme aracına yüklenmesini beklemek. Ardından araç size işaretlemenin bir sonraki aşaması olan öğeleri etiketleme için çalışma alanı sağlayacaktır. Bu çalışma alanının sol bölmesinde web sayfanızı ve sağ bölmesinde ise veri öğelerini göreceksiniz.
-
İşaretlenecek Öğeleri Seçin
Bildiğiniz gibi örnek seçeneğimiz makale idi. Bu sebeple Ad işaretlemesi eklememiz gerekiyor. Bunun için de makalenin adını vurgulayacağız. Vurgulamayı bitirdikten sonra araç ipucundan Ad seçeneğine tıklıyın. Peki, Ad seçeneğine tıklamak ne işe yarar? Bu seçeneğe tıkladığınız zaman, araç onu otomatik olarak sağ bölmedeki Veri Öğeleri bölümüne ekler.
-
İşaretleme Öğeleri Eklemeye Devam Edin
Bu aşamada veri öğeleri listesini kılavuz olarak kullanmak size büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Bu kılavuzu iyice inceledikten sonra seçeneklerinizi işaretleme listesine eklemek için makalenizdeki diğer öğeleri vurgulayın. Muhtemelen listede bulunan her öğeyi etiketleyebilmeyi başaramayacaksınız. Siz yine de yapabildiğiniz kadarını ekleyin. Şimdi HTML oluşturma aşaması için hazırsınız. Öyleyse hiç vakit kaybetmeden bir sonraki adımımıza geçelim.
-
HTML’yi oluşturun
Etiketleme aşamasını bitirdikten sonra HTML Oluştur seçeneğine tıklayın. Bu seçeneğe tıklamanız sizi yeni bir sayfaya götürecektir. Bu sayfada, hem seçmiş olduğunuz noktalara eklenen ilgili mikro verileri hem de web sayfanızın HTML’si karşınıza çıkacaktır. Bu verileri bir süre inceleyebilirsiniz. İncelemenizi tamamladıktan sonra bir sonraki adıma ilerlemeye hazır olacaksınız.
-
Sitenize Schema.org Kodlarını Ekleyin
Şimdi, hangisini kullanmakta olduğunuza bağlı olarak CMS’nize veya kaynak kodunuza gidin. Buradan, vurgulanan snippetleri uygun noktalara ekleyin. Şema işaretleme kodunu bulmak için ise ilk önce kaydırma çubuğunda yer alan sarı işaretleri takip edin. Bu aşamada size vereceğimiz bir ipucundan faydalanabilirsiniz. Önce, otomatik olarak oluşturulan HTML dosyasını indirin. Daha sonra da onu kopyalayın ve CMS’nize veya kaynak kodunuza yapıştırın. İşinizi bitirdikten sonra ise Bitir seçeneğini tıklamayı unutmayın. Bu seçeneğe tıklamanızla birlikte bir dizi Sonraki Adım sizi karşılayacaktır.
-
Eklediğiniz Schema.org Kodlarını Test Edin
Şimdi, eklenen işaretlemeler ile sayfanızın nasıl görüneceğini öğrenmek isteyeceksiniz. Bunun için Yapılandırılmış Veri Test Aracını kullanabilirsiniz. Kodunuzu bu araca yapıştırın. Daha sonra da ön izleme seçeneğini tıklayın. Şimdi, test aracı size makalenizin Google arama sonuçlarında nasıl görüneceğini gösterecektir. Ayrıca, bu ön izlemede eklemiş olduğunuz her işaretleme öğesini ayrı ayrı inceleyebileceğinizi de belirtelim. Bazı durumlarda şemayı güncellemeniz gerekebilir. Bu durumda güncellemiş oldunuz şemalara ait sonuçları tekrar ön izlemek için HTML’yi doğrudan test aracında düzenlemeniz yeterli olacaktır.
Schema.org Kullanımı ile İlgili İpuçları
- Schema org sizlere en yaygın şema işaretleme türlerinin bir listesini sağlamaktadır. Bu listeyi görmek için Şema Organizasyonu sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Buradan, işletmenize veya web sitenize en uygun türleri inceleyebilirsiniz.
- Schema org sayısız biçimlendirme türünü barındırmaktadır. Eğer, bu biçimlendirme türlerine ait tam listeyi edinmek istiyorsanız tek yapmanız gereken Tür Hiyerarşisini ziyaret etmektir. Bu ana liste, kullanılabilen biçimlendirme türlerinin çoğunu sizlere sağlayacaktır.
- Schema org, iyi bir schema SEO için gerekli tüm talimatları net bir şekilde açıklıyor. Yani, ne kadar çok etiket işaretlerseniz o kadar iyi. Çok çeşitli öğe türlerini anlamaya başladığınızda, web sayfanızda işaretleyebileceğiniz ne kadar çok şey olduğunu görmeye başlarsınız.
- Gizli div veya diğer gizli sayfa öğelerindeki içeriği değil, yalnızca web sayfasını ziyaret eden kişilerin görebildiği içerikleri işaretlemeniz gerektiğini unutmayın.
- Tüm SEO uygulamalarında olduğu gibi schema SEO çalışmalarında da en iyi sonuçları elde edebilmek adına bir SEO danışmanından SEO danışmanlığı desteği alabileceğinizi unutmayın.
Meraba,
Blogger açısından yeni blogger temaları shema.org açısından hiç hata vermiyor.
Eski temalardayken shema.org adresinde hatalar vermişti. Bu nedenle siteleri yeni temaya geçirmiştim. Bu hataları gideren kodların yayınlandığı bir site var.
“Blogger’da Yapısal Veri Hatalarını Kaldırma” başlığı ile kodaylak sitesinde. Blogger eski temalar veya başka bir tema kullanılıyorsa temada bu sitedeki değişiklikler yapılarak hatalar kaldırılabilir. Eski temada bu kodları denedim hatalar kalktı. Fakat biraz uğraşmıştım. Eğer blogger temaları kullanan varsa eski temada bu kodlarla uğraşmadan yeni temalara geçerek yapısal veri araç sorunu ortadan kaldırılabilir. Diğer temalarda hata veriyorsa bu site denenebilir yedek alınması unutulmamalıdır.
Yazı için teşekkürler.