Web sitesi sahiplerinin kafalarını kurcalayan en önemli sorulardan birisi bounce rate nedir sorusudur. Bu yazımızda sizler için bounce rate nedir sorusunu cevaplıyor olacağız. Ayrıca web sitenizin hemen çıkma oranlarını en iyi şekilde optimize edebilmeniz adına birtakım tavsiyelerde de bulunacağız. Başlamadan önce ise web sitenizin hemen çıkma oranlarının profesyonel bir şekilde optimize edilmesini istiyorsanız, bir SEO Danışmanlığı desteği almanızı tavsiye ettiğimizi hatırlatmak isteriz.
Bounce Rate Nedir?
Bounce rate, bir bağlantıya tıkladıktan sonra, form doldurma veya satın alma gibi herhangi bir işlem gerçekleştirmeden web sayfasından ayrılan ziyaretçilerin yüzdesi olarak tanımlanır. Başarılı bir web sitesine sahip olabilmek adına hemen çıkma oranlarının artmasına sebep olan nedenler tespit edilmeli ve sorunlar çözülmelidir. Bu oranlar web siteleri için üç ana nedenden dolayı önemlidir. Bu sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bir ziyaretçiniz web sayfanızı hemen terk ediyorsa bu, onun herhangi bir dönüşüm sağlamadığı anlamına gelmektedir. Eğer hemen çıkma oranlarını azaltmayı başarabilirseniz, doğal olarak dönüşüm oranlarınızı da artırmış olursunuz.
- Bounce rate, bir Google sıralaması faktörü olarak kullanılmaktadır. Aslında birçok araştırma, hemen çıkma oranının Google SERP sıralamalarıyla yakından ilişkili olduğunu açıkça ortaya koymakta.
- Web sayfanızın yüksek hemen çıkma oranına sahip olması, web sitenizin içerik, kullanıcı deneyimi veya sayfa düzeni gibi konularda sorunları olduğu anlamına gelmektedir.
“Ortalama” Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Nedir?
Çeşitli araştırmalar sonucunda ortaya konulan raporlara göre, ortalama bounce rate %41 ile %51 arasındadır. Ancak, web siteniz için normal bir hemen çıkma oranının hangi aralıklarda olması gerektiğini soracak olursanız, bu soruya verilecek cevaplar değişkenlik gösterebilir. Çünkü bu, büyük ölçüde sektörünüze ve trafiğinizin nereden geldiğine bağlı bir durumdur. Bu yüzden, web siteniz için iyi bir bounce rate aralığı tutturmak istiyorsanız, kategorinizdeki diğer web sitelerle karşılaştırmalar yapmalısınız. Bunun yanı sıra, web sitenize ait farklı trafik kaynakları da hemen çıkma oranlarını büyük ölçüde etkileyecektir.
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Hesaplanır?
Bounce rate nedir sorusunu cevapladık. Öyleyse bu oranları nasıl hesaplayabileceğinizi de basit bir şekilde açıklamadan geçmeyelim. Eğer hemen çıkma oranlarını hesaplamak istiyorsanız bunun için kullanabileceğiniz bir formül bulunuyor. Bu formülü ise basitçe şu şekilde ifade edebiliriz: “Bounce rate = tek sayfalık oturumlar / oturum sayısı” şeklindedir.
Bounce Rate vs. Exit Rate
Exit rate ve bounce rate arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Hemen çıkma oranı, web sayfanıza gelip ayrılan kişilerin yüzdesidir. Exit rate ise belirli bir sayfadan ayrılan kişilerin yüzdesidir. Web sitenizde çok yüksek çıkış oranına sahip bir sayfa varsa, bu sayfanın sorunlarını teşhis etmeyi ve düzeltmeyi ihmal etmemelisiniz.
İnsanlar Neden Sayfadan Hızlıca Çıkar?
Bounce rate nedir sorusunu cevapladığımıza göre artık onu artırmaya yönelik belirli adımlardan da bahsedebiliriz. Fakat, bundan bahsetmeye başlamadan önce hemen çıkmalara sebep olabilecek en yaygın nedenlere de konuyu daha iyi anlayabilmek adına bir göz atalım. Haydi öyleyse bu sebepleri sıralamaya başlayalım.
- Tıklanan web sayfasının beklentileri karşılamaması
Bu duruma sebep olan en yaygın neden, kullanıcıların reklama tıklamalarıyla birlikte reklamın içeriği ile ilgili bir açılış sayfası yerine sitenin ana sayfasına yönlendirilmeleridir. Peki, bu durumda yaptıkları ilk şey ne oluyor dersiniz? Tabi ki de Google’a geri dönüp aradıkları şeyle ilgili daha alakalı başka bir sonuç sayfası bulmaya çalışıyorlar.
- Açılış sayfasının çirkin bir tasarıma sahip olması
İnsanlar sitenizi büyük ölçüde önce tasarıma, sonra içeriğe göre değerlendirir. Hangimiz çirkin bir tasarıma sahip açılış sayfasında gezinmek isteriz ki? Bu yüzden kendinizi kullanıcıların yerine koyun ve açılış sayfalarınızın tasarımına belirli bir bütçe ayırmaktan çekinmeyin. Unutmayın, bu, size daha fazla dönüşüm oranları, yani daha fazla karlılık olarak geri dönecektir.
- Kötü bir kullanıcı deneyimi
Şu aşamaya kadar web sitenizin iyi bir tasarıma sahip olması gerektiği konusunda hemfikiriz. Ancak bu tek başına yeterli olmayacaktır. Bununla birlikte web sitenizin kullanımı da son derece basit ve kullanıcı dostu bir yapıda olmalıdır. Yani insanlar web sitenizi okurken ve gezerken zorluk yaşamamalılar. Böylece, web sitenizde daha fazla vakit geçirme konusunda daha cömert davranacaklardır.
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranınızı) Nasıl Artırırsınız?
YouTube Videolarını Sayfanıza Yerleştirin
Web sayfalarına video eklemek sayfadaki ortalama süreleri neredeyse iki katına kadar artırıyor. Ayrıca videoları yerleştirme daha düşük hemen çıkma oranı ve daha uzun sayfada kalma sürelerine de yol açmakta. Veriler, video içeren sayfaların, video içermeyen sayfalara kıyasla önemli ölçüde daha düşük hemen çıkma oranına sahip olduğunu gösteriyor. Üstelik bu videoların yalnızca sizin videolarınız olması da gerekmiyor.
Kova Tugaylarını Aralara Serpiştirin
Kova tugayları, açılış sayfalarında ve blog gönderilerinde hemen çıkma oranınızı artırmanın en iyi yollarından birisidir. İlk olarak, sayfanızın çok çekici olmayan herhangi bir bölümünü bulun. Daha sonra buralara öne çıkan ve dikkat çekici bir Bucket Brigade ifadesi ekleyin. Bu sayede okuyucularınızı web sayfanızda daha uzun süreler geçirmeye ikna edebilirsiniz.
Yükleme Hızı
Google tam tamına 11 milyon açılış sayfasını analiz etti. Bu analizlerin sonucunda ise, yavaş yükleme hızının daha yüksek hemen çıkma oranları ile ilişkili olduğunu tespit etti. Bu sebeple web sitenizin yeterince hızlı yüklendiğinden emin olmalısınız. İlk olarak, web sitesi hızı konusunda ölçütler toplayın. Bunun için Google’ın kendisine ait ve ücretsiz PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.
PPT Giriş Şablonunu Kullanın
Pek çok insan, ekranlarının üst kısmında gördüklerine göre sayfanızdan ayrılmaya veya sayfanızda kalmaya karar verir. Bu nedenle, sitenize girer girmez birinin dikkatini çekmeyi başarabilmek son derece önemlidir. Bunu sağlayabilmenizin en iyi yolu da onları, okumaya devam etmeleri konusunda teşvik edecek giriş yazıları yazmaktır. PPT giriş şablonlarının hemen çıkma oranları üzerindeki etkisi verilerle de ispatlanmıştır.
İçeriğinizi Okunması Çok Kolay Hale Getirin
Okuyucularınızın nefes alabilmeleri adına içeriğinizde boş alanlar bırakın. Kaydırılabilir paragraflar yardımıyla da büyük paragrafları bir veya ikişer cümlelik parçalara ayırın. 15-17px yazı tipinden daha küçük yazı tiplerinin okunması zordur. Bu yazı tiplerinde okuyucuların, ekranlarını daha da yakınlaştırmaları gerekecektir. Son olarak, daha okunabilir içerikler için içeriğinizi bölümlere ayırın. Bunun için alt başlıklardan faydalanabilirsiniz. Bu, insanların içeriğinizi gözden geçirmesini kolaylaştıracaktır.
Arama Amacınızı Karşılayın
Tüm içerik ve açılış sayfalarınızın arama amacına uygun olmaları son derece önemlidir. Başka bir deyişle, web sayfanız Google’da arama yapanlara aradıklarını tam olarak vermelidir. Aksi takdirde, kullanıcılar, arama sonuçlarına kısa sürede geri döneceklerdir. Fakat, web sayfanızda aradıklarını bulabilirlerse bunu yapmaları için ortada herhangi bir sebep kalmaz.
Önemli Açılış Sayfalarını Geliştirmek için Isı Haritası Verilerini Kullanın
Isı haritaları, insanların sitenizi nasıl kullandığını ve sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu görmenin harika bir yoludur. Özellikle de neden bu kadar çok kişinin web sayfanızı hemen terk ettiğini anlamak istiyorsanız. İnternette yüzlerce ücretsiz ısı haritası aracı bulunuyor. Bunlardan web sayfanıza uygun olan bir tanesini kullanmaktan çekinmeyin.
Sayfanıza Dahili Bağlantılar Ekleyin
Muhtemelen iç bağlantıların SEO için son derece olumlu etkiye sahip olduklarını zaten biliyorsunuzdur. Ancak bilmediğiniz şey, dahili bağlantıların hemen çıkma oranınızı artırmaya da yardımcı olabileceğidir. Sebebi ise son derece basit. Çünkü iç bağlantılar insanları sitenizdeki diğer sayfalara yönlendirir. Bu da onların web sitenizde geçirdikleri zamanı artıracaktır. Son olarak web sitelerinizde yer alan sayfaların hemen çıkma oranlarını optimize edebilmek adına her zaman bir SEO Danışmanı ile birlikte çalışabileceğinizi de aklınızın bir köşesinde bulundurun.