Kullanıcıların ekranlarında gördüklerini geliştirmek, bir Front-End web geliştiricisinin rolüdür. Dünya çapındaki Front-End geliştiricilerin, en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için en iyi Front-End Framework’lerini kullanmaya çalıştıkları tartışılmaz bir gerçektir. Peki kurumsal web site tasarımı için kullanabileceğiniz en iyi 10 Front-End Framework nedir?
En iyi Front-End Framework’leri tartışmadan önce Front-End Framework’lerin ne olduğunu bilmek gerekir. Bu aşamada Front-End Framework’ü anlamak için ise Front-End’in ne olduğunu anlamak önemlidir. Front-End, bir kullanıcının web sitesinde gördüğü öğelerdir ve kullanıcı dostu arayüzler oluşturmayı ve verilerin backend’den kullanıcıya verimli bir şekilde sunulmasını içerir.
Bu nedenle bir Front-End Framework, web sitenizin Front-End’ini oluşturmak için bir platform ya da araçtır. Framework, karmaşık projelerin geliştirilmesini ve bakımını basitleştiren bir yazılım ürünüdür. Framework’ler, geliştiricilerin AJAX isteklerini yönetme veya bir dosya yapısı tanımlama gibi ortak programlama görevlerini çözmek için kullandıkları, kullanıma hazır kod parçalarına sahip temel yazılım modüllerini içerir. Ayrıca uygulama mimarisinin oluşturulmasına ilişkin kuralları da belirlerler.
Framework’ler, yardımcı programlar, kod kitaplıkları, komut dosyası dilleri ve büyük bir yazılım ürününün çeşitli bileşenlerinin geliştirilmesini ve entegrasyonunu kolaylaştıran diğer yazılımları içerebilir.
Framework’ler nedeniyle geliştiriciler projeleri sıfırdan başlatmazlar, ancak projeye özgü diğer özelliklerin uygulanması için temele sahiptirler. Bu, geliştirmeyi hızlandırmanıza ve çözümlerin üretkenliğini ve güvenilirliğini artırmanıza yardımcı olur. Web geliştirmede Front-End, bir web sitesinin veya uygulamanın grafiksel kullanıcı arayüzüdür. Başka bir deyişle, kullanıcıların görebileceği ve etkileşimde bulunabileceği kısımdır.
Front-End’de Framework Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Front-End Framework’lerin birincil kullanımları, etkileşimli araçlar oluşturmaları ve responsive web siteleri geliştirmeleridir. Trafik kazanımları için tutarlı ürünler oluşturur ve mobil ve web uygulamalarının görünümünü yükseltir. Bunun yanı sıra popüler UI Framework’lerini kullanmanın avantajları şunlardır:
- Özellikler ve uygulamalar makul ölçüde daha duyarlı hale gelir: En yeni Front-End Framework, web geliştiricilerine hızlı tepki veren özelliklere sahip uygulamalar geliştirmeleri için güç verir. Montajları esnek ve hızlıdır, bu da uygulamanın bir dokunuşla hızlı tepki vermesine ve bu bağlılık içinde çalışmasına izin verir.
- Kullanıcı odaklı sonuçlarla hızlı geliştirme: Mevcut Framework’ün yardımıyla sitenin sayısız unsurunun gelişim hızını hızlandırmak olasıdır. Aynı şekilde geliştirme prosedüründe ihtiyaç duyulan gerçek zamanı da kısaltır.
- Gerçek zamanlı programlama sunar: Bir web geliştiricisi Framework ile tarayıcıdaki tüm değişiklikleri tespit etmekten web tarayıcı sayfalarının tekrar yüklenmesiyle birlikte web uygulamasının konumunu kaybetmekten korkmamaya kadar her şeye ulaşabilir.
- Çeşitli faydaları olan teknolojiler sağlar: Front-End’de Framework kullanmanın en önemli faydalarından biri ölçeklenmesi, öğrenilmesi ve kullanılması kolay teknoloji tarafından desteklenmesidir. Bu teknolojiler sayısız ayrıntılı tekrardan geçmiştir ve daha sonra katman yapımında kullanıcı dostu deneyimler sunarlar.
- Güvenlidir: Çeşitli avantajların yanı sıra Front-End web geliştirmenin kodlaması nispeten güvenlidir. Bu, siber tarayıcıların web sitenize saldırmak için bir boşluk beklediği aşamadaki en önemli avantajlardan biridir.
En İyi 10 Front-End Framework
Web site tasarımı için Front-End Framework söz konusu olduğunda aralarından hangisinin en iyisi olduğu konusunda her zaman tartışmalar olacaktır. Ancak en iyi Front-End Framework’leri sizin için aşağıda derledik:
React
Artık açık kaynaklı bir Framework olan React, başlangıçta Facebook ekibi tarafından geliştirilmiştir. O zamanlarda Facebook gelişmekte olan bir uygulamaydı ve sürekli eklemelere ve iyileştirmelere ihtiyaç duyuyordu. Bu da kodlama bölümünü düzeltmeyi ve korumayı zorlaştırıyordu. Ancak React, kodda kolayca değişiklik yapmalarına izin verdi. Bu Framework ile ilgili benzersiz olan şey ise olağanüstü işlevselliğe sahip Belge Nesnesi Modeli’dir (DOM).
Artılar:
- React’i öğrenmesi ve kullanması kolaydır.
- React, kodunuzda önceden oluşturulmuş bir bileşeni yeniden kullanmanıza olanak tanır. Bu şekilde iş birliği yapmak ve bu bileşenleri uygulamanın diğer bölümlerinde kullanmak daha kolaydır.
- Sanal DOM’sinin kullanılması, kusursuz bir performansa izin verir ve yüksek yüklü uygulamaların bile hızlı işlemeye sahip olmasını sağlar.
- Uygulamada yeni değişiklikler kolayca yapılabilir.
- React Developer Tools adlı bir tarayıcı uzantısına sahiptir.
Eksiler:
- React’i öğrenmenin ilk aşamalarında geliştiricilerin JSX kavramlarını anlaması zor olabilir.
- ReactJS, uygulamanın yalnızca UI bölümünü geliştirmek için kullanılır. Bu nedenle eksiksiz geliştirme araçları elde etmek için diğer teknolojilere güvenmeniz gerekir.
- Bileşenler yüksek hızda kolayca güncellenebildiğinden uygun dokümantasyonu sağlamak kolay değildir.
Uygulama Alanları:
- React, çoğunlukla tek sayfalık uygulamalar geliştirmek için kullanılır. Ancak özellikle kullanıcı arayüzü geliştirme için kullanılan bir Framework’dür. Bu Framework’de bileşenleri yeniden kullanabileceğiniz için sınırlı bir süre içinde bir uygulama için etkileşimli bir arabirim oluşturmaya ihtiyaç duyduğunuzda oldukça kullanışlıdır.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Öğrenme söz konusu olduğunda JSX oldukça zordur. Bu nedenle yeni bir geliştiriciyseniz React kullanmamanız önerilir. Ayrıca React’i kullanmak için JavaScript bilgisi gereklidir. JavaScript bilmiyorsanız React sizin için ilk seçenek değildir.
Angular
Angular ilk olarak 2010 yılında Google tarafından AngularJs olarak piyasaya sürülmüştür. Bu Framework’ün şu anda bilinen sürümü (Angular 2+), geleneksel Framework’lerin karşılaştığı engellerin üstesinden gelmek için gelişmiş teknolojiye duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak 2016 yılında geliştirilmiştir. ReactJ’lere benzer şekilde Front-End’te kullanıcı arayüzleri geliştirmek için kullanılan açık kaynaklı bir platformdur.
React ve Angular arasındaki temel fark, Angular’ın iki yönlü bir bağlama özelliğine sahip olmasıdır. Bu özelliğin varlığı, modelde yapılan herhangi bir değişikliğin ‘view’ ile entegrasyonunu sağlar. Bu şekilde bir geliştirici uygulamada hangi değişiklikleri yaptığını ve gerçek zamanlı olarak nasıl göründüğünü görebilir.
Angular genellikle mobil ve web uygulamalarının geliştirilmesi ile ilgilenir. Ayrıca hem tek hem de çok sayfalı web uygulamalarını kolayca oluşturabilirsiniz. Çeşitli özellikleri nedeniyle Angular, Microsoft Office, BMW, Forbes, Gmail ve Upwork dahil olmak üzere dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları tarafından tercih edilmektedir.
Artılar:
- Bu Framework’ün yerleşik işlevselliği, gerçek zamanlı model görünümü senkronizasyonuna izin verir ve uygulamada herhangi bir değişiklik yapmayı kolaylaştırır.
- Yönergelerin varlığı, geliştiricilerin Belge Nesne Modeli (DOM) ile oynamasına ve HTML kullanarak zengin içerik oluşturmasına olanak tanır.
- Angular, piyasaya sürülmesinden bu yana geliştiriciler arasında popülerlik kazanmıştır. Bugün, Angular kullanan büyük bir web geliştiricileri topluluğu vardır. Bir geliştirici, bir sorunla karşılaştığında bu topluluktan kolayca yardım isteyebilir.
Eksiler:
- Çok çeşitli özellikler ve yerleşik işlevler, Angular’ı öğrenilmesi çok karmaşık bir dil haline getirir.
- Dinamik uygulamalar bazen gecikebilir ve işarete kadar performans göstermeyebilir.
Uygulama Alanları:
- Angular, tarayıcı tabanlı uygulamaların artmasına izin veren iki yönlü veri bağlaması nedeniyle çoğu kurumsal tabanlı ve dinamik web uygulaması için tercih edilebilir.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Angular, bir Framework olarak eksiksiz dinamik çözümdür. Bu nedenle küçük ölçekli web uygulamaları oluşturmak istiyorsanız kaynaklarından en iyi şekilde yararlanmayacağınız için Angular’ı tercih etmeyebilirsiniz.
- Küçük bir ekibe sahip yeni bir geliştiriciyseniz Angular gibi karmaşık Framework’leri kullanmaktan kaçınmalısınız.
Vue.js
VueJ’lerin geliştiricileri, basit ve anlaşılır bir Framework geliştirmek için mevcut Front-End Framework’lerinin en iyi özelliklerini birleştirmiştir. İlk olarak Angular gibi karmaşık değildir, bu da öğrenmeyi ve kullanmayı kolaylaştırır. İkincisi, boyut olarak çok daha küçüktür ve Angular’a benzer, iki yönlü bağlama, Visual DOM ve bileşen tabanlı programlama sunar.
Vue.js hem dinamik hem de küçük web uygulamalarını kolaylıkla oluşturmanıza izin veren bir Framework’dür. Ancak çok yönlü olmasına rağmen büyük ölçekli şirketler arasında henüz popüler değildir. Bunun nedeni çoğu büyük ölçekli şirketin kurumsal tabanlı web uygulamaları için hala Angular’a güvenmesidir. Vue.js kullanan şirketlerden bazıları Alibaba, 9gag ve Xiaomi’dir.
Artılar:
- Öğrenciler için ayrıntılı belgeler mevcuttur.
- Hem karmaşık dinamik uygulamaların hem de daha basit küçük uygulamaların geliştirilmesini destekler.
- Bu Framework’ün sözdizimi çok basittir ve bu nedenle çalışmak daha kolaydır.
- Sanal bir DOM’e sahiptir.
Eksiler:
- Çin’de yüksek talep gören Vue, belgelerinin birçoğunun Çince’de yerleşik olmasını sağlar ve bu da Çin dışında bu belgelere erişen insanlar için bir dil engeli oluşturur.
- js hala büyüme aşamasındadır ve bu nedenle geniş bir topluluğa sahip değildir.
- js çok çeşitli özellikler sunar, ancak React veya Angular kadar büyük değildir.
Uygulama Alanları:
- VueJ’lerin daha fazla esnekliğe ihtiyaç duyan projeler için kullanılması önerilir. Her şeyi sıfırdan tasarlayabilirsiniz ve bu nedenle dinamik uygulamaları daha kolay tasarlamanıza olanak tanır.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Çok çeşitli özelliklere sahip olmasına rağmen Vue.js, kararlı bileşenler oluşturmada hala başarılı değildir.
- Herhangi bir engelle karşılaştığınızda yardım isteyebileceğiniz bir topluluk arıyorsanız bu Framework önerilmez.
Ember.js
Bileşen tabanlı işlevselliği ve iki yönlü veri bağlamasıyla Ember.js, Angular’a çok benzer. Modern teknolojilerin talepleri nedeniyle 2011 yılında geliştirilmiştir. Öğrenilmesi en zor Framework’lerden biri olmasına rağmen Linkedin ve Apple gibi en büyük şirketlerden bazıları tarafından hala kullanılmaktadır. Bunun nedeni geliştiricilerin karmaşık mobil ve web uygulamalarını kolayca geliştirmelerine izin vermesidir.
Artılar:
- Piyasadaki en hızlı Framework’lerden biridir.
- İki yönlü veri bağlama sağlar.
- Tüm ihtiyaçlarınız için iyi geliştirilmiş ve eksiksiz bir pakettir.
- Uygulamaların eski sürümleri, yeni güncellemelere rağmen kusursuz çalışmaya devam eder.
Eksiler:
- js’nin öğrenme eğrisi çok diktir.
- Çok karmaşık bir sözdizimine sahiptir ve bu nedenle üzerinde çalışmak bazen zor olabilir.
Uygulama Alanları:
- Zengin bir kullanıcı arabirimi dağıtmaya odaklanan modern uygulamalar Ember.js’i kullanabilir.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- js, kaynaklarının çoğu kullanılmadığı için daha küçük uygulamalar geliştirmek için tercih edilen bir Framework değildir. Küçük bir geliştirici ekibiniz varsa başlangıç maliyeti yüksek olduğundan ve basit bir kullanıcı arayüzü oluşturmak için doğru seçim olmayabilir.
jQuery
2006’daki geliştirilmesinden bu yana jQuery oldukça uzun bir süredir piyasadadır. Daha eski bir Framework olmasına rağmen hala popüler ve yaygın olarak kullanılmaktadır. jQuery, öğrenmesi kolay, çok basit bir Framework’dür ve bu Framework ile kapsamlı JavaScript kodları yazmaya gerek yoktur.
Artılar:
- jQuery, en basit Framework’lerden biridir. Çok az programlama diliyle bile jQuery’yi kolayca kullanabilirsiniz. 2022’de bile en iyi Front-End Framework’lerden biri olarak kabul edilmesinin nedeni budur.
- Basit bir Framework olmasına rağmen dinamik uygulamaları dağıtmak için hala kullanılabilir.
- Esnek DOM’u sayesinde bileşenler kolayca eklenebilir veya çıkarılabilir.
- HTTP isteklerini basitleştiren açık kaynaklı bir platformdur.
Eksiler:
- jQuery daha eski bir platformdur ve bugün piyasada birçok yeni ve daha iyi Framework mevcuttur.
- Dinamik uygulamaların geliştirilmesine ancak daha yavaş bir hızda izin verir.
- jQuery’nin arayüzü, uzun vadede sorunlara yol açabilir.
Uygulama Alanları:
- Masaüstü tabanlı JavaScript uygulamaları geliştirmek istiyorsanız jQuery iyi bir tercihtir.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Fazla JavaScript kodu uygulamanızı zorlaştırabileceğinden büyük ölçekli uygulamalar oluşturmak için JQuery önerilmez.
Semantic-UI
Framework’ler arasında yeni olmasına rağmen Semantic-UI dünya çapında en popüler Front-End Framework’lerden biri olma yolunda ilerlemektedir. Onu öne çıkaran, sezgisel kullanıcı arayüzü ve işlevsellik ve kullanılabilirlik açısından sadeliğidir. Doğal dili içerir ve kodları kendi kendini açıklayıcı hale getirir. Bu, kodlama alanında nispeten yeni olan kişilerin Framework’ü hıızlı bir şekilde kavrayabileceği anlamına gelir.
Artılar:
- En yeni Front-End Framework’ler arasındadır.
- Kullanıma hazır işlevselliğe sahiptir.
- Daha az karmaşıktır.
- Zengin UI bileşenleri ve yanıt hızına sahiptir.
Eksiler:
- Daha büyük paketlere sahiptir.
- JavaScript bilgisi olmayan ve yeni başlayanlar için uygun değildir.
- Özel gereksinimleri geliştirmek için yeterince yetkin olmanız gerekir.
Uygulama Alanları:
- Semantic-UI, etkileşimli kullanıcı arayüzlerinin sorunsuz tasarımı için kullanılır.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Yeni başlayanlardan oluşan bir ekibiniz varsa ve JavaScript konusunda daha az bilgiliyseniz Semantic-UI Framework’ü önerilmez.
Backbone.js
Piyasadaki en kolay Framework’lerden biri olan Backbone.js, hızlı bir şekilde tek sayfalık uygulamalar geliştirmenize olanak tanır. MVC mimarisine dayanan bir Framework olarak karşınıza çıkan Backbone.js, underscore.js ve Moustache gibi motorları da çalıştırabilir. Backbone.js ile uygulamalar geliştirirken Framework’ten en iyi şekilde yararlanmak için Thorax, Marionette, Chaplin, Handlebars ve daha fazlası gibi araçları da kullanabilirsiniz.
Ayrıca bu platform, modelleri ayırt etmek için dizilerin kullanılabileceği, farklı türde kullanıcılar gerektiren projeler geliştirmenize de olanak tanır.
Artılar:
- En hızlı JavaScript Framework’lerinden biridir.
- Öğrenmesi kolaydır.
Eksiler:
- Uygulama yapısını oluşturmak için temel araçlar sağlar. Bu açıdan hazır bir yapı sağlamaz.
- Bir görünümden modele ve modelden görünüm için iletişim kurmak için ortak kod yazmanız gerekir.
Uygulama Alanları:
- js, Trello gibi canlı uygulamalar için kullanılır.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- js, diğer MVC istemci tarafı Framework’lerine kıyasla bir web uygulaması geliştirmek için minimalist bir ön koşul sunar. Bununla birlikte uzantılar ve eklentiler sağlayarak işlevleri genişletebilirsiniz. Sonuç olarak tek bir Framework’te kapsamlı bir çözüm hedefleyen ekip, Backbone.js’yi amaçlamamalıdır.
Preact
React, Front-End geliştirme için en popüler Framework olmasına rağmen bazı kusurları vardır. Bunun sonucunda React ile aynı özelliklere sahip küçük boyutlu bir Framework oluşturma fikri ortaya çıkmıştır. React’in küçük bir versiyonu olan Preact, React ile aynı API’ye sahiptir ve aynı uygulama geliştirme metodolojilerini kullanır. Ancak Preact boyut olarak çok daha küçüktür ve mümkün olan en ince ve en hızlı sanal DOM’yi kullanır. Bu nedenle, tek bir işlevi iyi gerçekleştirmesi gereken karmaşık entegrasyonlar olmadan küçük bir uygulama oluşturmak istiyorsanız Preact iyi bir seçimdir. Ancak projeniz çok sayıda özellik gerektiriyorsa başka bir Framework kullanmanız önerilir.
Artılar:
- Backbone ve jQuery ile oluşturulmuş eski sitelerde React tarzı öğelerin avantajlarını kullanabilirsiniz.
- Preact, bir uygulama geliştirirken performansı artırır.
- React topluluğu tüm bu özellikleri bünyesinde barındırır.
Eksiler:
- React prototipi ile uyumlu değildir.
- Preact, React’in sentetik olay kullanımı için herhangi bir destek sağlamaz.
Uygulama Alanları:
- Preact, React’in küçük boyutlu bir formudur. Bu nedenle küçük boyutlu bir Framework kullanmak söz konusu olduğunda React’i değil Preact’i seçebilirsiniz.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Preact, yerinden çıkarılmış işlevsel öğelere destek sunmaz. Dolayısıyla böyle bir zorunluluk içindeyken Preact kullanmamanız gerekir.
Svelte
Svelte, React gibi Framework’lerin aksine işi tarayıcıya koymak yerine derleme adımına koyarak bir fark yaratmıştır. Uygulamanın durumu ile senkronize olarak DOM’u güncellemek için kodu yazar.
Artılar:
- Daha iyi reaktivite sağlar.
- Angular veya React gibi diğer Framework’lerden daha hızlıdır.
- Ölçeklenebilir.
- Küçük boyutlu, basit ve mevcut Javascript kitaplıklarını kullanır.
Eksiler:
- Küçük bir topluluğa sahiptir.
- Destek ve takım eksikliği vardır.
- Henüz popüler değildir.
Uygulama Alanları:
- Bu Framework, küçük bir ekibe sahip küçük uygulama projeleri için uygundur.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Bu Framework’ü büyük projeler için kullanmamanız önerilir. Çünkü bu framework henüz geniş bir destek topluluğuna sahip değildir. Küçük topluluk nedeniyle geliştirme sürecinde daha sonra görülebilecek sorulara veya hatalara cevap aramak zordur.
Foundation
Zurb tarafından geliştirilmiş olan Foundation, tamamen responsive ve Agile web sitelerinin kurumsal düzeyde geliştirilmesi içindir. Yeni başlayanlar için Foundation kullanarak uygulama geliştirmeye başlamak ileri düzeydedir ve zordur.
Ultra pürüzsüz animasyonlar için GPU hızlandırma, hızlı mobil oluşturma özellikleri ve mobil için hafif bölümleri ve daha büyük cihazlar için ağır bölümleri yüklediği veri alışverişi nitelikleri sunar. Foundation’ı kullanmaya başlamayı düşünüyorsanız karmaşıklıklarıyla başa çıkmak için Framework’e aşina olmak için bireysel projeler üzerinde çalışmanız önerilir. Bu Framework, Mozilla, eBay, Microsoft ve daha fazlası tarafından uygulanmaktadır.
Artılar:
- Esnek grid’lere sahiptir.
- HTML5 form doğrulama kitaplığı mevcuttur.
- Farklı cihazlar ve ortamlar için özelleştirilmiş kullanıcı deneyimi sunar.
Eksiler:
- Yeni başlayanlar için öğrenmesi nispeten zordur.
- Daha az topluluk forumu ve destek platformuna sahiptir.
Uygulama Alanları:
- Stil sahibi açık kaynak, CSS bileşenleri ve mobil uyumlu Front-End Framework hedefliyorsanız Foundation diğer seçeneklerden daha iyidir.
Ne Zaman Kullanılmaz?
- Yeni başlayanlar için tercih edilmez. Çünkü kodu değiştirmek zordur ve kişiselleştirme yetkinliği nedeniyle karmaşıklığı arttırır.