İş dünyasında karşınıza çıkan birçok kısaltma vardır. SEO, CRM, SERP, CDN ve CMS bunlardan sadece birkaçıdır. 68 milyondan fazla web sitesinin tek bir web sitesiyle oluşturulduğu düşünüldüğünde, CMS özellikle önemlidir. CMS, içerik yönetim sistemi anlamına gelir. Ayrıca sınırlı teknik bilgi ve kaynaklarla hızlı bir şekilde bir web sitesi tasarımı sürecini gerçekleştirmek için etkili ve profesyonel bir çözüm olabilir.
İçerik Yönetim Sistemi Nedir?
CMS’nin kısaltması olan içerik yönetim sistemi, kullanıcıların bir web sitesini sıfırdan kodlamak zorunda kalmadan oluşturmasına ve yönetmesine olanak tanıyan bir yazılım uygulamasıdır. Bir içerik yönetim sistemi ile kullanıcı dostu bir arayüzde içerik oluşturabilir, yönetebilir, değiştirebilir ve yayınlayabilirsiniz. Aynı zamanda kodlama yerine şablonları ve uzantıları indirerek veya satın alarak sitenizin tasarımını ve işlevselliğini özelleştirebilirsiniz.
Neden İçerik Yönetim Sistemi Kullanmalıyım?
İçerik yönetim sistemi kullanmanın birçok faydası bulunur. Bunlardan ilki kodlama bilgisi gerektirmemesidir. Developer olmayanların ve diğer kullanıcıların kodlama olmadan web siteleri oluşturmasına olanak tanıyan içerik yönetim sistemi, web tasarımında devrim yaratmaya yardımcı olur. Bu sayede CMS ile içerik oluşturabilir ve yönetebilir, sitenizin tasarımını özelleştirebilir ve sitenize işlevsellik eklemek için uzantılar yükleyebilirsiniz. Üstelik bunların hepsini kodlamadan yapabilirsiniz. Sonuç olarak sınırlı teknik kaynaklara ve zamana sahip kullanıcılar, işletmeleri için güçlü bir web sitesi oluşturabilir.
Ayrıca CMS kolay işbirliğ sunar. Bu açıdan birden fazla kullanıcı aynı anda bir CMS’ye erişebilir ve burada çalışabilir. Bu, herhangi bir günde pazarlamacılarınızın içerik üretebileceği, BT uzmanlarınızın güvenlik protokollerini uygulayabileceği ve developerınız temanıza özel kod ekleyebileceği anlamına gelir. Aslında hepsi aynı landing pagede çalışıyor olabilir.
Bunun yanı sıra içerik yönetim sistemi, yerleşik (ve genellikle özelleştirilebilir) kullanıcı rolleri ve izinleri sayesinde mümkün olan en verimli ve güvenli şekilde işbirliği yapmanıza olanak tanır. Bu, örneğin içerik yazarlarının içeriği yazmak, yayınlamak ve yönetmek için ihtiyaç duydukları tüm izinlere sahip olabileceği, ancak eklentileri seçmeyeceği veya sitenin işlevselliğini önemli ölçüde değiştiremeyeceği anlamına gelir.
İçerik yönetim sistemi platformları, sitenizi arama motorları için optimize etmenize yardımcı olacak yerleşik özelliklerin yanı sıra eklentiler de sunar. Yerleşik veya üçüncü taraf araçları kullanarak şunları yapabilirsiniz:
- Sayfa başlıklarını ve meta açıklamaları özelleştirebilirsiniz.
- SEO dostu URL yapıları seçebilirsiniz.
- XML site haritaları oluşturabilirsiniz.
- Görsel alt metni ekleyebilirsiniz.
- 301 Yönlendirmeleri oluşturabilirsiniz.
- İçerik haritası navigasyonunu dahil edebilirsiniz.
- Sayfa yükleme sürelerini optimize edebilirsiniz.
Bu en iyi uygulamaları uygulamak, Google’da ve diğer büyük arama motorlarında sıralama şansınızı artırmanıza yardımcı olur.
Çoğu içerik yönetim sistemi platformu, sitenizin görünümünü hızla özelleştirmek için kullanabileceğiniz bir dizi önceden tasarlanmış şablonla birlikte gelir. Örneğin responsive bir şablon seçmek, bir sürü kod yazmanıza gerek kalmadan sitenizin herhangi bir cihazda iyi görünmesini sağlar. Şablonlar yalnızca sitenizi başlatmadan önce size tasarım süresi kazandırmakla kalmaz aynı zamanda bir web sitesinin yeniden tasarlanmasını çok daha hızlı ve daha basit hale getirebilir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi bir içerik yönetim sistemi, web sitesi tasarımı gibi büyük güncellemelerden ana sayfanızdaki görseli değiştirmek gibi küçük güncellemelere kadar sitenizde daha hızlı ve daha kolay değişiklik yapmanızı sağlar. Bu açıdan kodu kendiniz düzenlemeye çalışmak yerine web sitenizin içeriğini güncellemek ve düzenlemek için CMS’nizin kontrol paneline gidebilirsiniz. Bu, içeriğinizi dinamik ve alakalı tutmanıza olanak tanır.
Bloglar, özellikle işletmelere çeşitli avantajlar sunar. Web sitenize trafik çekmenize, trafiği potansiyel müşterilere dönüştürmenize, belirli bir sektörde otorite oluşturmanıza, backlinkler oluşturmanıza ve diğer uzun vadeli sonuçları elde etmenize yardımcı olur. Ancak deneyimli developerlar için bile sıfırdan bir blog oluşturmak zordur. Bir içerik yönetim sistemi kullanmanın büyük bir avantajı, çoğunun yerleşik blog oluşturma işlevi (veya uzantıları) sağlamasıdır. Bu nedenle blog içeriği oluşturmaya, yayınlamaya ve avantajlardan yararlanmaya başlamak kolaydır.
Son olarak bir içerik yönetim sistemi ile sitenize internet bağlantısı olan hemen hemen her cihazdan erişebilir ve sitenizi düzenleyebilirsiniz. Bu, sunucuya bağlı bir cihazda olmanızı veya uzaktan bağlanmanızı gerektiren sıfırdan bir site oluşturma alternatifinden çok daha kolaydır. Ayrıca çoğu içerik yönetim sistemi sisteminde sitenizin içeriğine, temasına, eklentilerine, ayarlarına ve daha fazlasına tek bir yerden erişebileceğiniz tek bir pano veya kontrol paneli bulunur.
İçerik Yönetim Sistemlerinin Ortak Özellikleri
Çeşitli içerik yönetim sistemlerinin özellikleri farklı olabilir, ancak temel işlevler şunları içerir:
- Sezgisel indeksleme, arama ve alma: Bu özellikler, arama işlevleri aracılığıyla kolay erişim için tüm verileri indeksler ve kullanıcıların yayın tarihleri, anahtar kelimeler veya yazar gibi niteliklere göre arama yapmasına olanak tanır.
- Biçim yönetimi: Bu, taranmış belgelerin ve eski elektronik belgelerin HTML veya PDF belgelerine dönüştürülmesine yardımcı olur.
- Revizyon özellikleri: Bu özellikler, içeriğin ilk yayından sonra güncellenmesini ve düzenlenmesini sağlar. Bu özellik, kişilerin dosyalarda yaptığı değişiklikleri de izler.
- Yayıncılık: Bu işlev, bireylerin içerik oluşturma ve değiştirme için bir şablonun veya bir kuruluşun onayladığı bir dizi şablonun yanı sıra sihirbazları ve diğer araçları kullanmasını sağlar.
Bir içerik yönetim sistemi, kişiselleştirme veya bire bir pazarlama için araçlar da sağlayabilir. Bire bir pazarlama, bir web sitesinin içeriğini ve reklamını, bir kullanıcının sağladığı veya bir web sitesinin topladığı bilgileri kullanarak kullanıcının belirli özelliklerine göre uyarlama yeteneğidir. Örneğin bir kullanıcı Google’da bilgisayar kelimesini aratırsa reklam afişlerinde kahve satan işletmelerden ziyade bilgisayar satan işletmeler ile karşılaşır.
Diğer içerik yönetim sistemi özellikleri ise şunları içerir:
- Arama motoru optimizasyonu dostu URL’ler
- Tam şablon desteği ve özelleştirilebilir şablonlar
- Kolay sihirbaz tabanlı kurulum
- Çoklu dil desteğine sahip yönetici paneli
- Minimum sunucu gereksinimleri
- Entegre dosya yöneticileri
En Popüler İçerik Yönetim Sistemi Programları
Bir firma bir CMS’ye yatırım yapmaya karar vermeden önce dikkate alınması gereken faktörlerin neredeyse sınırı yoktur. Kullanımı kolay arayüz gibi her zaman aranacak birkaç temel işlev vardır. Ancak bazı firmalar için kullandıkları yazılım daha özel gereksinimlere bağlıdır.
Örneğin kuruluşun büyüklüğünü ve coğrafi dağılımını düşünün. İçerik yönetim sistemi yöneticisi, uygulamayı kaç kişinin kullanacağını, CMS’nin çoklu dil desteği gerektirip gerektirmeyeceğini ve çalışmaları sürdürmek için hangi boyutta destek ekibine ihtiyaç duyulacağını bilmelidir. Bunları göz önünde bulundurarak seçebileceğiniz en popüler CMS programları ise aşağıdaki gibidir:
- WordPress
WordPress açık ara en popüler içerik yönetim sistemidir. Aslında WordPress CMS, internetteki tüm web sitelerinin %43.3’ünü oluşturur. WordPress’in bu kadar popüler olmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden ilki indirmek ve kullanmak için herhangi bir ücretin ödenmemesidir. Ayrıca öğrenmesi kolay, esnek ve arama motoru dostudur. Buna ek olarak binlerce tema ve eklenti onu en özelleştirilebilir platformlardan biri haline getirmiştir. WordPress’in yeni başlayanlar için kullanımı kolaydır. Üstelik yeni başlayanlar, temel düzeyde başlayabilir ve ilerledikçe becerileri kazanabilir. Hemen hemen her tür web sitesi için uygundur.
- Joomla
Joomla, içine yerleştirilmiş etkileyici bir dizi özelliğe sahip ve 70’den fazla dili destekleyen, kullanımı ücretsiz bir CMS’dir. Kapsamlı içerik yönetimine ihtiyaç duyan herhangi bir web sitesi, özellikle eğitim siteleri veya sosyal ağlar gibi karmaşık web siteleri için uygundur. Sağlam bir temel oluşturmanıza yardımcı olacak birkaç şablonu mevcuttur. Joomla’yı farklı kılan, kapsamlı kullanıcı grupları ve kullanıcı yönetimi seçenekleri ile arama yönetimi ve içerik yönetim sistemi pazarlama araçları gibi birçok yerleşik özelliktir.
- Shopify
İçerik yönetim sistemleri yalnızca blog yazmaya ve içerik oluşturmaya odaklanmaz. Birçoğu çevrimiçi bir mağaza oluşturmak, ürün sayfaları tasarlamak ve bir web sitesinde bir blog veya SSS sayfası gibi istediğiniz her şeyi dahil etmek için çok yönlü bir e-ticaret içerik yönetimi ortamı sunar. Bu açıdan Shopify kendi hostinginizi bulmanız gerekmeden eksiksiz bir içerik yönetim sistemi pazarlama ve e-ticaret platformu olarak karşınıza çıkar.
Shopify kullanıcıları platforma kaydolur ve tasarımınızı genişletmek için web sitesi oluşturucu, alışveriş sepeti işlevi ve hosting, domain ve uygulama mağazası gibi web sitesi başlatma gereksinimlerinin tamamını almak için aylık bir ücret öder. Shopify, yalnızca blog yazarları veya reklam öğeleri için değil çevrimiçi dijital veya fiziksel ürünler satmakla ilgilenen bireyler ve markalar da içindir. Bu, blog yazarlarını ve reklam öğelerini çok iyi içerebilir, ancak Shopify’ı yalnızca videolar veya makaleler gibi içerik yayınlamak için kesinlikle kullanmazsınız. Ancak özellikle developer olmayanlar ve ürün satmak isteyenler için bir web sitesi oluşturmak bu CMS programı ile kolaylaşabilir.
- Drupal
WordPress’ten sonra Drupal en popüler ikinci CMS’dir. Teknolojiden anlayan kişilere içerik yönetim sisteminin ne olduğunu sorarsanız büyük olasılıkla örnek olarak Drupal’dan bahsedeceklerdir. Bunun nedeni en teknik ayrıntıları gerektiren tek içerik yönetim sistemi olmasıdır.
Drupal ücretsizdir, ancak kendi hosting hizmetinize ihtiyacınız vardır. Gelişmiş bir yönetim paneli ile içerik sunumu ve kullanıcı ve izin yönetimi üzerinde tam kontrol sağlar. Bilgisayarınıza indiği andan itibaren hızlı yüklenir, güvenlidir ve 100’den fazla dili destekler. Turizm ve e-ticaret gibi farklı sektörler için hazır şablonlar, kullanıcılar için web sitesi oluşturmayı kolaylaştırır. Yeni başlayanlar bu CMS’yi kullanmayı tercih etmese de developerlar olağanüstü web siteleri oluşturmakta sorun yaşamazlar.
- Opencart
OpenCart açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur, yani ücretsiz olarak indirebilir ve güncelleyebilirsiniz. Ayrıca OpenCart’ı kullanmak için herhangi bir aylık ücret ödemeniz gerekmez. Dahili SEO’dan yararlanabileceğinizi, müşterileri, ürünleri, kupon kodlarını, vergi kurallarını, siparişleri ve daha fazlasını yönetebileceğinizi belirten sağlam bir mağaza yönetimi kalibresi ile birlikte gelir.
Ayrıca OpenCart, online mağazanızın işlevselliğini genişletmek için olağanüstü temalar ve modüller seçmenize olanak tanır. Buna ek olarak OpenCart kullanıcıları özel ticari veya ücretsiz topluluk desteği de alır.
OpenCart, dünya çapında yaklaşık 471.669’dan fazla e-ticaret işletmesine güç sağlamasıyla tanınır. En popüler ödeme ağ geçitlerini ve onunla entegre gönderim yöntemlerini alabilirsiniz. Bir çevrimiçi mağaza geliştirmek için en iyi CMS’lerden biri olan OpenCart, PHP ve MVC mimarisine dayanmaktadır. Web developerlarına, özelleştirilmiş modüller ve eklentiler kullanarak yüksek performanslı e-ticaret siteleri ve online mağazalar oluşturmaları için güvenilir ve şeffaf bir araç sunmayı hedefler.
- Magento
Tek odak noktanız e-Ticaret ise Magento eksiksiz bir içerik yönetim sistemi olarak çevrimiçi mağaza ve içerik yayınlama çözümü sunar. Bu programı büyük işletmeler için çekici kılan şey, birinci sınıf hızı, güvenliği ve ölçeklenebilirliğidir. Hızlı ödeme çözümlerinin yanı sıra kolay entegrasyon sunması online mağaza sahiplerini memnun eder. Ancak Magento kullanıcıları temel web geliştirme bilgisine ihtiyaç duyabilir.
- Wix
Wix’in adım adım sihirbazı, web sitesi oluşturmayı eğlenceli bir aktiviteye dönüştürür. Bu CMS, şablon seçim sürecinde size rehberlik de eder. Bu sayede web sitenize uygun bir şablon almanızı sağlar. Ayrıca sosyal medyayı bütünleştirir ve bloglama özelliklerini içerir.
İçerik Yönetim Sistemi Kullanırken Dikkat Edilecekler
İçerik yönetim sistemi kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu güvenliktir. Açık kaynak yapısı nedeniyle bu sistemlerde güvenlik açıkları olabilir. Bu nedenle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için sistem bakım ve güncellemelerine dikkat etmelisiniz. Bu konuya aşina olanların bu adımları gerçekleştirmeleri tavsiye edilir. Ayrıca içerik yönetim sisteminizi kullanırken ihtiyaç duyabileceğiniz eklentinin beklenmedik maliyetleri olabilir. Kullanım amacını tanımlayarak ve alternatif sistemlerden buna göre sistemi seçerek, talep edilmeyen maliyetlerden kendinizi koruyabilirsiniz. Aynı zamanda çok fazla bileşene ve eklentiye sahip sistemler, kullanıcıların web sitelerini ilk başta özelleştirmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle sistemde yapılan iyileştirmelerin kademeli olarak devreye alınması daha uygun olabilir.
İçerik Yönetim Sistemleri ile Ne Tür Siteler Oluşturulabilir?
Çoğu içerik yönetim sistemi günümüzde oldukça esnektir. Magento ve e-Ticaret gibi belirli bir kullanıma odaklanan CMS’ler vardır. Ancak popüler içerik yönetim sistemlerinin çoğu temelde her tür web sitesi oluşturmak için kullanılabilir. Örneğin CMS’ler ile aşağıdaki türde siteler oluşturabilirsiniz:
- Bloglar
- E-ticaret siteleri
- Forumlar
- Sosyal ağlar
- Çevrimiçi kurslar
- Üyelik siteleri
- Portföyler