Web sitelerinin birçok hareketli parçası olduğundan web sitesi pazarlamasının başarısı, web sitenizi hızlı, işlevsel ve kullanıcı dostu olacak şekilde optimize etmeye bağlıdır. Bu bileşenlerden biri, web sitesi altyapısının optimizasyonunu içeren bir arama motoru optimizasyonu alt kategorisi olan teknik SEO’dur. Teknik SEO, web sitenizde gezinmenin temelde kolay olmasını ve arama motorunun anlaşılmasını ve sıralamasını engelleyen teknik sorunların olmamasını sağlamak için önemlidir.
Organik trafiği artırmak ve bu trafiği müşterilerinize dönüştürmek için teknik SEO uygulamanız gerekir. Teknik SEO, tüm SEO çalışmaları için çok önemli bir adımdır. Teknik SEO ile ilgili bir sorun varsa SEO çalışmaları beklenen sonuçları vermeyebilir. Bu yüzden teknik SEO’nun ne olduğunu ve nasıl doğru yapılacağını anlamak çok önemlidir.
Neyse ki, web sitenizde teknik bir SEO denetimi yaptıktan ve olası bir sorunu düzelttikten sonra bununla tekrar uğraşmak zorunda kalmazsınız. Teknik SEO, web sitenizin altyapısını optimize etmeyi amaçlayan bir SEO alt kategorisidir. Bu nedenle arama motorları tarafından kolayca taranabilir ve dizine eklenebilir. Site haritaları, sayfa hızı, URL yapısı, şemalar ve sayfa gezinme gibi web sitenizin teknik bileşenlerini yönetir. Arama motorlarından gelen organik trafiği artırmak istiyorsanız, teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesi şarttır. Kullanıcılar web sitenize erişemez veya web sitenizde konforlu bir şekilde gezinemezse web sitesi tasarımı ve içeriği işe yaramaz olacaktır.
Teknik SEO’nun önemini vurgulamak adına belirtmek gerekir ki; web sitenizde dünyanın en ilgi çekici, düşünceli içeriğini oluşturuyor olabilirsiniz. Ancak arama motorları web sitenize düzgün bir şekilde göz atamaz ve dizine ekleyemezse, çabalarınız boşa gidecektir.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, sayfalarınızın arama motorlarındaki sıralamasını iyileştirmek için web sitenizin teknik yönlerini iyileştirmeyi ifade eder. Web sitenizi daha hızlı, daha kolay taranması ve arama motorlarının anlaması daha kolay hale getirmek, teknik optimizasyonun bir ayağıdır. Teknik SEO, daha yüksek sıralamalar elde etmek için web sitenizin öğelerini geliştirmeye odaklanan sayfa içi SEO’nun bir parçasıdır. Bu, web sitenizin varlığını diğer kanallar aracılığıyla oluşturmayı amaçlayan sayfa dışı SEO’nun tam tersidir.
Teknik olarak sağlam web siteleri, kullanıcılar için hızlıdır ve arama motoru robotlarının taraması kolaydır. Uygun teknik ayarlar, arama motorlarının web sitenizin içeriğini anlamasına ve içerik tekrarından ve daha fazlasından kaynaklanan karışıklığı önlemesine yardımcı olur. Ayrıca kopuk bağlantılar ziyaretçileri veya arama motorlarını karıştırmaz.
Günümüzde web sayfalarının hızlı yüklenmesi gerekir. İnsanlar sabırsız ve bir sayfanın açılmasını beklemek istemezler. 2016’da yapılan bir araştırmaya göre; bir web sayfası üç saniye içinde açılmaz ise site ziyaretçilerinin %53’ünün siteden ayrıldığı bulunmuştur. Bu nedenle web siteniz yavaşsa insanlar işlevsel bir şekilde gezinti yapamayacakları için hayal kırıklığına uğrar. Nihayetinde de başka bir web sitesine geçerler ve tüm bu trafiği kaçırırsınız. Bu yüzden yavaş bir web sayfası aynı zamanda arama sonuçlarında daha hızlı eşdeğerinden daha aşağılarda yer alır ve bu da daha az trafikle sonuçlanır.
Arama motorları, web sitenizi taramak için robotları kullanır. Bunlar, sitenizdeki içeriği keşfetmek için bağlantıları takip eder. Harika bir dahili bağlantı yapısı, sitenizdeki en önemli içeriğin ne olduğunu anlamalarını sağlar. Ancak robotları yönlendirmenin daha fazla yolu vardır. Örneğin; oraya gitmelerini istemiyorsanız, istediğiniz içeriklerin taranmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca bir sayfayı taramalarına izin verebilirsiniz. Fakat bu sayfayı arama sonuçlarında göstermemelerini veya o sayfadaki bağlantıları izlememelerini söyleyebilirsiniz.
Teknik SEO Neden Önemli?
Teknik SEO kritiktir. Çünkü arama motorlarının sitenizi taramasına yardımcı olur. Ayrıca başlangıçta arama sonuçlarında sıralanmasını sağlar. Teknik SEO, web sitenizi hızlı, mobil uyumlu, gezinmesi kolay, kullanıcı dostu ve işlevsel hale getirir. Teknik SEO çalışmaları yapılmaz ise yavaş yüklenen, mobil cihazlarda kullanılamayan, kullanıcıları ihtiyaç duydukları bilgilere yönlendirmeyen bir siteye sahip olursunuz.
Arama motorları, kullanıcılarına sorguları için mümkün olan en iyi sonuçları sunmaya çalışır. Bir sayfanın ne kadar hızlı yüklendiği gibi faktörler, kullanıcının deneyimine bağlıdır. Diğer faktörler, robotların sayfaların ne hakkında olduğunu kavramasını sağlar. Böylece, teknik yönleri geliştirebilirsiniz. Bu sayede arama motorlarının sitenizi taramasına ve anlamasına yardımcı olursunuz. Bunu iyi yaparsanız, daha yüksek sıralamalar elde edersiniz.
Aynı zamanda bunun tersi de geçerlidir. Sitenizde ciddi teknik hatalar yaparsanız bunlar kötü sonuçlara neden olur. Örneğin; robots.txt dosyanızda yanlış yere eğik çizgi ekleyerek arama motorlarının sitenizi taramasını tamamen engellersiniz.
Ancak sadece arama motorlarını memnun etmemelisiniz. Buna odaklanıp web sitesinin teknik yalnızca teknik detayları için çalışmaları şekillendiriyor olmak yanlıştır. Bir web sitesi, ilk etapta kullanıcılarınız için iyi çalışmalı ve hızlı, net ve kullanımı kolay olmalıdır. Sonuç olarak web siteniz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç nedenden dolayı web sitenizin teknik SEO’sunu optimize etmelidir:
- Teknik SEO, arama sonuçlarındaki sıralamanızı etkiler.
- Web sitenizin ziyaretçilerinin eylemlerini ve kararlarını etkiler.
- Web sitenizin dönüşüm oranlarını, olası satış yaratmayı ve satışları etkiler.
- İşletmenizin SEO kullanan rakiplerle rekabet etmesini sağlar.
- Bir dijital pazarlama stratejisi olarak SEO’dan elde ettiğiniz yatırım getirisini en üst düzeye çıkarır.
Zamanınızı, enerjinizi ve paranızı SEO’ya yatırıyorsa, ondan en fazla değeri elde etmek istersiniz. Bu, SEO’nuzu kurum içinde veya bir SEO şirketinin yardımıyla yönetiyor olsanız da stratejinize teknik SEO optimizasyonlarını dahil etmeyi içerir.
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Her zaman uygulanabilir ve iyi yazılmış içeriğe sahip en iyi web sitesine sahip olabilirsiniz. Ancak arama motoru web sayfalarınızı algılayamaz, tarayamaz ve dizine ekleyemezse içeriğinizi en üst düzeye çıkaramazsınız. Sonuç olarak, çok az kişi web sitenizi görecek. Bu sadece buzdağının görünen kısmıdır. Bir arama motoru, sahip olduğunuz tüm içeriği dizine eklese bile işin tamamlandığı anlamına gelmez. Siteniz, yalnızca arama motorlarının gereksinimlerini karşılıyorsa teknik SEO için tamamen optimize edilecektir. Mobil uyumlu, güvenli ve yinelenen içerik sorunlarından arındırılmış olmalıdır. Diğer şeylerin yanı sıra hızlı bir yükleme süresine de sahip olmalıdır. Arama motorlarının içeriğinize erişmesi uygunsa normalden daha üst sıralarda yer almak için çok daha iyi bir fırsatınız olabilir.
Web sitenizin teknik SEO’sunu geliştirmek göz korkutucu gelebilir. Fakat sitenizi doğru şekilde optimize etmek için gerçekleştirebileceğiniz temel görevleri yerine getirmeniz önemlidir. Bunları takip etmek, site yapısının daha iyi sıralama için arama motoru algoritmalarını karşılamasını sağlar. Ancak bu konuda daha başarılı sonuçlar elde etmek istiyorsanız SEO Danışmanlığı hizmetinden yararlanabilirsiniz.
-
Tarama ve İndeksleme
Arama motoru tarayıcıları, bir web sitesinde ne olduğunu keşfetmek için bağlantıları takip eder. Tüm içeriği bulmaları, anlamaları ve kullanıcıların bulabilmesi için dizine eklemeleri için bunu yapmalarını kolaylaştırmak önemlidir. Teknik SEO, web sitenizin dahili bağlantı yapısının, arama motoru tarayıcılarının sitenizde neler olduğunu analiz etmesi için yeterince iyi olmasını sağlayacaktır. Ayrıca tarayıcılara belirli şekillerde rehberlik etmekle de ilgilenir. Örneğin; arama motorlarının belirli içerikleri görmesini, arama sonuçlarında bir sayfa göstermesini veya belirli sayfalardaki bağlantıları izlemesini engellemek isteyebilirsiniz.
-
Robots.txt ve Site Haritası
Google, robots.txt dosyasını şu şekilde tanımlar: Bir robots.txt dosyası, arama motoru tarayıcılarına tarayıcının sitenizden hangi sayfaları veya dosyaları isteyebileceğini veya isteyemeyeceğini söyler. Bu, sitenizi isteklerle aşırı yüklememek için kullanılır. Bir web sayfasını Google’ın dışında tutmak için bir mekanizma değildir. robots.txt dosyanızı doğrulamak için Google’ın robots.txt Test Aracını kullanabilirsiniz. Google’ın beklentilerine uygun olduğundan emin olmak için Google’ın önerilerini izleyebilirsiniz.
XML site haritası, web sitenizin tüm sayfalarının bir listesidir. Arama motorlarının sitede yollarını bulmaları için net bir yol haritası ile hiçbir şeyi kaçırmamalarını sağlar. Teoride, tüm sayfaları net bir şekilde birbirine bağlayan iyi yapılandırılmış bir gezinmeye sahip bir web sitesinin bir XML site haritasına ihtiyacı yoktur. Ancak tüm siteler böyle bir yapıdan faydalanmaz ve bu nedenle bir XML site haritası yardımcı olacaktır. Google, bir XML site haritasının URL’leri bulmak için ikinci en önemli kaynak olduğunu belirtmiştir. Bir XML site haritası, Google’a ve diğer arama motorlarına önemli web sayfalarınızın ne olduğunu ve nasıl bağlandıklarını söyler. Arama motorları, web sitenizde ne tür içeriğe sahip olduğunuzu ve sayfaların nasıl bağlantılı olduğunu anlamak için web sitenizde gezinmek için site haritasını kullanır. Arama sorgularını arama sonuçlarıyla daha kolay eşleştirmek için alakalı/bağlantılı sayfaları, videoları, resimleri ve daha fazlasını gösterirler. Bu aynı zamanda site dizine eklenmesine de yardımcı olur.
-
HTTP Response Kodları ve Yönlendirmeler
Bir web sitesinde yeni bir sayfayı her ziyaret ettiğinizde tarayıcınız o web sitesinin sunucusuna bir istek gönderir. İsteğe yanıt, sunucudan gelen üç basamaklı bir HTTP durum kodudur. Bu kod, istemciden gelen isteği kabul eder ve sunucudan gelen yanıtı temsil eder. Her biri farklı bir amaca hizmet eden yüzlerce farklı kod vardır. Bu kodlar, bir sayfanın düzgün çalışıp çalışmadığını veya sorunlar olup olmadığını ve varsa hangi sorunun oluştuğunu size bildirir. Botlar bir web sitesini taradığında bir tarayıcının yaptığı gibi web sayfalarını ister ve HTTP kodu bu alışverişi yönlendirir. SEO uzmanları, kullanıcılar ve botlar için farklı yolculuklar oluşturmak için bir sitede belirli kodları uygulayabilir. Durum kodları, sayfalardan akan link eşitliğini iletmek veya engellemek için de kullanılabilir.
-
Web Sitesi Hızı
Bir web sitesini hızlandırmak, teknik SEO’nun bir parçasıdır. Büyük boyutlu dosyaları sıkıştırmak, kodu optimize etmek, büyük resimlerin boyutunu küçültmek, bir önbelleğe alma eklentisi kurmak, yönlendirmeleri temizlemek ve web sitesinin olabilecek en iyi barındırmasını sağlamak gibi işleri içerir.
Arama motorları ve okuyucular hızlı bir web sitesi ister. Aslında Google, Sayfa Deneyimi algoritmasında web sitesi hızını kritik bir sıralama faktörü haline getirmiştir. Web sitenizin hızını ölçmek için Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Google, web sitenizin hızını puanlar ve site hızını nasıl artıracağınız konusunda size tavsiyelerde bulunur. Hızlı bir web sitesi, optimize edilmiş resimlere, en aza indirilmiş HTTP isteklerine, hızlı bir sunucu yanıt süresine, minimum üçüncü taraf komut dosyalarına ve daha fazlasına sahiptir. Ortalama olarak okuyucunun dikkatini çekmek için 2,5 saniyeniz vardır. Bu yüzden bu zamanı yavaş yüklenen web sitesiyle boşa harcamamanız gerekir. Web sitenizin hızını artırmak için ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:
- Görüntü Optimizasyonu: Dosya boyutları mümkün olduğunca küçük olacak şekilde görüntülerinizi ve videolarınızı sıkıştırın. Bu, büyük dosyaları indirirken web sitenizin yavaşlamamasına yardımcı olur.
- Tek bir CSS stil sayfası kullanın: Tek bir stil sayfasıyla sitenizin yüklenmesi için kod sayfaları arasında çalışması gerekmez.
- Hızlı ve Güvenilir Hosting Kullanın: Hızlı hosting hizmetleri ve hızlı bir DNS sağlayıcısı kullanarak sunucu yanıt sürenizi iyileştirin.
-
Mobil Öncelikli İndeksleme
Google artık dizinine yalnızca masaüstü web sitelerini dahil etmemektedir. Bu, Google tarafından dizine eklenmek için mobil uyumlu bir web sitenizin olması gerektiği anlamına gelir. Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını öğrenmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testini kullanabilirsiniz. Web siteniz mobil uyumlu değilse sitenizi güncellemek ve düzeltmek için Google tarafından sağlanan tavsiyeleri buradan izlemeniz mümkündür. Çünkü mobil uyumlu bir site duyarlıdır, hızlıdır, kullanımı kolay menülere ve düğmelere sahiptir, geçiş reklamları kullanmaz, gezinmesi ve bilgi bulması kolaydır ve basit bir web sitesi tasarımı kullanır.
Bu yaklaşım, masaüstü sitenizi değiştirmek zorunda kalmadan içeriği özellikle mobil cihazlar için optimize etmenize olanak tanır. Özellikle mobil kitlenizi daha etkili bir şekilde hedeflemenize ve özellikle mobil özellikler için optimize etmenize yardımcı olabilir.
Ücretsiz Teknik SEO Araçları Nelerdir?
İster ücretsiz SEO araçları ister daha kapsamlı bir SEO paketi arıyorsanız birçok seçenek mevcuttur. Aşağıda, araştırmanızı kolaylaştırmak için ücretsiz SEO araçlarını farklı bulabilirsiniz. Çünkü teknik SEO araçlarından en iyi anahtar kelime araştırma araçlarına ve daha fazlasına kadar her pazarlamacı için bir şeyler vardır.
Yeni başlayan veya SEO uzmanı olmanızın bir önemi yoktur. Çünkü Google tek başına birkaç yararlı yazılım sağlar ve yazılım paketleri genellikle bazı araçlarının ücretsiz sürümlerini de sağlar. Mevcut en iyi ücretsiz çevrimiçi SEO araçlarından bazıları ise şu şekildedir:
-
Google Search Console
Google Search Console, kullanıcıların site trafiğini ölçmelerini sağlar. Ayrıca anahtar kelime performansını görmelerine ve sorunları düzeltmelerine olanak tanır. Bunun yanı sıra web siteleri hakkında Google’dan mesajlar almalarına yardımcı olur. Bir web sitesinin organik aramada nasıl bir performans gösterdiğini görmenizi sağlamasının yanı sıra ayarlamalar yapmanın yolları hakkında bilgi sağlar. Yine de Google Analytics’in aksine Search Console yalnızca web aramasından gelen trafik hakkında bilgi sağlar. Ancak doğrudan trafik, reklamlardan gelen trafik veya site yönlendirmelerinden gelen trafik gibi diğer segmentler dahil değildir.
SEO için özellikle Search Console iyi bir araçtır. Search Console’dan alabileceğiniz veriler, işletmelerin yeni sıralama fırsatlarını keşfetmelerine, mevcut performansı artırmalarına ve insanların web sitelerine tam olarak nasıl geldiklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Birçok web sitesi için Search Console’daki en değerli kaynaklardan biri performans raporudur. Adından da anlaşılacağı gibi, platformun bu bölümü pazarlamacılara ve işletmelere organik performansları hakkında önemli bilgiler verir ve iş başarısı ve sürekli büyüme için önemli KPI’ları izlemelerine yardımcı olabilir.
Performans raporu, her bir URL’nin yanı sıra bir işletmenin web sitelerine gelen organik trafikle ilgili ölçümleri gösterir. Bu rapor, tıklamalar ve gösterimler ile ilgili bilgi sağlar. Ayrıca tıklama oranı ve ortalama anahtar kelime sıralamaları hakkında ayrıntılar verir.
Search Console’un dijital işletmelerin bilmesi gereken önemli bir başka değerli yanı daha vardır. Search Console, pazarlama stratejilerinizi bilgilendirmeye yardımcı olabilecek istatistiksel verilere ek olarak sitenizin Google’daki varlığının zarar görmemesini ve sıralamanıza zarar verebilecek hataların olmamasını sağlamak için tasarlanmıştır. Burada Google, web sitelerinin Google kurallarını ihlal ettikleri için cezalandırılmadıklarından, hatasız olduklarından, düzgün bir şekilde mobil uyumlu olduklarından, çok yavaş olmadıklarından ve daha fazlasından emin olmalarına yardımcı olabilecek birkaç rapor sunar.
-
Google Mobil Uyumluluk Test Aracı
Google Mobil Uyumluluk Test Aracı, şirketlerin URL’lerini girmelerine ve Google’ın sitelerinin ne kadar mobil uyumlu olduğunu düşünmelerine olanak tanıyan bir araçtır. Kullanıcıların mobil cihazlarda siteye ne kadar kolay erişebildiğini, okuyabildiğini ve gezinebildiğini, geçme-kalma puanı ve iyileştirme önerileriyle ölçer.
Mobil Dostu test aracının kullanımı kolaydır. Bu açıdan test etmek istediğiniz web sayfasının tam URL’sini yazmanız yeterlidir. Sayfa tarafından uygulanan tüm yönlendirmeleri test takip edecektir. Testin çalışması tipik olarak bir dakikadan az sürer.
Test sonuçları, sayfanın bir mobil cihazda Google’da nasıl göründüğünün ekran görüntüsünü ve bulduğu mobil kullanılabilirlik sorunlarının bir listesini içerir. Mobil kullanılabilirlik sorunları, küçük yazı tipi boyutları (küçük bir ekranda okunması zor olan) ve Flash kullanımı (çoğu kişi tarafından desteklenmeyen) dahil, sayfayı mobil bir cihazda ziyaret eden bir kullanıcıyı etkileyebilecek sorunlardır.
Bir web sitesinin mobil uyumlu sayılabilmesi için çok çeşitli cihazlar ve sinyal koşulları arasında hızlı ve eşit bir şekilde yüklenmesi gerekir. Google Mobil Uyumluluk Testi, aşağıdakiler gibi bunu engelleyen sorunları arar:
- Flash: Çoğu mobil tarayıcı Flash’ı desteklemez. Mobil kullanıcılar bu içeriği göremeyecekleri için sitenin tamamına erişemezler.
- Görünüm sorunları: Görüntü alanı, ekran boyutuna göre ayarlanacak şekilde yapılandırılmamışsa veya sabit genişlikteyse, tüm mobil cihazlarda düzgün görüntülenmez.
- Yatay kaydırma: Bu doğal bir hareket değildir. Dikey kaydırma, masaüstünde olduğu kadar mobilde de standart hale gelmiştir.
- İçerik ölçeklenmiyor: Mobil siteler masaüstü ile aynı olmamalı, daha küçük olmalıdır. İçerik, mobil cihazlarda görüntülendiğinde ekran boyutuna göre ayarlanmalıdır.
- Uygun olmayan yazı tipi veya metin: Metin, yakınlaştırma yapılmadan küçük bir ekranda net bir şekilde okunabilmelidir.
- Dokunmatik öğeler çok yakın: Düğmeler ve bağlantılar, yanlışlıkla yanlış bağlantıya çarpma riski olmadan insan parmakları tarafından kolayca kullanılabilecek kadar uzakta olmalıdır.
- Chrome DevTools
Chrome DevTools, Google Chrome tarayıcısında yerleşik olarak bulunur. Bu açıdan, bir dizi web geliştirici aracıdır. Bu araçlar, sayfalarınızın işlenmiş HTML’sini (DOM) ve ağ etkinliğini incelemenizi sağlar. Reklam sunma sorunlarını gidermek için DevTools’u kullanabilirsiniz.
Chrome Geliştirici Araçları olarak da bilinen Google Chrome DevTools, doğrudan tarayıcıda yerleşik olarak bulunan web yazma ve hata ayıklama araçlarıdır. Geliştiricilere web uygulamalarına ve tarayıcılarına daha derin erişim sağlarlar. Görünümü bir mobil cihazda test etmekten anında bir web sitesini düzenlemeye ve hatta tüm bir web sitesinin veya bireysel varlıkların performansını ölçmeye kadar her şeyi yapabilirsiniz. Geliştirici araçlarının en son sürümünü kullanmak için Chrome’un her gece güncellenen deneysel sürümü olan Chrome Canary’yi kullanmak isteyebilirsiniz. Chrome Canary, Chrome ile yan yana çalıştırılabilir, böylece ortaya çıkabilecek sorunları kontrol edebilirsiniz.
-
Ahrefs Toolbar
Ahrefs SEO Araç Çubuğu, rekabet analizi ve bağlantı oluşturma için kullanılan bir tarayıcı uzantısıdır. Bu SEO ve sosyal medya pazarlama aracı, web sitesi sahipleri, pazarlamacılar ve SEO uzmanları için kullanışlıdır. Bu araç çubuğu ile Ahrefs Etki Alanı Derecelendirmesi, Ahrefs URL Derecelendirmesi, Ahrefs Sıralaması, toplam geri bağlantılar, yönlendiren etki alanları, tahmini organik arama trafiği ve sıralama anahtar kelimelerinin sayısı dahil olmak üzere Sayfa ve Etki Alanı metriklerine erişebilirsiniz.
Ahrefs SEO Toolbar, öncelikle web sitesinin taranmasına yardımcı olur ve SERP’deki her URL’nin altında SEO anlık görüntüsü / bilgisi alır. Araç çubuğu görünümü özelleştirilebilir ve ilgili metrikler seçilebilir. Bu seçilen SEO metriklerinden herhangi birine tek bir tıklama, kullanıcıları Site Gezgini veya Anahtar Kelime Gezgini’ndeki ilgili rapora götürür.
Ahrefs’i kullanmak şunları sağlar:
- Organik Arama Metrikleri: Rakiplerinizin sıralama anahtar kelimelerini keşfedebilirsiniz.
- Anahtar Kelime Gezgini: Anahtar kelime verilerini ve önerilerini öğrenebilirsiniz. Buna eğilimler ve zorluklar dahildir.
- Backlinkler: Hem kendi backlinklerinizi nereden aldığınızı hem de rakiplerinizin backlinklerini nereden aldığını görebilirsiniz.
- İçerik Araştırması: Sosyal medyada ve internette hangi içeriğin iyi gittiğini bulabilirsiniz.
- Takip Etme: Bir anahtar kelime girip sitenizin nasıl sıralandığını izleyebilirsiniz.
- İzleme: Anahtar kelimeler, bahsetmeler ve geri bağlantı fırsatları için uyarılar oluşturabilirsiniz.
Aracın bir öğrenme eğrisi olduğuna şüphe yoktur ancak sürekli olarak SEO uzmanlarının tavsiyelerini üstlenir. Ahrefs, mükemmel bir SEMrush alternatifidir. Bu araç çubuğu size başlıklar ve açıklamalardan (hem işlenmiş hem de HTML olarak) standart URL’lere, kelime sayılarına ve sosyal etiketlere kadar her şeyi gösteren bir sayfa SEO raporu sunar.
Ayrıca bozuk bağlantıları belirlemenize ve yönlendirme yollarını kontrol etmenize yardımcı olur. Bu nedenle bağlantı almak istediğiniz bir sitedeki bozuk bağlantıları belirleyebileceğiniz ve sayfanıza bağlantı verilmesini önerebileceğiniz için bağlantı oluşturmak için iyi bir araçtır.
-
Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights, web uygulamanızı yavaşlatan sorunları bulmanıza ve düzeltmenize yardımcı olacak ücretsiz bir araçtır. Lighthouse, Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu veri kümesindeki gerçek dünya verileriyle birleştirilen verileri toplar ve analiz eder. Sonrasında verilen sonuç ise performansı ve önerileri özetleyen bir puandır.
Google PageSpeed puanı, Google ekibi tarafından desteklenen açık kaynaklı bir araç olan Lighthouse tarafından belirlenir. Lighthouse, performans da dahil olmak üzere farklı denetimler yürütür. Performans denetimini çalıştırdıktan ve birkaç ölçümü değerlendirdikten sonra Lighthouse, Performans puanını belirleyecektir. Bu, Google PageSpeed’in sağladığı puanla aynıdır.
Google PageSpeed puanı laboratuvar verilerine dayanmaktadır. Bu, Lighthouse aracılığıyla Google PageSpeed Insights’ın kontrollü bir ortamda performans verilerini topladığı anlamına gelir. Simülasyon, önceden tanımlanmış cihaz ve ağ ayarları ile yapılır.
Sonuç olarak Google PageSpeed Insights, sitenizdeki tam kullanıcı deneyimini ölçerken oldukça güvenilir ve doğrudur. Dahil edilen farklı metrikler sayesinde, kullanıcıların sitenizle nasıl etkileşime girdiğine dair doğru bir genel bakış sunar. Üstelik son değişiklikler sayesinde araç giderek daha güvenilir hale gelmiştir.
Tüm bu araçları en doğru şekilde kullanabilmek ve Teknik SEO’yu tüm detayları ile öğrenme ve uygulama için SEO Eğitimi almayı değerlendirebilirsiniz.