HTTPS nedir? HTTPS, Hypertext Transfer Protocol Secure kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu kısaltmanın Türkçe karşılığı güvenli köprü metni aktarım protokolüdür. HTTP bir web sitesi ile bir web tarayıcısı arasında veri göndermek amacıyla birincil protokol olarak kullanılır. HTTPS ise bu protokolün çok daha güvenli bir versiyonudur. HTTPS, veri aktarımını daha güvenli hale getirmek amacıyla şifrelenir. Bu protokol kullanıcılar için özellikle bir banka hesabı veya e-posta hizmetine giriş yapmak gibi hassas verileri ilettikleri zamanlarda son derece önemlidir.
HTTPS Nedir?
HTTPS nedir? Basitçe tanımlamak gerekirse veri merkezlerinin web sunucularının ve tarayıcıların internet ağı üzerinden veri aktarmak amacıyla kullandığı güvenli bir protokoldür. HTTPS’de güvenlik, SSL ile sağlanır. Bu terim de güvenli yuva katmanı anlamına gelmektedir. Bu web üzerinde taşınması gereken verilerin güvenliğini sağlamaya yönelik kullanılan bir yöntemdir. HTTPS, HTTP isteklerini ve yanıtlarını şifreleyerek güvenliği sağlamak amacıyla SSL veya TLS kullanır. Bu nedenle kötü niyetli bir bilgisayar korsanı, düz metin yerine rastgele bir şekilde oluşturulmuş bir dizi karakter görür.
HTTP ile HTTPS Arasındaki Fark Nedir?
HTTP’yi de bir ağ üzerinden veri aktarımı için kullanılan bir protokol veya bilgi sunmak için önceden belirlenmiş bir sıra ve söz dizimi olarak tanımlayabiliriz. Web sitesi içeriği ve API çağrıları dahil olmak üzere internet üzerinden gönderilen çoğu bilgi HTTP protokolünü kullanır.
İki ana HTTP mesajı türü bulunmaktadır. Bunlar istekler ve yanıtlardır. HTTP istekleri, kullanıcı web özellikleriyle etkileşime girdiğinde kullanıcının tarayıcısı tarafından oluşturulur. Bu HTTP isteklerinin iki farklı varış noktası vardır. Bunlar bir proxy önbelleğe alma sunucusu veya bir kaynak sunucusudur. Bu durumda sunucu bir HTTP yanıtı oluşturur. İşte bunlar da HTTP yanıtlarıdır. HTTP istekleri ve yanıtları web üzerinden düz metin olarak gönderilir. İşte tam da bu noktada güvenlik konusu devreye giriyor. Çünkü bağlantıyı izleyen herkes bu düz metinleri okuyabilir. Bu durum özellikle kullanıcılar bir web sitesi veya bir web uygulaması aracılığıyla hassas veriler gönderdiklerinde önemli bir sorun teşkil eder. Bu bir parola, bir kredi kartı numarası veya bir forma yazılan diğer önemli kişisel veriler olabilir. İşte bu noktada yukarıda sıralamış olduğumuz tüm bu güvenlik sorunlarının çözümü olarak karşımıza HTTPS çıkmaktadır. HTTP ile HTTPS arasındaki temel fark da tam olarak bu noktada belirginlik kazanır. HTTP, güvenli veri aktarımı konusunda sınırlı kalırken HTTPS’de ise söz konusu güvenlik artırılmış bir biçimde işlemektedir.
HTTPS’nin Avantajları Nelerdir?
HTTPS her şeyden önce performans konusunda oldukça avantajlıdır. HTTP/2 performans avantajlarından yararlanmak için tarayıcı desteği nedeniyle HTTPS üzerinden çalışıyor olmanız gerekir. HTTPS’nin bir diğer önemli avantajı da SEO ve sıralamalar konusunda kendisini göstermektedir. 2014 senesinden bu yana Google HTTPS’yi güçlü bir sıralama sinyali olarak değerlendirmeye başlamıştır.
HTTPS daha iyi yönlendirme verileri sağlama konusunda da oldukça başarılı. Bu durumun meydana gelmesine sebep olan önemli bir etken bulunmakta. Bu etken de HTTPS’den HTTP’ye yönlendirme verilerinin Google Analytics tarafından engelleniyor olmasıdır. Yani bu durumda HTTP çalıştıran bir web sitesine gelen HTTPS yönlendirmeleri trafik anlamında bir katkı sağlamayacaktır. HTTPS üzerinden çalışmanın sağladığı bir diğer önemli avantaj da elbette güvenlik konusunda kendisini göstermektedir. E-ticaret siteleri için bir SSL sertifikasına ihtiyaç duyulmasının temel nedeni hassas kredi kartı verilerini işlemeleridir. Bir HTTPS bağlantısı üzerinden çalışmıyorsanız kullanıcı adınız ve şifreniz internet üzerinden düz metin olarak gönderilir.
SSL sertifikasının önemli olmasının bir diğer sebebi de ziyaretçileriniz arasında güven ve güvenilirlik oluşturmasıdır. Birçok araştırmaya göre hemen hemen her web sitesi ziyaretçisi verilerinin çevrimiçi olarak ele geçirilmesinden veya kötüye kullanılmasından endişe duymakta. Bir SSL sertifikası ekleyerek ve yeşil asma kilit ikonunu göstererek bu güvensizlik durumunu anında ortadan kaldırabilirsiniz. Ziyaretçilerinize güvende olduklarını ve bilgilerinin korunacağını bildirmeniz açısından belirleyici olacaktır.
SSL Bir SEO Faktörü müdür?
SSL sertifikalarının SEO’yu etkilediğini 2014’e ait resmi bir Google açıklamasından dolayı biliyoruz. Peki bu durumun sebebi nedir? Aslında pek çok sebep var. Ancak bunlar arasında en önemlisi kesinlikle güvenlik. Google, kullanıcılarına daha iyi güvenlik sağlarsa kullanıcılarını memnun edebilir. Google’ın bu konuyu birçok araştırma ve test ile doğruladığını da biliyoruz. Arama sonuçlarını HTTPS’yi bir sıralama sinyali olarak değerlendirerek birçok defa test etmiş ve bu testler sonucunda da oldukça olumlu geri dönüşler sağlandığını tespit etmişlerdir.
İnternet kullanıcıları SSL sertifikasına sahip olmayan web sitelerine daha az güveniyor. Bunun sonucunda da web sitesini daha çabuk terk ediyorlar. Bu durum da doğal olarak dönüşümlerinizi azaltan bir faktör haline gelmektedir. Bunların hepsi üst üste geldiğinde web sitenizin iyi durumda olmadığına yönelik sıralama sinyallerini Google’a gönderecektir. Bunun neticesinde de Google, bu web sitelerini sıralamalarda daha da aşağılara itecektir.
SEO’ya Faydaları Nedir?
HTTPS, birçok internet kullanıcısının talep ettiği güvenliği sağlıyor. Bu nedenle web sitenizin Google tarafından tercih edilmesini istiyorsanız kesinlikle bir SSL sertifikasına sahip olmalısınız. Bunun dışında bir SSL sertifikasına sahip olmanın SEO konusunda da dikkate değer bazı ek faydaları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi artan sıralamadır. Google bu konuyu bizzat doğrulamıştır. HTTPS’ye geçmenin bu konuda sağlayacağı faydalar zamanla artabilir.
Bir SSL sertifikasına sahip olmanın bir diğer önemli avantajı da trafiğin bir HTTP web sitesine geçtiği durumlarda yönlendirme verilerinin korunmasıdır. HTTPS, bir web sitesine ve SEO hedeflerine gizlilik ve güvenlik katar. Bu durumda bir SSL sertifikası web sitesini ziyaretçiler için daha güvenli hale getirmek ve URL’ler gibi tüm iletişimleri şifrelemek gibi konularda da büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu sayede kredi kartı numaraları, kullanıcı bilgileri ve tarama geçmişi gibi veriler koruma altına alınır.
HTTP’yi HTTPS’ye Değiştirmek SEO’yu Etkiler mi?
Yukarıda sıralamış olduğumuz SEO konusundaki avantajlara bir HTTP çalıştırarak sahip olmanız mümkün değildir. Bu bağlamda web sitelerinin bir SSL sertifikasının SEO’ya sağlayacağı katkılardan faydalanabilmesi amacıyla muhakkak HTTP’den HTTPS’ye geçmeleri gerekmektedir. Bunu gerçekleştirebilmenizin tek yolu da bir SSL sertifikası edindikten sonra gerekli adımları uygulamaktır. Eğer HTTP’den HTTPS’ye geçiş konusunda profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bir SEO Danışmanlığı ile irtibata geçmenizi tavsiye ederiz.
HTTP’den HTTPS’ye Nasıl Geçilir?
- HTTPS protokolünü etkinleştirebilmek için ilk olarak bir SSL sertifikasına ihtiyacınız olacak. Bir SSL sertifikasını satın alma yoluyla edinebilirsiniz.
- Bir SSL sertifikası satın aldıktan sonra da onu yüklemeniz gerekecek. Bu süreç çalıştıracağınız yazılıma göre birtakım farklılıklar gösterebilir.
- SSL sertifikanızı yükledikten sonra da sertifikanızın geçerli olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun için birçok çevrimiçi araçtan faydalanabilirsiniz.
- SSL sertifikanızın geçerliliğini doğruladıktan sonra ise tüm sabit kodlanmış bağlantıları HTTPS’ye güncellemeniz gerekmektedir.
- Ardından da özel JS ve AJAX kitaplıklarını HTTPS’ye güncellemeniz gerekecek.
- Bir sonraki aşamada da güvenli olmayan içerik için web sitenizi taramalısınız.
- Web sitenizi güvenli olmayan içeriklere karşı tarattıysanız yeni HTTPS URL’lerine 301 yönlendirmeleri ekleyin.
- Bir sonraki aşamada ise robot.txt dosyanızı güncellemeniz gerekecek.
- Bu aşamada da SSL sertifikasını CDN’ye yükleyin.
- Ardından da CDN’deki kaynak URL’sini güncelleyin.
- Tüm sabit kodlanmış CDN bağlantılarını da HTTPS’ye güncellemeniz gerek.
- Artık siteniz HTTPS üzerinde çalıştığına göre yeni bir Google Arama Konsolu profili oluşturmanız gerekiyor. Bunun için sadece Google Search Console aracında “Add a Property” (“Mülk Ekle”) seçeneğine tıklayın ve hak talebinde bulunma işlemine devam edin.
- Reddetme dosyanızı da SEO için yeniden gönderin.
- Daha sonra Google Analytics profil URL’nizi güncelleyin.
- Son olarak da HTTP’den HTTPS’ye geçiş yaptıktan sonra gerçekleştirmek isteyebileceğiniz bazı ek güncellemeleri tamamlayarak süreci başarılı bir şekilde sonlandırabilirsiniz.