Google Trends, pazarlamacıların gerçek zamanlı olarak kitlelerin neyle ilgilendiğini ve merak ettiğini daha iyi anlamalarını sağlayan ücretsiz bir veri keşif aracıdır. Birçok pazarlamacı, bu verileri müşteri davranışı hakkında fikir edinmenin bir yolu olarak kullanır. Bu, bir konuya olan ilginin nasıl değiştiğini, konuyla ilgili hangi terimlerin olduğunu ve hatta bir konuya olan ilginin her yıl ne zaman zirveye ulaştığını veya azaldığını görmenizi sağlar. Ancak aracı etkili bir şekilde kullanmak, aracın Google’ın arama motorundan verileri nasıl topladığını ve çevirdiğini de anlamayı gerektirir.
Google Trends ile alakalı arama terimlerine olan ilgi analiz edilebilir. Bu, arama sorgularının değerlendirilmesine ve zaman içinde (örneğin; arama terimlerinin mevsimselliği gibi…) sınıflandırılmasına olanak tanır. Google Trendler ayrıca en yaygın arama sorgularını da gösterir. Bu girişte, en önemli işlevlere genel bakışın yanı sıra Google Trends’in olası en iyi kullanımına ilişkin bir eğitim de mevcuttur.
Google Trends, pazarlamacıların çeşitli sektörlerde trend olan konuları belirlemelerine yardımcı olan inanılmaz bir araçtır. Başlangıçta gazeteciler için yaratılmış olsa da gazetecilik ve pazarlama dünyasının pek çok ortak noktası vardır. Hem gazeteci hem de pazarlamacı dikkat çekmek için yarışır. Her ne yapmaya çalışıyorlarsa izleyiciler için alakalı ve ilgi çekici bilgileri kullanarak mümkün olduğunca çok sayıda insanın dikkatini çekmek isterler. Bu kaynak size şu anda hangi konuların trend olduğunu ve bu bilgileri seçtiğiniz hedef kitlenin dikkatini çekmek için nasıl kullanabileceğinizi gösterir.
Google Trends Nedir?
Google Trends ilk olarak 2006’da piyasaya sürülen ücretsiz bir web sitesidir. 2008’de Google, başka bir SEO aracı olan Google Insights’ı piyasaya sürmüştür. O zamandan beri Google, bugün kullanılan Google Trends platformunu oluşturmak için bu iki alanı birleştirmiştir. İşletme sahiplerine ve içerik oluşturuculara trend olan konular, anahtar kelimeler, endüstriler ve belirli konuların en çok arandığı coğrafi alan hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlamak için gelişmiştir. Google Trends, belirli bir zamanda Google aramalarından veri çekerek bu bilgileri alır. Bir arama terimi girdikten sonra kullanabileceğiniz Google Trendler’in temel özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Zaman içinde ilgi: Zaman içinde ilgi bölümü, grafik aracılığıyla arama terimlerinizin popülerliğinin görsel bir sunumunu sağlar. Son 24 saate veya önceki yıla ait arama verilerini bulmak için zaman çerçevesini değiştirebilirsiniz.
- Alt bölgeye göre ilgi: Alt bölgeye göre ilgi bölümü, insanların teriminizi en çok aradığı coğrafi alanları gösterir. En üstteki aşağı çubuğa tıklayarak alt bölgeyi değiştirebilir ve dünya çapında bir arama yapabilir veya belirli bir ülke seçebilirsiniz.
- İlgili konular: İlgili konularda, o zaman da popüler olan en alakalı beş arama konusunu görüntüleyebilirsiniz.
- İlgili sorgular: İlgili sorgular bölümü, şu anda arama teriminizle ilgili en alakalı beş soruyu ve konuyu sağlar.
İşletmeniz için Google Trendler’i kullanmanın çeşitli avantajları vardır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:
- En iyi anahtar kelimeleri bulmanızı sağlar: Google Trendler’de anahtar kelime terimleri aradığınızda, karşılaştırma yapma veya daha fazla terim ve kelime öbeği ekleme seçeneği sunar. Bu, görsel bir grafikle birlikte, aynı konuyla ilgili hangi anahtar kelimelerin işletmeniz için daha iyi SEO sonuçları sunduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
- Sektör trendleri hakkında sizi güncel tutar: Arama çubuğuna sektörünüzün adını girerseniz, sektörünüzdeki trend konuları vurgulayan gerçek zamanlı arama sonuçları alabilirsiniz. Bu, web içeriği oluşturmanıza ve hatta sektör değişikliklerine hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
- Web sitesi trafiğini artırma potansiyeli sağlar: En çok aranan konular ve sorgular hakkında bilgi alarak, bu trend konuları içeren içerikler veya sezonluk kampanyalar oluşturabilirsiniz. Bu, trend olan anahtar kelimeleri kullanmanız nedeniyle potansiyel olarak web trafiğinizi artırmanıza yardımcı olabilir.
Google Trends, aynı anda Google’da yapılan toplam arama sayısına göre girilen terimler için kaç arama yapıldığını hesaplamak için Google aramalarının bir bölümünü analiz ederek çalışır. Google Trends tarafından sağlanan veriler günlük olarak güncellense de Google, Trends’in ürettiği verilerin ‘veri örnekleme sorunları ve sonuçları hesaplamak için kullanılan çeşitli yaklaşımlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle yanlışlıklar içerebileceğine’ dair bir sorumluluk reddi beyanı içerir.
Google Trendler’de aynı anda en fazla beş kelime veya konuyu sorgulamak mümkündür. Sonuçlar, Google’ın ‘Arama Hacmi Dizini’ grafiği dediği bir grafikte görüntülenir. Grafikteki veriler, Excel’de ve diğer elektronik tablo uygulamalarında açılabilen bir .csv dosyasına aktarılabilir.
Google Trends Nasıl Kullanılır?
Google Trends’i kullanabilmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:
- Google Trends’e gidin.
- Sağ üst köşede bulunan ‘Oturum Aç’ seçeneğine tıklayın.
- Ardından, bir hesap için kaydolun. Bunun için ‘Bir hesap oluştur’ seçeneğine tıklayın.
- Google Trends’e dönün ve oturum açın.
- Profil sayfanızı kurun.
- Sağ üst köşedeki insan silueti simgesine tıklayın.
- ‘Hesabım’ seçeneğine tıklayın.
- Bir fotoğraf ekleyin ve istediğiniz ayarları değiştirin.
- İnsanların son zamanlarda ne aradığını bulmak için ‘Konuları Keşfet’ seçeneğine tıklayın.
- Google Trends tarafından verilen bir örnek kullanın.
- Hikaye konularından birine tıklayın ve görsel ve yazılı verileri görün.
- Fareyi grafiğin etrafında hareket ettirin ve belirli zamanlarda trendlerin neler olduğunu keşfedin.
- Alt bölgenin ilgisini keşfetmek için sayfanın altındaki haritaya tıklayın.
- Yukarıdaki maddenin yanı sıra haritanın sağ üst köşesindeki ‘Trend Sorguları’ seçeneklerinden birine de tıklayabilirsiniz.
- Şartları karşılaştırın.
- ‘Facebook’ gibi bir terim arayın.
- Ardından konu kutusunun içindeki ‘+karşılaştır’ seçeneğine tıklayın.
- Karşılaştırmak istediğiniz ‘Twitter’ gibi başka bir terim ekleyin ve sonuçları görün.
- Karşılaştırma listelerinden bir terimi kaldırın, terimler kutusuna gidin ve ardından ‘X’ seçeneğine tıklayın.
Google Trendler’i etkili bir şekilde kullanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Google Trends ana sayfasında trend olan konuları inceleyin: Google Trends’i etkili bir şekilde kullanmanın ilk yolu, web sitesinin ana sayfasını kullanmaktır. En son haberler ve bilgiler bölümünün altında Google Trends, dünya çapındaki güncel olaylar ve trendler hakkında bilgi içerir. Ayrıca önceki yıllardaki en iyi trendleri incelemek için aramadaki yılı inceleyebilirsiniz.
- Sektör adınızı anahtar kelime olarak kullanarak arama yapın: Google Trendler’i kullanmanın bir başka etkili yolu da şu anda en çok trend olan konuları belirlemek için sektör adınızı aramaktır. Örneğin; yerel bir bankanız varsa, ‘finans sektörü’ araması yapın. Net gelir, finansal planlama veya yatırımcı ilişkileri gibi ilgili konuları bulabilirsiniz. Bu üç anahtar kelimeden sitenize trafik çekmek için blog gönderileri, bilgi grafikleri, nasıl yapılır videoları ve diğer içerik biçimlerini oluşturabilirsiniz.
- Bölgenizdeki trend olan konulara odaklanmak için alt bölge verilerini kullanın: Müşterilerinin çoğu bir ilde, ilçede ya da kasabada ikamet eden küçük işletmeler için Google Trends alt bölge verileri son derece yardımcı olabilir. Sayfanın üst kısmındaki konum sekmesine belirli konumlar ekleyerek aramanızı ayarlayabilirsiniz. Ardından, insanların bölgenizdeki alakalı konuları arayıp aramadığını anlayabilirsiniz. Örneğin; İstanbul’da bir kahve dükkanınız var ve en çok aranan konuların İstanbul’daki en iyi kahve dükkanlarını ve evde latte yapımı içerdiğini fark ettiniz. Bu verilerden, kahve dükkanınızı en çok aranan terimlerle ilişkilendiren içerikler oluşturabilirsiniz.
- İşletmeniz için yeni niş alanlar bulmak için ilgili konuları kullanın: Potansiyel olarak niş pazarlara açılmak için Google Trendler’i de kullanabilirsiniz. Örneğin; bir personel bulma firması Google Trendler’de ‘İşe Alım Sektörü’nü arar. En çok aranan terimler arasında bordro yönetimi ve bağımsız çalışanlara sağlanan fayda programları yer alır. Bu sonuçlardan yola çıkarak, personel bulma firması hizmetlerini bordro yönetimini içerecek şekilde genişletmeye karar verir. Bu, ek bir hizmet sundukları için işlerini işverenler için daha çekici hale getirebilir.
Sonuç olarak Google Trends gibi SEO araçlarından ve SEO danışmanlığı hizmetinden yararlanarak, işletmenizin günümüz trendlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gelişmesine ve işletmenizin yeni pazarlara açılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Dijital Pazarlamada Google Trends Verilerinden Nasıl Yararlanılır?
Google Trends, Google’a yapılan arama isteklerinin gerçek zamanlı ve gerçek zamanlı olmayan anonimleştirilmiş örneklerini içerir ve bunlar daha sonra konulara göre sınıflandırılır. Trendleri konuma göre görebildiğimiz için, en fazla arama hacmine sahip bölgelerin tutarlı bir şekilde en üst sıralarda yer almamasını sağlamak için veriler normalleştirilir. Google, verileri normalleştirmek ister. Bu yüzden, göreceli popülerliği karşılaştırmak adına her bir veri noktasını, temsil ettiği coğrafya ve zaman aralığının toplam aramalarına böler. Bu sayılar daha sonra, bir konunun tüm konulardaki tüm aramalara oranına dayalı olarak 0 ila 100 aralığında ölçeklenir. Google, bunun diğer Google araçlarından sağlanan arama verilerinin kalitesini korumak için yapıldığını belirtir.
Basitçe söylemek gerekirse; Google, Trendler’deki spam içerikli etkinliği filtrelerse spam gönderenler, hangi kelimelerin spam olarak tanımlandığını anlamak ve buna göre ayarlama yapmak için aracı kullanabilir. Gerçek Zamanlı Arama Trendleri raporu, arama sorgusu verilerine ek olarak bir saatte yazılan Google Haberler makalelerinin sayısını da içerir.
Google Trends Keşfetme, mevsimselliğin ve konumun ürün veya hizmetinizi nasıl etkileyebileceğini anlamanıza yardımcı olabilir.
Sorgunuzu yazarken, otomatik olarak doldurulan seçeneklere dikkat etmeniz de gerekir. Altında ‘arama terimi’ olmayan her şey ‘Konu’dur. Konular toplu kategorilerdir, arama terimleri ise anahtar kelimelere odaklanır. Aynısı ‘İlgili konular’ ve ‘İlgili sorgular’ tabloları için de geçerlidir. Bir konuyla daha geniş başlamalısınız. Ardından sonuçları analiz ederken belirli arama terimlerini daraltmalısınız.
SEO Çalışmalarında Google Trends Nasıl Kullanılır?
Çevrimiçi içerik birçok insan için birincil bilgi kaynağı olarak gelişmeye devam ettikçe, neyin dahil edileceğini ve anahtar kelimelerin nasıl yerleştirileceğini bilmek her zamankinden daha alakalı hale gelir. Resmi bir iş web sayfası veya bir sosyal medya platformu olsun her site, en üst düzeyde ve rekabetçi bir şekilde performans göstermeyi umuyorsa içerik yayınlamadan önce anahtar kelime araştırmasını dahil etmelidir.
Anahtar kelime araştırması, sitenizin sıralamasını iyileştirmek için en fazla izleyici ilgisini, dahili tıklamaları ve oyalanma süresini hangi tür kelime ve ifadelerin oluşturduğunu öğrenmektir. Peki, anahtar kelime araştırması söz konusu olduğunda en iyi uygulamalar nelerdir?
Arama motoru performansınızı optimize etmek için en iyi yol Google Trends’i kullanmaktır. Google Trends, kullanıcıların belirli bir süre boyunca alakalı terimler ve ifadeler için aramaları özelleştirmesine ve SEO trendlerini izlemesine olanak tanıyan bir analitik ölçüm aracıdır. SEO çalışmalarında Google Trends aşağıdaki şekilde kullanılabilir:
- Nişinizi bulun: Başlamak için, hedeflediğiniz bir dizi konuyu özetlemeniz gerekir. Kişisel satış deneyiminizi kullanabilir veya fazla stokta olduğunuz ürünleri listeleyerek bir önseziye gidebilirsiniz. Ardından bazı manuel işler var; Bir arama terimi yazmalı, nasıl performans gösterdiğini görmeli, ardından diğer anahtar kelimeler için aynı işlemi tekrarlamalısınız. Yavaş yavaş, anahtar kelime listenizi istikrarlı ve önemli arama hacmine sahip olanlara daraltmanız gerekir. Şimdi, yavaş ve istikrarlı büyüme gösteren grafiklere dikkat etmelisiniz. Bunlar karlı nişlerdir. Bu noktada dezavantaj ise rekabetin aynı oranda büyümesidir. Diğer bir seçenek ise, dik ve aniden büyüyen konulardır. Hızlı hareket ederseniz, herhangi bir rekabet olmadan önce para kazanabilirsiniz.
- Alakalı anahtar kelimeleri belirleyin: Google Trends’in bir diğer değerli özelliği de şu anda trend olan alakalı anahtar kelimelerdir. Bunu kullanarak arama teriminize göre daha alakalı anahtar kelimeler bulabilirsiniz. Bu ilgili anahtar kelimeler, arama hacmi artış yüzdeleriyle birlikte popülerlik sırasına göre listelenir. Yine de bazen Google Trends, %’yi ‘Çıkış’ kelimesiyle değiştirir. Bu, anahtar kelimenin arama hacmi artışının %5.000’i aştığı anlamına gelir. Pek çok SEO uzmanı, henüz rekabetçi hale gelmedikleri için ara sözcükleri çok önemli bulur. Yani hızlıysanız, bu anahtar kelimelerle Google’ın ilk sayfasına ulaşırsınız. Dezavantajı, aynı zamanda modaya dönüşebilir veya yakında ortadan kalkabilir.
- Ürün kategorileri için fikir alın: Kahve makinesi konusunda uzmanlaşmış bir mağazanız olduğunu ve diğer nişlere açılmaya hazır olduğunuzu varsayalım. Yeni ürün kategorisinde ilk pazarlama kampanyanızı başlatırken, olası satış yaratma çabanızın etkisini ölçecek araçlara sahip olduğunuzdan emin olun. Böylece bulut telefon sistemleri, dönüşüm oranını kaydetmenize, arama sayısını izlemenize ve hatta yatırım getirisini hesaplamanıza yardımcı olacaktır.
- Etkisini kaybeden anahtar kelimelerden kaçının: Google Trendler, popülerliğini kaybeden anahtar kelimelerden kaçınmanıza olanak tanır. Bir konuyu keşfetmek istediğiniz özel bir dönem belirleyebilirsiniz. Bir terimin daha az arama almaya başladığını görürseniz web sitenize çok fazla ziyaretçi getirmeyeceğinden, onu kullanmaktan kaçınmanız iyi bir fikir olabilir. Soluk bir trendin güzel bir örneği, stres çarkıdır. 2017’den önce sıfır arama yapılmış ve ardından birkaç ay içinde yükselip yeniden gözden düşmüştür. Bu da artık en iyi iş fikri olmadığı anlamına gelir.
Google Trends ile Tıklama Başına Ödeme Reklamlarını İyileştirin
Bir PPC bütçesi planlamak ve belirli Google Reklam kampanyalarının ne zaman yayınlanacağını bilmek zor bir iş olabilir. Bu açıdan dikkate alınması gereken çok fazla unsur vardır. Tatiller, hava durumu, özel etkinlikler, pazarlama faaliyetini etkileyen birkaç faktörden sadece birkaçıdır. Müşteriler için PPC kampanyaları yürütüyorsanız mevsimsel olarak planlama yapmak çok önemlidir. Müşterilerinizin sevmediği bir şey bütçeyi boşa harcamaktır.
Bu nedenle müşterinizin bütçesi söz konusu olduğunda önceden plan yapmak her zaman en iyisidir. PPC planlaması söz konusu olduğunda kullanmaktan keyif aldığımız araçlardan biri de Google Trends’tir. Bu araç, pazarlamacıların PPC kampanyalarını planlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olacak çok sayıda veriye sahiptir.
PPC kampanyaları planlarken mevsimsellik çok büyük bir faktördür. Yılın 360 günü çalışan kampanyalarınız varsa bütçenizi boşa harcarsınız. Google Trends size belirli bir anahtar kelime için arama hacmini göstermese de zaman içinde belirli bir anahtar kelimenin kullanıcı ilgisini görmenizi sağlayarak PPC kampanyalarınızı daha etkili bir şekilde planlamanıza olanak tanır.
Giderek daha fazla işletmenin çevrimiçi reklam vermesi ve trendlerin sürekli değişmesiyle birlikte eğrinin üzerinde kalmak önemlidir. Doğru planlandığında mevsimsellik, işletmelerin rekabette öne geçmeleri ve başarılı olmaları için mükemmel bir fırsat sunabilir.
PPC reklamcılığına katılırsanız ücretli pazarlama faaliyetleriniz için Google Trendler’den de yararlanabilirsiniz. Yine farklılıkları kontrol etmek için farklı bölgeler, platformlar ve zaman dilimleri için filtrelerle oynamak isteyebilirsiniz.
Örneğin; Türkiye’deki eğilimlerin İngiltere’den farklı olduğunu veya internetteki (masaüstü, mobil vb.) arama davranışında YouTube’dakinden farklılıklar olduğunu görebilirsiniz. Kampanyalarınızın etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için bu verileri reklam stratejilerinize uygulayabilirsiniz.
SEO ve PPC çabalarınızı bile birleştirebilirsiniz. Trendler etrafında içerik oluşturarak ürün veya hizmetlerinizle ilgilenebilecek kişilere ulaşabilirsiniz. Ardından bunları web sitenize getirebilirsiniz. Bu da yeniden pazarlama reklamlarınızın etkinliğini artırmanıza yardımcı olur.
Rakip Analizinde Google Trends Nasıl Kullanılır?
Çoğu pazarlamacı, anahtar kelime araştırmalarını geleneksel araçlarla başlatır ve bitirir. Ancak Google Trends, anahtar kelime popülerliğini zaman içinde anlamak, alakalı içerik oluşturmak ve bunları doğru zamanda yayınlamak için güçlü bir araçtır.
Nereden başlayacağından emin olmayan yeni markalar için Google Trends size şu konularda yardımcı olur:
- Nişinizin uygun olup olmadığını belirleyebilirsiniz.
- Hedeflenecek yerleri belirleyebilirsiniz.
- Birincil anahtar kelimeleri seçebilirsiniz.
- Yayınlanacak içeriğin türünü anlayabilirsiniz.
Tercih ettiğiniz konuların ve anahtar kelimelerin arama motorlarında popüler olup olmadığından emin değilseniz araştırmanıza başlamak için harika bir yerdir. Google Trendler, yerleşik markalar için şunları yapmanızı sağlar:
- Rakiplerinizin üstünde kalabilirsiniz.
- Hedeflenecek alakalı terimleri bulabilirsiniz.
- Reklam kampanyalarınızı optimize edebilirsiniz.
- Gerçek zamanlı verilere dayalı içerik oluşturabilirsiniz.
- Ek olarak pazarlama ekipleri tarafından genellikle yeterince kullanılmayan çok sayıda bilgi sunar.
Google Trends’in sağladığı özgürlük hem kendi markalarınızı hem de rakiplerinizi izlemenize olanak tanır. Hatta birden fazla siteyi sizinkiyle karşılaştırabilir ve rakibinizin grafiğinden çok şey öğrenebilirsiniz. Gerçekten iyi gidiyorlarsa, söz konusu başarıya nasıl ulaşıldığını da araştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra rakiplerinizin hatalarını da gözlemleyebilir ve bu hatalara istinaden oluşturdukları stratejilerden kaçınabilirsiniz. Bu sayede kendi başarılı stratejinizi oluşturmak için kullanabileceğiniz doğru verilerle çalışmanızı kurgulamış olursunuz. Google Trends ile birden fazla siteyi de kendi içlerinde karşılaştırabilirsiniz. site1.com, site2.com, site3.com’a bakabilir ve tüm 3 sitedeki trendi görebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Ancak birden çok siteyi karşılaştırırken, karşılaştırma için eşleşen trafiği seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Aksi takdirde ölçek farklı olacak ve küçük detaylar görünmeyecektir.
Sonuçlar bazen gerçekten şaşırtıcı olabilir, bu nedenle Google Trends ile rekabet araştırması yapmak pazarlama amaçları için yardımcı olabilir. Boşlukların nerede olduğunu gösterebilir ve hatta varsayımlara meydan okuyabilir. Pazarlama ekipleri, bu verileri iyileştirme için bir sıçrama tahtası olarak kullanabilir. Bu, rakiplerin pazarlama kanallarını nasıl iyileştireceklerini görmek için analiz etmelerini veya pazarlama harcamalarını başka alanlara yeniden tahsis etmelerini sağlar.
İçerik Oluştururken Google Trends Nasıl Kullanılır?
İçerik pazarlaması, her şekil ve büyüklükteki işletme için en etkili ve en yaygın olarak kullanılan pazarlama yöntemlerinden biridir. Yine de yeterli sonuçların alınabilmesi için düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor ve bu elde edilmesi kolay bir şey değildir. Bu nedenle en deneyimli pazarlamacılar, kaliteli içerik bulmak için birçok sır ve teknik bilir.
Tüm bilgilere sahip olunamadığı gerçeği göz önüne alındığında, ilgi çekici içerik oluşturmanın alternatif yollarını bulmanız gerekir. En iyi yollardan biri, herhangi bir zamanda trend olan konuları keşfetmenizi sağlayan Google Trends’i kullanmaktır. Bunu, belirli bir konuda kaç tane arama olduğunu izleyerek yaparsınız. Ancak bu sadece başlangıçtır ve daha iyi içerik oluşturmak için Google Trendler’i kullanmanın başka birçok yolu vardır.
En büyük zorluklardan biri, içeriğiniz için hedef kitlenizin ilgisini çekecek yeni konular bulmaktır. Google Trends ile bunları sunmak ve benzer terimleri karşılaştırmak için görsel grafikler kullanarak veri bağlamını ve anlamını verebilir, bir bölgeye ilgi alanlarına göre bilgileri görebilir veya ilgili sorguları vurgulayabilirsiniz.
Ayrıca hakkında yazacak alakalı konular bulmak, içeriğiniz üzerinden daha fazla trafik elde etmenize yardımcı olabilir. Kontrol paneline gidin ve şu anda trend olan mağazaları bulun. İlgi çekici ve hedef kitlenizle alakalı doğru kategoriyi bulmak için filtreleri kullanabilirsiniz.
İçeriğinizin yaratıcı olması ve okuyuculara harika bir deneyim sağlamasının yanı sıra, web sitenizin optimizasyonunu iyileştirmek için iyi bir teknik SEO optimizasyonuna sahip olması gerekir. Google Trendler’de kontrol panelinin üst kısmına baktığınızda Keşfet düğmesini göreceksiniz.
Hangilerinin daha çok arandığını öğrenmek için buraya farklı arama terimleri yazabilirsiniz. İlgilendiğiniz terimleri bulduğunuzda bunları karşılaştırıp en çok neyin arandığını görebilirsiniz. Bunları kullanmanız için nedenler ise aşağıdaki gibidir:
- Daha sık aranan anahtar kelimeleri kullanırsanız, içeriğinizin keşfedilme şansını artırırsınız. İçeriğinizi en çok aranan anahtar kelimeler için optimize etmeniz ve bunların o içerik parçasıyla alakalı olduklarından emin olmanız gerekir.
- İnsanlar ortak dilde kullandıkları terimleri aramaktan ve anahtar kelime aramaktan hoşlanırlar. Bu nedenle içeriğiniz okuyucularla aynı dili konuşuyorsa daha büyük bir etki yaratabilirsiniz.
Sıkça aranan bu yaygın anahtar kelimeleri kullanmayı denerseniz de SEO’nuzu geliştirebileceksiniz. Bununla birlikte, daha fazla aranan anahtar kelimelerin muhtemelen diğer işletmeler tarafından da kullanıldığını ve onlarla rekabet etmeniz gerektiğini anlamak yine de önemlidir.
İçerik pazarlamasında yayınlamak için takvim oluşturmak çok önemlidir. Maksimum etkiyi elde etmek için gönderilerinizi planlamanız ve doğru içeriği doğru zamanda yayınlamanız gerekir. Google Trends ile ilgili şaşırtıcı olan şey, hangi tür gönderilerin etraflarında en çok ilgi gördüğünü size söyleyebilecek verilere sahip olmasıdır. Örneğin, fitness hakkında yazıyorsanız, bu tür içerikleri yayınlamanın en iyi ne zaman olduğunu öğrenebilirsiniz.
Her şeyden önce, Google Trendler, markaların rakiplerine kıyasla nasıl algılandıklarını anlamalarına olanak tanır. Bu bilgilerle, markanızın etkisini artırmak için hangi alanlarda daha çok çalışmanız gerektiği konusunda daha iyi kararlar verebileceksiniz. Bu sektörde en çok hangi markaların arandığını öğrenmek için sadece ülkeyi, arama periyodunu, sektör türünü girmeniz ve web aramalarını seçmeniz yeterlidir. Google Trendler, birçok aramanın gerçek zamanlı verilerine erişmenize izin verdiği için, işletmenizle ilgili büyük etkinliklerden bir şekilde yararlanabilirsiniz. Büyük etkinlikler sırasında o etkinlikle ilgili aramalar patlar ve içeriğinizle ilgili anahtar kelimeleri bulabilir ve onlar için içerik oluşturmaya ve içeriğinizi anında artırmaya bakabilirsiniz.
Google Trends’in sunduğu çok faydalı bir diğer özellik ise, izole alışveriş trendlerini arama gücüdür. Bu aramalar sayesinde, ürünlerle ilgili her türlü farklı arama için kullanıcıların satın alma niyetleriyle ilgili verileri görebileceksiniz. Örneğin, belirli bir niş içindeki insanların en çok hangi ürünlerle ilgilendiğini keşfetmeyi amaçladığınız bir arama oluşturabilirsiniz.
Google Trends Hangi Verilerden Yararlanıyor?
Google Trends verileri, Google Trend aramalar tarafından oluşturan verilerin tarafsız bir örneğidir. Anonimleştirilir (kimsenin kimliği yer almaz), kategorilere ayrılır (bir arama sorgusu için konu belirlenir) ve toplanır (birlikte gruplandırılır). Bu, dünyanın dört bir yanından şehir düzeyindeki coğrafyaya kadar tüm aramalarda belirli bir konuya olan ilgiyi ölçmemize olanak tanır.
Google Trendler’deki ücretsiz veri gezgini, Google’da belirli bir konuyu veya belirli bir arama terimi grubunu aramanıza olanak tanır. Aracı kullanın ve zaman içinde bir konuya veya arama terimine yönelik arama ilgisini, en çok nerede arandığını veya insanların bununla bağlantılı olarak başka ne aradığını da görebilirsiniz.
Google Trends verilerini filtrelemenin iki yolu vardır. Bunlar gerçek zamanlı ve gerçek zamanlı olmayan şeklindedir. Gerçek zamanlı, son yedi güne ait rastgele bir arama örneğiyken gerçek zamanlı olmayan kısım ise 2004’ten 36 saat öncesine kadar herhangi bir yere gidebilen tam Google veri kümesinin başka bir rastgele örneğidir. Çizelgeler size yalnızca birini gösterir ancak ikisini birlikte göstermez çünkü bunlar iki ayrı rastgele örnektir.
Google Trends verileri ise beş farklı Google kaynağından gelir:
- İnternette arama
- Görsel arama
- Haber arama
- Google alışveriş
- YouTube arama
Google Trends verileri doğrudur ancak Google’ın veri kaynaklarını kullandığı için bunu anlamanız gerekir. Kullanım durumunuzda Google’ın doğruluğunun yeterli olup olmadığına karar vermeniz önemlidir. Örneğin; SEO için anahtar kelime araştırması yapıyorsanız, gelecekteki hevesleri tahmin etmek için kullanmaktan daha doğru olacaktır. Google Trends’in doğruluğunu anlamanın kilit noktası, sorgularınıza en doğru cevapları bulmak için onu doğru kullanmanız gerektiğidir. Yanlış kullanım, veri doğruluğu konusunda beklentinizi karşılayamayacak olumsuz sonuçlara sebep olacaktır. Dolayısıyla, Google Trends’i her kullandığınızda bu konuyu hatırlamalısınız.