Core Web Vitals Nedir? LCP Nedir?
Mayıs 2020’de Google, Core Web Vitals adlı yeni bir ölçüm seti duyurmuştur. Bu ölçümler, web uzmanlarına ve site sahiplerine, yüksek kaliteli gerçek dünya kullanıcı deneyimleri için web sitelerini optimize etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. İster bir site portföyü ya da tek bir işletme web sitesi sahibi olun isterseniz de kişisel blog, e-Ticaret sitesi veya bir bilgi portalı yönetiyor olun, bu yeni girişimi anlamak, sitenizi iyileştirme fırsatlarını bulmanıza ve SEO çabalarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Ayrıca Google, Mayıs 2021’de bir sıralama faktörü olarak ‘sayfa deneyimini’ içereceğini duyurmuştur. Sayfa deneyimi, Core Web Vitals’ı mobil uyumluluk, güvenli gezinme, HTTPS güvenliği ve müdahaleci geçiş reklamı yönergeleri dahil olmak üzere mevcut arama sinyalleriyle birleştirir.
Core Web Vitals, Google’ın web sayfanızın genel kullanıcı deneyiminde önemli olarak belirlediği üç ana metrikten oluşan bir kümedir. Bu Core Web Vitals, sayfa hızı ve kullanıcı etkileşimleri için ölçümleri nicelleştirir. Basitçe söylemek gerekirse; Core Web Vitals, Google’ın sayfa deneyimi puanının, diğer bir deyişle Google’ın sayfanızın genel kullanıcı deneyimini (UX) değerlendirme yönteminin bir parçası olan faktörlerin bir alt kümesidir. Google, harika bir sayfa deneyimi puanının sizi Google arama sonuçlarında sihirli bir şekilde 1 numaraya itmeyeceğini açıkça belirtir. Ancak sayfa deneyiminin bu günlerde siteleri arama sonuçlarında sıralamak için kullandıkları 200’den fazla faktörden biri olduğunu belirtmişlerdir. Web sitenizin hem mobil hem de masaüstü deneyimi için Core Web Vitals verilerini Google Arama Konsolu hesabınızın geliştirmeler bölümünde bulabilirsiniz. Ancak bundan önce Core Web Vitals ve LCP nedir sorularının cevaplarını öğrenmeniz gerekir. Bu cevapları öğrendikten sonra profesyonel bir ekiple ilerlemeyi değerlendirecek olursanız SEO Danışmanlığı almanız son derece faydalı olacaktır.
Core Web Vitals, geliştiricilerin kullanıcıların bir web sayfasını nasıl deneyimlediğini anlamalarına yardımcı olan, Google’ın sunduğu bir dizi standartlaştırılmış metriktir. Core Web Vitals geliştiriciler için oluşturulmuş olsa da bu araçlar kullanıcının gerçek dünya deneyimini bir sayfada parçaladıkları için tüm site sahipleri tarafından kullanılabilir.
Core Web Vitals, aşağıdakiler dahil olmak üzere üç ana kullanıcı deneyimi alanı için bir ölçüm oluşturarak kullanıcı deneyimi sorunlarını tanımlar:
Bu metriklerin her biri, kullanıcıların bir web sitesiyle nasıl etkileşime girdiğini etkileyen farklı unsurlara ilişkin kendi bakış açılarını sağlar. Geliştiricilerin kullanıcı deneyimi hakkında bütünsel bir bakış açısıyla düşünmesi gerekirken bu bağımsız ölçümler farklı değişkenleri daha küçük parçalara ayırmaya yardımcı olur. Böylece site sahipleri web sitelerindeki teknik sorunları belirleyip düzeltebilir. Bu metriklerin bir web sitesindeki kullanıcı deneyimi hakkındaki tüm hikayeyi anlatmadığını hatırlamak önemlidir. Ancak geliştiricilerin verimli ve metodik bir şekilde sorun gidermelerine yardımcı olmak için her metrik bir araya getirilebilir.
Sadece beklentileri belirlemek için 200’den fazla sıralama faktörü olduğunu unutmamalısınız. Core Web Vitals’ın sıralamaları ne kadar etkileyeceği bilinmiyor ancak özellikle sayfa deneyimi bileşenlerinin birçoğunun sıralamaları belirlemek için Google tarafından zaten kullanıldığı göz önüne alındığında güçlü bir sinyal olması muhtemeldir.
Google’ın amacı, dizinlerinde yer alan tüm web sitelerinin arama yapanlar için en iyi deneyimi sunduğundan emin olmaktır. Core Web Vitals’ı bir sıralama faktörü haline getiren Google, web sitesi sahiplerini ve geliştiricileri UX’e odaklanmaya teşvik etmek için arama görünürlüğünden yararlanır. Bir site ve rakibi, önemli bir anahtar kelime için sıralanırsa ve biri diğerinden daha iyi UX’e sahipse Google, o siteyi o anahtar kelime için arama sonuçları sayfasında daha iyi bir konumla ödüllendirir.
Google, bir süredir UX’in önemli olduğunu da belirtmektedir. Google, aşağıdaki sayfa deneyimi metriklerini sıralama sinyalleri olarak zaten kullanmaktadır:
Core Web Vitals’ın SEO’ya etkisi, kötü sayfa deneyimine sahip bazı web siteleri için ciddi olacaktır. Bunun nedeni, Google’ın bir sayfadaki içeriğin kalitesi gibi daha önemli olan diğer arama sıralama sinyallerine hâlâ öncelik vermesidir.
Bu nedenle, arama motoru optimizasyonu (SEO) öncelikleri açısından her şeyden önce arama amacına uygun ve konuyu kapsamlı bir şekilde kapsayan yüksek kaliteli içerik oluşturmaya odaklanmalısınız. Bunu yaptıktan sonra, daha da büyük bir organik artış için Core Web Vitals metrikleri için sayfaları optimize etmeye odaklanabilirsiniz.
LCP, site sahiplerinin kullanıcı deneyimini değerlendirmek ve bir kullanıcının bir izleyici tarafından görülebilen en büyük blokların oluşturma süresine dayalı olarak yararlı bir sayfa bulup bulamayacağını görmek için kullanabileceği Core Web Vitals ölçümüdür.
Site sahipleri, keyifli bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için sitelerinde hızlı yüklenecek sayfalara ihtiyaç duyar. Olumlu bir kullanıcı deneyimi için yalnızca yükleme süresi kritik bir faktör olmakla kalmaz, aynı zamanda hızlı yüklenen bir sayfanın Google’da daha üst sıralarda yer alması söz konusu olur. Ayrıca hızlı yükleme sürelerinin yavaş yükleme sürelerine sahip bir sayfaya kıyasla etkileşim ve dönüşüm oranlarını etkilediği görülmüştür. LCP, farklı içerik bloklarının kullanıcı görünüm alanına (geçerli ekran) yüklenmesi için geçen süreyi ölçer. Bu ölçüm, yalnızca içerik bölümlerinin görünür ekranda ne kadar hızlı oluşturulduğunu söyler ve ekranın alt kısmındaki hiçbir şey dikkate alınmaz. Bu aşamada site sahipleri, bir sayfa yüklenmeye başladıktan sonra 2,5 saniyelik bir LCP süresi hedeflemelidir.
Çevrimiçi tüketiciler, hızlı ve etkileşim kurması kolay sayfalar ister. İlk yükleme gecikmesi, hedef kitlenizin hayal kırıklığına uğramasına neden olabilecek sayfaları belirlemek için giriş gecikmesini (bir sayfa öğesinin bir kullanıcının girişinden yanıt vermesi için geçen süre) ölçer.
Modern web siteleri, hedef kitlelerine içerik sunmak için bir dizi gelişmiş teknoloji ve dinamik içerik widget’ı kullanır. Bu tür içerik, içerik dağıtımını iyileştirebilse de bu geliştirmeler, kullanıcının tarayıcısının girdilerine göre hareket etmesini beklemesini gerektiren gecikme sürelerine neden olabilir. Geliştiricilerin, site genelinde etkileşimi ve kullanılabilirliği iyileştirmek için kullanıcıların bir tarayıcının girdilerine yanıt vermesini beklerken harcadıkları süreyi azaltması gerekir.
FID, bir kullanıcıdan öğe girdileri yüklerken bir sayfanın ne kadar duyarlı olduğunu ölçer. Bu, FID’nin yalnızca tıklamalar ve tuşlara basma gibi olayları kaydettiği anlamına gelir. Site sahipleri, 100 milisaniyenin altında FID ile iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamayı hedeflemelidir.
Unutulmamalıdır ki bu veriler sadece sahada ölçülebildiği için FID’nin ölçülmesi zordur. Bu, puanınızın, kullanıcıların cihaz kapasitesi ve hedef kitleniz tarafından deneyimlenen internet hızları gibi kontrolünüz dışındaki değişkenlere bağlı olacağı anlamına gelir.
Site sahiplerinin, satışları ve dönüşümleri artırmak için bir sitedeki bağlantılar ve butonlarla etkileşim kurmayı mümkün olduğunca kolaylaştırması gerekir. Kümülatif düzen kayması, bir web sayfası yüklendikten sonra değişen bağlantıları veya düğmeleri tanımlayan bir ölçümdür ve kullanıcıların bir sayfa oluşturulduktan sonra sitenizdeki öğelerle etkileşime girmeye çalışırken karşılaşacakları zorluk düzeyini yansıtır.
UX ve tasarım, iyi bir kullanıcı deneyiminin hayati bileşenleridir. Bir web sayfası, bir kullanıcı okurken öğeleri değiştirirse, kullanıcı hayal kırıklığına uğrayacaktır. CLS, site sahiplerinin kullanılabilirliği artırabilmesi, tıklama oranlarını artırabilmesi ve çevrimiçi satışları artırabilmesi için geliştiricilerin sayfada resimlerin veya bağlantıların değişip değişmediğini belirlemesine yardımcı olur.
CLS, görünür görünüm alanındaki öğelerin, oluşturulan iki çerçeve arasındaki başlangıç konumlarından değişip değişmediğini ölçer. Basit bir ifadeyle, bu metrik, site sahiplerinin, bir kullanıcı belirli bir sayfadaki içeriği okurken metin, düğmeler ve afişler gibi içeriğin itilip kakılmadığını anlamasına yardımcı olur.
Konum değiştiren öğeler, kullanıcıların kafasının karışmasına ve bir sayfadaki deneyimlerini engellemesine neden olabilir. Bu nedenle bir sayfa kullanıcının cihazına yüklendikten sonra tüm içeriğin yerinde kalmasını sağlamak önemlidir. CLS, birkaç faktörü göz önünde bulundurarak bir sayfanın görsel kararlılığını kullanıcı perspektifinden belirlemek için temel metriklere bakar:
Bu aşamada site sahipleri, 0,1 veya daha düşük bir CLS sağlamalıdır.
Core Web Vitals, iyi UX ile ilgili ölçümlerdir. Google’ın hangi web sitelerinin kullanıcılar için ‘iyi’ olduğunu ve SERP’lerde yer alması gerektiğini anlamasına yardımcı olurlar. Core Web Vitals, web sitesinin kullanıcı deneyimine ilişkin bilinçli bir anlayış oluşturmak için her sayfayı değerlendirerek duyarlı, erişilebilir ve sorunsuz kullanıcı yolculuklarını teşvik eder.
Mobil uyumlu, güvenli tarama, HTTPS ve araya giren geçiş reklamlarının olmaması (araya giren açılır pencereler) tümü arama sinyalleri olarak bilinir. Bu metrikler, Google’a sitenizin kullanıcıların ziyaret etmesi için güvenilir ve güvenli olduğunu göstererek SERP’lerde daha yüksek sıralamalara yol açar. Google’ın 2019 E-A-T (uzmanlık, yetki ve güvenilirlik) kriterlerine göre, bu arama sinyalleri kısaltmanın her harfine uygundur. Uzmanlıkla dolu bir site, açık veya aldatıcı içeriğe sahip olmamalıdır. Ayrıca yetkili siteler, tüm kullanıcıları barındıracak şekilde mobil uyumlu olmalıdır. Buna ek olarak güvenilir siteler kötü amaçlı yazılım içermemeli ve kullanıcıları güvende tutmak için HTTPS kullanmalıdır. Core Web Vitals, bir sayfanın üç basit UX özelliğine odaklanır:
Metriklerin arkasındaki matematik zor olabilir, ancak neyi başarmaya çalıştıklarını anlamak işleri basitleştirmeye yardımcı olabilir. Core Web Vitals metrikleri aşağıdaki gibidir:
Bu Core Web Vitals, sonuç ölçümleridir ve bir değişiklik durumunda kullanıcı deneyimini tahmin etmek için öncü göstergeler olarak hareket etmek üzere diğer ölçümlerin bir kombinasyonu kullanılabilir.
Sitenizin Core Web Vitals ölçümlerini iyileştirme teknikleri teknik olarak karmaşık olsa da süreç nispeten basittir. Bu açıdan kullanıcılarınızın çabalarınızı yönlendirmesine izin vermelisiniz. En önemli sayfalarınızı belirlemek için analizlerinize bakmalı ve oradan başlamalısınız. İlk açılış sayfaları ve temel kullanıcı akışları, genellikle aramaya başlamanız gereken yerlerdir.
Buna ek olarak görsel kararlılık ve etkileşim için optimize etmelisiniz. Sayfa kullanıcı için kararlı hale geldikten sonra, gerekli olmayan her JavaScript parçasının yürütülmesini geciktirmelisiniz. Burada bir pazarlama etiketi, özel bir yazı tipi genellikle bir boşlukta iyi fikirler vardır. Ancak etiket satıcılarının size ne vaat ettiğine bakılmaksızın, her biri sitenize biraz ek yük ekler. Tarayıcının her dosyayı tek tek indirmesi, işlemesi ve oluşturması gerekir.
Kullanıcıya daha yakın mesafeden daha küçük içerik sunmanız da önemlidir. Tercihen her cihaz için optimize edilmiş içerik sunan görüntü yönetimi özelliklerine sahip bir CDN kullanmalısınız. Ardından, CDN’den yararlanıldığından ve uygun şekilde yapılandırıldığından emin olmak için sürekli olarak kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca performans kaymasını önlemek için test etmeli ve izlemelisiniz. Zamanla geliştirme korsanlıkları ve sabit kodlanmış görüntüler, CDN’de gizlice dolaşmaya ve kullanıcı deneyimine zarar verme eğilimindedir. Pazarlama ekipleri, siteye yerleştirilecek bir sonraki JavaScript etiketini her zaman bulur. Bir performans sorununu düzeltmenin en kolay yolu, üretim öncesi ortamlarda test ederek ilk etapta bunun olmasını önlemektir.
Son olarak Web verilerinizi geliştirmek için profesyonel yardım alabilirsiniz. Performans optimizasyonu göz korkutucu bir görev olabilir. Daha fazla yardım ve detaylı öğrenim için SEO Eğitimi alabilirsiniz.
Web sınırlamaları çeşitli avantajlar getirir. Bu açıdan hızlıdır, uygun maliyetlidir ve web sitelerinden %90’ın üzerinde bir doğrulukla veri toplayabilir. Dağınık yerleşim belgelerine sonsuz kopyalayıp yapıştırmaktan sizi kurtarır. Ancak web sınırlamaların arkasında gizlenen bazı sınırlamalar ve hatta riskler vardır.
Doğal olarak seçtiğiniz herhangi bir ölçümle ilgili sınırlamalar olacaktır. Dolayısıyla Web Vitals’i daha bütünsel bir izleme stratejisinin önemli bir parçası olarak düşünebilirsiniz.
Core Web Vitals, geliştiricilerin kullanıcı deneyimi için web sitelerini geliştirmek için kullanabilecekleri bir dizi bilgi sunar. Geliştiriciler, yukarıda listelenen ana metriklerin yanı sıra kodlarının, kullanıcıların sitelerinde içerik tüketme şeklini nasıl etkilediğini de anlayabilir.
Kullanıcı deneyimi metriklerinin bir parçası olarak kabul edilmese de bu metrikler, çevrimiçi bir kitlenin bir web sayfasıyla etkileşimini olumsuz yönde etkileyebilecek gecikme sürelerini veya diğer teknik faktörleri ölçer. Bu nedenle, deneyimi anlamak için kullanabileceğiniz diğer metriklerin ne olduğunu öğrenmeniz gerekir.
İlk bayta kadar geçen süre (TTFB), bir web sunucusunun yanıt verme hızını belirlemeye yönelik bir ölçümdür. Sunucuya bağlantı oluşturma ile bir web sayfasının içeriğini indirme arasındaki süreyi ölçer. Bir web sunucusuna bağlanmak, her adımın potansiyel olarak gecikmelere yol açabileceği çok adımlı bir işlemdir. Bir web sitesi yavaş olduğunda veya yanıt vermediğinde, yavaşlamanın kaynağını tam olarak belirleyebilmek, kullanıcı deneyimini iyileştirmenin anahtarıdır.
TTFB, kuruluşların bağlantı sürecindeki zayıf noktaları belirlemesine yardımcı olur. Kuruluşlar, gecikmelerin nerede meydana geldiğini belirleyerek hizmetlerini daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde gerçekleştirmek için değiştirebilirler. Bir web sitesinin hızı web arama sıralamalarını etkileyebileceğinden, TTFB performansı optimize etmek ve görünürlüğü artırmak için çok önemli hale gelmiştir.
Ağ ve uygulama arka uç yığınlarının çok çeşitli olması nedeniyle, ‘iyi’ bir TTFB puanından oluşan şeye rastgele bir sayı yerleştirilemez. TTFB, FCP ve LCP gibi kullanıcı merkezli ölçümlerden önce geldiğinden, kullanıcıların yüzde 75’lik diliminin ‘iyi’ eşik içinde bir FCP deneyimi yaşaması için sunucunuzun gezinme isteklerine yeterince hızlı yanıt vermesi önerilir.
TTFB’nin iyileştirilmesi, büyük ölçüde barındırma sağlayıcınıza ve arka uç uygulama yığınına bağlıdır. Yüksek TTFB değerleri, aşağıdaki sorunlardan biri veya birkaçından kaynaklanabilir:
TTFB’yi en aza indirmek, genellikle yüksek çalışma süresi ve yanıt verebilirlik sağlamak için altyapıya sahip uygun bir barındırma sağlayıcısı seçerek yapılır.
First Contentful Paint (FCP), bir kullanıcının tarayıcısının DOM öğelerini (görüntüler, beyaz olmayan <canvas> öğeleri ve SVG’ler) oluşturmasının ne kadar sürdüğünü ölçer. Bu ölçüm, oluşturmayı engelleyen kaynakları tanımlar ve çeşitli FCP puanlarıyla saniyeler içinde ölçülür:
İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için siteler, 1,8 saniye veya daha kısa bir First Contentful Paint’e sahip olmaya çalışmalıdır. Genel olarak FCP’yi aşağıdakileri uygulayarak iyileştirebilirsiniz:
Etkileşim Süresi (TTI), bir sayfadaki içeriğin tamamen etkileşimli olması için işlevsel hale gelmesi için geçen süredir. TTI, gereksiz JavaScript içeren sayfaları belirlemenize yardımcı olur ve çeşitli TTI puanlarıyla saniyeler içinde ölçülür:
İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için siteler, ortalama bir mobil donanım üzerinde test edildiğinde Etkileşim Süresi’nin 5 saniyeden az olması için çaba göstermelidir. Etkileşim Süresi’ni iyileştirmek için ise aşağıdaki uygulayabilirsiniz:
Toplam Engelleme Süresi (TBT), site sahiplerinin bir web sayfasının belirli kullanıcı girişlerine ne kadar süreyle yanıt verdiğini değerlendirmelerine yardımcı olur. Bu ölçüm, gereksiz JavaScript içeren sayfaları belirler ve bir dizi TBT puanıyla milisaniye cinsinden ölçülür:
İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak için siteler, ortalama mobil donanım üzerinde test edildiğinde Toplam Engelleme Süresi’nin 200 milisaniyeden az olması için çaba göstermelidir. Bu süreyi optimize etmek için ise aşağıdakileri uygulamanız mümkündür: